Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΙΣ - ΟΕΝΓΕ
Βάζουν πλάτη στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων

Πλάτη στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων και την υλοποίηση του νομοσχεδίου - καρμανιόλα που κατεδαφίζει ό,τι υπήρχε όρθιο στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας βάζουν οι ηγεσίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της ΟΕΝΓΕ.

Χωρίς καν να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα και τα ΔΣ, ο μεν ΠΙΣ αποφάσισε να βρίσκεται σήμερα στο διάλογο με την κυβέρνηση, ενώ η ΟΕΝΓΕ είναι έτοιμη να πάει αλλά με άλλη θεματολογία... Η συγκεκριμένη στάση αποκαλύπτει για ποιους νοιάζονται και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Η στάση τους πλήττει συνολικά τα συμφέροντα της Υγείας του λαού, ενώ υποθηκεύει το μέλλον των μικρών, νέων σε ηλικία γιατρών, αφού αυτές οι ηγεσίες θα διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση το πόσο ακριβά θα πληρώνουν οι εργατικές οικογένειες την Υγεία και πόσο μισθό πείνας θα παίρνουν οι υγειονομικοί.

Σημειώνεται ότι χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κάλεσαν την ΟΕΝΓΕ σε συνάντηση για σήμερα για να συζητήσουν «θέματα σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 26 του ψηφισθέντος νόμου, που αφορά τους γιατρούς και το πάσης φύσεως προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ», όπως αναφέρεται στην επιστολή.

Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, ενώ αναφέρει ότι «δεν προτίθεται να γίνει "ντεκόρ" ενός εικονικού διαλόγου με προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για εφαρμογή των κατευθύνσεων του επικαιροποιημένου μνημονίου», στη συνέχεια προτάσσει -και αναμένει την απάντηση των υπουργών (!)- το πλαίσιο των 12 σημείων που αποφασίστηκαν στην πρόσφατη κατάληψη στο υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, θέτει μια θεματολογία πέντε σημείων (κλαδική σύμβαση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, πρότυπο ασφαλούς και ποιοτικής εφημερίας, επίσπευση των προσλήψεων στα νοσοκομεία οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και προμήθειες - φάρμακο) «εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέλει μια δημιουργική συζήτηση».

Μένουν δηλαδή και πάλι στο απυρόβλητο η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και δεν περιλαμβάνεται το αίτημα για γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με μόνιμη και σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Σε ανακοίνωσή του περιορίζει «το Δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ» στην κατάργηση των 5 ευρώ και την επίσκεψη των 50-90 ευρώ στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρέμβαση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών»

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, τα στελέχη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Νίκος Μπουντούρογλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, δήλωσαν:

«Οι ηγεσίες του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ για άλλη μια φορά έδειξαν πόσο ξεδιάντροπα βάζουν πλάτη στα κυβερνητικά σχέδια για την υλοποίηση του κατάπτυστου νομοσχεδίου που πρόσφατα ψηφίστηκε και μετατρέπει την Υγεία - Πρόνοια σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τους εργαζόμενους υγειονομικούς σε είλωτες, στην υπηρεσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου.

Χωρίς καμία σύγκληση των οργάνων, οι ηγεσίες αυτές ανέλαβαν εργολαβικά να προλειάνουν το έδαφος για την έναρξη διαλόγου μετά από την πρόσκληση του υπουργού Υγείας. Η ηγεσία του ΠΙΣ αποφάσισε να πάει στο διάλογο. Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να μην πάει σε αυτόν το διάλογο, αλλά είναι έτοιμη να πάει σε ένα διάλογο με άλλη θεματολογία! Οι ίδιοι που οχυρώνονται πίσω από τις διαδικασίες και τη δήθεν νομιμότητά τους, τώρα χωρίς να τηρήσουν τα στοιχειώδη και να προκαλέσουν έκτακτα ΔΣ και με πρόσχημα τα περίφημα 12 σημεία που από κοινού ΔΗΚΚΙ (ΝΔ), ΑΕΓ (ΣΥΝ), ΑΡΣΙ αποφάσισαν, βάζουν πλάτη για να ξεκινήσει ο περίφημος διάλογος. Ενας διάλογος που θα διαπραγματευτεί πόσο ακριβά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις υπηρεσίες Υγείας, πόσο μισθό πείνας θα πάρουν οι υγειονομικοί, πόσο η επιχειρηματικότητα θα παραμείνει στα χέρια των κοινοπραξιών των ιατρών ή όχι. Από αυτό το διάλογο οι εργαζόμενοι, οι υγειονομικοί, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, οι νέοι γιατροί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν. Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που υποθηκεύουν το μέλλον μας. Αυτές οι ηγεσίες πρέπει να καταδικαστούν στη συνείδηση και στην πράξη.

Μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες, τους νέους από τα λαϊκά στρώματα ενάντια στον πραγματικό εχθρό: τα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν και συντρίβουν υγειονομικούς και ασθενείς. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλούμε να παλέψουν και όλοι οι γιατροί που βάζουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία όχι των νόμων της αγοράς και του κέρδους, αλλά των λαϊκών αναγκών. Τώρα παντού Γενικές Συνελεύσεις με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Κανείς ασθενής να μην πληρώνει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόθυμος «λαγός» της κυβέρνησης για νέες ανατροπές η ηγεσία του ΠΙΣ(2020-11-14 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ(2019-12-07 00:00:00.0)
Κυνηγοί κεφαλών για το «πεντάευρω»(2014-07-23 00:00:00.0)
Κουτσουρεμένες αυξήσεις μακριά από τις ανάγκες(2009-02-07 00:00:00.0)
Συμφωνία για τη Σύμβαση της διευθέτησης(2008-11-21 00:00:00.0)
Ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη «διευθέτηση»(2008-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ