ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ 2013 - 2020
Πολιτική «σφαγής» αγροτών και επιδοτήσεων

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν στρέφονται σε βάρος της φτωχής αγροτιάς και των εργατοαγροτών

Eurokinissi

Ενταση της πολιτικής της φτώχειας και του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς σημαίνουν οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013. Η Κομισιόν ανακοίνωσε τρία αντιαγροτικά σενάρια, το ένα χειρότερο από το άλλο και γνωστοποίησε πως οι επίσημες νομοθετικές προτάσεις θα υποβληθούν στα μέσα του 2011.

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια που προτείνει η Κομισιόν, για την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2013 - 2020 αποσκοπούν στη δραστική μείωση των αγροτικών ενισχύσεων και στην επιτάχυνση του ξεκληρίσματος της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αποσκοπούν επίσης στην πλήρη κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στη συγκέντρωση επιδοτήσεων και αγροτικής γης. Αποσκοπούν ακόμα στην πλήρη εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων των μονοπωλίων. Η ΕΕ διαχωρίζει τους αγρότες σε «ενεργούς» που θα επιδοτούνται και σε «ανενεργούς» που δε θα επιδοτούνται. Ουσιαστικά όμως σε αυτό το διαχωρισμό έχει προηγηθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το «Μητρώο Αγροτών», που σημαίνει πως για τους 273.000 περίπου «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» στη χώρα μας θα κοπούν και οι όποιες κοινοτικές επιδοτήσεις - ψίχουλα που έπαιρναν, αυξάνοντας τη φτώχεια και εξαθλίωση. Ηδη με τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ, που ψήφισε η ΝΔ και εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, κόπηκαν από φέτος οι επιδοτήσεις σε όσους έπαιρναν κάτω από 200 ευρώ.

Η συνέχεια όπως φαίνεται θα είναι ακόμα χειρότερη. Οι αποδεσμευμένες στρεμματικές ενισχύσεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο, αλλά θα εξακολουθούν να δίνονται ανεξάρτητα από το αν καλλιεργείται ή όχι το χωράφι. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί κίνητρο για παραγωγή αγροτικών προϊόντων για κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού. Παράλληλα καθιερώνεται και η λεγόμενη «πράσινη ενίσχυση» για όσους εντάσσονται σε διάφορα προγράμματα, όπως: Μόνιμα βοσκοτόπια, πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά και οικολογική αγρανάπαυση. Ολα τούτα όμως αποτελούν στην πράξη κίνητρα μη παραγωγής. Και, βεβαίως, αποσκοπούν στη στήριξη των επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών που έχουν συγκεντρωμένη μεγάλη ιδιοκτησία γης και παραγωγής. Με λίγα λόγια, οι επιδοτήσεις, που τόσα χρόνια προπαγανδίζονται ως το «μάννα εξ ουρανού» για τους αγρότες, αποδεικνύεται στην πράξη πως έγιναν ο νεκροθάφτης της φτωχής αγροτιάς και αποτέλεσαν το «τυρί στη φάκα», προκειμένου να βγουν από την παραγωγή οι φτωχοί αγρότες και σήμερα να θεωρούνται «ανενεργοί» ή «μη κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.

Τα σενάρια...

Με βάση τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν τα τρία σενάρια για την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2013 περιγράφονται ως εξής:

1ο) Μεγαλύτερη ισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών (αφήνοντας άθικτο το τρέχον σύστημα άμεσων ενισχύσεων).

2ο) Μεγαλύτερη ισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων μεταξύ κρατών μελών και ουσιαστική αλλαγή του σχεδιασμού τους.

  • Οι άμεσες πληρωμές θα αποτελούνται από:

- Εέναν βασικό συντελεστή ως εισοδηματική στήριξη,

- μια υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση για ειδικά περιβαλλοντικά δημόσια αγαθά μέσω απλών, γενικευμένων ετήσιων και μη-συμβατικών γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων βασισμένων στο συμπληρωματικό κόστος πραγματοποίησης των εν λόγω δράσεων,

- μια πρόσθετη ενίσχυση για την αντιστάθμιση ειδικών φυσικών περιορισμών,

- και μια εθελοντική δεσμευμένη στήριξη για ειδικούς τομείς και περιφέρειες.

  • Θέσπιση νέου συστήματος για μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
  • Θέσπιση ορίου του βασικού συντελεστή, εξετάζοντας εκ παραλλήλου τη συνδρομή μεγάλης κλίμακας γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην αγροτική απασχόληση.

3ο) Σταδιακή κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων στην τρέχουσα μορφή τους. Αντ' αυτού, περιορισμένες ενισχύσεις για περιβαλλοντικές δημόσια αγαθά και πρόσθετες ενισχύσεις για ειδικούς φυσικούς περιορισμούς.

Χασούρα για την αγροτιά

Οι υπάρχουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις λένε πως τον ερχόμενο Ιούνη θα επιλεγεί το δεύτερο σενάριο. Το δεύτερο σενάριο στην πράξη σημαίνει πως θα γίνει περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων ανά χώρα και θα καθιερωθεί μια ενιαία βασική στρεμματική ενίσχυση ανά χώρα, ανεξάρτητα από καλλιέργεια και ποσό επιδοτήσεων (δικαιώματα) που υπάρχουν μέχρι τώρα. Εκτός από την βασική επιδότηση, θα δίνονται επιπρόσθετα «πράσινες επιδοτήσεις», που θα συνδέονται με δράσεις, όπως, μόνιμα βοσκοτόπια, πράσινη κάλυψη, αμειψισπορά και οικολογική αγρανάπαυση. Αλλά τα χρήματα για τις «πράσινες επιδοτήσεις» πρόκειται να κοπούν από τα λεφτά που προορίζονται για τα δικαιώματα των επιδοτήσεων. Επίσης, προβλέπονται προαιρετικές επιδοτήσεις για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, αλλά με διαφορετικά πλέον κριτήρια ορισμού τους, και εδώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν τα χρήματα αυτά θα δοθούν από τον πρώτο ή τον δεύτερο πυλώνα. Επιπρόσθετα προβλέπεται να δίνονται και επιδοτήσεις στο πλαίσιο του άρθρου 68 του «ελέγχου υγείας» της νέας ΚΑΠ, δηλαδή ποιοτικές ενισχύσεις, αλλά αυτά τα χρήματα πάλι θα εξοικονομηθούν από τις άμεσες ενισχύσεις, όπως γίνεται και μέχρι τώρα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούν να υπάρχουν και συνδεδεμένες στρεμματικές ενισχύσεις.

Οπως δείχνουν τα πράγματα η Ελλάδα θα είναι στις πιο ζημιωμένες χώρες της ΕΕ, από την επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ο μέσος όρος των επιδοτήσεων στην ΕΕ εμφανίζεται να είναι γύρω στα 270 ευρώ ανά εκτάριο και όπως προκύπτει οι επιδοτήσεις μετά το 2013 θα συγκλίνουν προς αυτό το νούμερο ή όποιο άλλο νούμερο προκύψει μετά τον καθορισμό της χρηματοδότησης της ΚΑΠ. Και είναι προφανές ότι ο μέσος όρος δικαιωμάτων στην ΕΕ δεν θα ανέβει, αλλά θα μειωθεί κι άλλο. Στην Ελλάδα ο μέσος όρος της επιδότησης ανά εκτάριο είναι 540 ευρώ περίπου, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και όπως εκτιμάται θα χαθεί το 1/3 περίπου των επιδοτήσεων με βάση τον ισχύοντα ελληνικό μέσο όρο.

Οργάνωση της πάλης

Από τους νέους σχεδιασμούς της ΕΕ για την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2013 - 2020 είναι σίγουρο ότι η φτωχομεσαία αγροτιά θα βγει ακόμα πιο χαμένη, ακόμα πιο ζημιωμένη. Και δεν έχει να κερδίσει τίποτα, από καμία διαβούλευση και από καμία διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των επιταγών της ΚΑΠ και της ΕΕ. Βέβαια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να σπείρουν διαπραγματευτικές αυταπάτες και να δημιουργήσουν τις εντυπώσεις πως με σκληρές διαπραγματεύσεις κάτι μπορεί να γίνει... Ομως η πολιτική αυτή εδώ και χρόνια οδηγεί την αγροτιά, αναθεώρηση με αναθεώρηση σε ακόμα πιο δυσχερή θέση. Και στις συγκεκριμένες αρνητικότατες προτάσεις - σενάρια της Κομισιόν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρήκαν ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία... Και οι εκπρόσωποί τους το ανακοίνωσαν αυτό χωρίς ίχνος ντροπής.

Αυτό όμως που γίνεται φανερό είναι ότι τα νέα σενάρια της Κομισιόν για την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2013 - 2020, είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Γιατί αποτελούν συνέχεια των όσων ψήφισε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνη του 2003 και εφάρμοσε η ΝΔ στη συνέχεια και επίσης αποτελούν συνέχεια των όσων ψήφισε η ΝΔ στον έλεγχο Υγείας της νέας ΚΑΠ το Νοέμβρη του 2008 και εφαρμόζει τώρα το ΠΑΣΟΚ.

Η απάντηση σ' αυτή την πολιτική βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα μέσα από το συνεπές αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ. Να δημιουργηθούν παντού εστίες οργανωμένης αντίστασης και αντεπίθεσης μέσα από οποιαδήποτε μορφή που βοηθάει στην οργάνωση της φτωχομεσαίας αγροτιάς και στην κατεύθυνση να πάρουν πιο μαζικά χαρακτηριστικά οι επερχόμενοι αγώνες και συλλαλητήρια. Σε κοινή δράση και μέτωπο με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους και την ΠΑΣΕΒΕ, με τους σπουδαστές και το ΜΑΣ, με τις γυναίκες και την ΟΓΕ. Για την απόκρουση των ακόμα χειρότερων μέτρων και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ μιας αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης. Σ' αυτήν τη γραμμή πάλης καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά η ΠΑΣΥ και προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσει τη δράση της. Μόνο η μαζική αντίσταση και ο κοινός αγώνας για την ανατροπή της ΚΑΠ, για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ