Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Γενάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10880

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ
Ανοιξε νέους δρόμους στη σύγχρονη μουσική δημιουργία

Δημιούργησε μια μουσική «ηχητικών μαζών», «συμπάντων» ή «γαλαξιών», εφαρμόζοντας στη μουσική τους φυσικούς νόμους που διέπουν διάφορα φαινόμενα - όπως το θρόισμα των φύλλων ενός δέντρου, το τερέτισμα των τζιτζικιών, ή την οχλοβοή μιας διαδήλωσης σαν αυτές που ο ίδιος έζησε και στις οποίες συμμετείχε - και άνοιξε νέους δρόμους στη σύγχρονη μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα, κατακτώντας παγκόσμια αναγνώριση. Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του πρωτοπόρου συνθέτη Ιάννη Ξενάκη, ο οποίος ταυτόχρονα υπήρξε αρχιτέκτων και βαθύς γνώστης της φιλοσοφίας.

Στη ζωή του, πέρα από τη μουσική, καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο αγώνας για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη, απ' όταν εικοσάχρονος φοιτητής ήρθε σ' επαφή με τη μαρξιστική θεωρία, οργανώθηκε στο EAM και στη συνέχεια στο KKE.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Το 17ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ

Το Συνέδριο εκτίμησε τις διεθνείς εξελίξεις, την καπιταλιστική οικονομική κρίση, εκτιμώντας ότι προετοιμάζεται πόλεμος, και την εσωτερική κατάσταση στην ΕΣΣΔ, αποκαλύπτοντας τις δυνατότητες της σοσιαλιστικής οικονομίας που αποτελεί το θεμέλιο κάλυψης των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των εργατών, όλων των λαϊκών ανθρώπων.


ΣΕΛ.  11   -   16
ΑΛΕΚΑ ΠΑΪΖΗ
Αλύγιστη, ακέραιη, συνεπής σ' όλη της τη ζωή

Δύο χρόνια από το θάνατο μιας ξεχωριστής γυναικείας μορφής, μιας κομμουνίστριας, η οποία, με τους αγώνες, τη ζωή και την τέχνη της, εποίησε Ηθος.


ΣΕΛ.  3
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο... «σοφός» διαφημιστής και ο Ραφαήλ!

Τα πολιτισμικά της «σπάργανα» επικαλείται η αστική τάξη για να τα... ξεπουλήσει.


ΣΕΛ.  6
ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Νέο πεδίο κέρδους

Επιφυλάσσει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο. Και αυτό το κόστος φορτώνεται στη λαϊκή οικογένεια.


ΣΕΛ.  17
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ελαφρές εγκεφαλικές βλάβες

Χτυπήματα και απότομες επιταχύνσεις προκαλούν βλάβες σε μικροσκοπικό επίπεδο στον εγκέφαλο, που μόλις τα τελευταία χρόνια γίνονται περισσότερο κατανοητές.


ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ