ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υπόθεση του λαού η μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων

Σε ξεσηκωμό για να μην περάσουν οι καταργήσεις των σχολείων και συνολικότερα τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, προτρέπει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και σπουδαστές. Καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που διοργανώνουν αύριο το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ και το ΣΑΣΘ, στη 1 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κατάργηση περίπου 2.000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά:

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σε: Υποβιβασμό 7 δημοτικών σχολείων και 1 νηπιαγωγείου, συγχώνευση 9 δημοτικών, 8 νηπιαγωγείων, 5 γυμνασίων και 2 λυκείων και κατάργηση 1 νηπιαγωγείου.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη σε: Υποβιβασμό 4 δημοτικών σχολείων, συγχώνευση 15 δημοτικών, 4 νηπιαγωγείων και 4 γυμνάσιων.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή της συγχώνευσης του γυμνασίου Λαχανά με αυτό της Ασσήρου, όπου η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων είναι 15 χιλιόμετρα(!) ή η περίπτωση της συγχώνευσης του 13ου με το 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης όπου δεν υπάρχουν αίθουσες για να καλύψουν τον αριθμό των μαθητών.

Η εξέλιξη αυτή δε γίνεται απλά και μόνο για οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί τη διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το "νέο σχολείο της αγοράς", όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία και θα "αγοράζουν" το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα.

Οι αλλαγές στο σχολείο αφορούν το σύνολο της λαϊκής οικογένειας. Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καλεί σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και σπουδαστές, ώστε να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης, να γίνει δική τους υπόθεση η μάχη ενάντια στις καταργήσεις σχολείων.

  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο.
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

Απαιτείται πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα βάζει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών μορφωτικών αναγκών. Απαιτείται Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία ως προϋπόθεση για Λαϊκή Παιδεία».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΡΗΤΗ
Αντιδράσεις σε πολλά σχολεία και χωριά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Με δυναμικές, πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν στη Θεσσαλία, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και φορείς στο πογκρόμ συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, και στους τέσσερις νομούς της περιοχής πρόκειται να μπει λουκέτο σε 150 σχολεία, εκ των οποίων τα 140 είναι Δημοτικά και τα 10 Λύκεια.

Στα Τρίκαλα, ήδη, οι αγωνιστικές συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ διοργανώνουν συγκέντρωση κατά των συγχωνεύσεων, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Καρδίτσα, σήμερα, στις 11 π.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

Η αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης επισημάνθηκε σε χτεσινή εκδήλωση, στο Βόλο, που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας με θέμα «Νέο σχολείο ...παλιά συνταγή και διά βίου αμάθεια».

Χτες στη Λάρισα μαθητές από το Γυμνάσιο και Λύκειο Γόννων Λάρισας, που απέχουν από τα μαθήματά τους, και κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν δυναμικές συγκεντρώσεις έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Επίσης, χτες, παραστάσεις διαμαρτυρίας στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την διευθύντρια Εκπαίδευσης της Περιφέρειας έκαναν οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Δολίχης Ελασσόνας.

Στο Λιοντάρι Καρδίτσας, οι μαθητές του Γυμνασίου προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους και έγινε σύσκεψη φορέων για τη συνέχιση του αγώνα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Β. Μπούτας, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Γ. Τσιούτρας, γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, οι οποίοι τόνισαν ότι επιβάλλεται ξεσηκωμός για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης που θα εντείνουν πιο πολύ την ερήμωση της υπαίθρου και των χωριών και θα υποβαθμίσουν παραπέρα το επίπεδο παροχής γνώσης.

Στην Κρήτη

Αναβρασμός και αγανάκτηση επικρατεί σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς πολλών σχολείων του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.

Ηδη κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει στο Μοχό για τη συγχώνευση του Λυκείου της περιοχής τους με το Λύκειο Μαλίων, καθώς και στο Τεφέλι, αφού σύμφωνα με τη λίστα που εξέδωσε το υπουργείο, το 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Λιγορτύνου, το μονοθέσιο Δημοτικό Χαρακίου και το 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Τεφελίου συγχωνεύονται στο 4θέσιο δημοτικό σχολείο Τεφελίου. Χτες το πρωί γονείς και μαθητές από το Μοχό προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κόμβου Σταλίδας και εν συνεχεία πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης. Επίσης από προχτές υπό κατάληψη τελεί το Γυμνάσιο Τυλίσσου, αλλά και το Γυμνάσιο Τεφελίου, καθώς συγχωνεύεται με το Γυμνάσιο Χάρακα.

Να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από τη λίστα του υπουργείου προκύπτει ότι σε σύνολο 1.021 σχολείων όλων των βαθμίδων στην Κρήτη 118 συγχωνεύονται, 8 Δημοτικά καταργούνται και 8 Δημοτικά υποβιβάζονται.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Σε κατάληψη του ΤΕΙ Λάρισας προχωρούν αύριο, από τις 8 π.μ. έως τις 11 π.μ. οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος, διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων και του δώρου Χριστουγέννων που τους οφείλονται.

*** Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί με προγράμματα ΕΣΠΑ είναι και πάλι απλήρωτοι. Αυτή τη φορά τους οφείλονται τα δεδουλευμένα του Γενάρη και του Φλεβάρη. Από αύριο προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ.

*** Σε τρίωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., συγκέντρωση στη Βουλή και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αντιδρώντας στη νέα συρρίκνωση των μισθών τους. Καταγγέλλουν καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων και συρρίκνωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα τη μαζική αποχώρηση εργαζομένων από την ενεργό υπηρεσία.

Είναι νόμος... κι άμα σας αρέσει!

Προκλητική απάντηση έλαβαν γονείς και εκπαιδευτικοί στον Πειραιά

«Οι συγχωνεύσεις είναι νόμος του υπουργείου Παιδείας. Το θέμα έχει τελειώσει. Θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες». Αυτή ήταν η απάντηση - σχεδόν κυνική - της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σε γονείς και εκπαιδευτικούς, κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν για τις συγχωνεύσεις σχολείων. Απάντηση που προδηλώνει πως του χρόνου δεν αποκλείεται να κλείσουν κι άλλα σχολεία, δείχνει πλήρη αδιαφορία για την αγωνία γονιών και εκπαιδευτικών και αποφασιστικότητα να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές εντολές με όποιο κόστος κι αν έχουν για το μέλλον των μαθητών. Και αυτή η άκαμπτη στάση των διοικούντων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για γονείς και εκπαιδευτικούς. Ο αγώνας είναι μονόδρομος για να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ορθιοι οι φοιτητές στα μαθήματα ... λόγω έλλειψης αιθουσών

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ

Mεγάλα προβλήματα στην παρακολούθηση των μαθημάτων δημιουργεί η έλλειψη χώρων και προσωπικού στην Παιδαγωγική Σχολή Θεσσαλονίκης, αφού οι 4.000 φοιτητές αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα ακόμα και όρθιοι ενώ το πρόβλημα επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με το δανεισμό αιθουσών από άλλες σχολές.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα δεν έχουν την έκταση που αναφέρονται στην Ερώτηση. Ισχυρίστηκε ότι δεν είναι εύκολο να βρίσκονται χώροι για αίθουσες και κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση του Πανεπιστημίου επειδή δεν ενέταξε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής νέων αιθουσών. Οσο δε για το προσωπικό, ισχυρίστηκε ότι δεν είναι άσχημη η κατάσταση, αφού υπάρχουν 54 μέλη ΔΕΠ και η αναλογία στους πρωτοετείς είναι ένας καθηγητής για 5,4 φοιτητές.

Αμφισβητούμε τα στοιχεία που παρατέθηκαν, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Ζιώγας, τονίζοντας ότι στην έλλειψη κτιρίων προστέθηκε η κατά 33% περικοπή των δαπανών πέρσι και η πάνω από 20% φέτος, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι αφόρητη αφού εκτός των άλλων είχαμε αύξηση φοιτητών διάφορων κατηγοριών.

Η σχολή, συνέχισε, χρειάζεται τουλάχιστον ένα αμφιθέατρο 280 ατόμων που θα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ, την ανακατασκευή ενός λυόμενου κτιρίου, ενώ οριστική λύση θα δοθεί μόνο με την κατασκευή δύο νέων πτερύγων που όμως σταμάτησαν στο στάδιο των μελετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ