ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ξεχωριστή και διαφορετική πρόταση

Στις 29 και 30 Δεκέμβρη, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα

Από παλιότερη χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά, στον Περισσό
Από παλιότερη χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά, στον Περισσό
Μια ξεχωριστή πρόταση για τις γιορτές, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, αποτελεί το διήμερο χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ για παιδιά που ετοιμάζει η ΚΝΕ για τις μέρες των γιορτών. Το φεστιβάλ θα γίνει στις 29 και 30 Δεκέμβρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο.

«Ξέρουμε καλά πόσες δυσκολίες αντιμετωπίζετε για να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά σας, να τα φέρετε σε επαφή με τον πολιτισμό, το βιβλίο, το παιχνίδι. Πόσο μάλλον σήμερα, με την πτώχευση που έχουν επιβάλει στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες», σημειώνει η ΚΝΕ, καλώντας τους γονείς με τα παιδιά τους να πάρουν μέρος σε αυτή τη γιορτή.

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, στις 17.30, θα γίνει σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς. Αντικείμενο θα είναι οι δυσκολίες, οι απορίες, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς στην προσπάθεια να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους, να τους μεταδώσουν μία προοδευτική, πραγματική αντίληψη για την κοινωνία. Οι νέοι κομμουνιστές γνωρίζουν καλά τα προβλήματα που συναντούν οι νέοι γονείς, με την έλλειψη χρόνου, με τους όρους να γίνονται όλο και χειρότεροι τόσο οικονομικά όσο και από την πλευρά της εντατικοποίησης της εργασίας. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά από μικρή ηλικία βομβαρδίζονται από διάφορα μηνύματα που στόχο έχουν τις συνειδήσεις, τη διαμόρφωση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Στη σύσκεψη θα συζητηθούν όλα αυτά τα ζητήματα, το πώς μπορεί ένας γονιός να απαντήσει καθώς και η πρόταση των κομμουνιστών.

Οι προετοιμασίες για το διήμερο φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει. Παράλληλα, ξεκινά και μια δραστηριότητα για την προπαγάνδισή του, ώστε να γνωρίσουν οι γονείς αυτήν την προσπάθεια και να συμμετάσχουν. Ηδη προγραμματίζονται εξορμήσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε νηπιαγωγεία και δημοτικά.

Πρωτότυπα, διασκεδαστικά, δημιουργικά...

Δημιουργικά εργαστήρια με πρωτότυπα υλικά και καθοδήγηση νηπιαγωγών για να κατασκευάσουν κούκλες κουκλοθέατρου, χριστουγεννιάτικα στολίδια, μικρά έργα τέχνης από πηλό, προβολή ταινιών, μουσικοκινητικές δραστηριότητες θα λάβουν χώρα το διήμερο. Ξεχωριστή θέση έχουν οι θεατρικές παραστάσεις.

«Το πατζαράκι», σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο, είναι μια πρωτότυπη διαδραστική παράσταση, η οποία παίζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε όλη τη χώρα. Ουσιαστικά πρωταγωνιστούν 11 παιδιά από το κοινό, τα οποία υποδύονται 11 βασικούς ρόλους του έργου! Μαζί τους ένα σκιάχτρο, 2 ηθοποιοί και ένα πατζαράκι που μεγαλώνει καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης... τόσο πολύ που χρειάζεται διαρκώς η βοήθεια των θεατών για να συνεχιστεί η ιστορία! Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Πέτυ Μοσχοβάκου και Δήμητρα Θωμαΐδου, ενώ όλοι οι μικροί θεατές θα συμβάλουν στην εξέλιξη της ιστορίας. Η παράσταση θα παιχτεί την Πέμπτη, 30 Δεκέμβρη, στις 18.30.

Η σκηνοθέτης Ιρίνα Μπόικο μιλώντας στον «Ρ» αναφέρεται στο περιεχόμενο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή των παιδιών και μέσα από τη λειτουργία των εργαστηρίων. Οπως έχει γίνει η ζωή, με την εμπορευματοποίηση των πάντων, είναι σημαντικό τα παιδιά και όλοι οι άνθρωποι να ασχολούνται, να φτιάχνουν μόνοι τους, να βγάζουν προς τα έξω τη δημιουργικότητά τους. Είναι κάτι που συμβάλλει όχι μόνο στην ανάπτυξη της καλλιτεχνικής τους ικανότητας αλλά και της προσωπικότητάς τους. Και είναι πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν», σημειώνει.

Από την παράσταση κουκλοθέατρου «Ο μισοκοκοράκος»
Από την παράσταση κουκλοθέατρου «Ο μισοκοκοράκος»
Την Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη, στις 19.00, θα παρουσιαστεί η ιστορία «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή. Ανήκει στην κατηγορία των λαϊκών αμοραλιστικών παραμυθιών στα οποία το θέμα δεν είναι η ηθική, αλλά το να δώσουν στο παιδί την ελπίδα και τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και ο πιο ασήμαντος και ταπεινός μπορεί να πετύχει στη ζωή.

Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Οι κουκλοπαίχτες χειρίζονται την κούκλα με μηχανισμό, που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός της και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.

Κουκλοπαίκτες είναι οι Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου και Φίλιππος Φέρτης σε μια παράσταση που πρωτοπαίχτηκε πριν 6 χρόνια από το Εργαστήρι Μαιρηβή, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του διημέρου θα παιχτεί και η παράσταση «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» από ομάδα της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για παιδιά διοργανώνουν η ΚΟΘ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ την Τετάρτη, 22 Δεκέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Θεατρικό με τίτλο «ο Αγιος Βασίλης στη φυλακή με τους 83 Αρουραίους», θεατρικό αναλόγιο από τη θεατρική ομάδα του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς με τίλο «χωρίς αυλαία». Επίσης, θα λειτουργήσουν δύο εργαστήρια για παιδιά με θέμα «φτιάχνουμε μουσικά όργανα» και «οι βοηθοί του Αϊ - Βασίλη». Θα πραγματοποιηθεί επίσης και σύσκεψη - συζήτηση με τους γονείς.


Μ. Κ.

Αλλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Εκδήλωση στην Ανδρίτσαινα διοργανώνουν την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας της ΚΝΕ και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, αφιερωμένη στη λαϊκή παιδεία την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Η εκδήλωση γίνεται στη βιβλιοθήκη, στις 10 π.μ. με ξενάγηση από τον Τρύφωνα Αθανασόπουλο, δήμαρχο Ανδρίτσαινας, στη συνέχεια ανάγνωση κειμένων και κεντρική ομιλία από τον Αλέκο Αρβανιτίδη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκθέσεις βιβλίου

Εκθέσεις βιβλίου διοργανώνουν σε διάφορες πόλεις οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η μαζική διάδοση του πολιτικού ιστορικού βιβλίου, των εκδόσεων του ΚΚΕ και της ΚΟΜΕΠ. Οι εκθέσεις θα λειτουργούν στις παρακάτω πόλεις και ημερομηνίες:

Κέρκυρα, έως 17 Δεκέμβρη, στο Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου. Αρτα, έως 18 Δεκέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο. Αγρίνιο, έως 19 Δεκέμβρη, στο στέκι νεολαίας Εργατικού Κέντρου. Γιάννενα, έως 19 Δεκέμβρη, στα γραφεία του ΚΚΕ. Λευκάδα, έως 19 Δεκέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο. Ωρες λειτουργίας 10 π.μ.-1 μ.μ. και 6 μ.μ.-9 μ.μ.

Κοζάνη και Φλώρινα στις 18 Δεκέμβρη, στα γραφεία των Οργανώσεων από τις 7 μ.μ.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Παρασκευή 17 Δεκέμβρη: Κέρκυρα, στις 8.30 μ.μ., στο Ιστορικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκδήλωση με θέμα «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σχολικά βιβλία».
  • Παρασκευή 17 Δεκέμβρη: Πάτρα, στις 7 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ, εκδήλωση για τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944. Ομιλητής ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Σάββατο 18 Δεκέμβρη: Λευκάδα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο με θέμα «66 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944». Ομιλητής ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Σάββατο 18 Δεκέμβρη: Αρτα, στη 1 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο με θέμα «66 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944». Ομιλητής ο Δημήτρης Κώτσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Σάββατο 18 Δεκέμβρη: Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, αφιέρωμα στα 66 χρόνια από το Δεκέμβρη του '44. Ομιλητής ο Δημήτρης Οικονομάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Κυριακή 19 Δεκέμβρη: Καλπάκι Ιωαννίνων, στις 11 π.μ., με θέμα «ΟΚΝΕ πρωτοπόρα οργάνωση νεολαίας. Οι αλύγιστοι του Καλπακίου». Ομιλητής ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Το πρόγραμμα του διημέρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η είσοδος στις οποίες είναι δωρεάν, έχει ως εξής:

Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο

11.30 Προβολή ταινίας «Μια ιστορία για τον Αϊ - Βασίλη»

17.00 - 20.00 Εργαστήριο πηλού

17.30 Σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς. Προβολή ταινίας «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια»

19.00 Κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή

Πέμπτη, 30 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρο

11.30 Παραμύθι

12.00 «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» (από ομάδα της ΚΝΕ)

18.30 Θέατρο «το Πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο

19.30 Παιδικό πάρτι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ