ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΛΠ
Σχέδια για την ενίσχυση των πολυεθνικών

Icon

Αρχισαν τα «όργανα» σε βάρος των εργαζομένων σε όλη την περιοχή του Πειραιά και στους δήμους γύρω από το λιμάνι, από την προώθηση του «Επενδυτικού Αναπτυξιακού Προγράμματος» του ΟΛΠ ΑΕ, που μοναδικό γνώμονα έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των εφοπλιστών, των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα και τις συνδυασμένες μεταφορές και των μεγαλοκατασκευαστών.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Φλεβάρη, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΟΛΠ, ο Νέος Μόλος Δραπετσώνας θα χρησιμοποιείται για τον κατάπλου των πλοίων RO/RO που μέχρι τώρα βρίσκονταν στο λιμάνι της Καρβουνόσκαλας Κερατσινίου. Αυτό θα συμβεί, επειδή στην Καρβουνόσκαλα με απόφαση του ΟΛΠ, από την 1η Φλεβάρη θα ξεκινήσουν έργα, προκειμένου να μετατραπεί σε σταθμό μεταφόρτωσης αυτοκινήτων (car terminal) των πολυεθνικών. Το αποτέλεσμα θα είναι η δραστική συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, της οποίας τμήμα είναι και ο Μόλος Κερατσινίου. Επιπλέον, χτες το απόγευμα, έγινε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και αποφασίστηκε την 1η Φλεβάρη κινητοποίηση στην Καρβουνόσκαλα, προκειμένου να μπλοκάρουν την έναρξη των έργων, επειδή η μεταφορά εκεί του car terminal θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής και αποκόβει κάθε πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη Ζώνη η αλλαγή χρήσης του Μόλου Δραπετσώνας έρχεται να προστεθεί στην απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που επικρότησαν και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να εφαρμόσει «φιρμάνι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης να κλείσει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, από το οποίο εξαρτάται άμεσα η λειτουργία της Ζώνης. Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν ότι ο σχεδιασμός για τη Ζώνη είναι η σταδιακή της διάλυση και καθιστούν τουλάχιστον γελοία τα όσα αναφέρονται σε προχτεσινό δελτίο Τύπου της διοίκησης του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού (ΒΙΠΑΣ) ότι για την αναδουλειά στη Ζώνη φταίνε «τα ακριβά μεροκάματα, η καθυστέρηση στους χρόνους παράδοσης, εξαιτίας των διαρκών κι αδικαιολόγητων απεργιακών κινητοποιήσεων»!

Οσον αφορά στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ήταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ ο δήμαρχος Λ. Τζανής (εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ της ΔΑ και πλειάδας στελεχών των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) στην εισήγησή του αναφέρθηκε μόνο στα τοπικά προβλήματα που προκαλεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, «διαμαρτυρήθηκε» γιατί δεν κλήθηκε σε διάλογο και δεν έγιναν περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ δήλωσε για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ότι «κρατάμε τα καλά».

Ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Η. Πατίδης ανέφερε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το ΚΚΕ ότι πρόκειται για «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» που εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των μονοπωλίων, ότι ολόκληρη η παραλιακή ζώνη του Πειραιά παραδίδεται βορά στις πολυεθνικές, με ό,τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον και τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, ενώ θα μετατραπεί σε απέραντο εργασιακό γκέτο, όπως ήδη έχει καταντήσει η COSCO τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ. Δήλωσε ότι οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα καλέσουν το λαό της περιοχής να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας πλαίσιο πάλης για: «Παραλιακή ζώνη 100% λαϊκή περιουσία, ελεύθερη πρόσβαση του λαού στη θάλασσα, δημιουργία χώρων πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, κατασκευή Νοσοκομείου Παίδων στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οργή για το νέο έγκλημα σε βάρος εργάτη

Τον αποτροπιασμό και την οργή της για το νέο έγκλημα σε βάρος εργαζόμενου μετανάστη σε ποιμνιοστάσιο στο Μαγικό, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι ο 30χρονος Αλβανός εργάτης Xhyra Alfred σκοτώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια τροφοδοσίας και συσκευασίας ζωοτροφών, όταν παρασύρθηκε, συμπιέστηκε και διαμελίστηκε από κοχλίες του μηχανήματος επεξεργασίας ζωοτροφών.

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Πολλές φορές οι εργαζόμενοι πληρώσαμε ακόμα και με τη ζωή μας τα κέρδη των εργοδοτών. Ολα αυτά δε συμβαίνουν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίησης της εργασίας. Κύριος υπεύθυνος όλης αυτής της κατάστασης είναι η πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κρατάνε στην παρανομία τους μετανάστες, εργάτες χωρίς δικαιώματα, με μεροκάματα πείνας, χωρίς ασφάλιση.

Είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάλγητης αντιμετώπισης των χιλιάδων μεταναστών που γίνονται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης του κεφαλαίου. Το αντιμεταναστευτικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις έρχεται να επιβεβαιώσει την "αξία" που έχει ο εργάτης στον καπιταλισμό. Προσφέρει πλήρη κάλυψη στους εργοδότες να "ασελγούν" κυριολεκτικά στους μετανάστες, να τους ξεζουμίζουν για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Δεν φτάνει για το κεφάλαιο η στυγνή εκμετάλλευση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ούτε τα ατυχήματα, ούτε οι νεκροί εργάτες, για αυτό ετοίμασαν ακόμα και στρατόπεδα συγκέντρωσης και "φράχτες" για τους μετανάστες. Οι κυβερνήσεις ευθυγραμμίζονται και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές σε όλη την Ευρώπη. Δυναμώνουν τους μηχανισμούς καταστολής ενάντιά μας με Ευρωαστυνομία και Ευρωτρομονόμους.

Η λύση είναι μόνο μία. Μαζί Ελληνες και μετανάστες ενάντια σε αυτήν την πολιτική της εκμετάλλευσης, ενάντια στον ίδιο αντίπαλο που είναι το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του».

Απεργία στη ΜΕΛ ΑΕ

Με 24ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, για τη Δευτέρα 31 Γενάρη, οι εργαζόμενοι της Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου (ΜΕΛ) απαιτούν την ανάκληση της τρομοκρατικής και εκδικητικής απόλυσης του συνδικαλιστή και πρώην προέδρου του σωματείου τους Κ. Βέλιου.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντήσουν στην τρομοκρατία της επιχείρησης, καθώς αναγνωρίζουν πως η βία που αρχικά ασκήθηκε στο συνδικαλιστή και στη συνέχεια η απόλυσή του αποτελεί μήνυμα της εργοδοσίας προς όλους τους εργαζόμενους και προς το Σωματείο, με στόχο την υποταγή τους στις προσταγές της εργοδοσίας για την αύξηση των κερδών της.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»
Εκβιάζει τους μετανάστες με πρόσχημα «τα χαρτιά»

Στο πλευρό της εργοδοσίας το αντεργατικό «οπλοστάσιο» το οποίο εφαρμόζει η Επιθεώρηση Εργασίας

Με απόλυση απειλεί η εργοδοσία της εταιρείας «Γενική Ανακύκλωση» τους περίπου 350 μετανάστες εργαζόμενους, επειδή αυτοί με τον οργανωμένο αγώνα τους και τη συσπείρωσή τους στο ΠΑΜΕ είχαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά από κατακτήσεις. Μάλιστα, η επιχείρηση επικαλείται ...«ανώνυμη καταγγελία» στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι απασχολεί μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Χτες, το Συνδικάτο Μετάλλου και άλλα ταξικά συνδικάτα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων και στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. Ξεκαθάρισαν ότι οι απολύσεις με πρόσχημα την άδεια παραμονής κι εργασίας, που καθυστερούν να βγουν για γραφειοκρατικούς λόγους, δε θα περάσουν. Πρόκειται για πρόσχημα που αξιοποιεί η εργοδοσία για να προχωρήσει σε απολύσεις (σ.σ. ήδη εδώ κι ένα μήνα έχει επιβάλει 4ήμερη εργασία) και να διαλύσει την Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων, αφού τους καλεί με έμμεσο τρόπο να «ξεκόψουν» από την Επιτροπή και δε θα έχουν κανένα πρόβλημα... Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφόρηση που έχει το Συνδικάτο Μετάλλου, η εργοδοσία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σύσταση επιχειρησιακού σωματείου κάτω από τον έλεγχό της, το οποίο θα αξιοποιηθεί και για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Χαρακτηριστική του αντεργατικού ρόλου των κρατικών θεσμών, που καλούνται να εφαρμόσουν αντεργατικούς νόμους, είναι και η χτεσινή στάση των επιθεωρητών Εργασίας, οι οποίοι ουσιαστικά υποδείκνυαν στην εργοδοσία πώς μπορεί νόμιμα να προχωρήσει στις απολύσεις. Πάντως, οι ταξικές δυνάμεις έκαναν σαφές ότι δε θα επιτρέψουν καμία απόλυση, καμία παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής, οργανωμένης δράσης των μεταναστών εργατών και απαίτησαν να εφαρμοστεί πάλι η 5νθήμερη εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ