ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
Σελ. /40
Κρίσιμο: σε ποια πλευρά στέκεσαι

Γέμισαν τα κανάλια και οι αστικές εφημερίδες απορημένους, ανήξερους, και ξαφνιασμένους δημοσιογράφους και αναλυτές. Απορούν με τις συνομιλίες που είχε ο Χρυσοχοΐδης με τον Αμερικανό πρέσβη. Λες και πρώτη φορά είδαν στις εφημερίδες και τα κανάλια τους να αναπαράγεται ως «δημοσιογραφική ύλη» αυτούσια η εκάστοτε θέση της αμερικάνικης πρεσβείας. Λες και δεν έχουν χειροκροτηθεί από αυτά τα κανάλια και αυτές τις εφημερίδες η μία μετά την άλλη οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ που στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» εκχωρούν στην αμερικάνικη κυβέρνηση δικαιώματα ελέγχου ακόμα και επί αγέννητων παιδιών σε άλλες χώρες. Το θέμα, πράγματι είναι πιασάρικο, αλλά δε γκρεμίστηκε και κανένας φούρνος...

***

Εξίσου υποκριτικές είναι και οι δήθεν διαμαρτυρίες για την απαράδεκτη κατάσταση με τα φάρμακα. Ρωτάνε: «είναι νόμιμες οι πρακτικές των φαρμακοβιομηχανιών;». Σα να ρωτάνε αν είναι νόμιμος ο καπιταλισμός. Από τη σκοπιά των συμφερόντων του είναι νομιμότατος. Εχει το μαχαίρι και το πεπόνι. Εχει την εξουσία και την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Οσο δε μιλάς γι αυτό, για τη συνθήκη μέσα στην οποία κερδίζουν οι εταιρείες, και στρέφεις την προσοχή σε κάποια θολά μέτρα «προστασίας των καταναλωτών», στέκεσαι στο πλευρό των εταιρειών. Και της κυβέρνησής τους που έχει αποδείξει πως μπορεί να εμφανίζει τη μια μετά την άλλη διάφορες διαχειριστικές προτάσεις που ρίχνουν στάχτη στα μάτια, ενώ παραμένει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι τα φάρμακα λείπουν γιατί η παραγωγή και διακίνησή τους υπακούει στο καπιταλιστικό κέρδος.

Στη μία μετά την άλλη τις εξελίξεις, σε κάθε μέτωπο που ανοίγεται, προκύπτει ανάγλυφα η ανάγκη συσπείρωσης γύρω από τη γραμμή του ΚΚΕ. Γιατί άλλο είναι να ζητάς «προστασία του καταναλωτή» κι άλλο αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Στο πρώτο κρατάς τον εκμεταλλευτή στο παιχνίδι, στο δεύτερο ανοίγεις δρόμο για άλλη οικονομία με άλλη εξουσία.

***

Εξ όνυχος τον λέοντα

Μια Πολωνή καθαρίστρια περιγράφει πώς δουλεύει παράνομα στον αστυνόμο που κυνηγά την παρανομία. Δείχνει τι καθαρίζει στο σπίτι του δικαστή που δικάζει μετανάστες θεωρώντας τους εκ προοιμίου εγκληματίες.

Ο λέοντας αποδεικνύεται ένα ποντίκι που βρυχάται. Το παράδειγμα της καθαρίστριας από την Πολωνία προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα. Για την υποκρισία όσων επικαλούνται το νόμο για να καλύψουν το δουλεμπόριο. Την υποκρισία όσων έδειξαν τον καπιταλισμό σαν παράδεισο για να αποδειχτεί γρήγορα κόλαση. Την υποκρισία όσων θέλουν φτηνούς εργάτες και για να τους κρατήσουν έτσι τους στήνουν παγίδες νομιμότητας. Είναι και συμβολική καθώς παραπέμπει στη σκούπα που χρειάζεται για να πάρει πόδι όλος αυτός ο κόσμος των εκμεταλλευτών. Η υπόθεση «μετανάστες» δεν ήταν ποτέ θέμα νομιμότητας. Είναι ταξικό ζήτημα κι εκεί στην ταξική συσπείρωση βρίσκεται και η λύση του.

Ασχετο: Ο ανακριτής έκλεισε την υπόθεση «Γερμανός» με αυτό που ήταν εξαρχής γνωστό: Οτι η «Cosmote» κέρδισε από την αγορά του δικτύου της «Γερμανός». Γεγονός που γνώριζαν επίσης εξαρχής κι εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έριχναν λάσπη στο ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα έκλεισε, η λάσπη έμεινε για να χαρακτηρίζει τους συκοφάντες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΥ ΑΘΩΩΝΕΙ: «Ο υπουργός καταγγέλλει τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων, ο πρόεδρος του αρμόδιου κρατικού φορέα (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) επιβάλλει πρόστιμα, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: η κερδοσκοπία έχει εξαφανίσει από την ελληνική αγορά αρκετά φάρμακα, από τα πλέον στοιχειώδη ως και βαριά ψυχοφάρμακα. Ολα αυτά φαίνονται "φυσιολογικά". Οι βιομηχανίες και οι φαρμακέμποροι φροντίζουν για τα συμφέροντά τους. Είναι, όμως, οι πρακτικές τους νόμιμες; (...) Ο πρόεδρος του ΕΟΦ είπε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα (...) Αυτά είναι της τάξης λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ (το ανώτατο προβλεπόμενο είναι 44.000), δηλαδή είναι μάλλον ποινές-χάδια, μπροστά στα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν από την εξαγωγή των φτηνών φαρμάκων στο εξωτερικό. Το υπουργείο και ο αρμόδιος φορέας του γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει με αυτές τις εξαγωγές, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών. Επρεπε, λοιπόν, να έχουν δράσει προληπτικά και να μην περιμένουν να διογκωθεί το πρόβλημα. Αυτό επιβάλλει η προστασία των καταναλωτών και των χειμαζόμενων ασφαλιστικών ταμείων» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΗ: «Πολλοί εμφανίζονται σήμερα να βγαίνουν από τα ρούχα τους και να καταγγέλλουν ως κερδοσκοπικά φαινόμενα το ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προτιμούν να εξάγουν φάρμακα σε χώρες όπου πωλούνται ακριβότερα, παρά να τα διαθέτουν στην εγχώρια αγορά και ότι αυτό αποτελεί φαινόμενο κερδοσκοπίας. Ομως, κάτι τέτοιο δεν αφορά καμιά παρέκκλιση ή εξαίρεση, αλλά κανόνα της καπιταλιστικής παραγωγής: Δηλαδή, το ότι κάθε επιχειρηματίας - ιδιοκτήτης μέσων παραγωγής μπορεί να τα χρησιμοποιεί για να παράγει και να πουλά όσα προϊόντα θέλει, όποτε, όταν και όπου το θέλει και συνήθως εκεί που βγάζει περισσότερο κέρδος. Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις υπηρεσίες, συνολικά στα μέσα παραγωγής, αποδεικνύεται καταστροφική για τους εργαζόμενους και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ένα "προϊόν ζωής", όπως είναι το φάρμακο. Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύπτει την αναγκαιότητα κοινωνικοποίησης της παραγωγής, της έρευνας, της διάθεσης του φαρμάκου και μάλιστα δωρεάν για όσους το χρειάζονται. Η διεκδίκηση ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, διάθεσης και εισαγωγής φαρμάκων πρέπει να γίνει αίτημα πρώτης γραμμής όλων των κλάδων, γιατί ακριβώς αφορά όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Είναι ένα αίτημα το οποίο εντάσσεται στη λαϊκή αντιμονοπωλιακή πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους στη ρότα του αγώνα για λαϊκή εξουσία και οικονομία» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στέλνουν στα δικαστήρια τους απεργούς στις συγκοινωνίες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στο βάθος ευρωομόλογο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ριζική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ οι προσωρινές συντάξεις

ΕΘΝΟΣ: ΕΙΣΗΓΗΣΗ - ΣΟΚ για 50% μείωση εισακτέων

Η ΑΥΓΗ: Ανεβάζουν ιδιώτες στα λεωφορεία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Εξεταστική επιτροπή για τις υπερτιμολογήσεις ζήτησε στη Βουλή η Ντόρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Βαθύ λαρύγγι» των Αμερικανών ο Χρυσοχοΐδης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΤΑΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΡΦΩΝΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Τα απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΑΘΥ ΛΑΡΥΓΓΙ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η σκούπα

«Τι μπορεί να βρει κανείς κάτω από "Τα γερμανικά κρεβάτια" περιγράφει στο βιβλίο της με αυτόν τον τίτλο μια 32χρονη γυναίκα που έχει καθαρίσει πολλά. Η Πολωνέζα καθαρίστρια καταθέτει τη 12χρονη εμπειρία της από τα γερμανικά "νοικοκυριά" και τους εργοδότες της, τους οποίους εν ολίγοις περιγράφει ως κακεντρεχείς, μικροπρεπείς και βρωμιάρηδες. Δεν είναι ούτε οργανωτικοί ούτε νομοταγείς. Δεν αγαπούν την τάξη ούτε την καθαριότητα (...) Η Ζουστίνα είναι μία από τις περίπου 500.000 γυναίκες που (...) αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία. Η πλειονότητα αυτών των γυναικών, υποστηρίζει η Ζουστίνα, είναι αναγκασμένη να απασχολείται παράνομα, παρά τους αυστηρότατους γερμανικούς νόμους που απαγορεύουν την αφορολόγητη εργασία και παρά το ότι στους εργοδότες - τουλάχιστον τους δικούς της - συμπεριλαμβάνονται δικαστές, αστυνομικοί και δικηγόροι. Μεταξύ άλλων, η Ζουστίνα αφηγείται στο βιβλίο πώς ένας δικαστής την πίεζε να καθαρίζει το δενδρύλλιο ινδικής κάνναβης, το οποίο είχε κατάσχει η αστυνομία και εκείνος κρατούσε στο διαμέρισμά του» (το θέμα στα ΝΕΑ).

και το ταξικό πρόβλημα

«Το ανελέητο κυνήγι των μεταναστών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επίθεσης κατά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Με το μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση κατά των μεταναστών (...) επιδιώκει να αθωώσει τον καπιταλισμό και την πολιτική που εφάρμοσαν και να φορτώσει στις πλάτες των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων την ευθύνη για την αυξανόμενη ανεργία, τη φτώχεια και όλα τα δεινά που πλήττουν το λαό εξαιτίας της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Από την άλλη κλιμακώνει τις διώξεις ώστε να διατηρείται το καθεστώς δουλεμπορίου που έχει επιβληθεί, αποτρέποντας κάθε σκέψη για δικαιώματα και ανθρώπινη ζωή. Είναι καθήκον, λοιπόν, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος να κλιμακώσει την πάλη του για να καταργηθούν οι αντεργατικοί - αντιμεταναστευτικοί νόμοι και να νομιμοποιηθούν και να πάρουν άσυλο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα» (το σχόλιο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ