Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αλλαγή πορείας

Με αστάθεια και χρεοκοπία απειλεί η κυβέρνηση τα λαϊκά στρώματα. Με το πιστόλι των εκβιασμών επιχειρεί να αποσπάσει τη λαϊκή ψήφο, να σύρει με το ζόρι τους εργαζόμενους στο σφαγείο του Μνημονίου, στο μαντρί της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική επαναλαμβάνουν σε διάφορους τόνους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια πολιτική - παρά τις αντιμνημονιακές κορόνες - αλλά με «άλλο μείγμα» πρεσβεύει η ΝΔ. Είναι η «αντιπολιτευτική» εκδοχή της αντιλαϊκής πολιτικής, που έχει τα ίδια θύματα και τους ίδιους ωφελημένους, όπως αποδείχτηκε και από την κυβερνητική της θητεία.

Προβάλλει το ερώτημα: Αν οι εργαζόμενοι ενδώσουν στους εκβιασμούς του ΠΑΣΟΚ, «ακούσουν» τις κορόνες της ΝΔ, θα σωθούν από τη χρεοκοπία, θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα που τους υπόσχονται; Μα, στους εργαζόμενους, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους ήδη επιβλήθηκε καθεστώς πτώχευσης. Κάθε μέρα η πολιτική αυτή χρεοκοπεί κατά χιλιάδες τα λαϊκά στρώματα. Εργάτες απολύονται, μικρομεσαίοι βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους, αγρότες διώχνονται από τα χωράφια τους, συνταξιούχοι χάνουν τις συντάξεις τους. Η πολιτική που ασκείται σημαίνει καταδίκη και όχι «σωτηρία» όπως θέλουν να την παρουσιάσουν.

Είναι άλλωστε η ίδια πολιτική που ασκήθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και μας έφερε στο μνημόνιο. Είναι στρατηγικές επιλογές που ενίσχυαν τα μονοπώλια σε βάρος του λαού. Πώς λοιπόν αυτές οι επιλογές που μας οδήγησαν εδώ, τώρα ακόμα πιο σκληρές με το καπέλο του μνημονίου, θα είναι η λύση, η διέξοδος - όπως λένε - που θα οδηγήσει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη; Πώς η πολιτική που δεκαετίες εξασφάλιζε την κερδοφορία του κεφαλαίου, που στράγγιζε τα λαϊκά εισοδήματα για να ενισχυθούν μια χούφτα μονοπώλια, που θυσίαζε σε αυτά όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο της χώρας, θα οδηγήσει σήμερα στη σωτηρία;

Η πολιτική αυτή δοκιμάστηκε ξανά και ξανά. Και έφερε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οδήγησε το λαό στο χείλος του γκρεμού. Τώρα ζητούν την ψήφο του, για να του δώσουν την τελειωτική σπρωξιά. Θα το εγκρίνουν με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι; Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα των εκλογών. Αποδοχή αυτής της καταστροφικής πορείας για το λαό ή αναστροφή επιτόπου και αλλαγή πορείας; Γιατί γίνεται φανερό ότι στήριξη ή ανοχή προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά και το δορυφόρο τους, τον ΛΑ.Ο.Σ., σημαίνει όχι μόνο αποδοχή των σκληρών αυτών μέτρων, αλλά και λήψη νέων. Σημαίνει λευκή επιταγή για την εγκαθίδρυση μόνιμου μνημονίου για πολλά χρόνια στο μέλλον. Σημαίνει καταδίκη του λαού, που θα τον δέσουν σαν τον Προμηθέα στο βράχο της εκμετάλλευσης και της ανέχειας.

Αναστροφή και αλλαγή πορείας προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η πραγματική λαϊκή διέξοδος. Αλλαγή πορείας με ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, παντού. Για να μπει φρένο στη νέα λαίλαπα την οποία ετοιμάζουν από την επομένη των εκλογών. Για να αρχίζει να ξηλώνεται ο αντιδραστικός συσχετισμός δύναμης. Για να δυναμώσει το λαϊκό ανάχωμα στη βάρβαρη επέλαση. Για να ενισχυθεί ο λαϊκός παράγοντας, ο μόνος που μπορεί να χαράξει άλλη πορεία βγαίνοντας στο προσκήνιο. Αλλαγή πορείας για να σωθεί ο λαός και όχι τα μονοπώλια. Για να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης που υπηρετεί τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, που θα εξασφαλίζει το μέλλον των παιδιών μας.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ