ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να γίνει ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό υπέρ του ΚΚΕ

Στη Νίκαια περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και μίλησε στην πλατεία Κουμπάκη

Από την περιοδεία στα μαγαζιά της Νεάπολης, με τον Στέλιο Μπενετάτο, υποψήφιο δήμαρχο Νίκαιας, και τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Από την περιοδεία στα μαγαζιά της Νεάπολης, με τον Στέλιο Μπενετάτο, υποψήφιο δήμαρχο Νίκαιας, και τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Στη Νίκαια βρέθηκε χτες, Δευτέρα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Μαζί με τον δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στ. Μπενετάτο, και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Γ. Μανουσογιαννάκη, περιόδευσε σε καταστήματα της Νεάπολης και συζήτησε με μικρομαγαζάτορες. Μιλώντας αργότερα στην πλατεία Κουμπάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ελεγχόμενη χρεοκοπία και στο δίλημμα των εκλογών, υπογραμμίζοντας:

«Πρόκειται για την ελεγχόμενη χρεοκοπία την οποία συμφώνησε ο πρωθυπουργός. Ελεγχόμενη χρεοκοπία σημαίνει το εξής: Ανεξέλεγκτη, ταχύτατη χρεοκοπία για το λαό και από κει και πέρα θα γίνει μια διαπραγμάτευση πόσα θα πάρουν οι πιστωτές. Επομένως, το δίλημμα που βάζει ο πρωθυπουργός, ΠΑΣΟΚ ή χρεοκοπία, δεν έχει καμία βάση, είναι εντελώς ξεπερασμένο. Ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ ψηφίζεις πιο γρήγορη χρεοκοπία.

Γιατί μας τρομοκρατούν με τη χρεοκοπία; Την αποφασίζουν και μοιράζουν μεταξύ τους τα κέρδη και τις ζημιές στο κεφάλαιο και οι λαοί μοιράζονται μόνο τις ζημιές. Επομένως, σε χρεοκοπία είμαστε! Για να βάλουμε ένα φρένο σ' αυτή την κατάσταση πρέπει να χτυπηθεί αλύπητα σαν το χταπόδι το ΠΑΣΟΚ και να μην ανακάμψει η ΝΔ. Αυτοί οι δύο είναι πυλώνες που υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Πάει και τέλειωσε. Οποιος δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό σήμερα, με συγχωρείτε, αλλά δε θέλει. Καταλαβαίνουμε πριν μερικά χρόνια να μην μπορείς αυτό να το καταλάβεις. Δε χρειάζεται να έχεις τελειώσει πανεπιστήμιο και να είσαι οικονομολόγος.

Η χρεοκοπία έχει μπει στα σπίτια μας. Τι έχει να φοβηθεί σήμερα ο λαός; Να πει το εξής: Δεν εγκρίνω αυτή την πολιτική. Και να το πει μαζικά, θα το πει μέσω των δημάρχων, μέσω του Μπενετάτου, μέσω του Παφίλη στην περιφέρεια. Οχι μέσα απ' τους "μαϊμού" αντικυβερνητικούς, τύπου Δημαρά, Μητρόπουλου. Δε σημαίνει ότι όταν κάποιος ψηφίζει Μπενετάτο ή Παφίλη ταυτίζεται πλήρως σε όλα με το ΚΚΕ. Δεν είναι υποχρεωτικό να ταυτιστεί. Ταυτίζεται όμως με μία δύναμη η οποία και προέβλεψε ό,τι γίνεται και λέει την αλήθεια και ξέρει μέχρι πού μπορεί να συμφωνήσει μαζί μας. Δεν τα στριφογυρίζουμε τα πράγματα.

Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι δε σκάνε για το αν χάσει ο Παπανδρέου και κερδίσει ο Σαμαράς. Γιατί; Ο Σαμαράς είπε καθαρά ότι αν γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει το μνημόνιο, γιατί υπάρχει συνέχεια στη διακυβέρνηση. Εμείς λέμε ότι πρέπει να κοπεί η συνέχεια γι' αυτό βάζουμε ζήτημα ανατροπής της πολιτικής εξουσίας.

Ο Σαμαράς λέει: Εγώ δε θα αμφισβητήσω το μνημόνιο, έχω ένα άλλο μείγμα. Είναι σαν τις μαγείρισσες που λένε η μία στην άλλη μη βάλεις πολλή ζάχαρη στη σάλτσα. Η πολιτική του είναι η ίδια. Αλλά όταν κατρακύλησε η ΝΔ το 2009 και όταν βλέπει ένα λαό δυσαρεστημένο, πώς θα κλέψει ψήφους; Καταψηφίζοντας το μνημόνιο. Το καταψήφισε, όμως, ξέροντας ότι θα το εφαρμόσει.

Καθαρή απάντηση στην κάλπη

Ο Δημαράς είναι κατά του ΠΑΣΟΚ; Λέει εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Ηδη χτες αποκαλύφθηκε, με τα ψέματα που είπε ότι συναντήθηκε με όλα τα κόμματα. Ο άνθρωπος, όμως, ας συναντήθηκε με τον Σαμαρά, δεν παίζει με τη ΝΔ. Πίσω του υπάρχουν άλλες δυνάμεις, είναι αχυράνθρωπος, οι οποίες κινούνται για κυβέρνηση συνεργασίας, πρώτον αυτό.

Δεύτερον: Υπάρχει ο κ. Μητρόπουλος, λέει εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ να γίνει το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974. Αυτό κι αν είναι αναχρονισμός. Δεν είναι ταλαντευόμενο το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Και αρχηγό να αλλάξει και όποιος να πάει αρχηγός, τα ίδια θα είναι. Το ίδιο και για τη ΝΔ. Αλλαξε αρχηγό, και λοιπόν τι έγινε; Επομένως, εδώ πρέπει να δοθεί μια καθαρή απάντηση, γιατί μετά τις εκλογές δεν ξέρω αν θα τον βρείτε τον Μητρόπουλο. Ο Μητρόπουλος θα ξαναπάει στην περιφέρεια του ΠΑΣΟΚ.

Να φοβάστε εάν το βράδυ των εκλογών δεν έχει γίνει ένα ρήγμα στο πολιτικό σκηνικό υπέρ του ΚΚΕ. Και τότε βεβαίως δε θα μείνουμε εμείς με το φόβο, εμείς θα σφίξουμε τα δόντια και θα παλέψουμε. Αλλά αυτό το ρήγμα μπορεί να γίνει και να δείτε πόσο απελευθερωμένοι θα αισθάνονται άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ψηφίζοντας τους συνδυασμούς του ΚΚΕ. Θα νιώσουν αλλιώς, ξεπερνάνε προκαταλήψεις, κρατάνε τις απόψεις τους όπου διαφωνούν μαζί μας, αυτό είναι δεδομένο, ούτε εμείς αν πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό θα πούμε ότι ιδεολογικά ταυτίστηκαν με εμάς».


Περήφανη λαϊκή απάντηση στους εκβιασμούς

Απόσπασμα από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, το Σάββατο στην Πετρούπολη

Από τη συγκέντρωση το Σάββατο στην Πετρούπολη
Από τη συγκέντρωση το Σάββατο στην Πετρούπολη
Στον εκβιασμό, που επιχειρεί η κυβέρνηση, για να αποσπάσει τη λαϊκή ψήφο και συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική της, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου σε συγκέντρωση στην Πετρούπολη, όπου χαιρέτισε και ο Θωμάς Κοτσαμπάς, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε σχετικά:

«Δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα αυτό, να καλείται ο ελληνικός λαός να ψηφίσει με το πιστόλι στον κρόταφο. Ο λαός με την εμπειρία που έχει, πρέπει να αρπάξει το πιστόλι και να το στρέψει εναντίον τους. Εδώ τα πράγματα είναι καθαρά: `Η σε πυροβολούν ή τους πυροβολείς και φυσικά μιλάμε τώρα για τον πυροβολισμό της ψήφου. Υπάρχει και ο πυροβολισμός της ταξικής πάλης και των αγώνων.

Αν θα διαβάσετε σήμερα μια εφημερίδα του συγκροτήματος, η οποία - όπως και το συγκρότημα συνολικά - στηρίζει την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, έχει τον εξής ωμό εκβιασμό. Τώρα εκβιασμός είναι, μπλόφα είναι, τι να σας πω; Αλλά ακόμα κι αν είναι μπλόφα, εκφράζει την αντίληψη, αυτό που λέμε δικτατορία των μονοπωλίων, τι λέει δηλαδή: Αν π.χ. δε γεμίσει ο τόπος πράσινους νικητές, και να ξέρετε στους πράσινους είναι και οι επίσημοι, είναι και οι "μαϊμού" πράσινοι, εάν δε γίνει αυτό στον πρώτο γύρο στις 7 του μήνα, τότε υπάρχει η εξής απειλή: Θα ανασταλεί ο δεύτερος γύρος και θα μετατεθεί η πραγματοποίησή του στις 12 Δεκέμβρη μαζί με εθνικές εκλογές.

Ποια πρέπει να είναι η απάντηση; Οχι γενικά του λαού, η απάντηση από τις εργατογειτονιές, τις λαϊκές συνοικίες, από τους τόπους δουλειάς, με μόνο αυτόν τον εκβιασμό, πρέπει να είναι η καταδίκη και η καταψήφιση αυτού του εκβιασμού, αυτής της φασίζουσας κυριολεκτικά νοοτροπίας, αυτής της ανοιχτής εκδήλωσης της δικτατορίας των μονοπωλίων. Η καταψήφιση των συνδυασμών της κυβέρνησης και καμία μετάγγιση ψήφων προς τη ΝΔ, όπου η αντιμνημονιακή της δράση είναι ψεύτικη, υποκριτική και καθαρά για λόγους τακτικής. Η απάντηση σε αυτήν τη νοοτροπία πρέπει να είναι μαζικά η ενίσχυση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή πρέπει να είναι η περήφανη απάντηση στις 7 του μήνα, αλλιώς όποιος υποκύψει στον εκβιασμό θα πληρώνει λύτρα συνέχεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ