ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
Καθαρό το βόλι, καθαρός κι ο στόχος

Κανείς δε χρειάζεται να φτάσει στις 15 του Νοέμβρη για να διαπιστώσει ότι έβαλε μόνος του θηλιά στο λαιμό.

Για τον ίδιο λόγο που όσοι έχουν λίγο νιονιό απορρίπτουν την ευκολία της αυτοκτονίας και θεωρούν μαγκιά το πάλεμα για τη ζωή, για τον ίδιο ακριβώς λόγο καθένας μπορεί να διαπιστώσει από σήμερα κιόλας τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών και να επιλέξει: Την αυτοκτονία - δηλαδή την υπερψήφιση μιας πολιτικής που τον οδηγεί στα Τάρταρα, ή το αντιπάλεμά της.

Τώρα πια «αιτήματα» του τύπου «να πει η κυβέρνηση την αλήθεια» για το τι θα συμβεί μετεκλογικά, απορρίπτονται πριν ακόμα διατυπωθούν, γιατί περιέχουν μέσα τους ένα χοντρό ψέμα, για το οποίο η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει περιθώρια αυταπάτης.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν κρύβει τίποτα, αλλά και πριν καν ανακοινώσει τις αποφάσεις της φροντίζει να στρώνει το κλίμα με σχετικά άρθρα. Παράδειγμα: Τα χτεσινά ΝΕΑ προανήγγειλαν ό,τι θα ανακοίνωνε λίγο αργότερα η αρμόδια υπουργός: Εναν κόσμο όπου οι συλλογικές συμβάσεις - που διασφαλίζουν τα ελάχιστα του εργάτη - καταργούνται και στη θέση τους έρχονται συμφωνίες - με το μαχαίρι στο λαιμό - που διασφαλίζουν τα μέγιστα του καπιταλιστή.

Το ανάλογο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ανακοινώνει ευθέως πως κάθε κερδοφόρα δραστηριότητα του ευρύτερου δημοσίου τομέα θα περάσει στους ιδιώτες. Εύσχημα το ονομάζει «μείωση της ζήτησης κράτους».

Δεν είναι κάτι καινούριο. Το ζει, ήδη, όποιος πληρώνει στο δημόσιο δημοτικό σχολείο «της παναγιάς τα μάτια», το ζει όποιος αρρωσταίνει. Και γίνεται εμπειρία ζωής για τον καθένα μόλις - χτύπα ξύλο - βρεθεί στην ανάγκη της κρατικής πρόνοιας.

Δεν κρύβουν λόγια. Απλά, θέλουν λυμένα τα χέρια την επομένη των εκλογών. Το λένε φωναχτά τα άρθρα τους: Δεν τους φτάνουν όσα μέτρα έχουν πάρει, έχουν σκοπό με τη συνδρομή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να δέσουν χειροπόδαρα την εργατική τάξη. Ηδη, οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ όχι μόνο χειροκρότησαν αυτήν την προοπτική, αλλά έχουν βάλει με το χεράκι τους - που να τους ξεραθεί - φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους.

Δε χρειάζεται πια, σε κανέναν, μια απέραντη παράθεση επιχειρημάτων για το τι έρχεται την επόμενη μέρα. Ολοι ξέρουν. Και πάντα οι ερωτήσεις για το «φύλο των αγγέλων» δήλωναν υποκρισία και υπεκφυγή.

Η επόμενη μέρα - από τη σκοπιά της εργατικής τάξης ιδωμένη - απαιτεί όλες οι μάχιμες δυνάμεις να βρίσκονται ετοιμοπόλεμες. Απαιτεί και στα μετόπισθεν η «επιμελητεία» να φροντίζει ήδη να μη σκορπιστεί τίποτα απ' όσα την επόμενη μέρα θα είναι πολύτιμα για την έκβαση του πολέμου. Πρακτικά, επειδή η πρώτη μάχη είναι η εκλογική, αυτό σημαίνει καμία ψήφος στον αντίπαλο, άρα κάθε ώρα, κάθε λεπτό βεβαιώνουμε ότι όλα τα βόλια θα πέσουν εκεί που έχουν προοριστεί, εκεί που θα κάνουν ζημιά στον αντίπαλο, δηλαδή δεν αφήνουμε περιθώριο στην αστική τάξη να μπει στα σπίτια των εργατών και να αρπάξει την ψήφο - βόλι για να την γυρίσει ενάντιά τους. Τέσσερα εικοσιτετράωρα κρίνουν την ομοβροντία. Πρέπει να σειστεί ο τόπος. Οσο είναι στο χέρι μας, αυτό θα συμβεί.

Το αποτέλεσμα θα μετρηθεί την επομένη. Από το πόσο φοβισμένη θα είναι η αστική τάξη, από το πόσο θα γυρίζει ανάποδα το μάτι των κεφαλαιοκρατών, δηλαδή, από το πόσο ισχυρότερο θα είναι το Κάπα - Κάπα - Εψιλον!

Αυτή είναι η μάχη. Τα λόγια τέλειωσαν. Απόψε, στο Πεδίον του Αρεως, γίνεται επιθεώρηση δυνάμεων κι ο καθένας θα φύγει από κει με συγκεκριμένη αποστολή.

Γιατί έχουμε αγώνες αύριο, γιατί οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες, ο κόσμος μας, έχει ανάγκη να ξέρει πως η επόμενη μέρα δε θα 'ναι μαύρη κι άραχνη, αλλά ένας δρόμος με προοπτική την κοινωνική ευημερία. Αυτό, δηλαδή, που το ΚΚΕ περιέγραψε μέχρι τώρα με λεπτομέρειες κάτω από τον τίτλο «λαϊκή οικονομία», καλώντας σε υπερψήφιση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», για να σηματοδοτηθεί η έναρξη μιας ριζικής ανατροπής των συσχετισμών, έτσι που να ανοίξει η προοπτική για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Χωρίς τους καπιταλιστές!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟ; «Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θεωρεί τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής όχι απλώς αυτοδιοικητικές, αλλά αμιγώς πολιτικές. Για να αποφασίσει, όμως, ο λαός με τα σωστά κριτήρια, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να είναι αμείλικτα ειλικρινής ως προς την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, την πορεία των εσόδων και της μείωσης των δαπανών και τέλος την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων το 2011. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη σκληρή πραγματικότητα, αλλά απαιτούν να γνωρίζουν και όλη την αλήθεια. Εχουν, άλλωστε, κάθε δικαίωμα να είναι καχύποπτοι, καθώς στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο κ. Παπανδρέου την είχε αποκρύψει» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ: «Τι πρέπει να κάνει ένα συνδικάτο όταν έρχεται αντιμέτωπο με τις πραγματικές συνέπειες της κρίσης; Μια απάντηση είναι αυτή που συναντούμε συχνά, ιδίως από οργανώσεις που κινούνται σε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πλαίσιο. Συνοψίζεται σε συνθήματα του τύπου "την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία" (...) Μια δεύτερη απάντηση είναι (...) κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εργοδοτική πλευρά (...) παραιτούνται από την αξίωση της αύξησης μισθών - ημερομισθίων ή δέχονται ακόμη και ημιαπασχόληση (...) Για τα ελληνικά δεδομένα είναι πρωτοποριακό (...) Είναι αξιοσημείωτη η διαπραγματευτική ελαστικότητα (...) που δείχνουν αρκετές συνδικαλιστικές οργανώσεις» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το επόμενο βήμα στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής θα είναι η μείωση κατά αρκετές δεκάδες χιλιάδες (κάποιοι μιλούν για 150 ως 200 χιλιάδες) της απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο απλούστερος, οικονομικά ορθολογικός και κοινωνικά δικαιότερος τρόπος είναι να περιορίσουμε, ως κοινωνία, τη ζήτηση κράτους. Η μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα μεγάλου μέρους της προσφοράς υπηρεσιών που προσπαθεί να οργανώσει το κράτος, με τη γνωστή σε όλους μας αποτυχία, αποτελεί την καλύτερη λύση» (άρθρο που απαντάει στο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για δυνατό ΚΚΕ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πολιτικός ιός στην οικονομία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επικίνδυνη η υστέρηση των εσόδων

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ και όχι αργός θάνατος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Καμπανάκι για 13.014 σε 15 ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπάρχει λύση, Εδώ είμαστε

Η ΑΥΓΗ: Να μη χαθεί η ευκαιρία των εκλογών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πυρήνες της Φωτιάς και στο βάθος... Σέχτα

ΕΘΝΟΣ: ΠΡΟΒΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ με βόμβες - πακέτα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΤΑ ΝΕΑ: «Συστημένη» τρομοκρατία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: «Πυρήνες της Φωτιάς» οσφραίνεται η Αντιτρομοκρατική

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσκλητήριο νεκρών στο μετοχικό ταμείο στρατού

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η σταθερότητα της εκμετάλλευσης

«Επικίνδυνο και ψευδεπίγραφο το εκβιαστικό δίλημμα του πρωθυπουργού για αποσταθεροποίηση. Σταθερότητα για τα μονοπώλια είναι η αύξηση των κερδών τους, η μείωση μισθών - συντάξεων, το κόψιμο παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, η ανεργία, το ξεπούλημα των λιμανιών, των αεροδρομίων, των ορεινών όγκων και των παραλιών.

...πρέπει να αποσταθεροποιηθεί

Η πάλη και ο καθημερινός αγώνας για να ζήσει ο λαός μας καλύτερα, για την κυβέρνηση είναι αποσταθεροποίηση. Σταθερότητα για το λαό είναι να έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά, δημόσιες και δωρεάν παροχές στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Παιδεία κλπ. Οι εργαζόμενοι ζουν στην αστάθεια και στην ανασφάλεια και η πλουτοκρατία στη σταθερότητα και στην ασφάλεια. Αυτή τη σταθερότητα τι να την κάνει ο λαός; Αυτό που πρέπει να νοιάζει το λαό είναι ότι αυτήν τη σταθερότητα πρέπει να την αποσταθεροποιήσει!

Αυτό σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ

Σταθερότητα για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο με την αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του, και αυτό εξαρτάται από την εξέλιξη του ταξικού κινήματος. Οσο περισσότερα εμπόδια δημιουργούνται στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο σύστημα διακυβέρνησης, όσο περισσότερο τρίζουν τα θεμέλια του συστήματος της εκμετάλλευσης, τόσο πιο αποτελεσματικά η λαϊκή αντεπίθεση θα μπορεί να αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου και να ανοίξει την προοπτική για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία»

(το πρωτοσέλιδο σχόλιο στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ