ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ οι αντιλαϊκές ανατροπές

Το χρέος και το έλλειμμα αποτελούν προφάσεις για να προχωρήσουν τα προαποφασισμένα φιλομονοπωλιακά μέτρα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του πρωθυπουργού στο Νταβός

Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν τη δύναμη να βάλουν ισχυρά εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της. Επόμενος σταθμός είναι η απεργία με το ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη
Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν τη δύναμη να βάλουν ισχυρά εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της. Επόμενος σταθμός είναι η απεργία με το ΠΑΜΕ στις 23 Φλεβάρη
«Ακόμα και με μηδενικό χρέος, η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται». Αυτό δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Νταβός της Ελβετίας, φανερώνοντας ότι οι αντεργατικές ανατροπές, οι μειώσεις των μισθών, η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι δραστικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές αποτελούν στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε ότι το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ήταν το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να προωθήσει τα αντεργατικά μέτρα που επιζητούσε το μεγάλο κεφάλαιο για να διασφαλίσει και να επεκτείνει την κερδοφορία του κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση.

Προχωρούμε σε «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς, με αύξηση των επενδύσεων», είχε αναφέρει νωρίτερα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «BBC FOUR». Εκφράζοντας ακριβώς τις αξιώσεις της πλουτοκρατίας για περαιτέρω μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο CNN και υιοθετώντας πλήρως τις προτάσεις τις ΕΕ και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών κυβερνήσεων της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νέες μειώσεις των μισθών αν «θέλει να γίνει ανταγωνιστική», ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε: «Θα πάρουμε μέτρα τα οποία θα μας επιτρέψουν να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί εντός της ζώνης του ευρώ».

Ο ίδιος απέκλεισε και χτες την αναδιάρθρωση του χρέους, αναφέροντας ότι «αν η Ελλάδα ήθελε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή "κούρεμα" θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης». Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θέλει την αναδιάρθρωση και εφαρμόζει συγκεκριμένα μέτρα», αποδεικνύοντας ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας, ήταν, με «όχημα» το δημόσιο χρέος, να εφαρμόσει το σύνολο των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Κρύβουν την αλήθεια από το λαό

Προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «έχουν ληφθεί πολλά σκληρά μέτρα όπως αυτά που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις» και πρόσθεσε ότι «ενώ έχουμε τρία χρόνια που θα βρισκόμαστε στο μηχανισμό στήριξης μέσα στον πρώτο χρόνο κάναμε τα μισά από όσα συμφωνήσαμε στο μνημόνιο». Ο πρωθυπουργός έκανε και μ' αυτόν τον τρόπο καθαρό ότι έρχονται νέα πακέτα βάρβαρων μέτρων.

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση συζητάει με την ΕΕ και το ΔΝΤ την «επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. ευρώ», ισχυριζόμενος ότι αυτή θα γίνει «σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με καλύτερους όρους», επιχειρώντας να κρύψει ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων θα συνδεθεί με την εφαρμογή ακόμα πιο δυσβάσταχτων πολιτικών για τα λαϊκά στρώματα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η «κρίση χρέους» - όπως την ονομάτισε - αφορά όλη την ΕΕ και υποστήριξε ότι «αυτό το έχουν κατανοήσει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, γι' αυτό και στηρίζουν το ευρώ». Σημείωσε ότι «τα κράτη - μέλη οφείλουν να εφαρμόζουν μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», στηρίζοντας απόλυτα τη πανευρωπαϊκή λιτότητα που προωθούν οι 27 κυβερνήσεις της ΕΕ.

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πολύ θετική την εξέλιξη» και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης «είναι ο Πειραιάς, στον οποίο υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση, να γίνει κέντρο καινοτομίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδίδει στους ιδιώτες την αμυντική βιομηχανία

Κάνει την αρχή με την παράδοση του 65% της εταιρείας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»

Το ξεπούλημα της αμυντικής βιομηχανίας και η σύναψη νέων μεγάλων παραγγελιών με πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερ».

Στο στόχαστρο έχει ήδη μπει η εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), για την οποία ο υπουργός είπε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση σε ιδιώτες, με τη διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού παραχώρησης από το Δημόσιο του 65% της επιχείρησης. «Μέχρι την άνοιξη, τον Απρίλιο, θα έχουμε τις εισηγήσεις του συμβούλου, ο οποίος ορίσθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για το μέλλον της εταιρείας, συμπεριλαμβανόμενης της ιδιωτικοποίησής της. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας για να γίνει ο πλειοδοτικός διαγωνισμός», τόνισε.

Παράλληλα ο Π. Μπεγλίτης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την αγορά γαλλικών φρεγατών τύπου «Fremm», αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, καθώς και τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BMP-3. «Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις, είπε, με τη Γαλλία και τη Ρωσία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταλήξουμε μέσα στο 2011».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αμυντικές δαπάνες για το 2011 προϋπολογίζονται στα 4,87 δισ. ευρώ ή στο 2,13% του ΑΕΠ, έναντι 2,8% του ΑΕΠ το 2010. Επίσης, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα δαπανήσει φέτος 1,6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, από τα οποία 830 εκατ. ευρώ για παλιές παραγγελίες και συντήρηση υφισταμένων συστημάτων, δηλαδή κατά 20% λιγότερα σε σχέση με το 2010.

Βέβαια, οι μειώσεις αυτές είναι εικονικές και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές δαπάνες για τις οποίες δεσμεύεται η χώρα το συγκεκριμένο χρόνο, καθώς η χρέωση μετατίθεται στο έτος παραλαβής του κάθε οπλικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπογράφηκαν μέσα στο 2010 συμβάσεις για αγορά δύο επιπλέον νέων υποβρυχίων, αξίας πάνω από το 1 δισ. ευρώ, ποσόν όμως που δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2010, γιατί η παραλαβή τους θα γίνει μετά από δέκα χρόνια.

Ιδιώτες και στον ΟΑΣΑ

Κυβέρνηση και τρόικα ξεδιπλώνουν ένα ένα τα νέα μέτρα που ετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν χτες, τα στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στην Ελλάδα έθεσαν το θέμα της εισόδου ιδιωτών στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, εκφράζοντας ταυτόχρονα αμφιβολίες για το κατά πόσο το προτεινόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης επαρκεί για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του ΟΑΣΑ. Η περικοπή της κρατικής επιδότησης από το 70% στο 40%, αλλά και η αύξηση 40% στην τιμή του βασικού εισιτηρίου φαίνεται πως κρίνεται ανεπαρκής και προτείνεται να παρθούν πιο «δραστικά μέτρα» άμεσα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Σε υψηλά επίπεδα το 2010

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού βιομηχανικών εμπορευμάτων το 2010, στοιχείο το οποίο προεξοφλεί τις ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού στη λιανική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής αρχής, οι τιμές των βιομηχανικών εμπορευμάτων το Δεκέμβρη του 2010, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2009, σημείωσαν αύξηση 7,6%, έναντι αύξησης 5% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2009 προς το 2008. Από τη σύγκριση του μήνα Δεκέμβρη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Νοέμβρη, σημειώθηκε αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009. Τέλος, από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου (Γενάρης - Δεκέμβρης 2010 προς Γενάρη - Δεκέμβρη 2009) προκύπτει αύξηση 6,7%, έναντι μείωσης 5,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ