ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Αντιλαϊκή ομοφωνία και ισχυροί ανταγωνισμοί

Επί της αρχής συμφωνία στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες. Με τον Ν. Σαρκοζί συναντήθηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ συμμαχούν για να κρεμάσουν τους λαούς. Μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της πολιτικής τους
Οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ συμμαχούν για να κρεμάσουν τους λαούς. Μόνη αποτελεσματική απάντηση είναι το στέριωμα της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή της πολιτικής τους
Ενθερμος υποστηρικτής του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας εμφανίστηκε την παραμονή της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης ο Γ. Παπανδρέου, ζητώντας ταυτόχρονα από τους εταίρους στην ΕΕ μεγαλύτερη «ευελιξία» στη διαχείριση του χρέους, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Ο Γ. Παπανδρέου πρόβαλε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ως το μεγαλύτερο εχέγγυο για την εφαρμογή του «φιλόδοξου», όπως το χαρακτήρισε, σχεδίου «δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών» που εφαρμόζει σε συνεργασία με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Στο ίδιο πνεύμα, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ώστε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου.

«Η παράταση της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, που έχουν καθοριστεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα ήταν αποφασιστικοί παράγοντες, για να εγγυηθούν ότι θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε στους στόχους μας σε μακροπρόθεσμη βάση», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χτες στη γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ», ο Γ. Παπανδρέου.

Στην ίδια συνέντευξη εξέφρασε την απερίφραστη υποστήριξή του στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων σε σχετική ερώτηση: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αποτυχία. Οφείλουμε να πάρουμε θαρραλέα μέτρα, ικανά να θέσουν τέλος σε αυτό τον κύκλο αστάθειας (...) Διαθέτουμε την πολιτική βούληση και τα τεχνικά εργαλεία, ώστε να βρούμε μια βιώσιμη λύση». Σε άλλο σημείο, ο Γ. Παπανδρέου άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους και σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, που κατέχει μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων, ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο «θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών». Επιπλέον θα είχε «άμεση και σημαντική ζημιά στα ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα».

Θέλοντας να αποπροσανατολίσει το λαό από τις πραγματικές προθέσεις της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση της προσδίδει χαρακτήρα κρίσιμης αναμέτρησης και δημαγωγικά παρουσιάζει τον εαυτό της να δίνει «πολύ δύσκολες μάχες». Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε η δήλωση που έκανε μετά τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε χτες το απόγευμα στο Παρίσι με τον Ν. Σαρκοζί ο Γ. Παπανδρέου. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και είναι δύσκολη», είπε και πρόσθεσε ότι «έχουμε μια κοινή προσέγγιση με τη Γαλλία σε πάρα πολλά θέματα».

Το άλλο θέμα που συζήτησαν Παπανδρέου - Σαρκοζί ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη και γενικότερα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, από τη σκοπιά της διασφάλισης των συμφερόντων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Το ίδιο θέμα θα κυριαρχήσει και σήμερα, στην πρωινή συνεδρίαση της Συνόδου των «27» της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι οι επαναστατικές αλλαγές στη Βόρειο Αφρική και το τι μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ απέναντι στη βία που βλέπουμε», είπε ο Γ. Παπανδρέου. Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αφορούν στην περιοχή, καθώς στη συνάντηση συζητήθηκε η «συμβολή μας στην ανασυγκρότηση πολλών χωρών που μπαίνουν σε μια διαδικασία εκδημοκρατισμού και που βεβαίως για εμάς στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερης σημασίας».

Συμφωνία επί της αρχής

Στο μεταξύ, σε συμφωνία επί της αρχής για την προώθηση του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας ή Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης φαίνεται ότι θα καταλήξουν στη σημερινή Σύνοδο οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ανοίγοντας και επίσημα ένα νέο κύκλο έντασης της επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του, εύχεται «να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου». Στη σύνοδο, ο Χ. Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, θα παρουσιάσουν την κοινή τους πρόταση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης, η οποία στέλνει φιρμάνι στα κράτη - μέλη για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπή κοινωνικών παροχών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, μόνιμη πολιτική λιτότητας κ.ά.

Παράλληλα, ο Χ. Ρομπάι σημειώνει ότι «θα ήθελα επίσης να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί από την τελευταία μας συνάντηση όσον αφορά τα άλλα στοιχεία της συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και να παράσχουμε κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών για τη σύνοδο της 24ης/25ης Μάρτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλούνται ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι ηγέτες των κρατών - μελών της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ τις τεχνικές λεπτομέρειες αναμένεται να αποσαφηνίσει το Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος διευκρινίζει ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας έρχεται να ενισχύσει την ευρωενωσιακή πλουτοκρατία, που στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, κυνηγάει λυσσαλέα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της κερδοφορίας.

Η Ανγκελα Μέρκελ υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό, αν εκπροσωπούμε από κοινού την Ευρώπη, να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι ισχυρή (...) δεν μπορούμε να θεσπίζουμε κανόνες και μετά κάποιοι επανειλημμένα να τους παραβιάζουν» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας δέχεται επίθεση από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία.

Παράλληλα, η Α. Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», εκτιμά ότι «η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των σοβαρών λαθών της οικονομικής της πολιτικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε τρία χρόνια», δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το «πράσινο φως» για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Η ίδια συνέδεσε τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια από την τρόικα με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εκποιήσει τη δημόσια περιούσια και της ιρλανδικής να εξομοιώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

Παράλληλα, αποκλείει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο και υπογραμμίζει ότι η όποια βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα, σημειώνοντας ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο.

Συκοφαντούν τον ελληνικό λαό

Να συκοφαντήσει τον ελληνικό λαό επιχειρεί ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, με δηλώσεις του σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του, το οποίο γυρίστηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό «canal+» και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία. Ο Ντ. Στρος Καν επιτίθεται στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα, σημειώνοντας:

«Οταν μια γυναίκα λέει πως δεν μπορεί πια να αγοράσει ψωμί λέει την αλήθεια. Ολος αυτός ο θυμός είναι θεμιτός. Οι άνθρωποι στο δρόμο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο».

Παράλληλα, κινδυνολογεί ότι αν δεν είχε έρθει το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα «είχε πέσει στην άβυσσο. Δυο εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση δε θα μπορούσε πλέον να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες, θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός να χτίσει τη δική του συμμαχία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις διαπραγματεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:

«Το θέμα αυτή τη φορά είναι ότι ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να απομονώσει τελείως τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Τον εμπαίζουν! Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αφορούν τη σωτηρία του λαού, αλλά το ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν από τη σίγουρη πτώχευση που τον οδηγούν και από το βάθεμα της κρίσης.

Για να σωθεί ο λαός από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την κρίση και το χρέος, πρέπει να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, στη δική του συμμαχία κατά της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, με στόχο την εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ και ριζικές αλλαγές στην οικονομία προς όφελός του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ