Πάντως, οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους |
Ανάμικτες είναι οι αντιδράσεις μεταξύ διαδηλωτών, κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συμμετεχόντων στη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών στον ευρύ ανασχηματισμό της «μεταβατικής κυβέρνησης» στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Μουχάμαντ Γκανούσι. Οπως ανακοινώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, από τον ίδιο τον Γκανούσι κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος, απομακρύνθηκαν από τα υπουργεία Αμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομικών, σημαίνοντα στελέχη που βρίσκονταν σε αυτές τις θέσεις και υπό την ηγεσία του πρώην ισχυρού άνδρα Μπεν Αλί.
Η νέα «μεταβατική κυβέρνηση», η δεύτερη μέσα σε 10 μέρες, αποτελείται από 12 υπουργούς, εκ των οποίων οι τρεις είχαν θέση και στις κυβερνήσεις του Μπεν Αλί. Σύμφωνα με τον Γκανούσι, στόχος της «μεταβατικής κυβέρνησης» είναι «να προχωρήσει στις αλλαγές που ζητά ο κόσμος, δηλαδή συνταγματικές αλλαγές που θα διασφαλίζουν τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία έκφρασης, καθώς και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών», των οποίων την οργάνωση θα «επιβλέψει μια ανεξάρτητη αρχή» και την πραγματοποίησή τους «διεθνείς παρατηρητές».
Παρ' όλα αυτά, το κλίμα δεν ήταν πανηγυρικό και οι διαδηλωτές εμφανίζονταν προβληματισμένοι. Η διαφορετικότητα στις αντιδράσεις καταγράφεται γλαφυρά και από δύο μεγάλες γαλλόφωνες εφημερίδες: Η «Le Quotidien» στο πρωτοσέλιδό της φιλοξενούσε τη φράση «Απαλλαχθήκαμε», ενώ η «Le Temps» αναρωτιόταν «Αποκλιμάκωση;»
Εντούτοις, ορισμένες εξελίξεις ήταν ενδεικτικές. Χθες, μετά από αρκετές μέρες, σημειώθηκαν εκ νέου επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές που έχουν κατασκηνώσει έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο στην πλατεία Κάσμπα στο κέντρο της Τύνιδας. Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στην κυβέρνηση παραμένουν ακόμη ο Γκανούσι και οι άλλοι τρεις υπουργοί, καθώς τους θεωρούν επίσης συνενόχους τους καθεστώτος Μπεν Αλί και επιμένουν στην απομάκρυνσή τους. Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τα πνεύματα φορτίστηκαν πάρα πολύ.
Ανάμικτες ήταν και οι αντιδράσεις της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών. Αν και σε μια ένδειξη «καλής θέλησης» ακυρώθηκε η, προγραμματισμένη για χθες, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Τύνιδας, οι αρχικές ανακοινώσεις της περί «αποδοχής, μετ' επιφυλάξεων, της παραμονής του Γκανούσι στην κυβέρνηση», έδωσαν τη θέση τους σε ακόμη πιο προσεκτικές ανακοινώσεις, που παραπέμπουν στις αποφάσεις που θα ληφθούν από τα συνδικάτα βάσης σε όλη τη χώρα και από τις επιτροπές της εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς φαίνεται ότι η βάση τάσσεται ενάντια στην υποστήριξη της «νέας» κυβέρνησης υπό τον Γκανούσι.
Επίσης, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να κερδίζει «έδαφος» το ισλαμικό ρεύμα. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση υποστηρικτών τού, μέχρι πρότινος, παράνομου κόμματος «Ennahdha», με συνθήματα υπέρ της θρησκευτικής ελευθερίας, που διευκρίνιζαν ότι δεν επιθυμούν ένα «ισλαμικό κράτος», στην οποία, όμως, δε συμμετείχαν παρά μερικές δεκάδες άνθρωποι.
ΑΜΜΑΝ.--
Για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή, μετά την παραδοσιακή προσευχή, εκατοντάδες Ιορδανοί, κυρίως στην πρωτεύουσα Αμμάν αλλά και σε άλλες πόλεις, κατέκλυσαν τους δρόμους για να διαδηλώσουν ζητώντας μέτρα για τις αυξημένες τιμές των τροφίμων, την ανεργία και τον πληθωρισμό. Την οργή των διαδηλωτών συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Σαμίρ Ριφάι, του οποίου την παραίτηση το πλήθος ζητά «εδώ και τώρα», όπως επίσης και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη «μαζί με όλους τους άλλους διεφθαρμένους». Επίσης, οι διαδηλωτές ζητούν αλλαγή του εκλογικού νόμου, έτσι ώστε η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να μη διορίζεται από το βασιλιά, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά να αναδεικνύονται μέσα από εκλογές.
Κινητήριος μοχλός πίσω από τις διαδηλώσεις είναι, κατά κύριο λόγο, το «Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης», που είναι ο πολιτικός βραχίονας της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Το Μέτωπο συνεργάζεται επίσης με συνδικαλιστικές ενώσεις, αλλά και με σειρά οργανώσεων που εντάσσονται στο χώρο της αριστεράς.
Μέχρι στιγμής, όλες οι διαδηλώσεις έχουν ολοκληρωθεί χωρίς ένταση και επεισόδια. Εντούτοις, ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος ήδη έχει δρομολογήσει, τις τελευταίες δύο βδομάδες, την παροχή 550 εκατομμυρίων δολαρίων σε επιπλέον βοηθήματα και σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, εκτιμάται ότι δεν έχει πολλά περιθώρια περαιτέρω ελιγμών στον οικονομικό τομέα, καθώς ο πληθωρισμός ανέβηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μόνο μέσα σε ένα μήνα φθάνοντας το 6,5%, η ανεργία, επισήμως, καταγράφεται στο 12%, η φτώχεια ξεπερνά το 25% (και πάλι επισήμως), σε μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι νεαρής ηλικίας, το επίπεδο μόρφωσης δεν είναι ικανοποιητικό και το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Νέα επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χτες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν οι «Ταλιμπάν». Ο καμικάζι ανατινάχθηκε σε σουπερμάρκετ, στο οποίο σύμφωνα με τις αρχές «συχνάζουν κυρίως ξένοι», με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον εννιά άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Οι δυνάμεις κατοχής μαζί με την εγκάθετη κυβέρνηση έσπευσαν να αξιοποιήσουν την επίθεση για να σημειώσουν ότι «οι Ταλιμπάν άρχισαν ξανά να πλήττουν στόχους όπου συχνάζουν άμαχοι». Στην ανακοίνωση για την ανάληψη ευθύνης, οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι επιτέθηκαν στο συγκεκριμένο κατάστημα τη στιγμή «που ψώνιζαν ξένοι», υπογραμμίζοντας ότι αυτοί ήταν ο στόχος τους.
Χτες ανακοινώθηκε η παράταση της παραμονής των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για ακόμα ένα χρόνο, μέχρι τις 31 Γενάρη του 2012, μετά από ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, με 420 υπέρ και 116 κατά.
Παράλληλα εντείνονται και οι πολεμικές συγκρούσεις στο γειτονικό Πακιστάν, με τον κυβερνητικό στρατό να εξακολουθεί την κλιμάκωση των επιχειρήσεών του στις περιοχές των φυλών, με στόχο «μαχητές των Ταλιμπάν». Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των νέων επιχειρήσεων τουλάχιστον 28 «μαχητές» και ακόμα 30 τραυματίστηκαν, χωρίς η ταυτότητα των θυμάτων να διασταυρώνεται από ανεξάρτητες πηγές. Οπως υποστηρίζουν οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι πολεμικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον «στρατοπέδων και κρησφύγετων» των Ταλιμπάν.
Την ίδια στιγμή ενώ η κυβέρνηση του Πακιστάν εστιάζει την προσοχή της στη στήριξη των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, ενάντια στους Ταλιμπάν, έρευνα των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει την τραγική κατάσταση στην οποία παραμένουν οι πλημμυροπαθείς του Πακιστάν, έξι μήνες μετά τις καταστροφικές βροχές. Σημειώνει ότι τουλάχιστον το 25% των παιδιών υποσιτίζονται στις πληγείσες περιοχές, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Οι πληγέντες των καταστροφικών πλημμυρών στο Πακιστάν, που υπολογίζονται στα 20 εκατομμύρια, παραμένουν σε τραγική κατάσταση, καθώς δε φαίνεται να αποτελούν μέρος των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Εκατομμύρια πλημμυροπαθείς εξακολουθούν να βρίσκονται στους καταυλισμούς και να ζουν από τα συσσίτια.
ΣΚΟΠΙΑ.--
Μποϊκοτάζ στις εργασίες της Βουλής κάνουν από χτες οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης («Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» - SDSM, του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι) και τριών μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων, κατηγορώντας την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι για «αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές».
«Το SDSM δεν προτίθεται να παράσχει νομιμοποίηση σε μία αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση. Από σήμερα, το SDSM δεν θα συμμετέχει στις εργασίες της Βουλής», δήλωσε χτες ο Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, προσθέτοντας ότι το κόμμα του «περνά στην άλλη πλευρά, με το λαό και ανάμεσα στο λαό, διότι η χώρα κυβερνάται από ένα αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και αντιλαϊκό καθεστώς». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» σπέρνοντας συνεχείς διχασμούς, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, «όπως ΜΜΕ εναντίον ΜΜΕ, δημοσιογράφοι εναντίον δημοσιογράφων, δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον καπνοπαραγωγών, ασθενείς εναντίον γιατρών, φοιτητές εναντίον καθηγητών».
Ο Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να «φιμώσει» τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ αναφέροντας ως παράδειγμα την (προχτεσινή δικαστική απόφαση για) δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του ομίλου του Βέλια Ράμκοφσκι, του οποίου το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι άρχισε ήδη να μεταδίδει δελτία ειδήσεων από το δρόμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η απόφαση του SDSM, που επανειλημμένα ζητά πρόωρες εκλογές, να μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής αναμένεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τη σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Γκρούεφσκι, που μαίνεται τους τελευταίους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι απέχει από τη Βουλή, από το καλοκαίρι του 2009, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παραβίαση των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ.