ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στο πλευρό των μεταναστών απεργών πείνας το ΚΚΕ

Μετανάστης μεταφέρεται στο νοσοκομείο από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Μετανάστης μεταφέρεται στο νοσοκομείο από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Στο πλευρό των 50 μεταναστών απεργών πείνας που συνεχίζουν τον αγώνα για νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα βρέθηκε, χτες, αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Θανάση Βαρδαλή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Λάζαρο Μπάμπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ, και Γιάννη Ζιώγα, βουλευτή.

Τα στελέχη του ΚΚΕ επισκέφθηκαν τους απεργούς πείνας στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου και συναντήθηκαν με έναν από τους συνοδούς τους, τον Γάνι, και με μέλη των ομάδων στήριξής τους. Ενημερώθηκαν για την κατάσταση της υγείας τους και την απόφασή τους να διακόψουν τη λήψη ζάχαρης, απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα υπογλυκαιμικά σοκ και να πυκνώσουν οι διακομιδές τους στα νοσοκομεία. Οπως είπε ο Γάνι, «η κυβέρνηση τους έχει κάνει μπαλάκι που πετά από το ένα υπουργείο στο άλλο. Οι μετανάστες απεργοί πείνας είναι αποφασισμένοι να μη σταματήσουν. `Η θα πάρουν άδεια παραμονής ή θα πεθάνουν».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσε τους μετανάστες για τις θέσεις του Κόμματος και τις πρωτοβουλίες που παίρνει σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, την παρέμβαση των κομμουνιστών, μέσα στους φορείς που συμμετέχουν, με στόχο να αναδείξουν το ζήτημα προκειμένου να εκφραστεί η συμπαράσταση δήμων, φορέων, σωματείων στον αγώνα που δίνουν οι απεργοί πείνας.

Ο Γιάννης Ζιώγας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε: «Το ΚΚΕ δεν εκφράζει μόνο την αλληλεγγύη του, αλλά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μεταναστών που θεωρεί ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης. Χρόνια παλεύει για τη νομιμοποίησή τους. Εχει καταθέσει σχέδιο νόμου στη Βουλή, το οποίο δεν ψηφίστηκε από τα άλλα κόμματα. Η ΚΟΘ του ΚΚΕ συμπαραστάθηκε και θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στον αγώνα μέχρι τη δικαίωση των μεταναστών, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ομως, πρέπει να βγάλουμε συμπέρασμα για το ποιος είναι υπεύθυνος πολιτικά γι' αυτή την κατάσταση. Είναι η κατάπτυστη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που συναποφάσισε και υλοποιεί η κυβέρνηση με τη στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

Η κατάσταση της υγείας των μεταναστών είναι κρίσιμη και πλέον κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η λειτουργία του οποίου εξαρτάται πλήρως από τη ζάχαρη. Χτες μεταφέρθηκαν ακόμη 4 απεργοί πείνας στο νοσοκομείο. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες, ο Σ. Πλωμαρίτης, μέλος της ιατρικής ομάδας που τους παρακολουθεί, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις σήμερα, γιατί κάθε ώρα που περνά είναι κρίσιμη. Ο Γάνι κάλεσε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών.

Στους 56 έφτασαν οι μετανάστες που νοσηλεύονται

Τα ΜΑΤ εμπόδισαν τη διεξαγωγή συνέντευξης Τύπου, κοντά στην είσοδο της Βουλής, για τη συμπαράσταση στους απεργούς πείνας

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στον αγώνα των μεταναστών απεργών πείνας, αφού δεκάδες από αυτούς νοσηλεύονται με σοβαρά προβλήματα υγείας στα νοσοκομεία. Χτες, 37η μέρα απεργίας πείνας, η κυβέρνηση έστειλε διμοιρίες των ΜΑΤ παρεμποδίζοντας συνέντευξη Tύπου που διοργανώθηκε για συμπαράσταση στους απεργούς πείνας. Μέχρι χτες, συνολικά 56 απεργοί πείνας είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν την έναρξη της συνέντευξης που θα πραγματοποιούνταν κοντά στην είσοδο της Βουλής στη Β. Σοφίας, αστυνομική δύναμη από κρανοφόρους απώθησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά και δημοσιογράφους. Η επίθεση έγινε πριν ακόμα οι διοργανωτές ολοκληρώσουν τη σχετική διαπραγμάτευση με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης. Ο κόσμος που ήταν στο πεζοδρόμιο βγήκε στο λεωφορειόδρομο όπου διεξήχθη, τελικά, η συνέντευξη. Μάλιστα, από το φυλάκιο της Βουλής αρνήθηκαν να δώσουν ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα οι ομιλητές να τοποθετηθούν χρησιμοποιώντας «ντουντούκα». Η Αστυνομία απαγόρευσε στο κλειστό φορτηγάκι που είχε τη γεννήτρια για τη μικροφωνική να παραμείνει στο χώρο και καταγγέλθηκε πως ο οδηγός του «φιλοδωρήθηκε» με σχετική κλήση.

Ενημερώνοντας για την υγεία των απεργών, η γιατρός Ν. Βάρτζελη είπε πως 44 μετανάστες στην Αθήνα και 10 στη Θεσσαλονίκη έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, 17 απεργοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία την Κυριακή με οξεία νεφρική ανεπάρκεια, άλλοι 19 τη Δευτέρα με τα ίδια συμπτώματα και αφυδάτωση, 3 χτες, ενώ αναμενόταν η μεταφορά άλλων 15. Από τους 36 απεργούς που σταμάτησαν την Κυριακή τη λήψη νερού, οι 18 διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Εξάλλου, σε ενημερωτικό της σημείωμα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρεται στους απεργούς πείνας, επισημαίνοντας πως η κατάσταση της υγείας τους έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο.

Συγκέντρωση ενάντια στα χαράτσια

Με κεντρικό σύνθημα «Δεν πληρώνουμε την κρίση τους», πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα από τις επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω». Οι συγκεντρωμένοι διεμήνυσαν πως δεν πρόκειται να πληρώσουν «ούτε τα διόδια, ούτε τις παροχές Υγείας», καθώς όπως έλεγαν τα έχουν πληρώσει ξανά και ξανά. Στη συγκέντρωση, που όπως έλεγαν είναι η πρώτη από σειρά κινητοποιήσεων αυτό μήνα, βρέθηκαν κάτοικοι της Κερατέας, του Γραμματικού, ενώ το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι επιτροπών αγώνα από διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Κορίνθου, της Φθιώτιδας και της Πάτρας.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Ν. Τζιρής από το «Δεν πληρώνω» Πάτρας επισήμανε ότι «μας ζητάνε να πληρώνουμε τα διόδια για ένα δρόμο που μόνο το τελευταίο δίμηνο είχε 58 νεκρούς», ενώ εκπρόσωπος από τα «Κινήματα πόλης για δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες» είπε ότι «οι συγκοινωνίες, η Υγεία, η Παιδεία είναι αγαθά και όχι εμπορεύματα. Δεν είμαστε πελάτες. Είμαστε εργαζόμενοι που δεν αντέχουμε άλλο τις περικοπές στους μισθούς και τις αυξήσεις στα αγαθά». Τέλος, ο Γ. Σταθάς από την Επιτροπή Αγώνα Λιβαδειάς τόνισε ότι «το κίνημα "Δεν πληρώνω" θα φτάσει σε σημείο να λέγεται "δεν έχω να πληρώσω". Οι εργαζόμενοι πλέον σε λίγο καιρό δεν θα έχουν να πληρώσουν όχι μόνο τα διόδια, αλλά ούτε και το ψωμί της οικογένειας».

ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Νέο δικαστικό «στοπ» για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα

Το Ειρηνοδικείο Λαυρίου δικαίωσε χτες για δεύτερη φορά τους κατοίκους της Κερατέας που αγωνίζονται, περιστοιχισμένοι από διμοιρίες των ΜΑΤ, να μη γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή του Ομβρυοκάστρου. Ειδικότερα, το Ειρηνοδικείο απέρριψε την αίτηση αναστολής εκτέλεσης (είχε κατατεθεί από το Ελληνικό Δημόσιο) κατά της πρωτόδικης απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, που απαγόρευε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στη συγκεκριμένη περιοχή έως ότου:

α) Συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της έκτασης για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του ΧΥΤΑ Κερατέας.

β) Εκπονηθούν οι μελέτες, που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ' ων ανάδοχοι αυτού του έργου.

γ) Αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη ύπαρξης αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό.

δ) Εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας.

Δύο νεκροί αστυνομικοί σε αιματηρή συμπλοκή

Αιματηρή ένοπλη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και αγνώστων που επέβαιναν σε αυτοκίνητο τύπου τζιπ, σημειώθηκε χτες στις 6.50 το βράδυ στη λεωφόρο Κηφισού στην περιοχή του Ρέντη. Νεκροί είναι δύο αστυνομικοί και άλλοι δύο ελαφρά τραυματίες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωκαν το τζιπ, όταν ξαφνικά οι επιβαίνοντες σε αυτό πυροβόλησαν με «Καλάσνικοφ» και πιστόλι, με αποτέλεσμα οι σφαίρες να χτυπήσουν τους μοτοσικλετιστές. Οι δράστες οδηγούσαν κλεμμένο αυτοκίνητο, με κλεμμένες πινακίδες και ήταν ύποπτοι ληστείας σε περίπτερο στο Μενίδι. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Το όχημα και ο οπλισμός βρέθηκαν αργά το βράδυ σε περιοχή του Ρέντη.

Για τη δολοφονική επίθεση κατά των τεσσάρων αστυνομικών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, υπογραμμίζει:

«Η γκανγκστερική ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα που σωρηδόν έχουν πάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και της ΝΔ προηγουμένως, είναι μέτρα καταστολής του λαϊκού κινήματος (τρομονόμοι, κάμερες κ.ά.), ενώ την ίδια ώρα οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τα διάφορα κέντρα που συνδέονται με αυτό αλωνίζουν. Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι και σ' αυτόν τον τομέα ταξική.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και εύχεται την ανάρρωση των δύο τραυματισμένων αστυνομικών».

Το υπουργείο Υποδομών θα πρέπει, σε διάστημα ενός μήνα, να υποδείξει τα αναγκαία μέτρα προσωρινής υποστήριξης της σήραγγας άντλησης των υδάτων στα έργα που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου. Την απόφαση αυτή πήρε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα του υπουργείου Υποδομών να γίνουν παρεμβατικά έργα για να μην καταστραφεί η σήραγγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ