Ο Γιάννης Ζήκος προσφέρει 100.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, στη μνήμη του ΤΙΜΟΥ ΠΕΡΛΕΓΚΑ, του ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ, καθώς και στη μνήμη των ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΟΝΙΑΤΗ και των άλλων συντρόφων του από την Αρτα.
* * *
Φωτ.
Στις 30 του περασμένου Αυγούστου σταμάτησε να χτυπάει η καρδιά του αγαπημένου μας αδελφού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Κων. ΥΦΑΝΤΗ (Ηρακλή). Παιδί πολυμελούς φτωχής οικογένειας, αναγκάστηκε να εργαστεί ως υφαντουργός από μαθητής του Γυμνασίου μέχρις ότου τέλειωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας.
Στα χρόνια της φασιστικής κατοχής, αγωνίστηκε από τις γραμμές του αντιστασιακού αγώνα, και αναδείχτηκε σε ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ.
Στον εμφύλιο πόλεμο, κατατάχτηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και πολέμησε ως επίτροπος της 2ης Μεραρχίας Ρούμελης, δίπλα στον θρυλικό Διαμαντή.
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, αναγκάστηκε να καταφύγει, ως πολιτικός πρόσφυγας, στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες, με σοβαρά κλονισμένη από τότε την υγεία του. Εκεί δημιούργησε οικογένεια. Πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΚΚΕ, αναδείχτηκε μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο επαναπατρισμός του, που ζητήθηκε από όλους τους συγχωριανούς του, έγινε το Σεπτέμβρη του 1977.
Πέθανε στο χωριό του Αθανάσιος Διάκος (πρώην Ανω Μουσουνίτσα) Φωκίδας, όπου και ενταφιάστηκε, πιστός και φανατικός υποστηριχτής των αρχών του ως την τελευταία του πνοή. Ηταν αμετακίνητος σ' αυτές τις αρχές του, ηθικός, τίμιος, φλογερός πατριώτης και άριστος οικογενειάρχης.
Στη μνήμη του προσφέρω για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 30.000 δρχ.
Ο αδελφός του Δημήτριος Κ. Υφαντής
Οι κόρες του Μαρία, Φωτεινή, Κωνσταντίνα
Τα εγγόνια, τα αδέρφια του και οι λοιποί συγγενείς
* * *
Φωτ.
Εκφράζω τα εγκάρδια συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ για το χαμό του ανθρώπου, του αγωνιστή. Εφυγε από τη ζωή ο κομμουνιστής, που με την τελευταία του θέληση: Η τελετή της ταφής του να είναι πολιτική, άνοιξε το δρόμο! Ας τον μιμηθούμε.
Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 50.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
Βασίλης Χριστακέας, αντιστασιακός
Στη μνήμη του, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ και εκφράζω τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του.
Νίκανδρος Κεπέσης
* * *
Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που έπεσαν στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας και ειδικά της επαρχίας Μεγαλόπολης, με καπετάνιο τον θρυλικό ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ (Πέρδικα), το Παράρτημα Μεγαλόπολης της ΠΕΑΕΑ προσφέρει στο ΚΣ της ΠΕΑΕΑ 100.000 δρχ. και 100.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
* * *
Φωτ.
`Πριν από 3 χρόνια έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ στην Αρκαδία ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ.
Μετά την Απελευθέρωση, πιάστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία, το 1949 μεταφέρθηκε στο Μακρονήσι, από όπου απολύθηκε το 1952.
Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Δάσους Χαϊδαρίου.
Η σύζυγος και τα παιδιά του
* * *
Φωτ.
Στις 16 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΣΤΑΘΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ. Επί 20 χρόνια ήταν μέλος της ΚΟΒ Περάματος, αλλά και στο Βόλο ήταν στέλεχος του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο των οικοδόμων και στον αθλητισμό.
Στη μνήμη του, οι γονείς του, τα παιδιά του και τα αδέρφια του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Περάματος, 15.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο και 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
* * *
Φωτ.
Δεν πέρασαν 2 μήνες από την ημέρα που ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΜΠΑΣ έχασε τη σύζυγό του Παναγιώτα και στις 9 Ιούλη 2000 ένας ασυνείδητος οδηγός έκοψε το νήμα της ζωής του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Κώστα Ταμπά, μέλους του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς από γονείς φτωχούς αγρότες. Από μικρός άρχισε να δουλεύει για να βοηθήσει την εννιαμελή οικογένειά του.
Το 1942 οργανώθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές.
Διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση και κατέφυγε στο ΔΣΕ το 1946. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου, του Βίτσι και σε άλλες. Ονομάστηκε αξιωματικός του ΔΣΕ.
Το 1983 επέστρεψε στην πατρίδα και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ηταν μέλος της ΚΟΒ Ανάληψης και του Παραρτήματος Ανάληψης της ΠΕΑΕΑ.
Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού.
Στη μνήμη του, οι κόρες του Δήμητρα και Μαλαματή προσφέρουν 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ανάληψης για το 16ο Συνέδριο, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 2.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.
Επίσης, στη μνήμη του, τα μέλη του Παραρτήματος Ανάληψης πρόσφεραν στο ΚΚΕ 3.000 δρχ.
* * *
Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ περιφρόνησε τη θέση του ως αστυνομικός και την εύκολη ζωή και ακολούθησε τον ΕΛΑΣ στην Κατοχή. Μετά το 1945, υπομονετικά και παλικαρίσια αντιμετώπισε τις κακουχίες της παρανομίας και τις φυλακές.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Μαρία Χατζηδάκη - Αντωνακάκη προσφέρει 10.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
* * *
Φωτ.
Στις 25 Αυγούστου 2000, έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΧΡΗΣΤΟΣ Γεωργίου ΜΠΑΚΟΣ. Γεννήθηκε στα Αγναντα Αρτας το 1918. Αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Ιωαννίνων και διορίστηκε. Η Κατοχή τον βρήκε έφεδρο αξιωματικό. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ και πέρασε στον ΕΛΑΣ, στο 3/40 Σύνταγμα Αρτας. Αναδείχτηκε σε διοικητή του 3ου Τάγματος (Καραϊσκάκηδων). Ηταν ήδη μέλος του ΚΚΕ.
Με την υποχώρηση του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε ως δάσκαλος στα Ελληνόπουλα, παιδιά των πολιτικών προσφύγων. Αργότερα ασχολήθηκε με κομματική δουλιά, που του ανέθεσε η ΚΟ Τασκένδης. Η 6η Ολομέλεια τον βρήκε γραμματέα ΚΟΒ εργοστασίου. Η αντίθεσή του στις αποφάσεις της Ολομέλειας προκάλεσε τη διαγραφή του το 1956 και από τότε εργαζόταν στις οικοδομές.
Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά το 1980 με τη σύζυγό του Αγλαΐα Νάτσικα.
Εμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού ως το τέλος της ζωής του.
Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ ΤΕΙ.
Ο συμπατριώτης του Χρήστος Χρ. Λάμπρος
* * *
Στη μνήμη των γονιών μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, του εξαδέλφου μας ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ και του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ, που «έφυγε» από κοντά μας στις 17 Σεπτέμβρη 2000, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
Βασίλης, Κώστας και Νίκος Κορομηλάς
* * *
Φωτ.
Πέρασαν 40 μέρες χωρίς τον αγαπημένο μας ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ. Ανθρωπος έντιμος, γελαστός, ανιδιοτελής, τρυφερός, με λαμπρό πνεύμα κέρδιζε την εκτίμηση όσων τον γνώριζαν.
Η οικογένειά του
* * *
Φωτ.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΟΛΙΑΣ γεννήθηκε στο Αιτωλικό Μεσολογγίου το 1912. Εφηβος εντάχθηκε στο ΚΚΕ και το 1943, οικογενειάρχης πλέον, δε δίστασε να ανεβεί στο βουνό. Πολέμησε τους κατακτητές για την Απελευθέρωση της πατρίδας.
Για την αντιστασιακή δράση του διώχτηκε, φυλακίστηκε, αλλά ως το θάνατό του παρέμεινε συνεπής αγωνιστής και αγνός ιδεολόγος.
Πέθανε πριν από 11 χρόνια, στις 11 Οκτώβρη 1989.
Στη μνήμη του προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο και 10.000 δρχ. στο Σωματείο Συνταξιούχων Βύρωνα του οποίου ήταν μέλος.
Η γυναίκα του Μυρτώ Κοκόλια
Ο γιος του Απόστολος Κοκόλιας
* * *
Στις 5 Οκτώβρη έκλεισαν 2 μήνες από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΛΟΒΟΥ.
Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.
* * *
Στη μνήμη του συζύγου μου ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΨΑΛΗ και του αδελφού μου ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ, προσφέρω για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ 5.000 δρχ.
Αλίκη Καψάλη
* * *
Στις 23 Σεπτέμβρη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της ΝΙΝΑΣ ΚΕΡΕΜΙΔΟΥ, Γεννήθηκε το 1909. Καταγόταν από τον Καύκασο. Ηρθε στην Ελλάδα το 1922. Με την εγκατάστασή της στο Λειψύδριο Κιλκίς ασχολήθηκε με τη γεωργία. Ηταν οπαδός του ΚΚΕ και στήριξε τον σύζυγό της Στάθη Κερεμίδη, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες.
* * *
Πέθανε πρόσφατα στην Αμαλιάδα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΕΤΡΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, πιστός στα ιδανικά του ως το θάνατό του και στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης.
Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια και τη συμπάθειά μου στην συντρόφισσα του, στα παιδιά και τα εγγόνια του.
Βασίλης Σακέττας
* * *
Φωτ.
Σήμερα, 8 Οκτώβρη, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Νεοχωρούδας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης
Στη μνήμη του, ο γιος του Γιώργος Βαρδαλής και η κόρη του Βάσω Τσούρη πρόσφεραν 30.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
* * *
Φωτ.
Στις 3 Οκτώβρη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΡΑΠΤΙΔΟΥ. Γεννήθηκε το 1927 στην Κρύα Βρύση Πέλλας. ΕΠΟΝίτισσα από το 1943, το 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, από όπου επαναπατρίστηκε το 1977.
Στη μνήμη της, τα παιδιά της προσφέρουν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης και 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».
Φωτ.
Συμπληρώθηκαν 9 μήνες από την ημέρα που «έφυγε» η ΜΑΡΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ, νικημένη από την «επάρατο». Ηρεμη, γαλήνια και με αξιοθαύμαστο θάρρος, αμύνθηκε στη φονική μανία του δημίου της.
Στη ζωή της αντιμετώπισε όλες τις μικρές και μεγάλες περιπέτειες με καρτερία υποδειγματική και ως σύζυγος και ως μητέρα.
Η πολυδιάστατη μόρφωσή της και ο πράος χαρακτήρας της, ήταν τα όπλα, με τα οποία αμυνόταν στις δύσκολες στιγμές του οδοιπορικού της. Στάθηκε πλάι στον σύντροφο της ζωής της ακοίμητος φρουρός με στοργή και φροντίδα σε όλους τους κατατρεγμούς του, ενθαρρύνοντάς τον με το αιώνιο γλυκό χαμόγελό της.
Πιστή και αταλάντευτη οπαδός του ΚΚΕ, απαρνήθηκε τη μεγαλοαστική οικογενειακή της παράδοση.
Στη μνήμη της, προσφέρω 100.000 δρχ. στην ΚΟ Πειραιά για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
Ο σύντροφός της Φάνης
* * *
Φωτ.
Στις 28 Σεπτέμβρη, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΝΙΚΗΤΙΔΟΥ. Γεννήθηκε στο χωριό Ασπρόγια Αμυνταίου. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή και μαχήτρια του ΔΣΕ μαζί με όλη την οικογένειά της από το 1947, το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε με τον Κώστα Νικητίδη και απόχτησαν δυο παιδιά.
Με την επιστροφή τους στην πατρίδα, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ως το τέλος της ζωής της, έμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.
* * *
Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από την επάρατο νόσο η σύζυγός μου ΕΥΘΥΜΙΑ.
Στη μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Νέας Κυψέλης, 50.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
Λ. Μηλιαράκης