ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Θεματοφύλακας του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου

Για «νέο πατριωτισμό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Η ανεμπόδιστη δράση του μεγάλου κεφαλαίου αποτελεί για την κυβέρνηση γνώμονα χάραξης της οικονομικής πολιτικής και συνεπώς είναι κυρίαρχο κριτήριο για τη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής. Σαφές ήταν το στίγμα που έδωσε με την ομιλία του χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμώντας τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται ως προϋπόθεση άσκησης μιας εξωτερικής πολιτικής, στη λογική του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου.

Ενδεικτική ήταν η φράση του «νέος πατριωτισμός δεν είναι η αποθέωση της Ελλάδας, αλλά το να αλλάξουμε την Ελλάδα», ενώ τόνισε πως «η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε διαφορετικά. Δεν είναι ώρα να χαράξουμε αντιπαλότητες», κατηγορώντας όσους αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, όπως, π.χ., την προώθηση της συνδιαχείρισης του Αιγαίου για «σενάρια συνωμοσιολογίας».

Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «πρέπει να υπάρχει πολυμερής εξωτερική πολιτική» κι αυτό «σήμερα είναι δεδομένο και βάση ευρύτερης συναίνεσης», τονίζοντας παράλληλα πως η «ευρωπαϊκή συμμετοχή και ταυτότητα ενισχύει την δυνατότητά μας για παρέμβαση πολλαπλασιαστικά παντού», αφού είναι «η ΕΕ παράδειγμα για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης» και «η κυβέρνηση προωθεί την Ευρώπη των αξιών».

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι η συναίνεση στις πολιτικές που ασκούνται σήμερα στην οικονομία αποτελεί στοιχείο πατριωτισμού, μιλώντας για το «στοίχημα ενός νέου πατριωτισμού» που θα δώσει «ισχυρή και θετική ταυτότητα στη χώρα και αναδεικνύει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και δίνει αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό». Σ' αυτό το πνεύμα, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, λέγοντας ότι με αυτήν «πετύχαμε να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας με κόπους και θυσίες να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» και «αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να διεκδικούμε το μέγιστο εκτός συνόρων».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτεταμένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς όμως να ρίξει φως στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα του Αιγαίου. Ανέφερε αόριστα πως το θέμα της υφαλοκρηπίδας «είναι ζήτημα νομικό, σύνθετο, πολύπλοκο, που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», ενώ εξίσου γενικόλογα ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας».

Βάζοντας τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πραγματική τους διάσταση, είπε ότι «το εμπόριο και οι συναλλαγές εκτοξεύθηκαν» και κατηγόρησε όποιον διαφωνεί με την πολιτική αυτή επιλογή για «οπισθοδρομικά κίνητρα (...) εύκολη και ηρωική καταγγελία» και αδράνεια, λέγοντας πως «η κυβέρνηση είναι απαλλαγμένη από τέτοια φοβικά σύνδρομα». Συνολικά, επισήμανε πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαμορφώνονται με βάση και την ΕΕ, αφού «οι σχέσεις με την ΕΕ έχουν καθοριστική σημασία» και «στηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας, αρκεί να πληρεί όλα τα κριτήρια».

Οσον αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «δεν είμαι αισιόδοξος για τη σύντομη διευθέτηση».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Επί της ουσίας στήριξη στην κυρίαρχη στρατηγική

Αβαντάρισμα ή επιδερμική κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης από τον πρόεδρο της ΝΔ

Χωρίς να αμφισβητήσει σε τίποτε την ουσία της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής και την υποταγή της στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραχώρηση της διακυβέρνησης, μυστική διπλωματία και υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας.

Ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε «να προχωρήσουμε άμεσα στη θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ, και μετά να την οριοθετήσουμε με όσες παράκτιες χώρες της περιοχής έχουν επικάλυψη μαζί μας κι είναι έτοιμες να το κάνουν. Κι όλοι καταλαβαίνουμε, σε μια τέτοια εποχή, τι σημαίνει αυτό. Οταν σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων». Πρόσθεσε ότι «εμείς μπορούμε άμεσα να το κάνουμε με την Κύπρο και να το προωθήσουμε με την Αίγυπτο και τη Λιβύη».

Υποστήριξε ακόμα ότι «η ανακήρυξη ΑΟΖ κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα πλήρως μέσα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», προσθέτοντας πως «κυκλοφορεί και η άποψη να λύσουμε τα προβλήματά μας στη Χάγη, όχι με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά με βάση γενικόλογες "αρχές Δικαίου". Η Τουρκία κυρίως, η οποία δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας που ευνοεί την Ελλάδα, πιέζει να πάμε με την αρχή της λεγόμενης "ευθυδικίας". Η οποία, από κάποιους ερμηνεύεται, να τα μοιράσουμε όλα στη μέση. Εμείς το απορρίπτουμε αυτό. Κατηγορηματικά. Επομένως, προσφυγή στη Χάγη με υπογραφή συνυποσχετικού το οποίο δεν θα περιλαμβάνει ρητώς το Δίκαιο της Θάλασσας, οδηγεί στην "ευθυδικία" και θα ζημιώσει πολύ τα εθνικά συμφέροντα».

Σημείωσε επίσης πως «κάποιοι προτείνουν ακόμα "συνεκμετάλλευση" στο Αιγαίο. Ελπίζω να ισχύουν, κ. Παπανδρέου, οι διαβεβαιώσεις που δώσατε, εδώ, στη Βουλή, ότι κάτι τέτοιο δεν το συζητάτε καν». Ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην Τουρκία λέγοντας πως «σήμερα ανατρέπεται μια ολόκληρη Κεμαλική παράδοση, που έγερνε προς τη Δύση, δεν αναμειγνυόταν ιδιαίτερα στις αραβικές υποθέσεις και επιδίωκε στενές σχέσεις με το Ισραήλ». Υποστήριξε ότι η Τουρκία στοχεύει να αναδειχθεί «σε ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου, να εκπροσωπήσει το Ισλάμ σε Δύση και Ανατολή, να γίνει το επίκεντρο των μεσανατολικών ισορροπιών».

Ως αντίβαρο σε αυτή την εξέλιξη, ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε και αυτός να υπάρξει «στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ», προκειμένου να «αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε στήριγμα, για να εξουδετερώσουμε πιέσεις σε βάρος μας. Κι όποιος δεν το κάνει, έχει πάρει διαζύγιο και από την πολιτική και από την κοινή λογική».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Να διευρυνθούν οι ιμπεριαλιστικές κολεγιές

Σε θέματα «ρυθμού» (!) απέδωσε τα όποια προβλήματα έχει σήμερα η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση δεν έχει βρει την περπατησιά που απαιτείται από την εξέλιξη των πραγμάτων». Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι σημερινές θέσεις που παίρνει η ΝΔ για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, ή για το «σχέδιο Αναν», οφείλονται στην στάση που έχει τηρήσει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε «πιο πολυσυλλεκτική πολιτική» και «να χαράξουμε ενιαία εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα του ποιος έρχεται στα πράγματα». Επίσης, τάχθηκε υπέρ την άμεσης οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονονομικής Ζώνης, γιατί αυτό «θα φέρει την Τουρκία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης». Παράλληλα - σε ήπιους τόνους - ζήτησε από την κυβέρνηση πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Τ. Ερντογάν γιατί «πρέπει να ξέρουμε τα πραγματικά περιστατικά» καθώς και για το «τι έκανε πέντε ημέρες ο κ. Παμπούκης στο Ισραήλ».

Οσον αφορά την Αλβανία, σημείωσε πως «λέμε να μπει υπό όρους η Αλβανία στην ΕΕ και ιδίως για τους βορειοηπειρώτες» υποστηρίζοντας ότι «Τούρκοι αξιωματικοί οδηγούν τον στρατό της Αλβανίας».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Το πρόβλημα είναι ο «ατλαντισμός»

Υπέρ μιας «εθνικής στρατηγικής» μακριά από τον «ατλαντισμό» και ταυτόχρονα κοντά στην ΕΕ τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στη χτεσινή του τοποθέτηση. Παράλληλα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «προσωπική διπλωματία». Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «χρειάζεται μια νέα "εθνική στρατηγική", πολυδιάστατη και ενεργητική και όχι μονοδιάστατη και παθητική. Μια "εθνική στρατηγική", που δε θα αποδέχεται μονόδρομους, ούτε θα υιοθετεί την αντίληψη να κλειστούμε στο καβούκι μας, μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες. Μια ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική, απαλλαγμένη από τον Ατλαντισμό, διεκδικητική εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ικανή να οικοδομεί περιφερειακές συνεργασίες».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχετε επιλέξει και στην εξωτερική πολιτική τον Ατλαντισμό» αφού «βαρύνεται η κυβέρνησή σας με την αποδοχή του νέου δόγματος της Συμμαχίας, με το οποίο συμφωνεί και η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ.» ενώ «στηρίζετε τη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, δηλαδή τη διαιώνιση του ευρωατλαντισμού». Τέλος, ο Α. Τσίπρας ζήτησε «να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία, ώστε με την απεμπλοκή της χώρας από το κυρίαρχο πλαίσιο του μνημονίου και του ΔΝΤ, να δρομολογηθεί η αλλαγή πορείας για την Ευρώπη. Ριζική αλλαγή, μέσα από μια πορεία αντίθεσης και ρήξης με το νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό».

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ