ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ
Επικίνδυνη επιδείνωση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας

Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η τροπολογία για την ένταξη των Μονάδων Υγείας στις ζώνες εφημέρευσης. Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία. Η βουλευτής του Κόμματος Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι «πρακτικά ενοποιούνται νοσοκομεία» καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση «κάνει ασκήσεις επί χάρτου, χωρίς προσλήψεις και υποδομές». Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία αποσκοπεί στην περιστολή των δαπανών, η οποία συνεπάγεται την επικίνδυνη επιδείνωση της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων σε υπηρεσίες Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, με την τροπολογία, για παράδειγμα, στα Κέντρα Υγείας της Πάτρας που εντάσσονται από την Γ' ζώνη στην Α' ζώνη, σημαίνει πρακτικά ότι, ενώ πρώτα μπορούσαν να ενταχθούν στη γενική εφημερία όλοι οι υπηρετούντες, τώρα μπορεί έως το 1/3. Επίσης, ένας επιμελητής γιατρός, πρώτα είχε 7 ενεργείς εφημερίες και 4 ετοιμότητας, τώρα έχει 4 ενεργείς εφημερίες και 2 ετοιμότητας. Αλλο παράδειγμα, στα Κέντρα Υγείας της Λάρισας που εντάσσονται από την Γ' ζώνη στη Β' ζώνη, σημαίνει ότι πρώτα εντάσσονταν όλοι οι υπηρετούντες στη γενική εφημερία, ενώ τώρα μέχρι το 1/2 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις τα 3/5 των γιατρών. Επίσης, ένας επιμελητής είχε 7 ενεργείς εφημερίες και 4 ετοιμότητας, τώρα έχει 4 ενεργείς και 3 ετοιμότητας.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχοντας σαν κριτήριο πώς θα περιορίσει τις κρατικές δαπάνες, παίρνει μέτρα περιστολής των δαπανών και των παροχών, επιδεινώνοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα Κέντρα Υγείας. Πρόκειται συνολικά για μια επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Επιπλέον, ψηφίστηκε χθες στην Βουλή η τροπολογία για την χορήγηση επιδόματος - κοροϊδίας από 100 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους, με το ΚΚΕ να ψηφίζει την ρύθμιση καταγγέλλοντας όμως την κυβερνητική υποκρισία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου τόνισε ότι «είναι ψίχουλα και είναι κυνική κοροϊδία αυτή η "παροχή" γιατί από τη μία τους έκοψε την 13η και 14η σύνταξη και έρχεται τώρα με αυτή τη μορφή πτωχοκομείου να δώσει ελεημοσύνη των 100, 200 ή 300 ευρώ και αυτό πάλι με πάρα πολλές εξαιρέσεις, προϋποθέσεις και περιορισμούς. Το ψηφίζουμε μεν, αλλά είναι κοροϊδία».

Ακόμα, η βουλευτής του ΚΚΕ υπερψήφισε και την τροπολογία που αφορά τα επιδόματα των συνταξιούχων ατόμων με αναπηρία τονίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση «αφού πετσόκοψε τις συντάξεις επιχειρεί τώρα να εμφανιστεί ευαίσθητη και να συγκαλύψει τη βαρβαρότητα της πολιτικής της επαναφέροντας δώρα και επιδόματα για ένα πολύ μικρό μέρος των αναπήρων».

ΕΥΔΑΠ
Συνέχεια στην επιχείρηση τρομοκράτησης απεργών

Στερούν τη βαθμολογική εξέλιξη σε εργαζόμενους που απήργησαν, αμφισβητώντας την αστική νομιμότητα

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε χτες στο σίριαλ της επιχείρησης τρομοκράτησης εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ συμμετείχαν στις απεργίες που έγιναν στις 17 Δεκέμβρη 2009 και στις 10 Φλεβάρη 2010. Σε αυτούς τους εργαζόμενους, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στερεί τη βαθμολογική και κατά συνέπεια και τη μισθολογική εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απεργία στις 17 Δεκέμβρη, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΥΔΑΠ, με έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών είχε ζητήσει να μάθει αν οι εργαζόμενοι που απήργησαν «νομιμοποιούνται απέναντι στην ΕΥΔΑΠ να δηλώσουν απεργοί». Λίγες ημέρες αργότερα η νομική υπηρεσία, με βάση το αστικό νομικό οπλοστάσιο, αποφάνθηκε πως «με δεδομένο ότι το ΠΑΜΕ δεν αποτελεί συνδικαλιστική, αλλά πολιτική οργάνωση...» κρίνει μη νόμιμη τη συμμετοχή στην απεργία. Παράλληλα, με τηλεφωνική επικοινωνία σε κάθε έναν απεργό, με το «καρότο» και το «μαστίγιο», προσπαθεί να τους νουθετήσει και να τους προειδοποιήσει για την επαγγελματική τους εξέλιξη! Επιπλέον, εκπρόσωποι της εργοδοσίας προσπάθησαν τότε να ...μεταπείσουν απεργούς ώστε να δηλώσουν ότι έλειψαν επειδή είχαν πάρει άδεια. Σε διαφορετική περίπτωση, οι εργαζόμενοι είχαν ενημερωθεί πως η μισθολογική και βαθμολογική τους εξέλιξη θα καθυστερήσει ένα χρόνο. Το ΠΑΜΕ είχε αντιδράσει άμεσα, προχωρώντας σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση ο τότε πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, Α. Βαρθολομαίος, είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά κύρωση.

Ομως προχτές η Γενική Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού με υπηρεσιακό της σημείωμα ενημέρωσε εργαζόμενους που είχαν απεργήσει τότε με το ΠΑΜΕ τα εξής: «Η συμμετοχή σας σε απεργιακές κινητοποιήσεις υπό την αιγίδα του ΠΑΜΕ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ως συμμετοχή σε νόμιμη απεργία και ως εκ τούτου οι απουσίες σας στις 17/12/2009 και 10/2/2010 παραμένουν αδικαιολόγητες. Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 3 & 4 του Κ.Π. ΕΥΔΑΠ όπου απαραίτητη προϋπόθεση για την προαγωγή κάθε εργαζόμενου είναι η συμπλήρωση 3ετούς πραγματικής και ευδόκιμης υπηρεσίας στο βαθμό που κατέχει, το αίτημα σας δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς δε συντρέχουν οι ως άνω προϋποθέσεις»! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα στερηθούν για ένα χρόνο τον επόμενο βαθμό που συνεπάγεται την αύξηση των αποδοχών.

ΛΑΡΙΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις σε νοσοκομεία

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Λάρισας
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Λάρισας
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για το δικαίωμα του λαού στην αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες έγιναν χτες από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων Γυναικών - μελών ΟΓΕ και άλλων αγωνιστικών συσπειρώσεων και φορέων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία Τρικάλων και Καρδίτσας. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εργαζόμενους για την αναγκαιότητα ανάπτυξης αγώνα του λαού ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που βαθαίνει ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του μνημονίου. Στην ανακοίνωση που μοιραζόταν, μεταξύ των άλλων, τονιζόταν: «Δεν είναι μονόδρομος η σημερινή πολιτική. Μπορούμε να έχουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταθερή δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, καλές αμοιβές, πλήρη στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με μόνιμο προσωπικό».

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα, στην πρόσοψη του κτιρίου όπου αναγραφόταν «Νοσοκομεία Κέντρα Υγείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι στο βωμό της κερδοφορίας των πολυεθνικών».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Κινητοποίηση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Εγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να μην απολυθεί κανένας, απαίτησαν χτες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ του νοσοκομείου με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση.

Στο νοσοκομείο υπηρετούν 24 επικουρικοί νοσηλευτές και 11 επικουρικοί γιατροί, οι συμβάσεις τους όμως λήγουν σταδιακά μέχρι το Γενάρη. Η επικείμενη απόλυσή τους και το κενό που θα δημιουργηθεί, θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα προκαλέσει σωρεία πρόσθετων προβλημάτων για τη λειτουργία του νοσοκομείου και την εξυπηρέτηση των ασθενών. Ηδη, για τις άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου, απαιτούνται τουλάχιστον 100 ακόμα νοσηλευτές. Με το υπάρχον μόνιμο προσωπικό, ουσιαστικά είναι αδύνατον να λειτουργήσει το νοσοκομείο με τα υπάρχοντα τμήματα, πολύ περισσότερο με τα νέα που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν.

Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί παραπέρα, αφού τις επόμενες μέρες θα επαναλειτουργήσει και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που από την περίοδο των σεισμών του 1999 είχε μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο χειρουργικό τμήμα, ενώ στο γαστρεντερολογικό, υπηρετούν δυο συμβασιούχες νοσηλεύτριες και μια μόνιμη και με την αποχώρηση των συμβασιούχων δε θα μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα.

Αρχικά ο διοικητής του νοσοκομείου Δήμος Μπαρτσώκας αρνήθηκε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και εκλεγμένους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι η κινητοποίηση δεν είναι του σωματείου εργαζομένων, αλλά του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, μετά την αποφασιστική στάση των εργαζομένων και συνδικαλιστών συναντήθηκε μαζί τους, αλλά αντί ουσιαστικών απαντήσεων είπε ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι - επειδή κάποιοι απ' τους συμβασιούχους έχουν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ - να ζητήσει να ανανεωθεί η σύμβασή τους για μια ακόμα θητεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη χτεσινή κινητοποίηση, που αποφασίστηκε μετά από πρόταση της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ και τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του σωματείου, απουσίαζαν τελικά και οι εκπρόσωποι της διοίκησης, αλλά και στελέχη της ΠΑΣΚΕ στο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ