ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει να ξεμπερδεύει με μετανάστες και άσυλο

Σύσκεψη χτες υπό τον Γ. Παπανδρέου για τη δρομολόγηση εξελίξεων σε σχέση με τα γεγονότα στη Νομική

Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει τα γεγονότα με τους μετανάστες στο κτίριο της Νομικής - που συνέχισαν για δεύτερη μέρα χτες την απεργία πείνας - ως ευκαιρία για να ανοίξει ακόμα πιο επιθετικά το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί στην επιβολή και εμπέδωση του νέου αντιμεταναστευτικού νομοθετικού πλαισίου.

Οι εξελίξεις με την κατάληψη της Νομικής βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου χτες το απόγευμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός και η υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης και Αν. Νταλάρα, αντίστοιχα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει «πλήρης εφαρμογή του νόμου», ώστε, όπως ισχυρίστηκε, «να μην καταλυθεί το κράτος δικαίου». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν χτες ότι μετά τη σύσκεψη η Αν. Διαμαντόπουλου είχε συνάντηση με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας και τον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, στους οποίους διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση «θέλει να υπάρξει λύση» μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Την ίδια στιγμή, πηγή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επιδίωκε να πείσει ότι δεν «είναι στις προθέσεις» της κυβέρνησης να υπάρξει «δυναμική αστυνομική παρέμβαση». Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπάρχει «σχέδιο εκκένωσης» της Νομικής Σχολής. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της σύσκεψης κάλεσε όλες τις «πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούσαν για «απόπειρα προβοκάτσιας».

Σύμφωνα με άλλη διαρροή, ο Γ. Παπανδρέου είπε στη σύσκεψη ότι «δεν είναι στην πρόθεσή μας να ασκήσουμε βία, αλλά δεν θα υποκύψουμε σε βίαιους εκβιασμούς».

Κήρυγμα αστικής νομιμότητας

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στη Νομική για να συκοφαντήσει αφ' ενός τους λαϊκούς αγώνες και αφ' ετέρου να απαιτήσει την υποταγή των εργαζομένων στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το γεγονός για να επιτεθεί συνολικά στους ταξικούς αγώνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε υποδείξεις και απειλές για την τήρηση της αστικής νομιμότητας.

Είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, φέρνοντας την πραγματικότητα στα μέτρα της κυρίαρχης προπαγάνδας: «Είναι αριστερή πολιτική, να εκμεταλλεύεσαι με προκλητικό τρόπο τον ανθρώπινο πόνο εκατοντάδων παράνομων μεταναστών και να προωθείς την ανομία, καταλύοντας πανεπιστημιακές ελευθερίες και παραβιάζοντας κάθε έννοια σεβασμού στο δημόσιο συμφέρον; Είναι προοδευτική στάση, να επενδύεις για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην πόλωση, στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, στην παραβίαση κάθε έννοιας ευνομίας, που θα γεννήσει αντιδραστικά, αυταρχικά και καταστρεπτικά για τον τόπο αντανακλαστικά; (...) Αριστερά και πρόοδος δεν είναι να επενδύεις σε μια κοινωνία "μπάχαλο" και να χαίρεσαι με εικόνες καταστροφής και βίας, που τελικά κάνουν και το γύρο του κόσμου».

Αποθεώνοντας τη διαστρέβλωση της αλήθειας, ο ίδιος επιχείρησε προκλητικά να εμφανίσει το πρόσφατο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης σαν «προοδευτικούς και αποτελεσματικούς κανόνες για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών» και παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία φράχτη στον Εβρο σαν «πλήρες σχέδιο κανόνων και δράσεων, που θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση στα σύνορά μας».

Το πρωί, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας κάλεσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, μεταξύ άλλων, κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, την υφυπουργό Εσωτερικών, τον περιφερειάρχη Αττικής και τον δήμαρχο Αθήνας σε σύσκεψη «για να δώσουν λύση σε ένα ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής». Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξαν ότι «απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους όπως απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους», ζητώντας επί της ουσίας άρσης του ασύλου.

Συνεντεύξεις σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη

Λίγο μετά τις 12, μετανάστες και κάποιοι που εμφανίστηκαν ως Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έκαναν δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης. Η «συνέντευξη» ξεκίνησε με μια «ομιλία» του Ν. Γιαννόπουλου (Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα) , ο οποίος μίλησε εκ μέρους των μεταναστών. Ενας απ' τους μετανάστες που γνώριζε ελληνικά, αναφέρθηκε στα δίκαια αιτήματά τους και στην ερώτηση για το εάν θα ήθελαν να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να το δουν όλοι οι μετανάστες. Ο εκπρόσωπος των «Γιατρών του Κόσμου» είπε ότι έχουν αναλάβει την υγειονομική κάλυψη και των μεταναστών, ενώ μίλησε και ο Μάρκος Χατζησάββας από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χθες και εκπρόσωποι των 50 μεταναστών απεργών πείνας από το Μαρόκο, που βρίσκονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, της Ιατρικής και Νομικής ομάδας που τους στηρίζουν. Ο 22χρονος Ρέντα από το Μαρόκο δούλευε τα τελευταία 5 χρόνια στην Κρήτη, σε δουλειές του ποδαριού, χωρίς ασφάλιση. Τους τελευταίους μήνες έμεινε άνεργος γιατί ο εργοδότης του τον έδιωξε επικαλούμενος ότι δεν είχε τα απαραίτητα χαρτιά. Οπως είπε, ήδη, διοργανώθηκαν δράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα τους σε Βέλγιο και Μαρόκο και δήλωσε αισιόδοξος ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας θα σταθεί στο πλευρό τους.

Στη συνέντευξη απαγορεύθηκε η χρήση καμερών από τηλεοπτικά συνεργεία. Ανακοινώθηκε ότι θα αναρτηθεί βίντεο από τη συνέντευξη, μονταρισμένο, σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Π. Τσαραμπουλίδης, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, αναφερόμενος στη χρήση του 7ου ορόφου από τους απεργούς πείνας, σημείωσε πως βρίσκονται εκεί με την ανοχή του ΕΚΘ και δεν παρακωλύουν τις λειτουργίες του. Πρόσθεσε πως η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης είχε ενημερώσει εγγράφως στις 19 Γενάρη, το ΕΚΘ, το οποίο αρνήθηκε να παραχωρήσει χώρο. Από την ώρα όμως που πήγαν εκεί, δεν μπορούσε το ΕΚΘ να αρνηθεί και να μη δείξει την αλληλεγγύη του.

Προκαταρκτική εξέταση

Προκαταρκτική εξέταση, για το θέμα, διέταξε, λίγη ώρα αργότερα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκος, μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε. Παράλληλα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες έδωσε χτες εντολή στον Ι. Σακελλάκο να κληθεί επειγόντως στην Εισαγγελία Εφετών ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, για να δηλώσει με σαφήνεια ποιες είναι οι προθέσεις του και ποια στάση θα κρατήσει. Να σημειώσουμε ότι χτες η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής αποφάσισε τη λειτουργία της από σήμερα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής επανέλαβε χτες ότι οι πρυτανικές αρχές «έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους». Η υφυπουργός Εργασίας Α. Νταλάρα, υπεύθυνη για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε προκλητικά: «Διαφωνώ απόλυτα με την άποψη νομιμοποίηση εδώ και τώρα. Εκτός του ότι δε γίνεται να γίνει, είναι και μία πολύ εύκολη και επιπόλαιη τακτική αντιμετώπισης σ' αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κουλτούρα, είναι διαφορετικοί, άλλοι ήρθαν να περάσουν και να φύγουν»!!! Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Α. Παπαμιμίκος, στη γραμμή της ΝΔ επανέλαβε τη θέση της για κατάργηση του ασύλου, το οποίο, είπε, «υποθάλπει εγκληματικές πράξεις».

ΒΟΥΛΗ
Αντιδραστικές ιαχές με συγκεκριμένο στόχο

Απάντηση στο παραλήρημα της κυβέρνησης και των συμμάχων της, κύρια του ΛΑ.Ο.Σ., έδωσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ

Τα πιο ακραία και αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος των μεταναστών, αλλά και του ασύλου, επιχειρεί να ενεργοποιήσει ο ΛΑ.Ο.Σ., παίζοντας το ρόλο του λαγού στα κατασταλτικά σχέδια της κυβέρνησης και των συμμάχων της.

Παραληρώντας χτες στη Βουλή, ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε επιχείρηση «σκούπα» και μάλιστα «ηλεκτρική πολλών βατ» εναντίον όλων των μεταναστών, αλλά και κατάργηση του ασύλου το οποίο χαρακτήρισε «εκκολαπτήριο» τρομοκρατών και καταφύγιο εγκληματιών! Μάλιστα, απείλησε την κυβέρνηση ότι αν δεν αναλάβει πρωτοβουλία κατάργησής του θα φέρει ο ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή σχετική πρόταση νόμου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εδώ, κ. υπουργέ, διενεργείται στη Νομική ένα έγκλημα. Να λάβετε μέτρα. Πρόσφατα σε νόμο που ψηφίσατε, καταφέραμε η διακίνηση λαθρομεταναστών να παραμείνει κακούργημα. Γιατί δεν εφαρμόζεται; (...) Μόνο η Ελλάδα έχει το θλιβερό αυτό προνόμιο, για να δίνεται ο ρυθμός και η εκπαίδευση των τρομοκρατών μέσα στα πανεπιστήμια (...) Δε μπορεί να πατήσει μέσα στο Πανεπιστήμιο ο αστυνομικός, το έννομο όργανο της τάξης και μπορεί ο λαθρομετανάστης να κάνει κατάληψη! Συγχαρητήρια!!».

Σιγοντάροντας την κυρίαρχη αντιμεταναστευτική προπαγάνδα, ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης, είπε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να υπάρχει «για να προστατεύει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την ελεύθερη διακίνηση και όχι για να λύνει τις στεγαστικές ανάγκες των μεταναστών», ενώ δήλωσε ότι δεν είναι ενημερωμένος για το εάν ο πρόεδρος της Νομικής είχε ειδοποιήσει την αστυνομία για την είσοδο των μεταναστών στη σχολή.

Παρεμβάσεις από το ΚΚΕ

Απάντηση στον παροξυσμό του ΛΑ.Ο.Σ. έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής. Ανέδειξε σαν βασική αιτία της μετανάστευσης τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις παρεμβάσεις των πολυεθνικών για την καταλήστευση αυτών των λαών, όπως στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία και σε άλλες περιοχές. Ως ΚΚΕ, υπογράμμισε, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων Ελλήνων και μεταναστών και στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Για το άσυλο, τόνισε ότι αποτελεί κατάκτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., που πρωτοστατούν για την κατάργησή του, πρόσθεσε: «Εσείς δεν το χρειαστήκατε ποτέ το άσυλο γιατί είχατε πάντα το πάνω χέρι και πάντα προσπαθούσατε στο παρελθόν, στο απώτερο παρελθόν, να τρομοκρατήσετε το λαό, τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις».

Παρεμβαίνοντας σε ανάλογη συζήτηση το απόγευμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ζήτησε να μεταφερθούν οι μετανάστες από τη Νομική «σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες», ώστε στην συνέχεια «να δοθεί άσυλο σε όσους δικαιούνται και να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να φύγουν». Σχολίασε παράλληλα ότι «αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στη Νομική δεν υπηρετούν τα αιτήματά τους και τους εκθέτουν σε περαιτέρω εκβιασμούς» προσθέτοντας πως «δίνουν προσχήματα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Καταληκτικά επισήμανε πως «η ίδια πολιτική που εκμεταλλεύεται ληστρικά την εργατική δύναμη είναι αυτή που προκαλεί πολέμους και επεμβάσεις, είναι αυτή που δημιουργεί και τη λαθρομετανάστευση».

Τα άλλα κόμματα

Για «ακραία επίθεση συκοφαντίας» εναντίον των μεταναστών αλλά και του ΣΥΝ από «ακραίους κύκλους», έκανε λόγο ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας, που χτες τάχτηκε υπέρ της μεταφοράς των μεταναστών σε κάποιο δημοτικό γυμναστήριο. Ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που του τέθηκε, αν το κόμμα του συμφωνεί με αυτό που έγινε στη Νομική και αρκέστηκε να δηλώσει «εμείς υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών».

Θέλοντας να αποποιηθεί τις ευθύνες που έχει το κόμμα του στην καλλιέργεια ενός κλίματος εχθρικού για τους μετανάστες και το άσυλο, μέσα και από το συγκεκριμένο γεγονός της Νομικής, είπε ότι οι «κύκλοι» αυτοί έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και σε ορισμένους να θέσουν ξανά στο στόχαστρο το ακαδημαϊκό άσυλο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης κατήγγειλε τη μεταφορά των μεταναστών λέγοντας ότι «η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποκαθίσταται ή και να αντικαθίσταται από ενέργειες σαν αυτές», ενώ ο Μ. Γλέζος με δήλωσή του εκφράζει «σκεπτικισμό» για την «προσφυγή των μεταναστών, να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή» και ζητάει «το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό», σαν να μην είναι και η ΕΕ υπαίτια και για τον ξεριζωμό των μεταναστών από τους τόπους τους και για τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.

Θράσος και λαθροχειρίες από την «Αυγή»

Τρία άρθρα της χτεσινής «Αυγής» προσπαθούν να τσουβαλιάσουν το ΚΚΕ με τα κόμματα της πλουτοκρατίας, εμφανίζοντάς το να «χτυπά παλαμάκια» μαζί με τον ΛΑ.Ο.Σ., την Ντ. Μπακογιάννη και τη ΔΗΜΑΡ στο «χορό» της πρωτοφανούς επίθεσης σε μετανάστες και άσυλο, που «σέρνουν Παπανδρέου και Σαμαράς», με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής. Ξεπέρασε εαυτόν σε αντιΚΚΕ μένος. Ούτε ο αστικός Τύπος δεν τόλμησε να τσουβαλιάσει το ΚΚΕ και τις θέσεις του με αυτές των άλλων.

Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο ότι συνειδητά διαστρεβλώνουν τη θέση του ΚΚΕ. Στο γεγονός ότι το ΚΚΕ στέκεται εμπόδιο στην επιδίωξή τους να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις στο σύστημα, πουλώντας φιλολαϊκή, στη συγκεκριμενη περίπτωση φιλομεταναστευτική δράση, όταν έχουν συμβάλει, συμμετεχοντας στη συγκεκριμένη ενέργεια στη Νομική να δημιουργούνται κίνδυνοι και για το ασυλο και για τους μετανάστες. Αυτό εξέφρασε το ΚΚΕ, γι' αυτό και η αντιΚΚΕ προπαγάνδα τους. Η ανακοίνωση του Κόμματος δεν χωρά παρερμηνείες: «Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο (...) κτίριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται. Ταυτόχρονα, προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».

Το ΚΚΕ κατήγγειλε τη στοχοποίηση των μεταναστών θυμάτων συνολικά στυγνής εκμετάλλευσης, υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει λύση, εξασφαλίζοντας καταρχήν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους. Κάλεσε τους φοιτητές να προστατεύσουν το πανεπιστημιακό άσυλο απ' την υπονόμευση και την κατάργηση. Τους εργαζόμενους συνολικά να μην παραπλανηθούν από τα κηρύγματα μίσους των δυνάμεων που συγκαλύπτουν τις αιτίες της μετανάστευσης.

Η προσπάθεια της «Αυγής» και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να ταυτίσουν τις θέσεις του ΚΚΕ με το αντιδραστικό παραλήρημα άλλων κομμάτων, που βάλλουν ενάντια στους μετανάστες και το άσυλο, συνιστά λαθροχειρία ολκής και μεθοδευμένη προσπάθεια να απαλλαγούν οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους άλλους που συμπλέουν, όπως το περίφημο «Δίκτυο» εκπρόσωπος του οποίου στο παρελθόν είχε πει ότι κίνημα είναι η κουκούλα και η σπασμένη βιτρίνα, οι λεγόμενοι αντιεξουσιαστές, από τις ευθύνες τους στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και που βάζει σε κίνδυνο, μετανάστες και άσυλο. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει το ΚΚΕ. Αυτοί που μετέφεραν τους μετανάστες στη Νομική αντικειμενικά, ανεξαρτήτως προθέσεων, πυροδότησαν μια συζήτηση και ενδεχομένως ενέργειες που δεν υπηρετούν ούτε τους μετανάστες, ούτε το άσυλο. Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτό δείχνει, αφού έριξε νερό στο μύλο όσων θέλουν να χτυπήσουν και το ένα και το άλλο.

Σε κάθε περίπτωση πάει πολύ η «Αυγή» και η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να κουνάει το δάχτυλο στο ΚΚΕ. Είναι το ΚΚΕ αυτό που έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών. Βρέθηκε δίπλα τους παντού όπου χρειάστηκε π.χ. στη Μανωλάδα, στη Μηχανιώνα, στα γκέτο της Αθήνας κ.α. Πρωτοστατεί στη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ των μεταναστών, αλλά και σε δράσεις όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, πολύγλωσσες εκδόσεις για τα δικαιώματά τους. Το κυριότερο, μάχεται για την οργάνωσή τους στα συνδικάτα τους, για την ταξική ενότητα και συμπόρευση Ελλήνων και μεταναστών εργατών.

Νομίζει πως θα «λερώσει» το ΚΚΕ και τους αγώνες του για τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού, μέσα στις οποίες εντάσσεται και το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο έχει πολλές φορές εμπράκτως υπερασπιστεί, ακόμα και από προβοκάτσιες που είχαν την ανοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Η δράση του ΚΚΕ για τους μετανάστες, βαθιά διεθνιστική και γι' αυτό επικίνδυνη για το σύστημα που λιβανίζει η «Αυγή», είναι αυτή που ενοχλεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αστοί, τα παπαγαλάκια και οι παραφυάδες τους, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της «Αυγής», προσπαθούν να τη διαστρεβλώσουν, να τη συκοφαντήσουν και να τη φέρουν στα μέτρα της βαρβαρότητας που υπηρετούν, σε βάρος Ελλήνων και ξένων εργατών.


Β.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ετοιμάζει πρόταση νόμου για κατάργηση του ασύλου

Πρόταση νόμου για την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου θα καταθέσει τις επόμενες μέρες η ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει ενεργά στην υποδαύλιση του κλίματος κατά των μεταναστών, πλειοδοτώντας σε μέτρα δίωξης και καταστολής.

Μετά τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά, προχτές το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ένας ξεπερασμένος θεσμός και πρέπει να καταργηθεί», η ηγεσία της ΝΔ έκανε ένα ακόμα βήμα, προαναγγέλλοντας την κατάθεση πρότασης νόμου για την οριστική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σε σχετική δήλωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, αφού επαναλαμβάνονται οι γνωστοί συκοφαντικοί ισχυρισμοί για το άσυλο, όπως ότι «γίνεται μοχλός εκβιασμού σε βάρος του ίδιου του πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας», καταλήγει ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο όπως ισχύει σήμερα πρέπει να καταργηθεί».

Προβάλλει, μάλιστα, αυτή τη βαθιά αντιδραστική πρότασή της ως «αξίωση της κοινωνίας και προϋπόθεση ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων μας», εννοώντας προφανώς τα πανεπιστήμια - ΑΕ. Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου γιατί «σήμερα υποθάλπει εγκληματικές πράξεις» ζήτησε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Α. Παπαμιμίκος, μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, αξιοποιεί την κατάληψη της Νομικής για να υποδαυλίσει το κλίμα κατά των μεταναστών, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την κλιμάκωση κατασταλτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό η γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Φ. Πιπιλή, επέκρινε την κυβέρνηση για «παραλυσία, απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ