ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Βραχυπρόθεσμο δάνειο από τις τράπεζες

Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων. Ζήτημα χρόνου η «αναδιάρθρωση»

Πρόσθετα δάνεια από τους τραπεζίτες πέρα και από αυτά που παρέχει ο «μηχανισμός στήριξης» προς την πλουτοκρατία αναζητά και πάλι την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω έκδοσης 6μηνων εντόκων γραμματίων. Στόχος τους να συγκεντρώσουν ποσά ύψους τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ και μέχρι 390 εκατ. ευρώ.

Τα επιτόκια που θα προσδιοριστούν με βάση τις «προσφορές» των τραπεζών αναμένονται στα συνήθη τοκογλυφικά επίπεδα, οριακά χαμηλότερο από 5%, κάτω από το οποίο έχει βάλει τον πήχη της «επιτυχίας» το υπουργείο Οικονομικών. Για το 2011 οι εκταμιεύσεις από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς - συνολικά 110 δισ. ευρώ - προγραμματίζονται να φτάσουν σε 46,5 δισ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ που θα παραχθεί μέσα στην ίδια χρονιά.

Θέμα χρόνου είναι και η λεγόμενη αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, δηλαδή η ελεγχόμενη απαξίωση υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Το τραπεζικό μονοπώλιο «Citigroup» κάνει λόγο για «κούρεμα» σε ποσοστό 50%, με τη σημείωση ότι ανάμεσα στους μεγαλοπιστωτές βρίσκονται «συστημικά μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες» με «άριστη δικτύωση σε πολιτικό επίπεδο». Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι κάθε κράτος και κυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφύσεων που αναπτύσσονται, έρχεται να στηρίξει και ενισχύσει τις μερίδες πλουτοκρατίας που υπηρετεί. Σύμφωνα με το στέλεχος της «Citigroup», απαιτείται χρόνος προκειμένου οι τράπεζες να προετοιμαστούν για «ενδεχόμενες ζημιές» και «αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης»...

Σήμερα το μεγαλύτερο κομμάτι του κρατικού χρέους είναι συγκεντρωμένο σε τραπεζικά μονοπώλια γαλλικών συμφερόντων, που υπολογίζεται σε 53 δισ. ευρώ και σε γερμανικών συμφερόντων 37 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους το μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια κρατικών ομολόγων έχουν οι: Εθνική (20 δισ. ευρώ), Τράπεζα Πειραιώς (8,5 δισ. ευρώ), Γιούρομπανκ (7,5 δισ. ευρώ), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (5,4 δισ. ευρώ).

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΛΙΝΑΜΑΞΩΝ - ΚΛΙΝΟΘΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΟΣΕ
Μεθοδεύουν την απόλυση 59 εργαζομένων

Συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση του ΚΚΕ

Ζοφερό περιέγραψε το μέλλον για τους 59 εργαζόμενους στο νυχτερινό δρομολόγιο Αθήνας - Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ, που έχουν οδηγηθεί υποχρεωτικά σε εταιρεία υπεργολαβιών του ΟΣΕ, ο υφυπουργός Μεταφορών, Σπύρος Βούγιας. Απαντώντας σε Ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, στην ουσία άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, λέγοντας , ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν τους χρειάζεται η εταιρεία.

Αντί να αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας, ο υφυπουργός αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι «αυτό το δρομολόγιο, το νυχτερινό δεν είχε πια όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά και τη χρησιμότητα που είχε στο παρελθόν. Εξυπηρετούσε πάρα πολύ λίγο κόσμο». Συνολικά, για το σιδηρόδρομο ανέφερε ότι «στην Ελλάδα εξυπηρετεί λιγότερο από το 2% του εμπορικού μεταφορικού έργου και λιγότερο από το 8% του επιβατικού».

Τις σαφέστατες κυβερνητικές ευθύνες καταλόγισε στην παρέμβασή της η Λιάνα Κανέλλη, διαβλέποντας ότι «θα τους απολύσετε όλους. Δε θα τους μετατάξετε, γιατί ανήκουν σε μία εταιρεία για την οποία δεν αποφάσισαν εκείνοι. Αν υπήρχαν τρένα που ζητούσαν αυτούς τους ανθρώπους να δουλέψουν, βεβαίως και δε θα πήγαιναν σε μία εταιρεία».

Συνολικά, επισήμανε ότι «τα τρένα δε συντηρήθηκαν, δεν αναπτύχθηκαν, δεν έγιναν ελκυστικά, δεν έγιναν προτάσεις, δεν ανοίχτηκαν γραμμές και δεν αξιοποιήθηκαν τουριστικά. Δε δημιούργησαν αυτήν την αίσθηση σε μία χώρα, η οποία θυμίζω ότι δεν είναι Βέλγιο, δεν είναι ευθεία, αλλά κάποιος έχει πολύ περισσότερους από έναν τρόπους να κινηθεί με εξαιρετικές δυσκολίες».

«ENEL GREEN POWER»
Τεράστια κέρδη από την «πράσινη» ενέργεια

Τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα για το 2010 ανακοίνωσε η ιταλική πολυεθνική της Ενέργειας «ENEL GREEN POWER», η οποία έχει παρουσία και στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τους ενεργειακούς κολοσσούς, και δικαίως αφού έχουν τον πρώτο λόγο σε κάθε βλαπτική μεταβολή για τα λαϊκά συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δίνουν μια ιδέα για την ισχύ των εταιρειών που καθορίζουν το ενεργειακό παιχνίδι.

Η συνοπτική παρουσίαση των μεγεθών της εταιρείας, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, αρκεί. Το 2010 η ENEL κατέγραψε:

  • Σύνολο εσόδων: 2,3 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ το 2009, +21,1%).
  • Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA): πάνω από 1,3 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ το 2009, +7,7%).

Την ίδια περίοδο, ο όμιλος κατόρθωσε να μειώσει αισθητά και το χρέος της:

  • Καθαρό χρέος: 3,1 δισ. ευρώ (5,3 δισ. ευρώ το 2009, -41,5%).
Μαζεύουν χαράτσια

Με πολύτιμο σύμμαχο την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις με τις οποίες μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλέμποροι φορτώνουν ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να συγκεντρώσει τα πρόσθετα χαράτσια, προκειμένου στη συνέχεια να προσφέρει στις μερίδες της πλουτοκρατίας.

Πάνω στις ανατιμήσεις της «αγοράς», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται να προσθέσει και τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 4 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι, η συνολική μάζα του ΦΠΑ που συγκέντρωσαν μέσα στο Γενάρη του 2011 εμφανίζει αύξηση πάνω από 10% και αυτό παρά την κάθετη πτώση του όγκου της λαϊκής κατανάλωσης που έχει φτάσει σε 12%.

ΧΑΝΙΑ
Κλείνουν τα πρατήρια στις 25 του μήνα

Με κλείσιμο των πρατηρίων στις 25 του μήνα αντιδρά η Ενωση Πρατηριούχων Βενζίνης και Πετρελαιοειδών Νομού Χανίων στην «αδράνεια», όπως καταγγέλλουν, της κυβέρνησης να παρέμβει για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών στα καύσιμα.

Η απόφαση πάρθηκε μετά τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα πρατήρια του νομού τις προηγούμενες μέρες, ενώ η Ενωση σημειώνει πως οι υψηλές τιμές στα καύσιμα οφείλονται αφενός στην αύξηση του ειδικού φόρου, αφετέρου στην έλλειψη ελέγχου και εποπτείας στο στάδιο της διύλισης και της χονδρικής αγοράς, οδηγώντας στη δημιουργία μονοπωλίων.

Η Ενωση Πρατηριούχων του νομού θα επιδώσει την ημέρα του κλεισίματος ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Παραγγελία για άσκηση δίωξης στον Α. Βγενόπουλο

Ασκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου ως νομίμου εκπροσώπου της Τράπεζας Marfin για απόπειρα εκβίασης επιχείρησης, και συγκεκριμένα του ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών Π. Στραγάλης. Ο εισαγγελέας μελετώντας τα στοιχεία έκρινε ότι η υπόθεση δεν έπρεπε να τεθεί στο αρχείο και επέστρεψε την δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Με εντολή του, ζητεί να διερευνηθεί αν ο Α.Βγενόπουλος έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας και κατά πόσον έχει διαπραχθεί το αδίκημα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η υπόθεση προέκυψε μετά από μήνυση που είχε καταθέσει το ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» διά του προέδρου Ανδρέα Μαρτίνη κατά της Marfin Bank.

Οπως είχε ανακοινώσει, «η μήνυση αναφέρεται στην καταχρηστική καταγγελία από τη Marfin των δανειακών συμβάσεων του "Ερρίκος Ντυνάν" αμέσως μετά τη συνεργασία του ιδρύματος με τη ΓΑΙΑ ΑΕ, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός συμβατικός λόγος και παρά την υπερπολλαπλάσια εξασφάλιση της τράπεζας με εμπράγματες ασφάλειες, ενεχυριάσεις και εκχωρήσεις απαιτήσεων».

Επίσης, έκαναν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, προκειμένου να διατηρηθεί το ολιγοπώλιο των μαιευτηρίων που ανήκουν στον όμιλο συμφερόντων της Τράπεζας, αλλά και για προσβολή του νομικού προσώπου του ιδρύματος. Μετά την υποβολή της σχετικής μήνυσης διετάχθη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που έκανε την έρευνα, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν στοιχειοθετούνται αδικήματα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ
Αντιδρά για το φορολογικό

Την αντίθεσή της στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία και ποινές φυλάκισης εκφράζει με απόφασή της Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας. Ζητάει όχι μόνο την επαναδιατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων αλλά την πλήρη απόσυρσή του, αφού, όπως αναφέρει, το υφιστάμενο πλαίσιο είναι ήδη αυστηρό και το μόνο που χρειάζεται είναι η εφαρμογή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ