ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Βομβιστική επίθεση με δεκάδες νεκρούς

Το αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέτοβο ήταν ο στόχος, όπως εικάζεται, Τσετσένων αυτονομιστών

Το θάνατο σκόρπισε η βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας
Το θάνατο σκόρπισε η βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας
ΜΟΣΧΑ.--

Τουλάχιστον 35 νεκροί και περισσότεροι από 170 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε χτες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο της Μόσχας. Οι πτήσεις στο αεροδρόμιο διακόπηκαν και αποκλείστηκαν οι γύρω δρόμοι, η αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό και καταζητούνται τρεις άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε αμέσως λόγο για «τρομοκρατική επίθεση», ενώ διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης πως καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησε βόμβα - που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά - στην αίθουσα διεθνών αφίξεων του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου της Μόσχας, σπέρνοντας πανικό και θάνατο. Εκείνη τη στιγμή αναμένονταν οι αφίξεις 30 πτήσεων, εκ των οποίων οι 15 διεθνείς. Επιπλέον, το πρακτορείο «Ιντερφαξ» μετέδωσε χτες το βράδυ πως αστυνομική πηγή ανέφερε ότι στο χώρο της έκρηξης βρέθηκε το κεφάλι ενός άνδρα «αραβικής εμφάνισης» ηλικίας 30-35 ετών, ενώ άλλοι ανέφεραν πως η βόμβα μπορεί να βρισκόταν και στις αποσκευές.

Ο Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της επίθεσης και διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και τα άλλα μέσα μεταφοράς, ενώ παράλληλα ανέβαλε την προγραμματισμένη αναχώρησή του για το Νταβός, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Και ενώ ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας Βλαντιμίρ Μάρκιν ανακοίνωνε ότι η έκρηξη οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια, κύκλοι κοντά στις υπηρεσίες που διερευνούν την υπόθεση ανέφεραν πως η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε μοιάζει με αυτήν που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες στο Μετρό της Μόσχας το Μάρτη του 2010, όπου σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60. Τότε, την ανάληψη της ευθύνης είχε λάβει ο Ντόκου Ουμάροφ, επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν του Καυκάσου» (Τσετσένοι αυτονομιστές), ο οποίος είχε προειδοποιήσει τους Ρώσους ηγέτες ότι «ο πόλεμος θα έρθει στις πόλεις τους».

Την επίθεση έσπευσαν να καταδικάσουν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κ.ά.

Το σίγουρο, πάντως, είναι πως με αυτήν την επίθεση θα υπάρξει νέα έξαρση τρομο-λαγνείας και θα παρθούν μέτρα τρομοκράτησης των λαών. Με το πρόσχημα της καταπολέμησης των «τρομοκρατικών επιθέσεων», η άρχουσα τάξη της Ρωσίας θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ το καθεστώς της αστυνομοκρατίας και της επίθεσης κατά των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων του λαού και θα την χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει παραπέρα επιθέσεις.

ΑΪΤΗ
Σε φονική ατραπό

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ενώ το χάος με την άθλια κατάσταση (από τις συνέπειες του σεισμού και της επιδημίας χολέρας) που ζει ο λαός της Αϊτής συνεχίζεται, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τις εκλογές - παρωδία και τα αποτελέσματά τους, που έχουν γίνει το όχημα για ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις και εκβιασμούς πρωτίστως από τις δύο κύριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, ο πρώην δικτάτορας Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ, γνωστός ως «Μπεμπέ Ντοκ», αλωνίζει στη χώρα.

Ο Ντιβαλιέ «έχει κάθε δικαίωμα να επιστρέψει στην πατρίδα του», καθώς το Σύνταγμα της χώρας δεν αναγνωρίζει την εξορία, θα δηλώσει ο Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής του επίσκεψης στη Δομινικανή Δημοκρατία, το Σαββατοκύριακο. Προσθέτοντας ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haiti Libre», ότι ο Ντιβαλιέ οφείλει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για τα εγκλήματά του, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει συλληφθεί αλλά βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα, καθώς δεν έχει ακόμη δικαστεί ή καταδικαστεί. Ερωτώμενος δε για το αίτημα επιστροφής του Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ - κατά πληροφορίες, διαβουλεύσεις γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης της Αϊτής, της Νοτίου Αφρικής και των ΗΠΑ - ο Πρεβάλ ήταν λακωνικός, αλλά σαφής: «Δεν εξαρτάται από εμένα».

Ο ίδιος ο Ντιβαλιέ που περιοδεύει έχοντας στο πλευρό του γνωστούς παραστρατιωτικούς δολοφόνους, «δεν έχει καμία πολιτική φιλοδοξία» κατά τους Αμερικανούς δικηγόρους και ειδικούς στις δημόσιες σχέσεις, που εργάζονται για λογαριασμό του - ανάμεσά τους ο Μπομπ Μπαρ, πρώην μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Los Angeles Times», ένα ακόμη ενδεχόμενο για την αιφνιδιαστική επιστροφή του «Μπεμπέ Ντοκ» έχει να κάνει πιθανώς με τη διεκδίκηση των χρημάτων της Αϊτής που έκλεψε, και έχουν απομείνει σε ελβετικές τράπεζες, έχουν παγώσει και αναμένεται να αποδοθούν στην κυβέρνηση της Αϊτής την 1η Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haiti Le Matin», οι εκλογές ενδέχεται να ακυρωθούν εντελώς - το πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό τυπικά μάλλον αναζητείται - ειδικά μετά τις δηλώσεις της πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις, ότι «για να υπάρξει συνέχεια της βοήθειας προς την Αϊτή τόσο εκ μέρους των ΗΠΑ όσο και της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να διενεργηθούν αξιόπιστες εκλογές». Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρέπει να ανακοινώσει μέχρι τις 31 Γενάρη την απόφασή της όσον αφορά τα αποτελέσματα των εκλογών και σε σχέση με την έκθεση του OAS, η οποία απλώς πυροδότησε ακόμη περισσότερο τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί...

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Προς επίσπευση των πρόωρων εκλογών

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Το τελευταίο κεφάλαιο για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράιαν Κάουεν αλλά και το Fiana Fail, που βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες στην εξουσία, γράφεται, αλλά, ενώ όλοι γνωρίζουν ποιο θα είναι το τέλος, είναι άδηλο το πώς και το πότε ακριβώς θα έρθει. Εντούτοις, η κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της λαϊκής δυσφορίας και αγανάκτησης αφορά μόνο τη νομή της εξουσίας, καθώς η πολιτική θεωρείται δεδομένη, ασχέτως με το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην κυβέρνηση, αφού τα μείζονα κόμματα συναινούν απολύτως στη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα της κρίσης εννοείται...

Οι εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα ήταν ραγδαίες. Μπορεί ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν να επιβίωσε κατά την ψηφοφορία για την απομάκρυνσή του από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, εντούτοις αμέσως μετά άρχισαν οι παραιτήσεις των μελών της κυβέρνησής του. Επτά το σύνολο, εξαναγκάζοντάς τον να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για τις 11 Μάρτη. Δεν ήταν αρκετό. Ουδείς εκ του συνόλου της κοινοβουλευτικής δύναμης του Fiana Fail δέχτηκε να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα, τη στιγμή που το Σύνταγμα απαιτεί τουλάχιστον δεκαπέντε. Τελικά, το Σάββατο ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος.

Ούτε με την παραίτηση εκτονώθηκε η κρίση. Το Κόμμα των Πρασίνων ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, συντασσόμενο με τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης που ζητούν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Μαζί στην αντιλαϊκή επίθεση

Ωστόσο... οι Πράσινοι δεσμεύτηκαν ότι θα υπερψηφίσουν το έκτακτο νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές για την εφαρμογή της συμφωνίας για οικονομική βοήθεια ύψους 85 δισ. ευρώ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Τόσο το Fiana Gael, όσο και το Εργατικό Κόμμα εν αρχή τάσσονται επίσης υπέρ της άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου. Οι διαφωνίες που υπάρχουν αφορούν το χρονοδιάγραμμα για την επίσπευση των διαδικασιών συζήτησης και ψήφισης του οικονομικού νομοσχεδίου μέχρι την επόμενη Παρασκευή, σύμφωνα με τους «Irish Times», ενώ χθες είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν. Κατά τους «Irish Times», πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών θα είναι η 25 Φλεβάρη.

Σημειώνεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την καταβαράθρωση του Fianna Fail που τερματίζει τέταρτο, πίσω και από το Σιν Φέιν, το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει αντιταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική και τη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ και το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τις εκλογές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές επιθέσεις

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο Πακιστάν, εντείνοντας το πολεμικό μέτωπο στη χώρα. Οι νεκροί από επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ξεπέρασαν τους 13 το σαββατοκύριακο, στις περιοχές των φυλών στο βόρειο Ουαζιριστάν, σε τρεις ξεχωριστές πυραυλικές επιθέσεις. Παράλληλα, 32 τουλάχιστον άνθρωποι μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούσθηκε με βυτιοφόρο με φορτίο λαδιού στην επαρχία Σιντχ, στο νότιο Πακιστάν, με τη σύγκρουση να προκαλεί πυρκαγιά.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν, ο εγκάθετος Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, συμφώνησε να ανοίξει τελικά το Κοινοβούλιο, το οποίο θα αρχίσει τις εργασίες του την Τετάρτη, παρά τις δηλώσεις του Αφγανού Προέδρου που αρχικά ζητούσε να καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών περισσότερο από ένα μήνα έτσι ώστε το ειδικό εκλογοδικείο που ο ίδιος συγκρότησε «να ερευνήσει» τις καταγγελίες για καλπονοθεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ