ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Βασιλιάς Ανθρακας»... στο Γαλάτσι

Το βιβλίο του Απτον Σίνκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας» (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») για την τραγική, αιματηρή κατάληξη της πολυήμερης, ηρωικής απεργίας των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ, τη δεκαετία του 1910, παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή στο Γαλάτσι, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου (μέλος της ΟΓΕ).

Η Βούλα Λίτσιου - εκ μέρους των εκδόσεων - αναφέρθηκε στην προσπάθεια της «ΣΕ» να αναδείξει τη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία με νέες εκδόσεις των έργων των Μαρξ και Ενγκελς και των Απάντων του Στάλιν, καθώς και στην προσπάθεια ανάδειξης της προοδευτικής λογοτεχνίας. Αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Σίνγκλερ, καθώς και στην εξέγερση, στο Κολοράντο το 1913 - 1914, στην επέμβαση των δυνάμεων καταστολής και «μπράβων» και τη σφαγή 18 ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλών παιδιών.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Βαγγέλης Βακάλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος επισήμανε τη βοήθεια που δίνει η επαναστατική τέχνη στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και την ανάγκη οργάνωσης της εργατικής τάξης σήμερα - όπως αντίστοιχα περιγράφεται στο βιβλίο - για να αντεπιτεθεί σε αυτούς που της κλέβουν τον πλούτο που παράγει.

Η εκδήλωση έκλεισε με παρεμβάσεις εργαζομένων, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία τους από τους χώρους δουλειάς και τις άγριες συνθήκες εκμετάλλευσης.

Αρχαιολογικά ευρήματα στη Βουλγαρία

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον πλέον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο στη Νότια Βουλγαρία, την αρχαία πόλη Περπερικόν ή Υπερπεράκιον: Μια σφραγίδα, σε σχήμα πυραμίδας, όπως εκείνη που χρησιμοποιούσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του βυζαντινού στρατού, καθώς και ένα ιδιαίτερα δουλεμένο κόσμημα, παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών στην περιοχή, καθηγητή Νικολάι Οβτσάροφ.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το ενδιαφέρον στοιχείο αναφορικά με τη σφραγίδα είναι ότι το κεντρικό τμήμα της είναι κοκάλινο και ότι είναι η πρώτη του είδους που έχει, ποτέ, βρεθεί. Η σφραγίδα φέρει τη μορφή ενός λιονταριού κινούμενου προς τα αριστερά. Τέτοιου είδους σφραγίδες τις φορούσαν κρεμασμένες από το λαιμό αξιωματούχοι του βυζαντινού στρατού και αποτελούσαν ένδειξη του υψηλού αξιώματος που κατείχαν. Το εύρημα χρονολογείται μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα και σύμφωνα με το Βούλγαρο καθηγητή, «εικάζεται πως ανήκε σε στρατιωτικό διοικητή του βυζαντινού στρατού, ο οποίος επισκέφθηκε το Περπερικόν, εκείνα τα χρόνια».

Ο ίδιος παρουσίασε και μια αγκράφα (3ο-4ο αι.), η τεχνική κατασκευής της οποίας, όπως είπε ο ανασκαφέας, είναι μοναδική. Το κόσμημα αυτό έχει κυκλική μορφή, είναι από χαλκό, στο κέντρο του υπάρχουν κομμάτια λευκού γυαλιού και 12 μικρά άστρα, που φέρουν 12 ακτίνες έκαστο. Τα στοιχεία αυτά τοποθετήθηκαν πάνω σε ζεστό γυαλί κι έτσι το αποτέλεσμα δίνει την εντύπωση ενός έναστρου ουρανού.

Θέατρο - ντοκουμέντο

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», ανεβάζει αύριο (9 μ.μ.), στο «Αμαλία», το έργο του Στάθη Μαυρόπουλου «Σε μια κόλλα χαρτί». Πρόκειται για ένα «θεατρικό ντοκυμαντέρ», με θέμα δύο υποθέσεις καταδίκης αθώων, που συγκλόνισαν τη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη: του Γρηγόρη Στακτόπουλου (υπόθεση Πολκ, 1948) και του Αριστείδη Παγκρατίδη (ο «δράκος του Σέιχ Σου», 1963). Δύο πολύκροτες υποθέσεις, που, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, εν ψυχρώ κατασκευάστηκαν «ένοχοι» και τυλίχτηκαν «σε μια κόλλα χαρτί» δύο, κατά γενική σήμερα πεποίθηση, αθώοι. Ο πρώτος έζησε έναν καφκικό εφιάλτη και πέρασε πολλά χρόνια στη φυλακή. Ο δεύτερος εκτελέστηκε.

Το έργο βασίζεται στη σύνθεση σπαραγμάτων από επίσημα ντοκουμέντα, προσωπικές μαρτυρίες, δημοσιεύματα. Στόχος της παράστασης δεν είναι η συγκέντρωση ιστορικών πληροφοριών ούτε η εξιχνίαση σκοτεινών μέχρι σήμερα εγκλημάτων, αλλά η διαδικασία κατασκευής ενόχων, ο εφιάλτης αθώων που εμπλέκονται στα γρανάζια ενός απάνθρωπου μηχανισμού. Αυτό το στοιχείο, άλλωστε, «συνδέει» τον Στακτόπουλο και τον Παγκρατίδη, δύο πρόσωπα απολύτως διαφορετικά - κοινωνικά, μορφωτικά, ιδεολογικά - με δύο αυτοτελείς ιστορίες ενωμένες σε ενιαία παράσταση, που τιτλοφορούνται «Γρηγόρης» και «Αριστείδης». Σκηνοθεσία Στάθη Μαυρόπουλου (υπόθεση Πολκ) και Ελένης Δημοπούλου (υπόθεση Παγκρατίδη). Σκηνικά - κοστούμια - φωτισμοί Ρίτσαρντ Αντονυ, μουσική Κώστα Βόμβολου - Μαρίτας Τσαλκιτζόγλου. Παίζουν: Σταύρος Ευκολίδης, Μένη Κυριάκογλου, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Ναζίρης, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Στην παράσταση ακούγονται οι φωνές των Κώστα Βόμβολου, Νίκου Κουμαριά, Νανάς Παπαγαβριήλ, Εφης Σταμούλη.

Συνέλευση της ΑΠΕΛ-Σ

Συνέλευση πραγματοποιεί η «Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι» σήμερα Παρασκευή, στις 6 μμ, στην οδό Μαυροματαίων 12, 3ος όροφος.

Καρυάτιδες με ... κάπαρη

«(...) φρέσκο λαβράκι σε κρούστα αλατιού με λαχανικά στον ατμό, κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες και πάστα με γαρίδες, σάλτσα ψητής ντομάτας, ούζο και κάπαρη (...)» περιλαμβάνει το μενού ...του νέου Μουσείου Ακρόπολης!

Στο σχετικό δελτίο Τύπου - «μνημειώδες» για τον αγοραίο χαρακτήρα που διαμορφώνεται πλέον αλματωδώς στην πολιτιστική κληρονομιά - αναφέρεται ότι το εστιατόριο στο δεύτερο όροφο από 28/1 θα είναι ανοιχτά πλέον μέχρι τα μεσάνυχτα (σ.σ. προφανώς, αργότερα, όταν πια θα είναι ανοιχτό και μέχρι τα ξημερώματα, μπορεί να προστεθεί ακόμα και πατσάς στο μενού), ενώ από την ίδια ημέρα το ίδιο το μουσείο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 10 το βράδυ. Μια καλή ώρα για λαβράκι ...μετά τις «δυσκολοχώνευτες» αρχαιότητες. Μάλιστα, όπως υπερηφάνως προσθέτει το δελτίο Τύπου, «το μενού συμπληρώνει μια επιλογή από γλυκά εδέσματα»...

Α, ναι! Θα υπάρχει και ...«ατραξιόν»! Διότι μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί το γεγονός ότι στο δελτίο Τύπου αναφέρεται δεύτερος - μετά το μενού - ο καθαρισμός των Καρυάτιδων, με λέιζερ, διαδικασία που θα είναι ορατή για τους πελάτες (σ.σ. μας συγχωρείτε ...για τους επισκέπτες θέλαμε να γράψουμε).

Ναι, όλα αυτά θα είχαν μόνο πλάκα, αν το ΝΜΑ δεν αποτελούσε τον «μπούσουλα» για την εμπορευματική διαχείριση των κρατικών μουσείων, όπως και του συνόλου της κρατικής πολιτιστικής υποδομής. Οπου τα σπαράγματα της συλλογικής μνήμης, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του λαού, θα αποτελούν πλέον το «ντεκόρ» για την πάστα με γαρίδες...


Γ. Τ.

Ξεκινούν σήμερα

Ο Ορφέας Περίδης και οι «Human Touch» ξεκινούν σήμερα (10.30 μ.μ.), τις εμφανίσεις τους στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210.2610.444), όπου κάθε Παρασκευή και Σάββατο - για οκτώ μόνο παραστάσεις - θα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τις πιο σημαντικές στιγμές έκφρασης και επαφής τους με το κοινό. Είκοσι χρόνια κλείνει φέτος στην ελληνική δισκογραφία ο Ορφέας Περίδης, που θα παρουσιάζει και τραγούδια από την καινούρια του δουλειά «Ονειροπόλων Μόχθοι» (αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες). Μοιράζεται τη σκηνή με τους εξαίρετους «Human Touch», γκρουπ με έντονη προσωπικότητα και μοναδικό στιλ. Το συγκρότημα απαρτίζουν τρεις σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες, ο Σταύρος Λάντσιας, ο Γιώτης Κιουρτσόγλου και ο David Lynch.

Τραγούδια, ρυθμός, παράδοση...

Σ' ένα μουσικό πανηγύρι, γεμάτο τραγούδια, ρυθμό, παλμό και παράδοση, προσκαλούν ο Βασίλης Βασιλάτος και το συγκρότημα «Ιστορίες για Κρουστά», σήμερα (9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με αφετηρία και επίκεντρο τα κρουστά, η ελληνική και η βαλκανική παράδοση συναντιούνται με το ελληνικό τραγούδι και τους ήχους της παγκόσμιας μουσικής και φιλτράρονται μέσα από τον προσωπικό ήχο του γκρουπ. Συνδυάζοντας κάθε λογής κρουστά με άλλα όργανα και φωνές, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, μέρος της οποίας γίνεται και το κοινό. Το συγκρότημα απαρτίζουν: Κλαρινέτο - φωνή: Ελλη Βασιλάτου, Ακορντεόν: Νίκος Παπαναστασίου, Βιολί: Claudia Rossini, Κιθάρα - φωνή: Γιάννης Σιφναίος, Μπάσο: Σταύρος Ράπτης, Κρουστά: Βασίλης Βασιλάτος. Percussion System: Ξένια Κατσικοκέρη, Παναγιώτης Βρυζάλας, Χάρης Νείλας, Νικολέττα Ρουσογιάννη, Ιράνα Σάμιτα, Στράτος Κρυσταλλίδης. Συμμετέχει: Χαρίτωνας Χαριτωνίδης (γκάιντα). Σπονδυλική στήλη του προγράμματος είναι τα καινούρια, ανέκδοτα τραγούδια του Β. Βασιλάτου σε στίχους Ιωάννας Μανούσακα, και κάποια ορχηστρικά τα οποία το σχήμα πλαισιώνει με πολύ ιδιαίτερες διασκευές βαλκανικών, παραδοσιακών και ευρωπαϊκών κομματιών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος, επισκέπτονται ακόμη μία φορά την Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα (9μ.μ.) ενώνουν και πάλι τις φωνές τους, «Στην ίδια πόλη υπό βροχήν», στο Club του «Μύλου» (Ανδρέου Γεωργίου 56, Περιοχή Σφαγεία, 2310 510081). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαχρονικά κομμάτια του Θ. Μικρούτσικου, επιτυχίες του Χρ. Θηβαίου αλλά και δουλειές άλλων συνθετών και τραγουδοποιών.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ