ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Αντιιμπεριαλιστικό αντάμωμα χιλιάδων νέων

(ΠΡΑΙΤΟΡΙΑ. Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΪΛΗ)._

Ξεκίνησε τη Δευτέρα το Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ με σύνθημα «Να νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό, για έναν κόσμο της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και του κοινωνικού μετασχηματισμού».

Σε πανηγυρικό κλίμα έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα η τελετή που σήμανε την έναρξη του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην συνοικία Αtteridgeville (Ατρέτζβιλ) στα δυτικά της Πραιτόρια της Νοτίου Αφρικής. Οι πόθοι, οι προσδοκίες και οι ανάγκες των νέων του κόσμου, η πάλη των λαών κατά του ιμπεριαλισμού και όλων των δεινών που επιφέρει, έχουν δέσει με τις παραδόσεις, την ιστορία και την κουλτούρα της κάθε χώρας που εκπροσωπείται στο Φεστιβάλ. Ετσι, η τελετή έναρξης - στο γήπεδο Lucas «Masterpieces» Moripe - με περισσότερο από 6.000 κόσμο ήταν ένα μεγάλο λαϊκό «πανηγύρι» και ταυτόχρονα μια πολιτική διαδήλωση. Τα τραγούδια και τα συνθήματα δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να «δονούν» την ατμόσφαιρα. Χιλιάδες νέοι από κάθε γωνιά της γης, κάποιοι φορώντας τις παραδοσιακές τους φορεσιές, κυματίζοντας τις σημαίες των χωρών και των οργανώσεών τους, με τα πανό και τα συνθήματά τους, ένωσαν τις φωνές τους και ήταν σαν να ακουγόταν σε όλο το στάδιο: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι οι κερκίδες του γηπέδου άρχισαν να γεμίζουν από τις εκατοντάδες αντιπροσωπείες. Οι νεολαίοι ανταλλάσσουν μεταξύ τους συνθήματα, προσπαθεί η μία χώρα να μάθει τα τραγούδια της άλλης και τραγουδούν όλοι μαζί. Το γιγαντοπανό της κουβανικής αποστολής - στην οποία συμμετέχουν και περίπου 30 αλλοδαποί που σπουδάζουν σε κουβανικά πανεπιστήμια - έχει απλωθεί στις κερκίδες και απαιτεί: «Επιτέλους δικαιοσύνη. Λευτεριά στους 5 Κουβανούς ήρωες». Το ίδιο ζητάει σε πανό της και η αντιπροσωπεία των νεολαίων από τις ΗΠΑ. Η αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής κρατάει πλακάτ με τον Νέλσον Μαντέλα και τον Φιντέλ Κάστρο. Το πανό της γερμανικής αποστολής γράφει: «Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης το ερώτημα τίθεται πιο καθαρά: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;». Σε όλα τα πανό, τα αιτήματα πάνω - κάτω κοινά: Αλληλεγγύη, ειρήνη, δουλειά, μόρφωση.

«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου», γράφει το πανό της ΚΝΕ που ηγείται της ελληνικής αποστολής
«Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου», γράφει το πανό της ΚΝΕ που ηγείται της ελληνικής αποστολής
Η τελετή ξεκίνησε με τον ύμνο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και συνεχίστηκε με παραδοσιακούς νοτιοαφρικάνικους χορούς, που τους ενθουσίασαν όλους. Κορυφαία στιγμή ήταν η παρέλαση των αντιπροσωπειών μέσα στο στάδιο. Φωνάζοντας «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός» και «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», με πανό και σημαίες της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ η ελληνική αποστολή συμμετείχε στην παρέλαση.

Oι λαοί έχουν τη δύναμη

Με την επισήμανση ότι οι λαοί έχουν τη δύναμη και πρέπει να παλεύουν αλληλέγγυα ενάντια στον ιμπεριαλισμό άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΔΝ, Τιάγο Βιέιρα. Αναφερόμενος στην καπιταλιστική κρίση που «σαρώνει» τα πάντα, τόνισε ότι οι λαϊκές ανάγκες πρέπει να μπουν στο επίκεντρο.

Ο Τιάγο Βιέιρα τόνισε ότι στα 65 χρόνια ζωής της, η ΠΟΔΝ πάντα συνέβαλε στους αγώνες της παγκόσμιας νεολαίας για δουλειά, μόρφωση, ειρήνη, ελευθερία, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις δυνάμεις κατοχής και καταδίκασε την κατοχή του λαού της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο και την κατοχή των Παλαιστινίων, φωνάζοντας μαζί με τους συγκεντρωμένους: «Free, free Palestine» (Λευτεριά στην Παλαιστίνη).

Στιγμιότυπο από την Κουβανική αποστολή στις κερκίδες του γηπέδου
Στιγμιότυπο από την Κουβανική αποστολή στις κερκίδες του γηπέδου
Στην τελετή έναρξης χαιρέτισαν επίσης οι: Χέσους Μόρα, ΓΓ της ΠΟΔΝ, Τζούλιους Μαλέμα, πρόεδρος της νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, Σεπούτλα Ραμαχόπα, δήμαρχος της Πραιτόρια, Αντίλε Λουγκίσα, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Νεολαία.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Ν. Αφρικής

Στη σημαντική συμβολή της ΠΟΔΝ και του θεσμού του φεστιβάλ στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού σε όλο τον κόσμο, αλλά και στον αντιαποικιακό αγώνα των λαών της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα μιλώντας στην τελετή έναρξης. Ο Τζέικομπ Ζούμα έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '40, στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σημείωσε πως «η νεολαία μας πάντα συμμετείχε σ' αυτό το Φεστιβάλ».

Την ίδια στιγμή, μίλησε σαν εκπρόσωπος μιας ανερχόμενης περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης: «Με άλλες χώρες, η Νότια Αφρική έχει μεγάλη απήχηση στους διεθνείς οργανισμούς, όπως G8 και G20, σχετικά με την ισότητα στους όρους εμπορίου, όπως και για τη μείωση του εξωτερικού χρέους». Ετσι, κάλεσε τους «νέους να συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των χωρών τους» και τα σεμινάρια και τα συνέδρια του Φεστιβάλ να βοηθήσουν τους νέους να «προτείνουν πρακτικές λύσεις στις κυβερνήσεις τους»!


Οι οικοδεσπότες από τις Οργανώσεις της Νοτίου Αφρικής
Οι οικοδεσπότες από τις Οργανώσεις της Νοτίου Αφρικής

Ουσιαστική η παρουσία της ελληνικής αποστολής

Επισκέπτες στέκονται με ενδιαφέρον και κουβεντιάζουν στο περίπτερο της ελληνικής αποστολής
Επισκέπτες στέκονται με ενδιαφέρον και κουβεντιάζουν στο περίπτερο της ελληνικής αποστολής
Το περίπτερό της έστησε την Τρίτη το πρωί η ελληνική αποστολή, με τα υλικά της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της ΕΕΔΔΑ. Από νωρίς το πρωί οι νεολαίοι έφτασαν στο χώρο εκδηλώσεων του Τσουάνε, λίγο έξω από την Πρετόρια και άρχισαν να κρεμούν το πανό της ΚΝΕ που γράφει «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου», τις σημαίες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, τις αφίσες της ΕΕΔΔΑ και να απλώνουν τα υλικά τους που είναι ιδιαίτερα πλούσια και «μεστά» σε περιεχόμενο: Την απόφαση του 18ου Συνεδρίου του Κόμματος για το σοσιαλισμό, μεταφρασμένη στα ρώσικα και στα αγγλικά, τη διεθνή έκδοση του «Οδηγητή», τη Διεθνή ΚΟΜΕΠ κλπ. Από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν έντονο για το περίπτερο της ελληνικής αποστολής, ενώ με ενθουσιασμό «υποδέχτηκαν» τα μπλουζάκια, όπου είναι τυπωμένο το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη. Αρκετοί, άλλωστε, είναι οι αντιπρόσωποι κομμουνιστικών και άλλων νεολαιών που έλεγαν ότι σκέφτονται να κάνουν κάτι αντίστοιχο στις χώρες τους.

Την Τρίτη, πρώτη μέρα των εργασιών του Φεστιβάλ, η ελληνική αποστολή έκανε παρεμβάσεις σε σεμινάρια και συνέδρια που λαμβάνουν χώρα. Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, ΕΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, ήταν ο εισηγητής στο συνέδριο με θέμα «Η πάλη για Ειρήνη, Εθνική Κυριαρχία και Αλληλεγγύη, ενάντια στον Ιμπεριαλισμό», ενώ παρεμβάσεις έγιναν από το ΜΑΣ στο σεμινάριο «Δημόσια δωρεάν πανεπιστημιακή πρόσβαση στην Εκπαίδευση, την Επιστήμη, τον Πολιτισμό και την Πληροφορία» και από το ΠΑΜΕ στο σεμινάριο «Εργασία: Το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ