ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Δυναμικό ξεκίνημα από τα Τρίκαλα!

Ο αγώνας συνεχίζεται τις επόμενες μέρες με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Τρίκαλα
Μαζικό και δυναμικό έναυσμα των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα αποτελεί το χτεσινό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Στην κεντρική πλατεία της πόλης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες αγρότες, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, για να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην επίθεση του μνημονίου, κυβέρνησης, τρόικας και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, που κατέληξε στο κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στο οποίο έγινε συμβολική κατάληψη.

Μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, συμπαρατάχθηκαν στη μάχη, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, σπουδαστές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, κάνοντας πράξη τη συστράτευση στον κοινό αγώνα στον οποίο καλούν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ.

Από νωρίς το πρωί αγρότες από διάφορα χωριά της περιοχής άρχισαν να καταφτάνουν για να δώσουν «παρών» στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, όπου είχε οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού. Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυνε η Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου, αγρότισσα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών και της Γραμματείας Τρικάλων της ΠΑΣΥ.

Eurokinissi

Ομιλητής ήταν ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», στέλεχος της ΠΑΣΥ. «Τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ΚΑΠ και του μνημονίου - υπογράμμισε - σημαίνουν επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για το βίαιο και γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρών και μεγάλωμα των μεγάλων αγροτών - καπιταλιστών. Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει μονοπώληση στα διατροφικά προϊόντα είτε φυτικά είτε ζωικά από τους καπιταλιστές αγρότες που σε κοινή επιχειρηματική δράση με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές τροφίμων θα εκτινάξουν την ακρίβεια στα ύψη και θα οξύνουν τα διατροφικά σκάνδαλα.

Εκεί οδηγούμαστε εάν δε δράσουμε έγκαιρα, αποφασιστικά και σε κοινό μέτωπο όχι μόνο εμείς οι μικροί αγρότες αλλά και οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και η φοιτητική και σπουδάζουσα νεολαία και οι γυναίκες. Αυτό το σκοπό υπηρετεί η προσπάθεια της ΠΑΣΥ για κοινό μέτωπο και αγώνα με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ».

Καταλήγοντας τόνισε: «Η απάντηση σ' αυτή την πολιτική βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ. Στη θέση του καπιταλιστή αγρότη να δημιουργηθούν οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί που μαζί με τις καθετοποιημένες κρατικές παραγωγικές μονάδες θα εξασφαλίζουν επαρκή και ασφαλή προϊόντα για τη διατροφή του λαού, για την πρώτη ύλη, για τις κρατικές μεταποιητικές μονάδες, αξιοποιώντας όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε περιοχής, μέσα από κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό της οικονομίας».

Οι άμεσες διεκδικήσεις

Ανάμεσα στα άμεσα αιτήματα που πρόβαλλαν με την κινητοποίησή τους οι αγρότες των Τρικάλων είναι:

1. Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.

2. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια και, μέχρι να γίνει αυτό, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 15%.

3. Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

4. Να μην πληρώνουν οι αγρότες τέλη και πρόστιμα για τις άδειες γεωτρήσεων και για τους ΤΟΕΒ.

5. Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

6. Κάλυψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, να καταργηθεί το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

7. Προστασία της ντόπιας παραγωγής, κατάργηση όλων των περιορισμών στη φυτική και τη ζωική παραγωγή.

8. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός, με πλήρη ασφάλιση για το 100% της ζημιάς στη φυτική και ζωική παραγωγή, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

9. Σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση, να μη γίνει διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς και ανενεργούς».

10. Απαγόρευση, με νόμο, κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα των πληρωμών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

Σήμερα σε Φάρσαλα - Ορεστιάδα

Αύριο σε Καρδίτσα, Ελασσόνα, Λέσβο, Ηράκλειο, Σάμο

Οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα στα Φάρσαλα (συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία), στην Ορεστιάδα (συγκέντρωση, στις 10.30 π.μ., με αγροτικά μηχανήματα, μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα).

Αύριο Τετάρτη στην Καρδίτσα (συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία), στην Ελασσόνα (συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία), στη Λέσβο (συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης), στο Ηράκλειο Κρήτης (παράσταση διαμαρτυρίας, στις 9 π.μ., στο Κέντρο Υγείας Δήμου Αστερουσίων στο Χάρακα), στην Παγώνδα Σάμου (στις 6 μ.μ., στον ελαιουργικό συνεταιρισμό).

Την Πέμπτη, 27/1, στη Λάρισα (κατάληψη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ), στην Αλεξανδρούπολη (κατάληψη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ), στα Χανιά (παναγροτική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς), στο Ηράκλειο (παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικός αποκλεισμός των κεντρικών γραφείων του ΕΛΓΑ στις 10 π.μ.)., στη Βέροια (κατάληψη υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στις 11 π.μ.).

Την Παρασκευή, 28/1, στην Αγιά της Λάρισας (συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην πλατεία), στο Αργος (συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Παύλου, με τη συμμετοχή αγροτών από Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία). Επίσης, θα γίνουν αποκλεισμοί καταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη (ΑΤΕ Χαλκηδόνας), στην Πέλλα (ΑΤΕ Σκύδρας) και στο Κιλκίς.

Το Σάββατο, 29/1, στον Τύρναβο (συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία). Την ίδια μέρα, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία στο δημαρχείο Ακτίου Βόνιτσας.

Την Κυριακή, 30/1, στους Μυτιληνιούς Σάμου (στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο).

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ - ΗΜΑΘΙΑΣ - ΛΑΡΙΣΑΣ
Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

Σύσκεψη των παραγωγών από τους τρεις νομούς

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΠΑΣΥ τις επόμενες μέρες ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ αποφάσισαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, της Ημαθίας και της Λάρισας που συμμετείχαν στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, στο Ριζό της Σκύδρας.

Τις θέσεις και τις προτάσεις της ΠΑΣΥ τόσο για το πρόβλημα της απλήρωτης ροδακινοπαραγωγής, όσο και για τα ζητήματα των καθυστερημένων και άδικων εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ και γενικότερα για τα προβλήματα των αγροτών παρουσίασε από τη Γραμματεία Πέλλας ο Παναγιώτης Γιώγας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας. Παρεμβάσεις έκαναν ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο Γιώργος Σακοράφας, από τη Γραμματεία Λάρισας της ΠΑΣΥ, ο Τάκης Τσακαλίδης από τη Γραμματεία Ημαθίας της ΠΑΣΥ, ο Τάσος Κυραλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μενηίδας, ο Νίκος Χριστάκης, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Πέλλας, και πολλοί ροδακινοπαραγωγοί.

Καταγγέλθηκε η τακτική των εμποροβιομήχανων να μη θέλουν να πληρώσουν για μια ακόμη χρονιά τα ροδάκινα (βιομηχανικά και επιτραπέζια) με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, αν και παραδέχονται πως πουλούν την κομπόστα σε τιμές πιο αυξημένες από πέρσι. Επίσης, 7 μήνες μετά την παραλαβή της παραγωγής, στις εξευτελιστικές τιμές των 12 και 15 λεπτών ανά κιλό, αρνούνται να πληρώσουν τους ροδακινοπαραγωγούς. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με την αποπληρωμή και των επιτραπέζιων ροδάκινων από πολλούς εμπόρους - εξαγωγείς. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η εξαπάτηση των ροδακινοπαραγωγών από την κυβέρνηση που, παρέχοντας στήριξη στους εμποροβιομήχανους, διαβεβαίωνε τους αγρότες ότι θα εξοφληθούν μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη του 2010.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες που καλλιεργούν βιομηχανικά αχλάδια, σπαράγγια, βαμβάκι, αλλά και οι κτηνοτρόφοι. Συνολικά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης που υλοποιούνται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΚΑΠ και της ΕΕ, όπως: Αυξήσεις εφοδίων μέχρι 20% για φέτος. Αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κατά 67% για υγειονομική περίθαλψη. Υπερδιπλασιασμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ, που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί με το νόμο και που βέβαια «πετσοκόβει» τις ήδη μικρές και άδικες αποζημιώσεις του και μέχρι τώρα δεν έχει αποζημιώσει βεβαιωμένες εδώ και 2 - 3 χρόνια μειωμένες παραγωγές σε σπαράγγι, ροδάκινα κ.ά. Αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%, στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αλλά και σε είδη κατανάλωσης. Ηλεκτρονική σήμανση στα αιγοπρόβατα που κοστίζει πάνω από 5 ευρώ ανά ζώο. Το «χαράτσι» της περαίωσης, η κατάργηση του αγροτικού πετρελαίου και του πετρελαίου θέρμανσης, κλπ.

Οι ροδακινοπαραγωγοί αποφάσισαν με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ να απαιτήσουν μεταξύ άλλων:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων του 2010 και του 2009 από τους κονσερβοποιούς και τους εμπόρους - μεταποιητές με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τιμές που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό. Να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας όσων μεταποιητικών μονάδων χρωστούν ακόμη την περσινή σοδειά.
  • Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες.
  • Ελεγχο της απαράδεκτης «ψαλίδας τιμών» ανάμεσα σε παραγωγό και καταναλωτή για όλα τα αγροτικά προϊόντα.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής. Καμιά αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά εφόδια. Καμιά αύξηση στο αγροτικό ρεύμα και στα αγροτικά εφόδια.
  • Αμεση απόσυρση της εκβιαστικής και φορομπηχτικής διαδικασίας της περαίωσης.
  • Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Εξευτελιστικές τιμές στα τεύτλα

Η ακολουθούμενη πολιτική οδηγεί στην εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας και στο κλείσιμο και των υπολοίπων εργοστασίων της ΕΒΖ

Η χώρα θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ
Η χώρα θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ
Εξευτελιστικές τιμές στα τεύτλα αποφάσισε να δώσει και για το 2011 η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), εφαρμόζοντας την καταστροφική πολιτική της νέας ΚΑΠ και του μνημονίου. Η διοίκηση της ΕΒΖ συνεχίζει την πολιτική περικοπής των τιμών και των μπόνους, ενώ οι διεθνείς τιμές στη ζάχαρη είναι υψηλές.

Η πολιτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση της τευτλοκαλλιέργειας και στο κλείσιμο και των υπολοίπων εργοστασίων της ΕΒΖ. Πέρυσι, εξαιτίας της περικοπής της τιμής καλλιεργήθηκαν μόλις 136.000 στρέμματα με τεύτλα από 221.000 στρέμματα το 2009 και η παραγωγή δεν κάλυψε ούτε το ένα τρίτο των εγχώριων αναγκών. Να σημειωθεί ότι το 2005 είχαν καλλιεργηθεί 428.000 στρέμματα. Φέτος, όπως φαίνεται, θα καλλιεργηθούν ακόμα λιγότερα στρέμματα με τεύτλα με ευθύνη της διοίκησης της ΕΒΖ και της κυβέρνησης. Η εφαρμογή των εντολών της νέας ΚΑΠ και η πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ, η οποία ελέγχει την ΕΒΖ, θα επιφέρει πρόσθετες αρνητικές συνέπειες και για τους τευτλοπαραγωγούς και για τους εργαζόμενους στα εναπομείνοντα ζαχαρουργεία, καθώς και για το λαό. Γιατί αν καλλιεργηθούν φέτος ακόμα λιγότερα στρέμματα δημιουργείται κίνδυνος να κλείσει ένα ακόμα από τα τρία εργοστάσια της ΕΒΖ και ο κλήρος πέφτει ανάμεσα σε Σέρρες και Ορεστιάδα. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα από το 2012, οπότε καταργείται το ειδικό στρεμματικό πριμ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η τευτλοκαλλιέργεια θα εξαφανιστεί και τα όποια ποιοτικά παρακρατήματα, αν τελικά δοθούν, δεν θα αναστρέψουν την κατάσταση.

Οπως πάει το πράγμα η ΕΒΖ θα μείνει με ένα εργοστάσιο, το οποίο όπως φαίνεται θα επεξεργάζεται εισαγόμενα τεύτλα και οι ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη θα καλύπτονται με μαζικές εισαγωγές. Για την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον τομέα της ζάχαρης ευθύνες φέρουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επί διακυβέρνησης ΝΔ μειώθηκε η ποσόστωση ζάχαρης στο μισό, μειώθηκε η δραστικά τιμή και έκλεισαν τα δύο από τα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ. Στη συνέχεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια, την οδηγεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, συνεχίζοντας την πολιτική που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Η χώρα θα μπορούσε να αναπτύξει την τευτλοκαλλιέργεια, να έχει αυτάρκεια σε ζάχαρη και να μην έχει κλείσει κανένα εργοστάσιο της ΕΒΖ. Δυστυχώς όμως εξαιτίας, της πολιτικής της νέας ΚΑΠ, της δραστικής μείωσης τιμής παραγωγού, της καθιέρωσης αποδεσμευμένης στρεμματικής επιδότησης και της πολιτικής συρρίκνωσης της εγχώριας παραγωγής, που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η τευτλοκαλλιέργεια οδηγείται στην εξαφάνιση. Και η χώρα από πλεονασματική σε ζάχαρη, έγινε μετά το 2006 ελλειμματική, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η δραματική μείωση της τευτλοκαλλιέργειας και της παραγωγής ζάχαρης αποτελεί άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Κι αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής σε όφελος της φτωχομεσαίας αγροτιάς, της εργατιάς και των λαϊκών στρωμάτων στο πλαίσιο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, με παραγωγικούς συνεταιρισμούς και με καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές βιομηχανίες.


Κ.Δ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απέναντι στους αγρότες

Απέναντι στους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς τάσσεται για ακόμα μια φορά η ηγεσία της ΝΔ, διακηρύσσοντας την αντίθεσή της στα μπλόκα ενάντια στο βίαιο ξεκλήρισμα που συντελείται.

«Οχι, δεν πρέπει να κλείσουν τους δρόμους. Σήμερα δεν μπορεί μια κοινωνική τάξη να εκβιάζει την κυβέρνηση, ακόμη και αν έχει δίκιο, μέσω των αντιδράσεων των άλλων κοινωνικών τάξεων. Νομίζω ότι οι αγρότες αυτή τη φορά δε θα κλείσουν τους δρόμους», δήλωσε χαρακτηριστικά (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Μαρκόπουλος, καθιστώντας σαφές ότι η ηγεσία της ΝΔ συστρατεύεται με την κυβέρνηση και την ΕΕ ενάντια στους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ