ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μεγαλύτερη προστασία στους εργοδότες

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΜΕ

Το νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας», που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, καθιστά ακόμη και αυτούς τους τυπικούς, ελλιπείς ελέγχους της εφαρμογής ενός αντεργατικού πλαισίου προνομιακούς για τους επιχειρηματίες. Στη λογική του «συμφιλιωτικού χαρακτήρα» του ΣΕΠΕ και της διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, συνίσταται Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο θα γνωμοδοτεί σε θέματα λειτουργίας και δράσης του ΣΕΠΕ και στο οποίο θα συμμετέχουν και οι εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ) με αρμοδιότητες όπως «η διατύπωση γνώμης για τη σκοπιμότητα της κατάρτισης ειδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας». Με την «κάρτα εργασίας» δίνει τη δυνατότητα να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 10% - 25%, ενώ επιβάλλει πρόστιμο 400 ευρώ στον ανασφάλιστο - αδήλωτο εργαζόμενο! Παράλληλα τα πρόστιμα στους εργοδότες μειώνονται έως και 80%, ενώ παραμένουν τα τεράστια κενά στο προσωπικό του ΣΕΠΕ.

Οι σφαγείς «πουλάνε ευαισθησία»

Οπως σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ, «με το Σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης για το ΣΕΠΕ θα ελέγχεται η εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής. Μετατρέπει σε θύτες τους εργαζόμενους από θύματα, αφού τους επιβάλει πρόστιμα όταν θα δουλεύουν "αδήλωτοι". Ιδιαίτερα θα χτυπηθούν και οι μετανάστες.

Παρέχεται ακόμα μεγαλύτερη προστασία στην κερδοφορία της πλουτοκρατίας, αφού ο ΣΕΒ ορίζεται ελεγκτής του έργου του ΣΕΠΕ. Το σχέδιο Νόμου μειώνει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές. Τα πρόστιμα στους εργοδότες που ούτως ή άλλως δεν εισπράττονται μετατρέπονται σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

Καμία εμπιστοσύνη στα ψέματα της κυβέρνησης, ότι δήθεν επιδιώκει να βάλει τάξη στην εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί. Αυτοί που σφαγιάσανε τα δικαιώματα μας, μας πουλάνε ευαισθησία. Το "συμφιλιωτικό" πνεύμα που διαπνέει το σύνολο του σχεδίου Νόμου έχει σαν στόχο να καταστήσει το ΣΕΠΕ όργανο ταξικής υποταγής των εργαζομένων στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.

Ο μόνος τρόπος για να μπουν εμπόδια είναι η οργάνωση, η συσπείρωση της εργατικής τάξης, η οργανωμένη αντεπίθεση στη θύελλα της αντεργατικής πολιτικής, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, η πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Να γίνει πράξη το σύνθημα "Νόμος είναι το δίκιο του Εργάτη"».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μόνη απάντηση η συντονισμένη δράση

Δυνάμεις της Αστυνομίας επιχείρησαν να φοβίσουν τους μετανάστες που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη για την απεργία

Κατάμεστη η αίθουσα, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης
Κατάμεστη η αίθουσα, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης
Η ανάγκη να δυναμώσει η ενότητα των μεταναστών σε ταξική κατεύθυνση και σε κοινό μέτωπο με τους Ελληνες, αποτυπώθηκε χθες το απόγευμα στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ μπροστά και στην απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Μετανάστες εργαζόμενοι από όλους σχεδόν τους κλάδους και άνεργοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων και συζήτησαν για όλα όσα συνθλίβουν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, λίγο πριν την έναρξη της σύσκεψης, πραγματοποιούσαν ελέγχους έξω από τα γραφεία του ΠΑΜΕ, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των μεταναστών. Με παρέμβαση των συνδικαλιστών, οι αστυνομικές δυνάμεις απομακρύνθηκαν και παρά την παρουσία της Αστυνομίας στα γύρω στενά, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών και συνδικάτων.

«Είναι ανάγκη οι Ελληνες μαζί με τους μετανάστες μπροστά και στην απεργία στις 23 Φλεβάρη να δυναμώσουν τους αγώνες τους για να βάλουν φραγμό στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ», που ενώνονται σε μία κοινή γραμμή, φτιάχνουν φράχτες και μηχανισμούς περιφρούρησης που θα βοηθούν στην εξόντωση όσων τολμούν να περάσουν στη χώρα μας για να σωθούν από τη φτώχεια και τους πολέμους, τόνισε η Χρ. Λαμπούδη, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι όσοι από τους μετανάστες μένουν άνεργοι, θα αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της απέλασης, ενώ όσοι έχουν δουλειά βρίσκονται αντιμέτωποι με φαινόμενα ρατσισμού. Επιπλέον, είπε, από τις 45.000 άδειες παραμονής που έχουν εγκριθεί, μόνο 2.000 - 3.000 έχουν δοθεί. Αναφορικά με τους απεργούς πείνας στη Νομική Σχολή, είπε ότι η κυβέρνηση, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και φασιστικές οργανώσεις αξιοποιούν τα προβλήματα των μεταναστών για να δυναμώσουν το ρατσισμό και να αφαιρέσουν δικαιώματα και ελευθερίες από όλους.

Χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις των μεταναστών κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε. «Δουλεύω τέσσερα χρόνια, αλλά εξαιτίας του ότι τα χαρτιά μου φαίνονται πλαστά δεν μου αναγνωρίζουν τα ένσημα», είπε ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλές εταιρείες που παίρνουν εργάτες στη δουλειά για πέντε ή δέκα ημέρες και μετά δεν τους πληρώνουν. Σε αυτή την κατάσταση βρίσκομαι εγώ σήμερα».

Καταγγελία του ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα: «Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή γιατί με εντολή τους άνδρες της Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν μετανάστες που την ώρα εκείνη έμπαιναν στα γραφεία του ΠΑΜΕ». «Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει προς την κυβέρνηση, τον δήμαρχο Αθηναίων και σε κάθε λογής μηχανισμούς ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζει και καταλήγει: «Θα συνεχίσει να παλεύει για τα δικαιώματα Ελλήνων και Μεταναστών εργατών ενάντια στην εκμετάλλευση, στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, που χτυπάει ενιαία τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία και φύλο».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Λαϊκή συνέλευση τη Δευτέρα

Ανοιχτό κάλεσμα απευθύνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ και ΜΑΣ στους εργαζόμενους, αυτοπασχολούμενους, άνεργους, συνταξιούχους, γυναίκες και νέους της Καλλιθέας να συμμετάσχουν σε λαϊκή συνέλευση που διοργανώνεται τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο δημοτικό κινηματογράφο «ΚΑΛΥΨΩ», προκειμένου να συζητήσουν την οργάνωση της πάλης τους και να προχωρήσουν σε «Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα» στην περιοχή.

Ειδικότερα το κάλεσμα απευθύνουν: Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, παράρτημα Καλλιθέας Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Συνταξιούχων Καλλιθέας και γύρω δήμων, παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σωματειακή Επιτροπή Εμποροϋπαλλήλων, Σωματειακή Επιτροπή TELEPERFORMANCE, Σωματειακή Επιτροπή Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συντονιστική Επιτροπή Αναπήρων, Επιτροπή ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Επιτροπή ΠΑΣΕΒΕ Καλλιθέας, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας - ΟΓΕ.

Σύσκεψη για τους συμβασιούχους

Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης των συμβασιούχων διοργανώνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 7 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία της παράταξης στο κτίριο της ΕΔΟΘ (5ος όροφος).

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΔΕΗ
Καμία στήριξη

Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα», προχτές, Πέμπτη, για την επιχειρηματική δράση συνδικαλιστικού στελέχους (και στελέχους του ΣΥΝ) και τη δήθεν ομόφωνη στήριξή του από όλες τις παρατάξεις της ΓΕΝΟΠ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στη ΔΕΗ, η «Αγωνιστική Συνεργασία», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους:

«Με αφορμή τα όσα ακούστηκαν στην εκπομπή "Ζούγκλα" στις 3-2-11 και αναπαράγονται σε διάφορα ηλεκτρονικά "σάιτ" περί δήθεν ομόφωνης στήριξης του οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ, δηλώνουμε απερίφραστα ότι ουδέποτε δώσαμε τέτοια στήριξη, αντίθετα στη συνεδρίαση του ΔΣ επαναλάβαμε αυτό που ανοιχτά με ανακοινώσεις έχουμε δηλώσει:

  • Από τη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ και τις αναφορές για την επιχειρηματική δράση συνδικαλιστικών στελεχών (οργανωτικού γραμματέα) προκύπτει ηθικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό ζήτημα.
  • Διατυπώσαμε για μια ακόμα φορά την αντίθεσή μας στη χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ από τη ΔΕΗ.
  • Ζητήσαμε ακόμα μια φορά να καταργηθεί ο ΟΚΔΕ (ταξίδια, κινητή τηλεφωνία κλπ.). Υπενθυμίζουμε ότι είχαμε διαφωνήσει για την ίδρυσή του και δε συμμετείχαμε ποτέ στη διοίκησή του.

Τέτοια φαινόμενα πάνε μαζί με τη δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τη δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, για τη συνολική του στάση. Να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ για να παλέψουν ενάντια στην εξελισσόμενη αντεργατική λαίλαπα. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην απεργία στις 23 Φλεβάρη και στις συγκεντρώσεως που οργανώνει το ΠΑΜΕ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλευρά του συνολικού πολέμου σε βάρος της εργατικής τάξης

Για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την "αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)" το μετατρέπει από όργανο που παρείχε κάποια προστασία στους εργαζομένους από την εργοδοτική αυθαιρεσία σε όργανο που προωθεί την ταξική υποταγή. Ορίζει εκπροσώπους του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων στο όργανο που θα ελέγχει τη δράση του ΣΕΠΕ. Ενοχοποιεί και προβλέπει την επιβολή προστίμων στα θύματα της μαύρης εργασίας, στους εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και όχι σε αυτούς που τους εκμεταλλεύονται. Μέσω του νομοσχεδίου μειώνει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, αποδυναμώνει την πρόβλεψη για την παρουσία γιατρών εργασίας στους χώρους δουλειάς. Οι όποιες κυρώσεις προβλέπει σε βάρος της εργοδοσίας μετατρέπονται σε χάδι εφόσον τους παρέχει τη δυνατότητα πολλαπλών εκπτώσεων.

Αυτό το νομοσχέδιο εντάσσεται στο συνολικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση βομβαρδίζοντας και ισοπεδώνοντας δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ