ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Καταιγιστικό το ξέσπασμα της λαϊκής οργής

Διαρκείς οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής
Διαρκείς οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής
ΚΑΪΡΟ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΣΟΥΕΖ.--

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου, όπου πλέον έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του στρατού, με άρματα μάχης και οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Στήλες καπνού υψώνονταν πάνω από πολλά κτίρια, ενώ νέφος δακρυγόνων κάλυπτε τον ουρανό. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων καταστολής συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας διαιωνίζοντας τις σκηνές χάους. Ο αιγυπτιακός αερομεταφορέας Egypt Air ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις αναχωρήσεις από τη χώρα για τουλάχιστον ένα 24ωρο, ενώ ουδείς ήταν σε θέση να έχει σαφή εικόνα του τι γίνεται αλλά και του τι μέλλει γενέσθαι.

Τα πνεύματα ήταν ήδη τεταμένα από το πρωί, οπότε χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε σε κεντρικά σημεία του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας, του Σουέζ και του Ασσιούτ, αψηφώντας την απαγόρευση συγκεντρώσεων στην οποία είχαν προχωρήσει οι αρχές, υπενθυμίζοντας ότι σε ισχύ παραμένει πάντα ο νόμος έκτακτης ανάγκης που απαγορεύει τις «συναθροίσεις». Μετά το τέλος και των παραδοσιακών προσευχών της Παρασκευής, μέγα πλήθος ξεχύθηκε στους δρόμους ζητώντας την αποχώρηση του «καθεστώτος Μουμπάρακ» και συγκρούστηκε με σφοδρότητα με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποίησαν αφειδώς δακρυγόνα, γκλομπς, πλαστικές σφαίρες αλλά και πραγματικά πυρά, όπως μεταδίδεται από ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Οι εικόνες για τα τεκταινόμενα είναι αποσπασματικές και μονομερείς καθώς από τα ξημερώματα έχει μπλοκαριστεί κάθε επικοινωνία διά μέσου Διαδικτύου, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου αναφέρονταν προβλήματα και με την κινητή τηλεφωνία (ακόμη και με τη σταθερή σε πολλές περιπτώσεις). Ο αποκλεισμός αυτός ισχύει, ήδη, από την Πέμπτη για την περιοχή της πόλης του Σουέζ, όπου, σύμφωνα με καταγγελίες, έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση, όπως και η υδροδότηση. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε και χτες χιλιάδες κατοίκους της πόλης να γεμίσουν τους δρόμους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.

Χάος με τον ερχομό της νύχτας

Μέχρι και αργά το βράδυ χτες, κυρίαρχη ήταν η εικόνα ότι όλες οι μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε ότι μόνο στο Κάιρο οι τραυματίες μέχρι να πέσει το σκοτάδι είχαν ξεπεράσει τους 800 και ότι οι νεκροί είχαν φτάσει τους 8, αλλά δεν υπήρχε επιβεβαίωση ούτε γι' αυτό το νούμερο, ούτε για το τι γίνεται στις άλλες αιγυπτιακές πόλεις. Το βέβαιο είναι ότι παντού οι διαδηλωτές αψήφησαν την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλαν οι αρχές μέχρι τα ξημερώματα σήμερα, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι συγκρούσεις, οι πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων, αστυνομικών τμημάτων και αστυνομικών αυτοκινήτων.

Στο Κάιρο, αργά το βράδυ, πυρπολήθηκε η έδρα του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» του Χόσνι Μουμπάρακ, η οποία καιγόταν επί ώρα, χωρίς να εμφανιστούν πυροσβεστικές δυνάμεις και εκφράζονταν φόβοι ότι μπορεί η πυρκαγιά να φτάσει και στο Εθνικό Μουσείο της χώρας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν και περιστατικά λεηλασίας στο κτίριο του κόμματος, όπως και επεισόδια ανάμεσα σε δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού που είχαν αναπτυχθεί στην πόλη, αλλά και περιστατικά όπου αστυνομικοί, μαζικά, έβγαζαν τα διακριτικά τους και αναμιγνύονταν με το πλήθος, χωρίς, όμως, ούτε αυτά να μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Σε κατ' οίκον περιορισμό βρίσκεται από χτες το μεσημέρι και ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος ηγείται μιας ομοσπονδίας οργανώσεων ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. Ο Μπάρανταϊ επέστρεψε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Κάιρο και συμμετείχε, χτες, στη μαζική προσευχή και στις διαδηλώσεις όπου υποχρεώθηκε να απομακρυνθεί από την αστυνομία. Πριν τις διαδηλώσεις, είχε επαναλάβει τις δηλώσεις του περί «αναγκαιότητας να εγκαταλείψει την εξουσία ο Χόσνι Μουμπάρακ» και οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης μαζί με τις οργανώσεις δικαιωμάτων, σε συνεννόηση, να προωθήσουν σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που θα «οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές».

Νέα παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Σε νέα παρέμβαση στις εξελίξεις προχώρησε, χτες, η Ουάσιγκτον, η οποία άφησε ορισμένα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο συνεχίζεται η απρόσκοπτη αμερικανική στήριξη προς τον Χόσνι Μουμπάρακ ή έχει βρεθεί εναλλακτική λύση. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία και σεβασμό των δικαιωμάτων των διαδηλωτών ενώ διαρρεόταν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε λάβει 40σέλιδη ενημέρωση και διαβουλευόταν με τους συμβούλους ασφαλείας του.

Σε δηλώσεις της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, αφού εξέφρασε «βαθύτατη ανησυχία», επανέλαβε την αναγκαιότητα «σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών, και του δικαιώματος της συνάθροισης» υποστηρίζοντας ότι «η βία δε θα εξαφανίσει τα παράπονα των πολιτών» και ζητώντας ουσιαστικά την άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Επέμεινε, δε, στη γνωστή, για την αμερικανική διπλωματία, επωδό, των τελευταίων χρόνων περί «οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων». Τη σημασία του έχει το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον βρίσκεται αντιπροσωπεία του αιγυπτιακού στρατού υπό τον αρχηγό ΓΕΣ για τις ετήσιες επαφές της με την αμερικανική ηγεσία, οι οποίες συνεχίστηκαν, χτες, κανονικά.

Ανάλογες εκκλήσεις περί «αυτοσυγκράτησης και σεβασμού των δικαιωμάτων των πολιτών» διατύπωσε και η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Ενώ ανησυχία εξέφρασαν το Ισραήλ και η Γερμανία.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ WIKILEAKS
Ισχυρός σύμμαχος ο Μουμπάρακ, αλλά...

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη στιγμή που οι διαδηλώσεις δονούν την Αίγυπτο, η ιστοσελίδα Wikileaks δεν «έμεινε αδιάφορη» και συνέχισε χτες τις αποκαλύψεις της με αποκλειστικό θέμα την Αίγυπτο και επαναφέροντας στη δημοσιότητα παλιότερα τηλεγραφήματα. Το ίδιο και η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», που κατέχει επίσης τα διπλωματικά έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο αιγυπτιακός λαός "κατηγορεί την Αμερική" τώρα για τα δεινά του» φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι στον Αμερικανό γερουσιαστή Τζον Κέρι κατά τη συνάντησή τους, η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στις εξελίξεις γύρω από το Παλαιστινιακό και τη διαμάχη μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, σύμφωνα με το τηλεγράφημα που αποτελεί σύνοψη της συνάντησης. Μάλιστα, κατά το τηλεγράφημα, ο Τζάσιμ αναφέρθηκε απαξιωτικά στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μουμπάρακ, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό «χωρίς σχέδιο» και ότι «η διαμεσολάβηση στις συνομιλίες της Αιγύπτου μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων έγιναν μόνο για να εξυπηρετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ».

Ενα ακόμη τηλεγράφημα από το Μάη του 2009, που αποτελεί ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και ουσιαστικά αποτελεί «ύμνο» για τον Αιγύπτιο πρόεδρο, που τον εμφανίζει ως «ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ». «Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2011 και αν ο Μουμπάρακ είναι ακόμη εν ζωή, είναι πιθανόν να είναι εκ νέου υποψήφιος και αναπόφευκτα να κερδίσει». Πάντως για το ζήτημα των εκλογών η έκθεση της πρέσβειρας των ΗΠΑ, Μάργκαρετ Σκόμπι, κινείται μάλλον σε πιο αρνητικό κλίμα, αναφέροντας ότι οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο «δεν θα είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες».

Παράλληλα, σε άλλο τηλεγράφημα με ημερομηνία 23 Φλεβάρη 2010, η Αμερικανίδα πρέσβης αναφέρεται αποκλειστικά στην επίσκεψη του «αντιφρονούντα» Ελ Μπαραντέι. Χιλιάδες κόσμου υποδέχτηκαν τον Μπαραντέι, αναφέρει η Μάργκαρετ Σκόμπι και συνοψίζει ότι πρόκειται για έναν «ανεξάρτητο» που αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι ενός «διεφθαρμένου καθεστώτος» και μιας «μη αποτελεσματικής αντιπολίτευσης».

Αλλο τηλεγράφημα παρουσιάζει τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και του αμερικανικού Πενταγώνου και τους τόνους οικονομικής και οποιασδήποτε άλλης βοήθειας εκ μέρους των ΗΠΑ. Ενώ, τέλος, άλλο τηλεγράφημα που είχε δοθεί παλιότερα στη δημοσιότητα και επανήλθε ξανά αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ εκτιμούν πως οι ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου δεν καλοβλέπουν τη διαδοχή του Χόσνι Μουμπάρακ από το γιο του Γκαμάλ και ο στρατός είναι ιστορικά ο υπέρτατος εγγυητής της προεδρικής εξουσίας», υπογραμμίζει ο συντάκτης της έκθεσης, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κάιρο Φράνσις Ριτσιαρντόνε.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Ρεκόρ δεκαετίας τα θύματα του πολέμου

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων της τελευταίας δεκαετίας προκαλούν οι σχεδόν καθημερινές συγκρούσεις Σομαλών στρατιωτών, ενόπλων της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης και ισλαμιστών εξτρεμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ».

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, μέσα σε ένα χρόνο έχουν σκοτωθεί κατά τις συγκρούσεις ισλαμιστών - στρατού πάνω από 2.300 γυναικόπαιδα, ενώ πάνω από 6.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου της ΔΕ του Ερυθρού Σταυρού, ο αριθμός των τραυματιών στη Σομαλία είναι πλέον «ρεκόρ δεκαετίας». Η ίδια πρόσθεσε ότι η Σομαλία είναι για τους αμάχους πιο επικίνδυνη χώρα ακόμη και από το Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

Πάντως χτες, έπειτα από πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός Σομαλίας, η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι ματαιώνει τα συμβόλαια που είχε υπογράψει με την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων «Saracan» (που συνδέεται με τον ιδρυτή της έτερης, αλλά γνωστότερης μισθοφορικής εταιρείας «Blackwater») προκειμένου να αναλάβει την εκπαίδευση χερσαίας αντιπειρατικής δύναμης και μελών της προεδρικής φρουράς. Αντίθετα, τα συμβόλαια της «Saracan» με την κυβέρνηση της ημι-αυτόνομης βόρειας περιοχής Πούντλαντ της Σομαλίας για την εκπαίδευση άλλης «αντιπειρατικής» χερσαίας δύναμης ισχύουν και εφαρμόζονται πλήρως...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ