ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ
Μετεγκατάσταση στο κτίριο της Πατησίων

Οι μετανάστες στο κτίριο της Πατησίων

Eurokinissi

Οι μετανάστες στο κτίριο της Πατησίων
Κάτω από άθλιες συνθήκες διαβιώνουν οι απεργοί μετανάστες που χτες τα ξημερώματα αποχώρησαν από το παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής και κατέφυγαν σε κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου. Οι απεργοί πείνας δε χώρεσαν στις δύο αίθουσες του ισογείου και του υπογείου, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να κοιμηθούν στο προαύλιό του. Μόνο 157 από αυτούς στοιβάχτηκαν στα δύο δωμάτια, ενώ οι υπόλοιποι από τους 250 μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους. Ηδη, αναζητείται άλλο κτίριο, αφού μέχρι το μεσημέρι ήταν κλειδωμένες οι τουαλέτες του, δεν υπήρχε πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, ενώ το απόγευμα αναμρνόταν να τοποθετηθούν και άλλες χημικές τουαλέτες στο προαύλιο. Μέχρι το μεσημέρι, είχαν τοποθετηθεί μόλις τέσσερις.

Η πραγματοποίηση της μετακίνησης κινδύνευσε αρκετές φορές στη διάρκεια της προχτεσινής μέρας, καθώς παρουσιάζονταν διάφορα σημεία διαφωνίας είτε από την πλευρά μεταναστών απεργών πείνας και εκείνων που εμφανίζονταν ως εκπρόσωποί τους, είτε από την πλευρά του ιδιοκτήτη του οικήματος. Η ιδιοκτησία του προέβαλε όρους όπως, οι μετανάστες να φιλοξενηθούν στο κτίριο για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, η παρουσία της Αστυνομίας να είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες να είναι περιορισμένος. Κατόπιν τούτου οι μετανάστες αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο, όπου πραγματοποίησαν νέα συνέλευση. Λίγο νωρίτερα, είχε απορριφθεί από τους μετανάστες πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να μεταφερθούν σε κτίριο στην περιοχή του Ελληνικού. Επειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, εκκενώθηκε γύρω στις 3.30 τα ξημερώματα το κτίριο της Νομικής, μετά και την τελευταία υποχώρηση του ιδιοκτήτη του κτιρίου.

Οι απεργοί πείνας κατευθύνθηκαν προς το συγκεκριμένο οίκημα. Η πορεία πραγματοποιήθηκε με συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις πέντε τα ξημερώματα. Οι απεργοί πείνας θα μείνουν στο συγκεκριμένο κτίριο, ένα νεοκλασικό απέναντι από το Μουσείο, για περιορισμένο χρονικό διάστημα και θα χρησιμοποιούν το ισόγειο και τον προαύλιο χώρο.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Στρατηγική σύμπνοια και αντιπαράθεση για το θεαθήναι

Τη συνευθύνη των κομμάτων του κεφαλαίου για την αντιμεταναστευτική πολιτική και την επίθεση στο άσυλο, ανέδειξε μιλώντας στη Βουλή, ο Σπ. Χαλβατζής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Στην Βουλή μεταφέρθηκε χθες η συζήτηση για τα γεγονότα στην Νομική Σχολή, με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ να αντιπαρατίθενται για τον επιτυχημένο ή όχι χαρακτήρα της αστυνομικής επιχείρησης, μακριά και ενάντια στην ουσία του μεταναστευτικού ζητήματος και στην κοινή τους αντίληψη ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο.

Την προσπάθεια διοχέτευσης της αγανάκτησης που προκαλούν οι αντιλαϊκές πολιτικές εναντίον των οικονομικών μεταναστών, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τονίζοντας παράλληλα ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι κατάκτηση του λαϊκού κινήματος.

Στο κλίμα υστερίας κατά των μεταναστών αναφέρθηκε ο Σπ. Χαλβατζής λέγοντας ότι σήμερα «με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αναπτύσσεται η οργή πλατιών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική κι ενάντια στις πολιτικές που χθες εφαρμόζονταν από τη ΝΔ, δηλαδή ενάντια σ' αυτή την πολιτική της ΕΕ. Τα κόμματα που στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ., η Δημοκρατική Συμμαχία σήμερα, και διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, θέλουν να αξιοποιήσουν αυτή την οργή και να τη στρέψουν ενάντια στους μετανάστες».

Για το ζήτημα της μετανάστευσης, αναφέρθηκε στις πραγματικές αιτίες και επισήμανε τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, όπου η τεχνολογική πρόοδος «δίνει τη δυνατότητα να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη και να ζήσουν χορτάτοι, σήμερα που η παραγωγή μπορεί να καλύψει όλες τις ανθρώπινες ανάγκες όχι μόνο διατροφής, αλλά και πνευματικής λειτουργίας και καλλιέργειας, σήμερα, δημιουργούνται στρατιές εκατομμυρίων πεινασμένων, εξαθλιωμένων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε τέλος στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, σημειώνοντας ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις «δεν το θέλουν γιατί είναι μία κατάκτηση του εργατικού, λαϊκού κινήματος. Οι κυρίαρχες δυνάμεις βεβαίως ποτέ δεν το χρειάστηκαν το άσυλο. Πάντα είχαν το πάνω χέρι και για να περιορίζουν ή να απαγορεύουν να εκφραστούν οι ιδέες, αλλά και γενικότερα είχαν το πάνω χέρι για να τρομοκρατούν το λαό (...) Σήμερα γίνεται πραγματικά αγώνας δρόμου ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΛΑ.Ο.Σ. για το ποιος θα πάρει τα εύσημα σ' αυτή την πρωτοβουλία για την κατάργησή του».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας χαρακτήρισε «επιτυχημένη» την αστυνομική επιχείρηση στην Νομική Σχολή και επανέλαβε τις αντιμεταναστευτικές θέσεις και τους νόμους της κυβέρνησης, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να γίνει μαζική νομιμοποίηση, ούτε εκβιάζεται η κυβέρνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, εστίασε την όποια κριτική του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση μετέφερε τους οικονομικούς μετανάστες «σε μία υποβαθμισμένη περιοχή απέναντι από το Μουσείο. Γνωρίζετε ότι εάν σωθεί η ελληνική οικονομία, κυρίως θα σωθεί από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Τους μετέφερε, λοιπόν, απέναντι από το Μουσείο και ακριβώς απέναντι από το Πολυτεχνείο».

Στηριζόμενος στην τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης ζήτησε την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οπως είπε, «ακούσαμε τον αξιότιμο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ να κάνει ουσιαστικά το πολιτικό μνημόσυνο του ασύλου, έτσι όπως εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα. Ηταν μία απολογία».

Αντιμεταναστευτικός παροξυσμός από τον ΛΑ.Ο.Σ.

Σε αντιμεταναστευτικό παροξυσμό βρίσκεται ο ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος, μετά την εκκένωση της Νομικής, ζητά παρέμβαση του εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθούν εναντίον των μεταναστών διώξεις για αξιόποινες πράξεις. Βουλευτές του κατέθεσαν χτες Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ρωτούν εάν και ποιος πληρώνει το κτίριο στο οποίο μεταφέρθηκαν και για ποιο λόγο δεν τηρήθηκαν οι διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου και δε διώχτηκαν για αξιόποινες πράξεις.

Με ανακοίνωσή του, ο ΛΑ.Ο.Σ. καταγγέλλει ότι «το γραφείο που οργάνωσε την εκδρομή και τις διανυκτερεύσεις των λαθρομεταναστών είναι μία ΜΚΟ η οποία έχει αντλήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών τεράστια κεφάλαια. Στην ουσία, δηλαδή, πλήρωνε η κυβέρνηση για όλη αυτή την ιστορία που τραυμάτισε καίρια την αξιοπρέπεια του Εθνους, αλλά και προβλημάτισε και φόβισε μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Προφανώς ο συμβιβασμός της κυβέρνησης δεν εξαλείφει όσες παρανομίες διαπράχθηκαν με τη μετακίνηση και την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής. Περιμένουμε τις ενέργειες της Εισαγγελίας Αθηνών».

«Σκοπιμότητες» καταγγέλλει ο ΣΥΝ

Συνεχίζοντας και χτες την προσπάθεια να διαχωρίσει το κόμμα του από άλλες συνιστώσες με τις οποίες συστεγάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από αυτά καθ' αυτά τα γεγονότα της Νομικής, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε χτες πολιτικές δυνάμεις ότι «επένδυσαν στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες» και συνεχάρη την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας για την «ψυχραιμία και αξιοπρέπεια που επέδειξε».

Ο Ν. Βούτσης (ρ/σ «Κόκκινο») έκανε λόγο για «επιτυχία των μεταναστών», ενώ ο Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε και πάλι διαφωνία με τον τρόπο που η ηγεσία του ΣΥΝ χειρίστηκε εξαρχής το θέμα, λέγοντας (ρ/σ ΦΛΑΣ) πως «αν βέβαια από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του ΣΥΝ έλεγε απλά και καθαρά ότι ήταν λάθος αυτή η ενέργεια και ότι δεν βοηθούσε τον αγώνα των μεταναστών, τα πράγματα θα ήταν δυσκολότερα για όσους προσπάθησαν να φορτώσουν για ακόμη μια φορά τον "μουτζούρη" του υποκινητή στο κόμμα του ΣΥΝ (...) η συγκεκριμένη ενέργεια, όσων συμβούλεψαν τους μετανάστες να μεταφερθούν στη Νομική για να αναδείξουν το πρόβλημά τους, ενίσχυσε τα συντηρητικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας».

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο Αλ. Αλαβάνος (ρ/σ ΒΗΜΑ), δηλώνοντας ότι «δεν ήταν η πιο εύστοχη, αν θέλετε, πρωτοβουλία αυτή για την ανάδειξη του θέματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ