ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Προεκλογικά παιχνίδια ακόμα και με το πρόβλημα των ναρκωτικών

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιστερίου καταγγέλλει την πολιτική συντήρησης και διόγκωσης του προβλήματος των ναρκωτικών

Προεκλογικά παιχνίδια ακόμα και με το εκρηκτικό πρόβλημα των ναρκωτικών, και πάντοτε στη λογική της συντήρησης και της διαιώνισης του προβλήματος, παίζουν η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή του Περιστερίου που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.

Από την προηγούμενη βδομάδα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είχε ανακοινωθεί ότι σήμερα επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Περιστερίου. Ομως, την περασμένη Παρασκευή, ο ΟΚΑΝΑ κυκλοφόρησε νέα ανακοίνωση με την οποία απλά ενημέρωνε ότι τα εγκαίνια αναβάλλονται. Στην πραγματικότητα, τα εγκαίνια αναβλήθηκαν γιατί υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς και δημοτικές παρατάξεις στη λειτουργία μονάδας υποκατάστατων και μάλιστα στο κέντρο της πόλης και πολύ κοντά σε σχολεία. Αλλά και γιατί - σύμφωνα με πληροφορίες - ο νυν δήμαρχος και εκ νέου υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Παχατουρίδης φοβήθηκε το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής και ζήτησε τα εγκαίνια να γίνουν, αλλά ...μετά τις εκλογές!

Στο «παιχνίδι» των εντυπώσεων μπήκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κυκλοφόρησε χτες ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα τελευταία 24ώρα στο Περιστέρι κάποιοι επιτήδειοι, με αφορμή τις δημοτικές εκλογές, θέλουν να μου χρεώσουν - και μέσω εμού στο ΠΑΣΟΚ - σενάρια περί μεταφοράς του ΟΚΑΝΑ μέσα στα σπίτια των Περιστεριωτών, παρά τη διαβεβαίωσή μου πως κάτι τέτοιο δεν ανήκει στους σχεδιασμούς μου και παρά τη διευκρίνιση στους αρμοδίους πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, ορισμένοι συνεχίζουν απτόητοι να διαδίδουν ψεύδη».

Η πραγματικότητα είναι ότι η συγκεκριμένη μονάδα χορήγησης υποκατάστατων, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε στα εξωτερικά ιατρεία του ΙΚΑ Περιστερίου, έχει προγραμματιστεί απ' τον ΟΚΑΝΑ ότι θα λειτουργήσει στο Κέντρο Υγείας αμέσως μετά τις εκλογές, στα πλαίσια πάντα της πολιτικής που συντηρεί και οξύνει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, κόντρα στην πραγματική ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων απεξάρτησης, των προγραμμάτων που οδηγούν στη ζωή.

Καταγγέλλει την πολιτική συντήρησης του προβλήματος

Σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιστερίου, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καταγγέλλει την απόφαση του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει στο ΚΥ Περιστερίου Μονάδα του ΟΚΑΝΑ για τη χορήγηση υποκατάστατων σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών «σε ένα χώρο απέναντι από παιδότοπο, κοντά σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο».

«Η αναστολή των εγκαινίων αποτελεί στάχτη στα μάτια του λαού του Περιστερίου και προσπάθεια να μην έρθει στην επιφάνεια λίγες μέρες πριν τις εκλογές το μεγάλο πρόβλημα των ναρκωτικών, καθώς και οι θέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων τους για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, καθώς και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι υποψήφιοί τους συμφωνώντας με τις αποφάσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μακριά από την πραγματική αιτία και προωθούν τη λογική των υποκατάστατων, αντιμετωπίζουν την εξάρτηση ως νόσο και όχι ως κοινωνικό φαινόμενο», τονίζει και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το χειρότερο σήμερα είναι η κυρίαρχη λογική της ανοχής, η λογική του περιορισμού της βλάβης, η ανοχή στα λεγόμενα "μαλακά" ναρκωτικά, η ανοχή στο συμβιβασμό και τη συναίνεση και μάλιστα η ταύτιση της ανοχής με τη λεγόμενη λογική του ρεαλισμού».

Δέματα - βόμβες με παραλήπτες ξένες πρεσβείες

Εξι μέρες πριν τις εκλογές «αναζωπυρώνεται» το θέμα της λεγόμενης τρομοκρατίας. Δυο άτομα πιάστηκαν χτες να μοιράζουν δέματα παγιδευμένα με εκρηκτικά και παραλήπτες πρεσβείες ξένων χωρών. Από τις τέσσερις βόμβες - δέματα, η πρώτη εξερράγη τραυματίζοντας ελαφρά μια υπάλληλο εταιρείας ταχυμεταφορών, ενώ οι άλλες τρεις εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις. Οπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, «αστραπιαία» ήταν η αξιοποίηση του γεγονότος, καθώς κυβέρνηση και άλλοι μηχανισμοί με πρόσχημα τη λεγόμενη τρομοκρατία και την εγκληματικότητα ενισχύουν και διευρύνουν τη δράση των μηχανισμών που θωρακίζουν το κράτος απέναντι στον «εχθρό - λαό». Την ώρα που η αντιλαϊκή επέλαση αφαιρεί από τους εργαζόμενους στοιχειώδη δικαιώματα, χρειάζονται τα απαραίτητα προσχήματα για να ενισχυθούν οι πολιτικές καταστολής. Αλλωστε αυτή η υπόθεση, (τρομοκρατίας), και οι μηχανισμοί της συνδέονται ή χρησιμοποιούνται από κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να στηθούν αφορμές για άγρια αντιλαϊκή εκστρατεία, ή για χρησιμοποίηση σε όφελος του συστήματος. Είναι τυχαίο οτι χθές απο τηλεποτικό κανάλι, αστός δημοσιολόγος απο τους φανατικούς της στήριξης του συτήματος συνέδεσε το γεγονός με την «αποσταθεροποίηση», τον εκβιαμό του πρωθυπουργού;

Σύμφωνα με τις αρχές, χτες το μεσημέρι στο Παγκράτι από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ συνελήφθησαν δυο άτομα, ένας 22χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και ένας 24χρονος. Στην κατοχή τους βρέθηκαν ένα δέμα με δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς, δυο τσαντάκια μέσης που περιείχαν δυο πιστόλια με πέντε γεμιστήρες. Ο ένας από τους συλληφθέντες φορούσε περούκα, καπέλο και αλεξίσφαιρο γιλέκο. Σε βάρος του πρώτου έχει σχηματιστεί δικογραφία για την τοποθέτηση εμπρηστικού μηχανισμού σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ.

Συγκεκριμένα, χτες στις 11.47 έγινε έκρηξη βόμβας στα χέρια υπαλλήλου εταιρείας ταχυμεταφορών στην οδό Αστυδάμαντος 71 στο Παγκράτι. Το δέμα είχε παραλήπτη την πρεσβεία του Μεξικού στη χώρα μας. Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος και η υπάλληλος τραυματίστηκε στα δάχτυλα την ώρα που μετέφερε το δέμα. Αξιοσημείωτη ήταν η ταχύτητα εντοπισμού των δραστών. Οπως ισχυρίζονται οι διωκτικές αρχές, η σύλληψη των δυο ατόμων «έγινε στα πλαίσιο ευρείας κινητοποίησης αστυνομικών δυνάμεων», ενώ «ο εντοπισμός τους έγινε με βάση τα χαρακτηριστικά του ατόμου που παρέδωσε το δέμα στην εταιρεία ταχυμεταφορών».

Επίσης, με βάση απόδειξη παράδοσης που βρέθηκε σε ένα από τα δυο άτομα που πιάστηκαν, εντοπίστηκε σε άλλη ταχυμεταφορική εταιρεία στην οδό Μερκούρη 62-64, άλλο ένα παγιδευμένο δέμα που είχε παραλήπτη την ολλανδική πρεσβεία. Ο μηχανισμός αυτός εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Οι δυο εκρηκτικοί μηχανισμοί που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων είχαν παραλήπτες την πρεσβεία του Βελγίου στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Και οι δυο εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη. Παράλληλα, δυο γυναίκες έχουν προσαχθεί στην Ασφάλεια όπου ανακρίνονται.

Θυμίζουμε ότι, τον περασμένο Ιούνη, «άγνωστοι» βρήκαν «σημαντικό κενό ασφάλειας» στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πέρασαν μέσω του ταχυδρομείου φάκελο - βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοΐδη. Καθόλου τυχαία, την επομένη της βομβιστικής επίθεσης, μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση στο ΚΚΕ, αλλά και σε όσους αγωνίζονται επιχειρώντας να συνδέσει τις «τρομο-προβοκάτσιες» με τους αγώνες του ταξικού κινήματος, για να δεχτεί το χειροκρότημα των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. και τα εύσημα του προέδρου του Γ. Καρατζαφέρη.

Πήγαν να κάψουν ζωντανούς μετανάστες

Επιθέσεις από ακροδεξιά στοιχεία έγιναν το βράδυ του Σαββάτου σε υπόγειο της οδού Αριστομένους, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με μέλη της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγκλαντές, άγνωστοι προσπάθησαν να κάψουν ζωντανούς στο υπόγειο της οδού Αριστομένους περισσότερους από 40 μουσουλμάνους.

Οι άγνωστοι άρχισαν τις επιθέσεις στο χώρο που χρησιμοποιείται ως τζαμί από το απόγευμα του Σαββάτου. Κατά τις 6.30 προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στον υπόγειο χώρο που όμως την έσβησαν όσοι βρίσκονταν μέσα. Αν και οι παρευρισκόμενοι κάλεσαν την Αστυνομία, οι δυνάμεις δεν έφτασαν ποτέ.

Στις 8.30, οι ακροδεξιοί επανήλθαν και αφού βρήκαν την πόρτα κλειδωμένη από μέσα, έβαλαν λουκέτο προκειμένου να μην μπορούν να βγουν. Στη συνέχεια έσπασαν το τζάμι και άναψαν φωτιά χρησιμοποιώντας πετρέλαιο και στουπί. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις που έφτασαν με νέα έκκληση των συγκεντρωμένων - και μέσω επικοινωνίας με την πρεσβεία του Μπαγκλαντές στην Αθήνα - τους απεγκλώβισαν.

Τραγωδία με άστεγο

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες τα ξημερώματα ένας μεσήλικας άστεγος στην περιοχή του Ταύρου. Ο άτυχος άντρας κάτω από άγνωστες συνθήκες βρέθηκε στο εσωτερικό κάδου απορριμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το πλήρωμα αποκομιδής σκουπιδιών του Δήμου πήρε τον κάδο στις 6 τα ξημερώματα δεν εντόπισε αμέσως το θύμα. Αυτό έγινε αντιληπτό όταν ο άντρας και το περιεχόμενο του κάδου ήταν ήδη στο εσωτερικό του απορριμματοφόρου. Οι υπάλληλοι του δήμου άκουσαν τις εκκλήσεις του θύματος για βοήθεια και σταμάτησαν τη μηχανή του οχήματος. Ο άτυχος άντρας απεγκλωβίστηκε με σοβαρά τραύματα και όταν το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε σε νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Ο οδηγός και οι δύο εργαζόμενοι συνελήφθησαν. Ο πρώτος αφέθηκε λίγη ώρα αργότερα ελεύθερος ενώ το ίδιο συνέβη και με τους άλλους δύο αφού πρώτα τους ασκήθηκε αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα. Φως στα αίτια της τραγωδίας θα ρίξει η έκθεση του ιατροδικαστή αλλά και η προανάκριση που διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ταύρου.

Κλειστά τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ

Από τη διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνεται ότι, λόγω των εκλογών για την Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, τα κεντρικά γραφεία της (Μαυρομματαίων 12, Αθήνα) θα παραμείνουν κλειστά από την Πέμπτη 4 Νοέμβρη έως και τη Δευτέρα 8 Νοέμβρη 2010.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

-- Για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ και στη μνήμη του πατέρα του, αγωνιστή που αταλάντευτα υπερασπίστηκε την ιδεολογία του κομμουνισμού, ο Γιάννης Λίτσιας προσφέρει 500 ευρώ, μέσω της ΝΕ Αιτωλ/νιας.

-- Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, θέλοντας να συμβάλλει στην επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του ΚΚΕ, προσφέρει 1.000 ευρώ, με τη βεβαιότητα ότι το πλάνο του Κόμματος θα υπερκαλυφθεί.

-- Η Καίτη Μπλίκα, στη μνήμη της αγωνίστριας εξαδέλφης της, ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΝΤΡΕ που έφυγε από τη ζωή, προσφέρει 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ