ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Σαν φωτιά εξαπλώνεται η χολέρα

Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την χολέρα στοιβάζονται έξω από τα νοσοκομεία
Άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την χολέρα στοιβάζονται έξω από τα νοσοκομεία
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-

Η απόγνωση και ο τρόμος από την επιδημία χολέρας που εξαπλώνεται σαν φωτιά, αλλά και από την πλήρη εγκατάλειψη εκατομμυρίων πληγέντων του σεισμού της 12ης του Γενάρη έχει μετατραπεί για τα καλά σε οργή. Η λαϊκή οργή εκδηλώνεται με διαδηλώσεις ενάντια στη λεγόμενη «αποστολή του ΟΗΕ για τη σταθεροποίηση στην Αϊτή» (Minustah) - την κατοχική δηλαδή δύναμη που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Αριστίντ το 2004 - και με απαίτηση να αναβληθούν οι εκλογές της Κυριακής.

Ουκ ολίγες φορές οι κάτοικοι των διαφόρων περιοχών υποδέχονται τους υποψηφίους με πέτρες και οι ταραχές δε λείπουν. Δύο νεκροί είναι το αποτέλεσμα της περιοδείας αντιπροσωπείας του υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος Ζουντ Σελεστίν στην πόλη Ζερεμί της επαρχίας Γκραντ Ανς. Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν αποκαλύπτουν τι ακριβώς συνέβη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν εναντίον της αντιπροσωπείας, ενώ κάποιες άλλες, λίγο αργότερα, έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του Σελεστίν και του υποψηφίου Τσαρλς Χένρι Μπέικερ.

Στο μεταξύ, επισήμως ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας έχει φτάσει τους 1.410, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, και αυτός των κρουσμάτων μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως 70.000 αντί των 50.000 που αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών του ΟΗΕ, η επιδημία «πλέον έχει εκδηλωθεί και στις 10 επαρχίες της Αϊτής και συνεχίζει να εξαπλώνεται». Ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τώρα αναθεωρούν τις αρχικές τους εκτιμήσεις ότι η επιδημία θα έφθανε εντός του 6μήνου τα 200.000 κρούσματα και εκτιμούν ότι λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής θα έχει ξεπεραστεί αυτό το μέγεθος πολύ γρηγορότερα μέχρι το τέλος του χρόνου!

Μήνυμα αλληλεγγύης από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο αϊτινό λαό και σημειώνει σε μήνυμά της:

«Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή είναι άλλη μια απόδειξη ότι οι λαοί του κόσμου υποφέρουν από την πείνα, τη φτώχεια, τις φυσικές καταστροφές, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη μαζική μετανάστευση λόγω της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και βαρβαρότητας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ζουν στην ανασφάλεια και τη μιζέρια, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και στις περιπτώσεις επιδημιών.

Η ΠΣΟ επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη στο λαό της Αϊτής και την εργατική τάξη και είναι στο πλευρό τους για να ξεπεραστεί αυτή η τραγωδία. Απαιτούμε από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να αποστείλουν άμεσα βοήθεια».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφοδρές μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Παρά τις διακηρύξεις του Προέδρου της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, και άλλων αξιωματούχων ότι οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) «θα τελειώσουν σύντομα», οι μάχες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων είναι συνεχείς και σφοδρές.

Μόνο χτες, κατά τη διάρκεια μαχών κοντά στη Βίστα Ερμόσα, στην επαρχία Μέτα, στην κεντρική Κολομβία, 3 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των ανταρτών. Επίσης, σε επίθεση μονάδας των FARC εναντίον ομάδας που κατέστρεφε παράνομες φυτείες κόκας στην επαρχία Γκουαβιαρέ, στο νότο, σκοτώθηκαν 4 αστυνομικοί και ακόμη 3 τραυματίστηκαν.

Από την πλευρά του ο στρατός της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα ανώτερο στέλεχος των FARC, τον Λουίς Τριάνα, γνωστό με τις προσωνυμίες Ενρίκε ή Καλαμπρίνα, σε μάχη στην επαρχία Ουίλα. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που ανακοινώνουν η κυβέρνηση ή οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι συνήθως παραποιημένα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βομβαρδισμός θέσεων των ανταρτών, στις 19 Σεπτέμβρη, στο Πουτουμάγιο, που παρουσιάστηκε ως μεγάλη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων, όπου κατ' αυτές σκοτώθηκαν «δεκάδες αντάρτες και ηγετικά στελέχη», αποκαλύπτεται ότι ανάμεσά τους ήταν και απλοί πολίτες και μάλιστα εν γνώσει των αρχών ασφαλείας. Μεταξύ αυτών και η κόρη του Σιμόν Τρινιδάδ, ηγετικού στελέχους των FARC, που κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Supermax στο Φλόρενς του Κολοράντο, ο οποίος μαζί με την Σόνια, κρατούμενη σε άλλη φυλακή, έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα του Κολομβιάνικου ΚΚ, «Βος», νεαρή κοπέλα, γύρω στα 18, είχε πάει να επισκεφτεί τη μητέρα της, Μαρία Βικτόρια Ινοχόσα, γνωστή ως «Λουσέρο Τρινιδάδ», επικεφαλής του Radio Resistencia, του 48ου μετώπου, που επίσης σκοτώθηκε κατά το βομβαρδισμό. Οπως τονίζει η «Βος», ο επικεφαλής του στρατού, Εντκγαρ Σέλι, γνώριζε για την παρουσία της κοπέλας, που δεν είναι στο ένοπλο κίνημα, και προχώρησε στην επιχείρηση.

Σε αυτό το κλίμα κοινές επιχειρήσεις, υπό την ονομασία «Colper Amazonia 2010», ξεκίνησαν από χτες οι δυνάμεις του Περού και της Κολομβίας εναντίον των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «El Espectador». Οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη διασυνοριακή ασφάλεια με στρατιωτικές μονάδες επί εδάφους, αέρος και των υδάτινων οδών, όπου επτά ναυτικές κολομβιανές μονάδες θα αναπτυχθούν στον Αμαζόνιο και στον ποταμό Πουτουμάγιο.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συγκρούσεις αστυνομίας - κοπτών χριστιανών

KAΪΡΟ.--

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, νωρίς χτες το πρωί, ανάμεσα σε εκατοντάδες κόπτες χριστιανούς και σε αστυνομικές δυνάμεις, στο σημείο όπου είχαν αρχίσει εργασίες ανέγερσης εκκλησίας στη συνοικία Ταλιμπίγια, του Νοτίου Καΐρου, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζα. Οι συγκρούσεις γρήγορα επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή καθώς εξαγριωμένοι κόπτες προσπάθησαν να φτάσουν στο δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν. Οι υπάρχουσες πληροφορίες ανέφεραν δύο νεκρούς διαδηλωτές (έναν 20χρονο και έναν 9χρονο), 68 τραυματίες και 133 συλληφθέντες.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν τις εργασίες ανέγερσης μιας κοπτικής εκκλησίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε σχετική άδεια, κάτι που αμφισβητούν οι κόπτες και κατηγορούν τις αιγυπτιακές αρχές, για πολλοστή φορά, ότι κάνουν διακρίσεις με γνώμονα τη θρησκεία και δε δίνουν με ευκολία άδεια για κατασκευή χριστιανικών τόπων λατρείας όπως γίνεται με τα τεμένη. Οι κόπτες αποτελούν το 10% του πληθυσμού των 80 εκατομμυρίων και οι σχέσεις τους με το μουσουλμανικό περίγυρο και τις αρχές είναι ιδιαίτερα τεταμένη. Μόλις πριν από λίγες μέρες, στη νότια πόλη Κένα, πυρπολήθηκαν τουλάχιστον 10 χριστιανικά σπίτια μετά από φημολογίες περί σχέσης μιας μουσουλμάνας με ένα χριστιανό.

Οι συγκρούσεις αυτές ήρθαν να οξύνουν περαιτέρω μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω των κλιμακούμενων διώξεων κατά κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προθυμία για συμμετοχή στην «ασπίδα»

ΚΙΕΒΟ.--

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει μέρος στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για την ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα, δήλωσε χτες η γραμματέας της Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της χώρας, Ράισα Μπογκατίροβα.

«Η Ουκρανία όχι απλά έχει εκφράσει την προθυμία της να συμμετάσχει στο "ευρωπαϊκό αντιπυραυλικό σύστημα" αλλά έχει προτείνει και τη χρησιμοποίηση των ραντάρ της. Αν η Συμμαχία ενδιαφέρεται γι' αυτήν την πρόταση είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία έχει δύο εγκαταστάσεις ραντάρ, μία στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας και η άλλη στο Μουκάτσεβο στη δυτική επαρχία Ζακαρπάτια.

Εξάλλου, στην πρόσφατη διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξήχθη στην Πορτογαλία, η λυκοσυμμαχία δεν έκρυψε το ...ενδιαφέρον της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και άλλων χωρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλους, και την Ουκρανία.

ΗΠΑ
Συναγερμός για νέες αποκαλύψεις του Wikileaks

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για άλλη μία φορά, «επί ποδός πολέμου» το αμερικανικό Πεντάγωνο εν αναμονή αποκαλύψεων από την ιστοσελίδα Wikileaks, που ήδη έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο με τις διαρροές εγγράφων για τα εγκλήματα των αμερικανικών δυνάμεων τόσο στον πόλεμο του Ιράκ όσο και στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Ηδη το Πεντάγωνο προειδοποίησε τις αρμόδιες Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η ιστοσελίδα Wikileaks αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «σύντομα, ίσως και στις 26 Νοεμβρίου», όπως ανέφερε το δίκτυο Bloomberg.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Νομοθετικών Υποθέσεων, Ελίζαμπεθ Κινγκ, δήλωσε ότι οι αποκαλύψεις του Wikileaks αφορούν σε «ένα ευρύ φάσμα πολύ ευαίσθητων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής», προσθέτοντας δε ότι η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, η βρετανική Γκάρντιαν και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel «συνεργάζονται με το Wikileaks για το συντονισμό της δημοσιοποίησης των εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ