ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγώνες επιβίωσης και προοπτικής!

Οι πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλες τις μέρες της προηγούμενης βδομάδας συνεχίζονται

Από τη συγκέντρωση των αγροτών την Τετάρτη στην Καρδίτσα
Από τη συγκέντρωση των αγροτών την Τετάρτη στην Καρδίτσα
Αγωνιστική απάντηση στην ΚΑΠ της ΕΕ που τους ξεκληρίζει και στο μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας που τους σπρώχνει στον Καιάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης έδωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες με τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, που πραγματοποιήθηκαν όλες τις μέρες της περασμένης βδομάδας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), οι μικρομεσαίοι αγρότες πήραν μέρος σε μαχητικά συλλαλητήρια με τρακτέρ (Τρίκαλα, Φάρσαλα, Καρδίτσα), σε καταλήψεις καταστημάτων του ΕΛΓΑ (την Πέμπτη) και της Αγροτικής Τράπεζας (την Παρασκευή), που έγιναν σε όλες τις περιφέρειες, καθώς και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Ταυτόχρονα, η συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, νέων των σπουδών και γυναικών της λαϊκής οικογένειας στις κινητοποιήσεις δείχνει ότι γίνεται, πλέον, πράξη η κοινή αγωνιστική δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων, που προωθούν οι αγωνιστικές, λαϊκές συσπειρώσεις ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ.

Με τον αγώνα τους οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν την ικανοποίηση των άμεσων αιτημάτων τους, που σχετίζονται με την ίδια την επιβίωσή τους, στρεφόμενοι κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι η «πηγή» δημιουργίας και διαρκούς όξυνσης των αγροτικών προβλημάτων.

Αποψη από τη συγκέντρωση των αγροτών την Παρασκευή στο Αργος

Eurokinissi

Αποψη από τη συγκέντρωση των αγροτών την Παρασκευή στο Αργος
Και προβάλλουν ως προοπτική την πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, κατά των μονοπωλίων, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και θ' αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Η πρόταση αυτή δεν αφορά μόνο τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά όλο τον ελληνικό λαό, καθώς σχετίζεται με την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του, όπως είναι η τροφή και η ένδυση. Γι' αυτό και ο αγώνας για τη σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος πρέπει να γίνει υπόθεση και της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι καταλήψεις σε ΕΛΓΑ και ΑΤΕ

Με τις καταλήψεις στον ΕΛΓΑ οι μικρομεσαίοι αγρότες κατήγγειλαν το νέο νόμο της κυβέρνησης για τις γεωργικές ασφαλίσεις που, όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της ΠΑΣΥ, ενώ αυξάνει πολύ τα ασφάλιστρα, δεν παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. «Αυτός ο νόμος - τονίζει η ΠΑΣΥ - χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, ευνοούνται απ' αυτόν και είναι σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα».

Οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Με τις καταλήψεις υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, σ' όλη τη χώρα, πρόβαλαν την αδιαπραγμάτευτη θέση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για Αγροτική Τράπεζα κρατική, που δε θα εξοντώνει τον φτωχό αγροτικό κόσμο με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια, όπως γίνεται σήμερα, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

Και απαίτησαν:

  • Απαγόρευση, με νόμο, κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με σημερινή αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Διαγραφή των χρεών από τόκους, παραγραφή των πανωτοκίων, πάγωμα των πληρωμών στο διάστημα της καπιταλιστικής κρίσης, για τους φτωχούς γεωργοκτηνοτρόφους και ψαράδες.

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες με πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ για τις 5 του Φλεβάρη έχει δοθεί αγωνιστικό ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Ζωοτέχνικα».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη ΤΖΗΚΑ


ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)
Οι άμεσες και βασικές διεκδικήσεις

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους να διεκδικήσουν:

  • Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να μην πληρώνουν πρόστιμα και τέλη για άδειες γεωτρήσεων.
  • Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, καμιά παρακράτηση στις επιδοτήσεις.
  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα, ή μη» και σε «ενεργούς» και «ανενεργούς».
  • Οχι στην μετατροπή των Ενώσεων Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε ανώνυμες εταιρίες, που έχει ως αποτέλεσμα το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μικρομεσαίων γεωργοκτηνοτρόφων, όπως έγινε στη ΝΕΟΓΑΛ, με την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Στήριξη του κρατικοσυνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητικών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ).
  • Κάλυψη των ελλειμμάτων και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, κατώτατη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, επίδομα τοκετού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αγρότισσες, που να αντιστοιχεί σε 4μηνη άδεια με βάση το βασικό μισθό, σύνταξη χηρείας στους αγρότες και τις αγρότισσες.
  • ΕΛΓΑ, αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους, κάλυψη ελλειμμάτων του από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μη χρησιμοποιηθεί γη υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά και να σταματήσει η κοροϊδία των αγροτών, να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις αιτήσεις που έχουν γίνει και σε αντίθετη περίπτωση να επιστραφούν όλα τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.
  • Να επιστραφεί το 50% της επιδότησης στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς.
  • Να μην ισχύσουν οι ταμειακές μηχανές για τους αγρότες - παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
  • Κρατικό Φορέα Κατασκευών για την εκτέλεση βασικών αγροτικών και γενικότερα δημόσιων έργων υποδομής, (αρδευτικά και στραγγιστικά έργα, ενέργεια, σχολεία, νοσοκομεία).
  • Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική, κτηνοτροφική παραγωγή και αλιεία.
  • Κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ που καταργούν αλιευτικά εργαλεία και ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.
  • Ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), περιλαμβάνοντας και τους νέους μικρομεσαίους γεωργούς - κτηνοτρόφους.
  • Να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις σε αγρότες αγωνιστές που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με την πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ