ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ορυκτός πλούτος ανήκει στο λαό!

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής με αφορμή τις εξελίξεις του σχεδίου «Ελληνικός Χρυσός»

Αποψη από τα μεταλλεία στις Σκουριές
Αποψη από τα μεταλλεία στις Σκουριές
Σε εξέλιξη είναι το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, το οποίο προβλέπει εγκαταστάσεις και εργοστάσια στις περιοχές του Μαντέμ Λάκκου, στις Μαύρες Πέτρες, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές. Σε αυτές, κύριο ζήτημα είναι η εξόρυξη χρυσού και επίσης η εκμετάλλευση διάφορων μεταλλευμάτων.

Με το επενδυτικό σχέδιο και γενικά τη μεταλλευτική δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός» παραδίδεται σε πολυεθνικούς και ντόπιους μονοπωλιακούς ομίλους μέρος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Χαλκιδικής, μέρος του ορυκτού πλούτου της χώρας. Με την επένδυση αυτή αναμένονται τεράστια κέρδη στην εταιρεία, ενώ τάζουν και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, για να μετριάσουν τις αντιδράσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε μέσα στην προεκλογική περίοδο τη γνωμοδότηση των δημοτικών συμβουλίων και εξασφάλισε την ομόφωνη θετική γνώμη του νομαρχιακού συμβουλίου (όργανα που δεν υφίστανται από την 1η Γενάρη) για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», σε σχέση με την επέκταση των μεταλλείων και τη δημιουργία νέων στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη.

Είναι προφανές ότι η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και της ΝΔ, παλιότερα, υπηρετεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κερδοφορία τους, είναι αντιλαϊκή. Ετσι εξηγείται και η υποστήριξη του σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» και η «βιασύνη» να προχωρήσει η επένδυση.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων: από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μεταποίηση, μέχρι τον τουρισμό.

Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι η εναντίωση στο επενδυτικό σχέδιο που προωθούν από κοινού η «Ελληνικός Χρυσός», η κυβέρνηση και εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην τοπική διοίκηση.

Είναι η αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων. Να κατατροπωθεί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, τα κόμματα που τους στηρίζουν και όσα κινούνται στη λογική του ευρωμονόδρομου.

Είναι να γίνουν ριζικές αλλαγές με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο περιβάλλοντος, ούτε στην εταιρεία, αλλά ούτε και στους αιρετούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν μιλούν για αυστηρή τήρηση των όρων για την προστασία της περιοχής. Δεν πρόκειται να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, γιατί δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε το παραμικρό από το κέρδος τους. Είναι γνωστά και σημαντικά τα προβλήματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή του Στρατωνίου, με τη ρύπανση του νερού στα Μαντεμοχώρια, αλλά και στις κατοικίες στη Στρατονίκη με τα ρήγματα που εμφανίστηκαν σε σπίτια.

Το ΚΚΕ παλεύει για:

  • Oυσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, που θα αποτρέπουν τη ρύπανση της περιοχής (νερό, δάσος, θάλασσα) και τους κινδύνους για τα χωριά (όπως με ρήγματα, μεγάλης κλίμακας ατυχήματα κ.ά.) με τους εργαζόμενους και τους τοπικούς μαζικούς φορείς να έχουν αποφασιστικό λόγο.
  • Mέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που θα προστατεύουν από «εργατικά ατυχήματα», όπως έγινε πέρυσι στα μεταλλεία, αλλά και την υγεία των μεταλλωρύχων που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και μετά τη συνταξιοδότηση.
  • Mέτρα για μόνιμη σταθερή δουλειά των εργαζομένων με 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο και ικανοποιητικούς μισθούς με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ.

Λέμε όχι στο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», που παραδίδει τον ορυκτό πλούτο της περιοχής στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν αποφέρει στην περιοχή παρά καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, ώστε να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα. Υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στα υπόγεια νερά, στο δάσος και στον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, αλλά και σοβαρή ρύπανση από τη διαχείριση αποβλήτων με τις τοξικές λίμνες. Η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκεται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων, τόσο η έρευνα, όσο και τα μεταλλεία.

Καλούμε το λαό της Χαλκιδικής να οργανώσει την πάλη του, για να μην παραδοθεί ο πλούτος της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους. Να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος των λαϊκών αναγκών, που σημαίνει πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας που υπηρετεί την πλουτοκρατία».

ΠΑΣΕΒΕ
Μεθοδεύουν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Καταγγέλλει τη συντονισμένη προσπάθεια ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ εναντίον της αργίας της Κυριακής

Τις συντονισμένες προσπάθειες κατάργησης της κυριακάτικης αργίας καταγγέλλει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, με τον ΣΕΛΠΕ και τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει: «Τη Δευτέρα 24/1/2011 η ηγεσία της ΕΣΕΕ είχε συνάντηση στα γραφεία της με τον ΣΕΛΠΕ, εκπροσώπους από τα ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ και με "εξαπτέρυγα" τη ΓΣΕΒΕΕ, την Ομοσπονδία Ιδ. Υπαλλήλων και εκπροσώπους της ΓΣΕΕ.

Θέμα της σύσκεψης (προσχηματικά) ήταν το «πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς».

Στην πραγματικότητα ήταν η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Τη συνάντηση και συμπόρευση της ΕΣΕΕ με τους εκπρόσωπους των πολυκαταστημάτων και των σούπερ μάρκετ κατήγγειλαν και αποχώρησαν οι εκπρόσωποι της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΩΝ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

Οι λεονταρισμοί του πρόεδρου της ΕΣΕΕ δεν πείθουν κανέναν. Ο «κλεφτοπόλεμος στον οποίο όλοι έχουμε εμπλακεί»μ όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ στο Δελτίο Τύπουμ «χωρίς όμως κάποιοι να αναγνωρίζουν τον πραγματικό εχθρό», μάλλον αφορά τον ίδιο και το προεδρείο του. Το σύνολο των μικρών αυτοαπασχολούμενων γνωρίζουν πολύ καλά ότι εχθρός τους είναι κύρια η πολιτική που εξυπηρετεί τους μεγαλέμπορους, τον ΣΕΛΠΕ και τα ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ, δηλαδή των συνομιλητών του κ. Κορκίδη.

Αναφορικά με την "εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και συνολικού σχεδίου" για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του εμπορίου, συμφωνούμε ότι υπάρχει ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου αλλά και αυτό είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιδιώκει το προεδρείο της ΕΣΕΕ και σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις των μεγαλεμπόρων (ΣΕΛΠΕ και ΣΕΣΜΕ).

Αυτό το "σχέδιο" βρίσκεται στο πλαίσιο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ, με στόχο την ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, με την ενίσχυση των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στα πρωτοβάθμια σωματεία και στο να συνειδητοποιήσουν οι μικροί έμποροι ότι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να συμπαραταχθούν με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων, για την ανατροπή της πολιτικής που κλείνει τα μαγαζιά μας».

ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Νέες περικοπές δρομολογίων

Νέες αναστολές δρομολογίων σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από αύριο Κυριακή. Πλέον στην Πελοπόννησο θα λειτουργούν μόνο τα δρομολόγια Πάτρας - Ρίου - Αγ. Ανδρέα, τα τοπικά δρομολόγια Κατάκολου - Πύργου - Ολυμπίας και το δρομολόγιο Διακοφτό - Καλάβρυτα. Ελάχιστα δρομολόγια θα απομείνουν στα τοπικά δρομολόγια μεταξύ Λάρισας - Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας, ενώ το ίδιο ισχύει και για την γραμμή Θεσ/νίκη - Αλεξανδρούπολη - Δικαίων - Ορμενίου - Σβίλενγραντ. Τέλος, κανένα δρομολόγιο δεν θα εκτελείται στο εξής μεταξύ Εδεσσας και Φλώρινας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ