ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
Πολύμορφη προετοιμασία των κινητοποιήσεων

Από την απεργία στις 15 Δεκέμβρη
Από την απεργία στις 15 Δεκέμβρη
Με συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις και άλλες μορφές δράσης οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης στις 23 του Φλεβάρη. Η απεργιακή συγκέντρωση για την Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Ενδιάμεσος σημαντικός σταθμός είναι οι πανελλαδικές παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων στις 10 Φλεβάρη, για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων. Μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές θα αναδειχθεί η σημασία της επερχόμενης απεργίας και της κλιμάκωσης του αγώνα με ταξικό προσανατολισμό. Για τη μέρα αυτή, μεταξύ άλλων, η Γραμματεία Κεφαλονιάς-Ιθάκης του ΠΑΜΕ καλεί μαζί με την ΕΛΜΕ σε συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο στο Αργοστόλι με ζήτημα αιχμής την Παιδεία. Επίσης καλεί την ίδια μέρα στις 6.30 μ.μ. σε πανεργατικό συλλαλητήριο μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ και τη νεολαία.

Σε ανακοίνωση-κάλεσμά της για την απεργία η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης καλεί τους λογιστές «να συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες που αναπτύσσονται την περίοδο αυτή (...) Να κάνουμε την απεργία της 23 Φλεβάρη σταθμό αντίστασης, αμφισβήτησης και αντεπίθεσης για να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν και μας ανήκουν. Μέσα από το πλαίσιο που χρόνια τώρα προβάλλει το ΠΑΜΕ (...) δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και απορρίπτουμε τη λογική του συμβιβασμού».

Συσκέψεις για την απεργία

Μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί οι εξής συσκέψεις για την προετοιμασία της απεργίας:

  • Εκτακτη Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, σήμερα, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 και Ακαδημίας, 2ος όροφος).
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, αύριο, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β και Μητροπόλεως).
  • Πλατιά σύσκεψη εργαζομένων και σωματείων της Αττικής και της Βοιωτίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 31 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμάκου και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος).
  • Το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει σύσκεψη, Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β και Μητροπόλεως).
  • Στην Πάτρα πλατιά σύσκεψη οργανώνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού, στην πλατεία Ελευθερίας.
Στη Θεσσαλονίκη

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη με τη συμμετοχή συνδικάτων και εργαζομένων για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων την Τρίτη 8 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλονίκη, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη έχει ήδη οριστεί ότι θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Επίσης, γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιήσουν οι Εμποροϋπάλληλοι αύριο, οι λογιστές στις 7 Φλεβάρη και ο ΣΕΦΙΕ (εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια) στις 13 Φλεβάρη. Παράλληλα, στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, και το χαράτσι των 5 ευρώ, η Γραμματεία Υγείας του ΠΑΜΕ οργανώνει μπλόκο στα λογιστήρια των Κέντρων Υγείας Λαγκαδά και Κουφαλίων την Τρίτη 1η του Φλεβάρη.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Απέρριψε ξανά την πρόταση κλιμάκωσης του αγώνα

Για μια ακόμα φορά σύσσωμη η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 10 και στις 23 του Φλεβάρη στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

Οι ταξικές δυνάμεις έθεσαν το ζήτημα εφαρμογής της απόφασης που είχαν πάρει οι έξι μεγαλύτερες Ομοσπονδίες στο δημόσιο και η Εκτελεστική Επιτροπή για απεργία στις 10 του Φλεβάρη και της κλιμάκωσης του αγώνα με πανελλαδική απεργία στις 23 του Φλεβάρη στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας, όπως και στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, απέρριψαν την πρόταση αυτή.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί η τυχοδιωκτική τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας. Ο Σπύρος Παπασπύρου, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και επικεφαλής της ΠΑΣΚ, είπε ότι για να γίνει απεργία στις 10 του Φλεβάρη θα πρέπει να γίνει κοινή συγκέντρωση με κοινό πλαίσιο αιτημάτων! Για να εισπράξει την απάντηση των ταξικών δυνάμεων ότι αυτές θα καθορίσουν πού θα κάνουν συγκέντρωση και το πλαίσιό τους. Ενώ σημείωσαν ότι η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει κοινό πλαίσιο με τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και το κεφάλαιο.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε ένταση της μάχης για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργία στις 23 του Φλεβάρη αλλά και των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 10 του Φλεβάρη. Επισημαίνουν την ανάγκη καταδίκης των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών και συσπείρωσης των εργαζομένων με το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
Συλλαλητήριο ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα

Συλλαλητήριο στις 8 Φλεβάρη στο Σύνταγμα πραγματοποιούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, στέλνοντας το μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις μας. Αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στους δρόμους κρίνεται το δίκιο». «Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα αγωνιστούν όπως πάντα για να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα βάρβαρα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών και απευθύνει ταυτόχρονα κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 23 Φλεβάρη.

Ο κ. Κουτρουμάνης, αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, παρουσίασε μια μελέτη για ένα ασφαλιστικό σύστημα «που θα εξασφαλίζει 12 συντάξεις αντί για 14 που είχαμε, με άγνωστο το ύψος τους, ενός συστήματος που το 2020 οι απολαβές των συνταξιούχων (όπως λένε οι ίδιοι) θα μειωθούν κατά 0,9% του ΑΕΠ με απώλεια σε σημερινές τιμές 2 δισ., το 2030 η απώλεια θα φτάσει το 1,56% του ΑΕΠ δηλ. 3,3 δισ. και όλα αυτά βέβαια όπως λέει η κυβέρνηση γίνονται για να μειωθούν οι δαπάνες». Για τον ίδιο λόγο «προετοιμάζει την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, δικά μας προπληρωμένα λεφτά, όπως και τις αναπηρικές συντάξεις που τις προσδιορίζει από τώρα στο 8,5% (από 14,5% που είναι σήμερα) των αναπηρικών συντάξεων στο σύνολο των συνταξιούχων».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι Σιούφας, Σουφλιάς (της ΝΔ), ο Ρέππας (του ΠΑΣΟΚ) και η Πετραλιά (της ΝΔ) παρουσίασαν μελέτες, υποσχόμενοι ότι θα έλυναν τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος για τα επόμενα 20-30 χρόνια με κοινό παρονομαστή τις περικοπές, τα χαράτσια και τις αντιασφαλιστικές διατάξεις. Οι Λοβέρδος και Κουτρουμάνης με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στέλνουν «εργαζόμενους και συνταξιούχους στη πλήρη εξαθλίωση». Ακόμα, τονίζεται ότι απώτερος στόχος είναι «η είσοδος και εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο ασφαλιστικό σύστημα».

ΟΜΙΛΟΣ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Σύσκεψη των ταξικών δυνάμεων για τη 48ωρη απεργία

Σύσκεψη διοργανώνουν οι Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) στην «Ιντρακόμ» και στη «HOL» την Κυριακή 30 Γενάρη στις 5 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η καλύτερη προετοιμασία της 48ωρης απεργίας που θα γίνει στις 1 και 2 Φλεβάρη και αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Ομιλο «Ιντρακόμ» στην πρόσφατη γενική συνέλευσή τους. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας για νέα μείωση του προσωπικού και μείωση των αποδοχών.

Σε κοινή ανακοίνωση των Σωματειακών Επιτροπών του ΣΕΤΗΠ και της συνδικαλιστικής παράταξης «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» στο επιχειρησιακό σωματείο του Ομίλου χαιρετίζουν την απόφαση της γενικής συνέλευσης, η οποία, όπως τονίζουν, ήταν πρωτοφανής σε μαζικότητα και αποφασιστικότητα. Το αίτημα της απεργίας είναι όχι απολύσεις, πάρτε πίσω τις απολύσεις, όχι μειώσεις μισθών.

Σημειώνουν ότι οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί στην «Ιντρακόμ» θα γενικευτούν και σε άλλες εταιρείες και είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής πολιτικής την υλοποίηση της οποίας διευκολύνει η στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Και σε άλλο σημείο τονίζουν: «Είναι προφανές ότι για να νικήσουμε χρειαζόμαστε μια δυναμική, αποφασιστική 48ωρη απεργία, που θα παραλύσει τον Ομιλο» και στην κατεύθυνση αυτή καλούν τους εργαζόμενους «στην περιφρούρηση της απεργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ