ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΙΣ - ΟΕΝΓΕ
Βάζουν πλάτη στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων

Πλάτη στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων και την υλοποίηση του νομοσχεδίου - καρμανιόλα που κατεδαφίζει ό,τι υπήρχε όρθιο στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας βάζουν οι ηγεσίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της ΟΕΝΓΕ.

Χωρίς καν να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα και τα ΔΣ, ο μεν ΠΙΣ αποφάσισε να βρίσκεται σήμερα στο διάλογο με την κυβέρνηση, ενώ η ΟΕΝΓΕ είναι έτοιμη να πάει αλλά με άλλη θεματολογία... Η συγκεκριμένη στάση αποκαλύπτει για ποιους νοιάζονται και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Η στάση τους πλήττει συνολικά τα συμφέροντα της Υγείας του λαού, ενώ υποθηκεύει το μέλλον των μικρών, νέων σε ηλικία γιατρών, αφού αυτές οι ηγεσίες θα διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση το πόσο ακριβά θα πληρώνουν οι εργατικές οικογένειες την Υγεία και πόσο μισθό πείνας θα παίρνουν οι υγειονομικοί.

Σημειώνεται ότι χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κάλεσαν την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση για σήμερα για να συζητήσουν «θέματα σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 26 του ψηφισθέντος νόμου, που αφορά τους γιατρούς και το πάσης φύσεως προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ», όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, ενώ αναφέρει ότι «δεν προτίθεται να γίνει "ντεκόρ" ενός εικονικού διαλόγου με προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για εφαρμογή των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου μνημονίου», στη συνέχεια προτάσσει -και αναμένει την απάντηση των υπουργών (!)- το πλαίσιο των 12 σημείων που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη κατάληψη στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, θέτει μια θεματολογία πέντε σημείων (κλαδική σύμβαση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, πρότυπο ασφαλούς και ποιοτικής εφημερίας, επίσπευση των προσλήψεων στα νοσοκομεία οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και προμήθειες - φάρμακο) «εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει μια δημιουργική συζήτηση».

Μένουν δηλαδή και πάλι στο απυρόβλητο η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και δεν περιλαμβάνεται το αίτημα για γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Σε ανακοίνωσή του περιορίζει «το Δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ» στην κατάργηση των 5 ευρώ και την επίσκεψη των 50-90 ευρώ στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρέμβαση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, τα στελέχη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Νίκος Μπουντούρογλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, δήλωσαν:

«Οι ηγεσίες του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ για άλλη μια φορά έδειξαν πόσο ξεδιάντροπα βάζουν πλάτη στα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση του κατάπτυστου νομοσχεδίου που πρόσφατα ψηφίστηκε και μετατρέπει την Υγεία - Πρόνοια σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τους εργαζόμενους υγειονομικούς σε είλωτες, στην υπηρεσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου.

Χωρίς καμία σύγκληση των οργάνων, οι ηγεσίες αυτές ανέλαβαν εργολαβικά να προλειάνουν το έδαφος για την έναρξη διαλόγου μετά από την πρόσκληση του υπουργού Υγείας. Η ηγεσία του ΠΙΣ αποφάσισε να πάει στο διάλογο. Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να μην πάει σε αυτόν το διάλογο, αλλά είναι έτοιμη να πάει σε ένα διάλογο με άλλη θεματολογία! Οι ίδιοι που οχυρώνονται πίσω από τις διαδικασίες και τη δήθεν νομιμότητά τους, τώρα χωρίς να τηρήσουν τα στοιχειώδη και να προκαλέσουν έκτακτα ΔΣ και με πρόσχημα τα περίφημα 12 σημεία που από κοινού ΔΗΚΚΙ (ΝΔ), ΑΕΓ (ΣΥΝ), ΑΡΣΙ αποφάσισαν, βάζουν πλάτη για να ξεκινήσει ο περίφημος διάλογος. Ενας διάλογος που θα διαπραγματευτεί πόσο ακριβά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις υπηρεσίες Υγείας, πόσο μισθό πείνας θα πάρουν οι υγειονομικοί, πόσο η επιχειρηματικότητα θα παραμείνει στα χέρια των κοινοπραξιών των ιατρών ή όχι. Από αυτό το διάλογο οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, οι νέοι γιατροί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Αυτές οι ηγεσίες πρέπει να καταδικαστούν στη συνείδηση και στην πράξη.

Μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες, τους νέους από τα λαϊκά στρώματα ενάντια στον πραγματικό εχθρό: τα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν και συντρίβουν υγειονομικούς και ασθενείς. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε να παλέψουν και όλοι οι γιατροί που βάζουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία όχι των νόμων της αγοράς και του κέρδους, αλλά των λαϊκών αναγκών. Τώρα παντού Γενικές Συνελεύσεις με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Κανείς ασθενής να μην πληρώνει».

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Δυναμική παρέμβαση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Τη δωρεάν εξέταση των ασθενών για δύο ώρες, επέβαλαν χθες το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, παρεμβαίνοντας στα ταμεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κρατώντας το πανό στην κεντρική πύλη του ΨΝΘ, μοίραζαν ενημερωτικό υλικό με το οποίο καλούσαν τους εργαζόμενους και όλο το λαό σε αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Να κλιμακώσει τον αγώνα του με τη μαζική συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη, με το ΠΑΜΕ.

Μέσα από την κινητοποίησή τους κατήγγειλαν την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας που βρίσκει την πιο αποκρουστική και βάρβαρη έκφρασή της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οπως είπαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το ΨΝΘ εδώ και μήνες λειτουργεί με οριακό προσωπικό στα τμήματά του, όπως, π.χ., το Παθολογικό, το Μικροβιολογικό, που σχετίζονται με την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Οι γιατροί υποχρεώνονται, παρά την καθολική τους αντίθεση, παρά την αντίθεση των εκλεγμένων επιστημονικών οργάνων, σε συνταγογράφηση των φθηνότερων φαρμάκων σε χρόνιους ψυχιατρικούς αρρώστους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, όπως η ασφάλεια, η καταλληλότητα, η ποιότητα του φαρμάκου. Τέλος, χρόνιοι ψυχιατρικοί άρρωστοι και οι συγγενείς τους υποχρεώνονται να πληρώνουν από 5 έως 12 ευρώ ανάλογα με το είδος της εξέτασης, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, αλλά και στα ιατρεία των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

Ο Ηλίας Κονδύλης, από τη Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Εμείς σαν ΠΑΜΕ, λέμε ότι η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο, η πρόσβαση των ανθρώπων με ψυχιατρικές παθήσεις, των ψυχιατρικά πασχόντων, σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες είναι αναφαίρετο δικαίωμα, είναι δείκτης της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης ολόκληρης της κοινωνίας.

Διεκδικούμε να καταργηθούν άμεσα οι πληρωμές για τους ψυχιατρικά άρρωστους, αλλά και όλους τους ασθενείς στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, καθώς και τα Κέντρα Υγείας. Πλήρη χρηματοδότηση του συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Δωρεάν πρόσβαση του πληθυσμού σε ποιοτικό και ασφαλές φάρμακο, κάτι το οποίο μπορεί να εγγυηθεί μόνον ένας δημόσιος φορέας παραγωγής και διακίνησης φαρμάκων. Γι' αυτό προτάσσουμε την ανάγκη κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων στο φάρμακο και τη βιοϊατρική τεχνολογία».

  • Σήμερα, οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη θα μπλοκάρουν τα ταμεία του Κέντρου Υγείας Χαλάστρας. Σε αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου του Αργοστολίου για περισσότερες από δύο ώρες προχώρησαν χθες, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΔΣ ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγχωνεύσεις στα γερμανικά πρότυπα

Με οδηγό τη γερμανική εμπειρία στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων στο κρατίδιο του Βερολίνου, φαίνεται, ότι θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στις συγχωνεύσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, για τις οποίες έχει συστήσει και ειδική επιτροπή.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τη χτεσινή «δήλωση προθέσεων», που υπέγραψαν χτες στην Αθήνα ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και ο Γερμανός ομόλογός του, Stefan Kapferer. Η δήλωση είναι συνέχεια της «πρωτοβουλίας της Ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Αφορά στη συνεργασία των δύο Υπουργείων σε θέματα, ανάμεσα στα άλλα, Διοίκησης Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, προμήθειες νοσοκομειακού υλικού, τιμολόγηση φαρμάκων, ελέγχου και πρόληψης ασθενειών και επείγουσας ιατρικής συνεργασίας.

Μετά την υπογραφή, οι δύο υφυπουργοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Ο Ελληνας υφυπουργός έκανε ευθεία αναφορά στην εμπειρία των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων στο Βερολίνο, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του είπε ότι η χώρα του θέλει να συνοδεύσει την ελληνική κυβέρνηση στο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα που επιχειρεί. Δηλαδή, στις αντιλαϊκές ανατροπές που επιχειρούνται με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Γερμανός υφυπουργός είπε ότι κατά κανόνα στα ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας η κατανομή των μονάδων στον υγειονομικό τομέα καταμερίζεται από 33% στο δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και στα κοινωφελή ιδρύματα. Για τις συγχωνεύσεις περιορίστηκε μόνο σε περιγραφές όπως ότι σε μια περιοχή οι τρεις μονάδες έγιναν δύο ή και η μοναδική που μπορεί να υπήρχε άλλαξε χρήση...

Στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας θα υπογραφεί σήμερα πρόγραμμα Συνεργασίας των Νοσοκομείων Ιωαννίνων και Marburg για την κλινική και επιστημονική συνεργασία των Ουρολογικών Κλινικών των δύο νοσοκομείων.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ
74 τα θύματα

Σε 74 έφτασαν οι νεκροί απ' τον ιό Η1Ν1, ενώ 126 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Παρότι φαίνεται πως η νοσηρότητα παρουσιάζει μια σχετική κάμψη, κυρίως λόγω του καλού καιρού, οι επιστήμονες συνεχίζουν να είναι ανήσυχοι για το επόμενο διάστημα. Οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να τονίζουν πως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καλό θα ήταν να εμβολιαστούν, έστω και αν βρισκόμαστε στα μέσα του Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ