ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Απαιτείται συντονισμός της δράσης των εργαζομένων στο δήμο

Συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Βρεφοκομείο του Δήμου Αθηναίων

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά, με αγώνα και με συντονισμό της δράσης τους, απηύθυνε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Βρεφοκομείου του δήμου της πρωτεύουσας. Κατέθεσε δε τη δέσμευση ότι η παράταξη του ΚΚΕ στον αγώνα αυτό θα είναι αλληλέγγυα, συμπαραστάτης και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα αναδεικνύει τα ζητήματα των εργαζομένων.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των εκλεγμένων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να συναντηθούν με όλα τα Σωματεία Εργαζομένων του δήμου, καθώς ήδη απολύονται ή αναμένεται να απολυθούν το επόμενο διάστημα εκατοντάδες συμβασιούχοι που εργάζονται σε διάφορες υπηρεσίες. Μόλις μέσα στη βδομάδα, το δρόμο της εξόδου είδαν περίπου 120 συμβασιούχοι, 36 από το Δημοτικό Βρεφοκομείο, 64 από το Ιδρυμα Αστέγων και 20 από τον Εθνικό Κήπο.

Τραγική προβλέπεται να εξελιχθεί η κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου, καθώς από το νέο έτος αναμένεται να αποχωρήσουν 512 εργαζόμενοι με σύμβαση έργου. Οπως είπαν οι εργαζόμενοι, αν συμβεί αυτό, από το νέο έτος θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί, με τραγικές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα. Θυμίζουμε ότι για την τρέχουσα σχολική χρονιά, 3.500 παιδιά έμειναν εκτός φιλοξενίας από τους παιδικούς σταθμούς. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συγκεκριμένη παρέμβαση των εκλεγμένων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς - όπως εξήγησε χτες ο Ν. Σοφιανός στα μέλη της διοίκησης του Σωματείου - δεν πρέπει να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Πρέπει «να πιέσουμε ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά», είπε, ενώ προειδοποίησε ότι, διαφορετικά, «θα βρεθούμε σε μια πραγματικότητα που τινάζει στον αέρα τη λειτουργία του δήμου».

Απαντώντας στις αγωνίες των εργαζομένων για τη λειτουργία του Βρεφοκομείου, ο Ν. Σοφιανός εξήγησε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται πλατιά ενότητα και συσπείρωση, στη βάση της γραμμής την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και να μη δεχτούν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να θυσιάζονται». Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός των σωματείων του δήμου, με αιχμή και την απεργία στις 15 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ, στα κενά που αναμένεται να δημιουργηθούν από την αποχώρηση των συμβασιούχων στους σταθμούς του δήμου, πρέπει να προστεθεί το υπάρχον πρόβλημα ελλείψεων προσωπικού και λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων και λόγω μη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Στο σημείο αυτό, ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι το κενό των περίπου 500 εργαζομένων θα αξιοποιηθεί για να κλείσουν και να ιδιωτικοποιηθούν σταθμοί και να ενεργοποιηθούν διάφορες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».

Συνάντηση με εργαζόμενους στον Πολιτισμικό Οργανισμό

Στο μεταξύ, χτες, ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Λάμπρου, συνοδευόμενος από την Ζωή Βαλάση, συναντήθηκε με τη Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την τύχη των 78 συμβασιούχων του Οργανισμού, οι οποίοι δουλεύουν με συμβάσεις έργου περίπου 4 ή 5 χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι συμβάσεις των 18 λήγουν σταδιακά μέχρι 7 Δεκέμβρη. Οι υπόλοιποι 60 δουλεύουν με δικαστική απόφαση προσωρινής παραμονής στην εργασία τους μέχρι τις 8 Φλεβάρη, οπότε και εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει για να παραμείνουν στη δουλειά.

Ο Στ. Λάμπρου κάλεσε σε μαζική αντίδραση και συντονισμό της δράσης όλων των σωματείων του δήμου και ανέφερε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Τα αντιδραστικά μέτρα πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες

Συζήτηση για την οδηγία της ΕΕ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «ισότητας των φύλων»

Η μόνη «ισότητα» που προωθεί η πολιτική της ΕΕ είναι η ισότητα στην εκμετάλλευση, τόνισε χθες η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, καταψηφίζοντας νομοσχέδιο που ενσωματώνει ευρωπαϊκή οδηγία με τον ψευδεπίγραφο τίτλο της «ισότητας των φύλων». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., με τους δύο πρώτους να ανοίγουν συζήτηση περί της ισχύος των μεταβατικών διατάξεων για τα όρια συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Βέρα Νικολαΐδου, «σε μία κοινωνία ταξικής εκμετάλλευσης και φυλετικής καταπίεσης η εξίσωση δικαιωμάτων φορτώνει νέα βάρη στις πλάτες των γυναικών και στην πράξη σημαίνει αφαίρεση όσων δικαιωμάτων έχουν κερδηθεί με αγώνες». Πρόσθεσε πως «στο όνομα της ίσης μεταχείρισης λαμβάνονται και εφαρμόζονται τα πιο αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες. Στο όνομα της ίσης μεταχείρισης εξισώθηκαν τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στα 65 και από ό,τι φαίνεται θα πάμε και πιο πάνω». Αναφερόμενη στις θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε: «απαιτούμε ουσιαστική προστασία της μητρότητας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες, δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξη στα 55 και στα 50 για τα βαριά και ανθυγιεινά». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «η ισότητα που ευαγγελίζεται η οδηγία είναι η ισότητα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, ισότητα με μισθούς και συντάξεις πείνας και την αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Οσον αφορά το θέμα του αν ισχύουν ή όχι οι πρόσφατα θεσμοθετημένες διατάξεις για την εξίσωση του ορίου συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, η εισηγήτρια της ΝΔ Ε. Τσουμάνη υποστήριξε: «τίθεται θέμα του κατά πόσον ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις ή όχι» επικαλούμενη εκτίμηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν είναι συμβατές με την οδηγία. Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο είναι «μη ζήτημα» και ότι το επιστημονικό συμβούλιο δεν έλαβε υπόψιν το σύνολο του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου.

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στο ζήτημα της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στα «επαγγελματικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης». Ομως, για ποια ίση μεταχείριση μπορούμε να μιλάμε, όταν στα Επαγγελματικά Ταμεία ο κάθε εργαζόμενος έχει τον ατομικό του λογαριασμό και η σύνταξή του εξαρτάται από το ύψος των προσωπικών του εισφορών; Η συζήτηση για τις μεταβατικές διατάξεις και την περίοδο προσαρμογής είναι αποπροσανατολιστική. Στην ουσία η επαγγελματική ασφάλιση κλείνει οριστικά την πόρτα σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στην ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών και ταυτόχρονα ανοίγει πολλά παράθυρα για την εξίσωση των ασφαλιστικών παροχών των εργαζομένων προς τα κάτω.

Ταξικό πρόβλημα και η βία κατά των γυναικών

Συζήτηση ειδικής ημερήσιας διάταξης, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή, στην οποία - εκ μέρους του ΚΚΕ - παρενέβη η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου. Οπως επισήμανε, το θέμα της βίας κατά των γυναικών «είναι πρώτα από όλα ταξικό πρόβλημα, σύμφυτο με την εκμεταλλευτική κοινωνία που ζούμε», αφού οι γυναίκες βιώνουν «διπλή καταπίεση, ταξική και φυλετική, λόγω της ανισότιμης θέσης τους στην κοινωνία».

Αναφερόμενη στο φαινόμενο της έξαρσης της βίας κατά των γυναικών η Β. Νικολαΐδου επισήμανε πως «είναι αποτέλεσμα της έξαρσης της κοινωνικής βίας», προσθέτοντας ότι στη χώρα μας σήμερα υπάρχει «κρατική και εργοδοτική βία», αφού «η αντιλαϊκή πολιτική θωρακίζεται με ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και του θεσμικού πλαισίου, με αντιασφαλιστικά νομοσχέδια, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μνημόνια». Οπως είπε, αποτελεί βία «η απόλυση λόγω εγκυμοσύνης ή για συνδικαλιστικούς λόγους» ή «η υπογραφή συμφωνητικού ότι δε θα κάνει παιδί για ένα χρονικό διάστημα».

Οσον αφορά στο θέμα της υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών, η Βέρα Νικολαΐδου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει όλη την πολιτική της στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», που «δεν παύουν να είναι ιδιώτες», ενώ «χρειάζονται κρατικά κέντρα φροντίδας, προστασίας των γυναικών, εκστρατεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Να ορισθούν αρμόδιοι εισαγγελείς για το περιβάλλον, την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων, καθώς και την προστασία της δημόσιας περιουσίας ζητάει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρ. Παπαδάκης με εγκύκλιο που απέστειλε στους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ