ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αμπαλάρουν και τα επόμενα πακέτα

Ετήσια έκθεση της Κομισιόν: Κατάργηση κάθε «προστασίας» για τους εργαζόμενους, ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης, φόροι και νέα μέτρα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων

Την κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στο λαό, την εκπλήρωση των στόχων που βάζει η ευρωενωσιακή πλουτοκρατία στο πλαίσιο της στρατηγικής «ΕΕ 2020» προαναγγέλλει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση για την «ανάπτυξη στην ΕΕ το 2011».

Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη βελτίωση της θέσης τους σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές βάζουν το πλαίσιο και για τα νέα «διορθωτικά» αντεργατικά μέτρα, που αφορούν σε μισθούς, αύξηση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, αυξήσεις φόρων και καρατόμηση δαπανών, μεγαλύτερη «ελαστικότητα» στην ανθρώπινη εργασία.

Ειδικότερα ζητήματα βάζουν για τους «αδύναμους κρίκους», τα κράτη που εμφανίζουν «μεγάλα ελλείμματα και χρέη», όπως δηλαδή η περίπτωση της Ελλάδας, φορτώνοντας στο λαό τα νέα και τα παλιά κρατικά δάνεια και χρέη που αφήνει πίσω της η πολιτική για την πολύπλευρη ενίσχυση της πλουτοκρατίας.

Τα πλάνα που βάζει η ΕΕ αφορούν στα παρακάτω:

  • Δρομολογούν σαρωτικές ανατροπές στην αγορά εργασίας, δίνοντας το ελεύθερο για μαζικές και χωρίς περιορισμούς απολύσεις εργαζομένων. Συγκεκριμένα τονίζουν: «Οι νομοθεσίες περί προστασίας της απασχόλησης θα πρέπει να αναθεωρηθούν, έτσι ώστε να μειωθεί η υπερπροστασία των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου».
  • Μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα με αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, καρατόμηση στις «πρόωρες συντάξεις». Με στόχο να βάλουν ταφόπλακα σε κάθε είδους «κοινωνική ασφάλιση» βάζουν στόχο την προώθηση συστημάτων «επικουρικής ιδιωτικής αποταμίευσης» προκειμένου να ...«στηρίξουν τα εισοδήματα των συνταξιούχων». Είναι δηλαδή φανερό ότι σπρώχνουν τους εργαζόμενους στα νύχια των τραπεζών και άλλων τρωκτικών του παραγόμενου πλούτου.
  • «Διά πυρός και σιδήρου» αντιμετωπίζουν τους λαούς κρατών με μεγάλα ελλείμματα και χρέη. Σε αυτό το πλαίσιο βάζουν ξανά μπροστά το στόχο για την εμφάνιση του κρατικού χρέους στο όριο του 60% του παραγόμενου ΑΕΠ που έχουν προβλέψει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Να σημειωθεί ότι μέσα στα προσεχή χρόνια, μετά και τα δάνεια των μηχανισμών στήριξης προς την πλουτοκρατία, το κρατικό χρέος της Ελλάδας θα απογειωθεί στο 150% του ΑΕΠ. Ηδη δηλαδή προετοιμάζουν από τώρα τα επόμενα σαρωτικά πακέτα, αξιοποιώντας την κατάσταση που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει.
  • Για το α' εξάμηνο του 2011 βάζουν στόχο τη μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών μαζί με αυξήσεις φόρων όπου χρειαστεί. Χωρίς περιστροφές δείχνουν και πάλι τα λαϊκά στρώματα και την κατανάλωση, σημειώνοντας ότι οι έμμεσοι φόροι είναι «περισσότερο φιλικοί προς την ανάπτυξη» σε σχέση με τους άμεσους (ΦΠΑ κ.ά.).
Τζογάρουν με το κρατικό χρέος

Χαλί για την κλιμάκωση των μέτρων είναι η αναμενόμενη, με βάση διαδιδόμενες φήμες και πληροφορίες, νέα υποβάθμιση του ελληνικού κρατικού χρέους από τους «αξιολογητές» των μεγαλοραντιέρηδων (Fitch, Moody's). Παραμονές των αποφάσεων από τα συμβούλια υπουργών Οικονομικών (Εκοφίν - Γιούρογκρουπ) και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να παζαρεύει μαζί τους κάποια ολιγόμηνη παράταση. Οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, να το συζητά μαζί τους στο πλαίσιο «τηλεδιάσκεψης»...

Ταυτόχρονα, δυναμώνουν και οι συμφύσεις κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με τις μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Πόντους σε αυτή τη «διαπλοκή» κατάφεραν να αποσπάσουν και οι τραπεζικοί όμιλοι της Εθνικής και της Γιούρομπανκ. Οπως ανακοινώθηκε, μπαίνουν στη λίστα με τις 44 τράπεζες - «βασικούς διαπραγματευτές» του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας», του μηχανισμού, δηλαδή, που έστησαν για την κάλυψη δανεικών αναγκών για τα κράτη και κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν «δυσκολίες».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απροκάλυπτος εκβιασμός

Απειλούν με ελέγχους όσους δεν υπάχθηκαν στην περαίωση

Απροκάλυπτο εκβιασμό, προκειμένου να σύρει με τη βία στα ταμεία των Εφοριών όσους δεν εντάχθηκαν στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Τυπικά η υπαγωγή στην περαίωση ήταν προαιρετική. Αλλά μόνο τυπικά. Γιατί ο προαιρετικός της χαρακτήρας εξανεμίζεται, όταν, αυτοί που δεν προσήλθαν, απειλούνται με φορολογικούς ελέγχους των βιβλίων και στοιχείων τους. Με λίγα, δηλαδή, λόγια, η προοπτική του φορολογικού ελέγχου, λειτουργεί σαν φόβητρο, προκειμένου να ...αλλάξουν γνώμη όσοι δεν προσήλθαν να περαιώσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις. Αλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο «γλυκάθηκε» με τα ως σήμερα αποτελέσματα, έδωσε και νέα παράταση υπαγωγής στη ρύθμιση, έως τις 28 Γενάρη.

Το άγριο φοροκυνηγητό των λαϊκών κατά βάση στρωμάτων, αφού πρόκειται για μικρούς αυτοαπασχολούμενους επιτηδευματίες, αποτελεί την αιχμή της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και για το τρέχον έτος, στα πλαίσια υλοποίησης του μνημονίου. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Κουσελά, με τους προϊσταμένους των 27 μεγαλύτερων ΔΟΥ της χώρας, όπου και εξειδικεύτηκαν οι στόχοι της νέας φορολογικής επιδρομής.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζει την τακτική των πυροτεχνημάτων, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία για την ...πάταξη της «μεσαίας» και μεγάλης φοροδιαφυγής (γιατροί, δικηγόροι, κάτοχοι σκαφών αναψυχής) τα οποία περισσότερο αποβλέπουν στη συσκότιση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, από τον πραγματικό χαρακτήρα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής (βίαιη επίθεση κατά του λαϊκού εισοδήματος), παρά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Στη λογική αυτή, έδωσαν και νέα στοιχεία στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία 14.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνά για τον καθένα το 1 εκατ. ευρώ, δεν υπέβαλαν το 2007 δήλωση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και δεν πλήρωσαν τους αναλογούντες φόρους. Κατά την πάγια τακτική του το υπουργείο Οικονομικών, ισχυρίζεται, ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων, θα κληθούν στις Εφορίες που υπάγονται προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα που αναλογούν...

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στις πλάτες των εργαζομένων η τουριστική ανάπτυξη

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που παρουσίασε ο ΣΕΤΕ, περιλαμβάνει και ένταση της εκμετάλλευσής τους

Το «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» για τον ελληνικό τουρισμό έως το 2020, που παρουσίασαν χτες οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού (συνεργασία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με την τράπεζα EUROBANK), περνά και μέσα από την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων του κλάδου, πέρα από τις αξιώσεις για πολύπλευρες θεσμικές και άμεσες οικονομικές στηρίξεις, που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν μια νέα «ένδοξη» περίοδο ενίσχυσης του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Η εκτεταμένη μελέτη, που αφιερώνει μεγάλο μέρος στις διαπιστώσεις για τη σημερινή κατάσταση, ενώ θέτει στόχους για το τουριστικό προϊόν, τη ζήτηση, την προσφορά κλπ., δίνει έμφαση σε μια σειρά παρεμβάσεις στη βάση ότι ο τουρισμός είναι η οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη.

Μερικές μόνο από τις προτάσεις των μεγαλοξενοδόχων, που έχουν ιδιαίτερο «βάρος» στον ΣΕΤΕ, είναι:

  • Εντατικοποίηση της εργασίας, στο πρότυπο της Τουρκίας, όπου αντιστοιχεί 1 εργαζόμενος ανά 57,5 αφίξεις. Στην Ελλάδα η σχέση είναι 1 εργαζόμενος ανά 36 επισκέπτες.
  • Διεύρυνση του μέτρου της επιδότησης της ανεργίας, σε μια διαδικασία διαρκούς πριμοδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά και παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.
  • Θεσμό «μαθητείας» για την ...κατάρτιση των εργαζομένων από 24 έως 36 μήνες με μειωμένη αμοιβή!

Ο ΣΕΤΕ προχωρά μέσω της μελέτης σε ένα πλήθος προτάσεων για παρεμβάσεις. Ενδεικτικά, προτείνουν:

  • Διάλυση του ΕΟΤ με μεταφορά αρμοδιοτήτων του σε υπηρεσίες του υπουργείου και δημιουργία θυγατρικής για το μάρκετινγκ, με προοπτική την εμπλοκή των ιδιωτών στη διοίκησή του.
  • Πριμοδότηση των αεροπορικών εταιρειών «χαμηλού κόστους» για τη σύνδεση με την Ελλάδα, μέσω ενισχύσεων, αλλά και της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.
  • Περιφερειακές διοικήσεις τουρισμού, αντίστοιχες με τη δομή του «Καλλικράτη».

Τέλος, μια σειρά προτάσεις έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων, την προσέλκυση επενδύσεων, τις παρεμβάσεις χωροταξικού χαρακτήρα κ.ά.

Σ' αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, κινείται και η χτεσινή παρέμβαση του υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, που συνάντησε τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη και του ζήτησε να ενταχθούν στις διαδικασίες «Φαστ Τρακ» οι επενδύσεις της παραλίας Τσαμπίκας και του Γκολφ Αφάντου, στη Ρόδο.

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ
Μεγάλες ανατιμήσεις το Νοέμβρη

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των εισαγόμενων πρώτων υλών για βιομηχανική χρήση το Νοέμβρη του 2010, στοιχείο που δείχνει ότι, παρά τη βαθιά οικονομική κρίση που διαπερνά την ελληνική οικονομία, δημιουργούνται ισχυρές πληθωριστικές εστίες.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, οι τιμές των εισαγομένων βιομηχανικών πρώτων υλών, σε ετήσια βάση, τον προηγούμενο Νοέμβρη σημείωσαν αύξηση 4,6%, έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μεταξύ Οκτώβρη και Νοέμβρη, σημειώθηκε επίσης σημαντική αύξηση τιμών της τάξης του 1,2%, έναντι αύξησης 0,6% την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Τέλος, από τη σύγκριση της μέσης δωδεκάμηνης περιόδου (Δεκέμβρης 2009 - Νοέμβρης 2010 προς Δεκέμβρη 2008 - Νοέμβρη 2009) προκύπτει μεγάλη αύξηση 6,6%, έναντι μείωσης 2,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ