Sportidea |
Με την ιδέα της Μεσογειακής Λίγκας, περνάει στην αντεπίθεση όσον αφορά τον πόλεμο με την Ευρωλίγκα |
Το πρώτο ζήτημα που προκύπτει από τις νέες σκέψεις των παραγόντων του ευρωπαϊκού μπάσκετ είναι σαφώς το τι ακριβώς θα είναι η νέα διοργάνωση. Θα πρόκειται δηλαδή για κλειστή λίγκα, με συγκεκριμένο αριθμό ομάδων που δε θα μεταβάλλεται, ή θα δοθεί η δυνατότητα μερικής ανανέωσης των συμμετεχόντων; Αν δηλαδή θα ισχύσει κάτι ανάλογο με τα τριετή και μονοετή συμβόλαια που δίνει η Ευρωλίγκα. Προς στιγμή δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια σημαντική καινοτομία. Αυτή αφορά τις ομάδες που θα πάρουν μέρος και το ενδεχόμενο να αποσχιστούν μερικώς από τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Δεν θα αγωνίζονται, δηλαδή, στην κανονική περίοδο, αλλά θα μπαίνουν κατ' ευθείαν στα πλέι οφ, όπου θα διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο,τι δηλαδή ισχύει ήδη στην Αδριατική Λίγκα. Αλλωστε, με βάση το σκεπτικό ότι τουλάχιστον αρχικά στα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης ότι οι περισσότερες από τις ομάδες που (λέγεται ότι) θα πάρουν μέρος στη νέα λίγκα, συμμετέχουν και στην Ευρωλίγκα, επομένως είναι πρακτικά αδύνατο να παίρνουν μέρος ταυτόχρονα σε τρεις διοργανώσεις. Οπως και να έχει πλέον το ενδεχόμενο πλήρους απαξίωσης των εθνικών πρωταθλημάτων, που πριν μερικά χρόνια φάνταζε ως ένα επικίνδυνο σενάριο, φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.
Eurokinissi |
Αγνωστο παραμένει πού τελικά θα αγωνίζονται στο μέλλον οι δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός |
Είναι προφανές από τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα ότι στο νέο εγχείρημα σημαντικό ρόλο θα παίξει η αραβική που όπως δείχνουν θα είναι ο κινητήριος μοχλός, ώστε οι σκέψεις να μετατραπούν σε πραγματικότητα. Μπορεί η αραβική συμμετοχή να κάνει αίσθηση σε κάποιους είτε για το γεγονός ότι τα κράτη της αραβικής χερσονήσου δεν είχαν και πότε την καλύτερη σχέση με το μπάσκετ είτε για το τι δουλειά έχουν σε μια Μεσογειακή Λίγκα, ωστόσο τα πετροδολάρια του Κατάρ είναι απολύτως ικανά να σβήσουν τέτοιες απορίες. Από την άλλη πάλι, το γεγονός ότι το Κατάρ αποτελεί και τη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ ποδοσφαίρου του 2022 η συμμετοχή των ομάδων σε μια Λίγκα που θα έχει έντονο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον προσφέρεται για την καλύτερη διαφήμιση για τους οικοδεσπότες.
Οσον αφορά το οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης και ειδικότερα τη διαχείριση, αυτή δεν ξεφεύγει από τις λογικές που τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη, την Ευρωλίγκα. Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις τελικές συμμετοχές των ομάδων, αφού αυτό είναι που θα κρίνει την ελκυστικότητα ή όχι της διοργάνωσης, οι πρώτες σκέψεις έχουν ριχθεί στο τραπέζι.
Σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα εφαρμοστεί η κεντρική διαχείρισή τους, άλλωστε είναι κοινά αποδεκτό πως αυτό το μοντέλο είναι το πλέον ενδεδειγμένο. Η λίγκα θα διαπραγματεύεται κεντρικά με τα ενδιαφερόμενα κανάλια στις διάφορες χώρες και στη συνέχεια θα διανέμει τα έσοδα στις ομάδες με κριτήρια που θα θεσπιστούν.
Από εκεί και πέρα, φυσικά, αναζητούνται κι άλλοι σπόνσορες κάτι που αναμένεται να κορυφώσει τον ανταγωνισμό με άλλες παρόμοιες Λίγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη όπως η Ευρωλίγκα ή η Αδριατική Λίγκα με δεδομένο ότι και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δημιουργείται στενότητα όσον αφορά τους χορηγούς. Ηδη, μάλιστα, κάποιες φήμες κάνουν λόγο για προσέγγιση ακόμα και αυτής της Turkish Airlines (με τη λογική φυσικά της συμμετοχής τριών τουρκικών ομάδων στη λίγκα), η οποία έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο στα αθλητικά πράγματα της "γηραιάς ηπείρου" τα τελευταία χρόνια και είναι βασικός χορηγός της Ευρωλίγκας!
Το νέο πείραμα που ετοιμάζουν οι παράγοντες είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αναζωπυρώσει τον μόνιμο (έστω και παγωμένο κάπως το τελευταίο διάστημα) πόλεμο στις τάξεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ μεταξύ της ΦΙΜΠΑ ΕΥΡΩΠΗΣ και της Ευρωλίγκας. Αλλωστε, επί της ουσίας αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται. Η αλλαγή στο μόνιμο, τα τελευταία χρόνια στάτους κβο, που διαχειρίζεται την πίτα είναι το ζητούμενο από παράγοντες που αποτελούν την παλιά (αλλά και νέα) φρουρά της ΦΙΜΠΑ και χρόνια τώρα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από την Ευρωλίγκα του Τζόρντι Μπερτομέου. Η πραγματοποίηση του σχεδίου είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο - και ανάλογα με ποιες ομάδες θα μετέχουν - θα πλήξει πρωτίστως τη διοργάνωση της Ευρωλίγκας, που κατέχει αυτή τη στιγμή τα πρωτεία και θα πληγεί περισσότερο (έστω και εάν αρχικά οι δύο διοργανώσεις συμβαδίσουν) με δεδομένη τη χαμηλή δημοτικότητα που έχουν αυτήν τη στιγμή κάποιες αντίστοιχες προσπάθειες όπως η Αδριατική ή Βαλτική Λίγκα. Μάλιστα, αυτή τη φορά, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο σοβαρά με δεδομένο ότι η προσπάθεια αφορά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) και το Ισραήλ που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην Ευρωλίγκα σήμερα. Ούτε, φυσικά, είναι τυχαίο ότι οι εμπνευστές της ιδέας δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και ένα βήμα παραπάνω, δημιουργώντας το πρώτο κλειστό πανεθνικό πρωτάθλημα της Ευρώπης, προλαβαίνοντας τους παράγοντες της Ευρωλίγκας, που ήταν πάντα κρυφός πόθος τους, αλλά έχοντας και ένα σοβαρό όπλο στην κατοχή τους για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν (διαπραγμάτευση με τους συλλόγους, προσέλκυση χορηγών, καλύτερη διαφήμιση κ.τ.λ). Παράλληλα, η αραβική βοήθεια αποτελεί και το βαρύ χαρτί στις διαπραγματεύσεις με τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες που σε περίπτωση που θα δουν ότι τα έσοδά τους θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα ευχαρίστως θα μετακόμιζαν σε μια άλλη διοργάνωση.