ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Φόβος για τις αντιδράσεις από την αντιλαϊκή πολιτική

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει και προωθεί όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των λαών

Σ' ένα ρεσιτάλ υποκρισίας προκειμένου να εξωραΐσει τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των λαών, επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του λεγόμενου Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Καζαχστάν.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός καλούσε το σύνολο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να συντονίσουν τη δράση τους και να αναλάβουν το ρόλο της καταστολής των κινημάτων στο όνομα της «περιφερειακής ασφάλειας» και της δήθεν «εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής».

Ο πρωθυπουργός, χωρίς να αμφισβητήσει και να θίξει τον πυρήνα του συστήματος που και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί, ανέφερε ότι «η οικονομική κρίση όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και οι ζημίες "κοινωνικοποιούνται" σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια και είναι μια από τις αιτίες που έχουμε παγκόσμια οικονομική ανισότητα».

Η αναφορά του πρωθυπουργού ουσιαστικά αποτελεί ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις αστικές κυβερνήσεις αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς να ενδυναμώσουν τους «κατασταλτικούς μηχανισμούς» απέναντι στους λαούς και τα κινήματα που θα αντισταθούν και θα αντιταχθούν στη βαρβαρότητα του συστήματος. Βέβαια, σε μια προσπάθεια να κρύψει τους πραγματικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε υποκριτικό ευχολόγιο αναφέροντας ότι «πρέπει να δημιουργηθούν θεσμοί, κοινωνίες και οικονομίες που προστατεύουν κοινές αξίες και προάγουν την ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία για όλους».

Ο Γ. Παπανδρέου επίσης ανέφερε ότι ένα άλλο κλειδί για την περιφερειακή ασφάλεια αποτελεί «η συνεργασία για τη μετανάστευση», την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα», και η «αντιμετώπιση της έξαρσης του εθνικισμού», που βέβαια απέφυγε να αποδώσει στην επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός πρότεινε την ενσωμάτωση της οικονομικής σταθερότητας στην ατζέντα του ΟΑΣΕ, ενώ έσπευσε να χαιρετίσει το «νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεών του στο Καζαχστάν δέχτηκε τα «συγχαρητήρια» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, και τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος θα επισκεφτεί και επίσημα την Ελλάδα μέσα στο 2011.

«Πάτε όχι απλώς καλά, αλλά πολύ καλά», ανέφερε η Χ. Κλίντον στον Γ. Παπανδρέου, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι τα «εύσημα» δεν αφορούσαν μόνο στην εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής αλλά και τις «πρωτοβουλίες» της ελληνικής κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο συζητήθηκε η «πορεία της ελληνικής οικονομίας», ενώ επί τάπητος τέθηκε και η «περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στα οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά ζητήματα».

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε επίσης με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, τον Πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, και τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Οργανισμός στην υπηρεσία των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Στην ίδια τη σύνοδο, που ολοκληρώνεται σήμερα, συμμετέχουν 38 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, 1 αντιπρόεδρος, 7 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, 14 υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι των 12 Εταίρων Συνεργασίας του Οργανισμού. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο που πραγματοποιείται ύστερα από 11 χρόνια. Στην ατζέντα της Συνόδου φιγουράρουν θέματα όπως ο «αντιτρομοκρατικός αγώνας», το «οργανωμένο έγκλημα και το εμπόριο ανθρώπων», το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και ο συντονισμός μεταξύ των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ).

Χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ανάμεσα στα άλλα αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κιργιστάν αλλά και του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας πως ο ΟΗΕ θα εκπονήσει - στις αρχές του 2011 - Περιφερειακό Πρόγραμμα για το Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες.

Από τη μεριά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στον Οργανισμό υποστηρίζοντας πως ο ΟΑΣΕ «έχει αρχίσει να χάνει τη δυναμική του» και ζήτησε να αποκτήσει «πιο συγκεκριμένη νομική βάση».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση σε όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις

Απαιτεί «πράξεις και όχι μόνο λόγια και διακηρύξεις», για να βαθύνει η συνέργεια στο χτύπημα του λαού

Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει η θεσμική συναίνεση και συνεννόηση στη βάση ενός «εθνικού σχεδίου», που θα περιλαμβάνει αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές εντός και εκτός μνημονίου και νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αναμένει και επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ, διαμηνύοντας πάντως ότι θα συνεχίσει να βάζει πλάτες σε κάθε περίπτωση.

Η ηγεσία της ΝΔ συμπλέει και στηρίζει στην πράξη τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και η τρόικα τους επόμενους μήνες, αλλά ταυτόχρονα προβάλλει διαρκώς την ανάγκη ακόμα πιο προωθημένων αντιλαϊκών ανατροπών και φιλομονοπωλιακών μέτρων στο όνομα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της σωτηρίας της πατρίδας.

Στην κατεύθυνση αυτή ενθαρρύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και στη δραστική μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, θέτοντας δημαγωγικά και υποκριτικά ως «κόκκινη γραμμή» τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.

Στην πραγματικότητα, η ηγεσία της ΝΔ συμφωνεί πλήρως με την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνει το μνημόνιο που κατέθεσε χτες η ηγεσία του ΣΕΒ, καθώς πάγια θέση της είναι ότι πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι επιχειρήσεις γιατί «μόνο αυτές δημιουργούν θέσεις εργασίας και πλούτο»...

Το μήνυμα αυτό έστειλε ουσιαστικά από την Πάτρα ο Α. Σαμαράς, ο οποίος, αναφερόμενος στο κλείσιμο παραγωγικών μονάδων στην περιοχή, υποστήριξε ότι η έξοδος βρίσκεται στη «δημιουργικότητα και την ανταγωνιστικότητα».

Αντιλαϊκή «συνεννόηση» σε όλες τις πτώσεις

Τη βούληση της Ρηγίλλης για συναίνεση εξέφρασε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Γ. Σταμάτης, δηλώνοντας (στο «Βήμα Fm») ότι «σε μια δύσκολη φάση, το κομμάτι της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να βάζει πλάτη». Σημείωσε ακόμα ότι «η ΝΔ απέδειξε στο παρελθόν ότι έβαλε πλάτη στα δύσκολα, όταν η κυβέρνηση δεν τολμούσε να πάρει μέτρα ο κ. Σαμαράς και στη Βουλή ακόμα παρότρυνε και έλεγε πάρτε μέτρα, ξεκουνηθείτε» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδείξει ότι επιδιώκει τη συναίνεση αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες. «Την ανάγκη συναίνεσης για την έξοδο της χώρας από την κρίση πρέπει να την κατανοεί, να την εννοεί και να την αντιλαμβάνεται πρώτα η ίδια η κυβέρνηση», δήλωσε με νόημα.

«Πράξεις και όχι μόνο λόγια και διακηρύξεις» για να προχωρήσει η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ ζήτησε επίσης ο επικεφαλής Προγράμματος της ΝΔ Ευρ. Στυλιανίδης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο «ρεβανσισμός» με τις Εξεταστικές Επιτροπές.

Από την πλευρά του ο Χρ. Σταϊκούρας επικαλέστηκε την φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν για να αναδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων εκτός του μνημονίου. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας σημείωσε ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα δείχνουν ότι «χωρίς πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, πέραν δηλαδή εκείνων που περιλαμβάνονται ήδη στο μνημόνιο, θα έχουμε αύξηση το 2012».

Στη βάση αυτή δικαιολόγησε την ανάγκη για «αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής», που όπως διευκρίνισε θα περιλαμβάνει «την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και μέτρα τόνωσης της οικονομίας», δηλαδή μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, όπως μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 10%, απαλλαγή από εργοδοτικές εισφορές, ζεστό χρήμα από κράτος και ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ κ.ο.κ.

  • Αυθαίρετη, αυταρχική και αντιδημοκρατική χαρακτήρισε τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης και καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ότι δε θα μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία της δημοκρατίας αν έρθει στην εξουσία. Ταυτόχρονα, από το βήμα της Βουλής, κατήγγειλε τον Α. Σαμαρά ως προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ, που κατάφερε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία του κόμματος.
Ιδρυση κίνησης από τον Μίκη Θεοδωράκη

Την ανακοίνωση της ίδρυσης του «Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών» με την επωνυμία «Σπίθα», έκανε χτες ο Μίκης Θεοδωράκης, από το αμφιθέατρο του ιδρύματος «Μ. Κακογιάννης». Την παρουσίαση των βασικών θέσεων της κίνησης έκανε ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, ενώ ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης, μίλησε με θέμα «Οι συμφωνίες δανεισμού της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ». Ο Μίκης Θεοδωράκης απηύθυνε κάλεσμα «ανυπακοής» στο μνημόνιο και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους δανειστές και έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός «κινήματος ζύμωσης ιδεών». Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς αυτούς που συμφωνούν να σχηματίσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας και σε δεύτερο στάδιο να συντονίσουν τη δράση τους σε κεντρικό επίπεδο, παρόλα αυτά είπε πως δεν πρόκειται για τη δημιουργία κόμματος. Κεντρικό σύνθημα της κίνησης το «η Ελλάδα ανήκει στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα» και στόχοι οράματα το τρίπτυχο «Εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, παραγωγική ανασυγκρότηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ