ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Περικοπές στις επικουρικές ενόψει

Στα σκαριά είναι τα επόμενα βήματα στην αντιασφαλιστική επίθεση

Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων που καλούν σε ξεσηκωμό
Τα σχέδια της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις των ταξικών συνδικάτων που καλούν σε ξεσηκωμό
Θέμα για τις επικουρικές συντάξεις θέτει η κυβέρνηση προεξοφλώντας ότι το κράτος δεν πρόκειται να καλύψει τα επικουρικά ταμεία. Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι «τα ταμεία πρέπει να έχουν μελέτες για τα επικουρικά. Το δημόσιο δεν μπορεί να καλύψει τα επικουρικά ταμεία». Ετσι η κυβέρνηση επαναφέρει το θέμα των επικουρικών συντάξεων ενόψει και των σχετικών μελετών που θα γίνουν μέχρι τον επόμενο Μάρτη, οι οποίες θα δείχνουν την οικονομική τους κατάσταση. Με τις δηλώσεις αυτές ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαιώνει τη σχετική διάταξη που περιελήφθη στον ασφαλιστικό νόμο, για την οποία τότε είχε προσπαθήσει να θολώσει το πραγματικό της νόημα. Τώρα βέβαια και εκ των υστέρων, ο Γ. Κουτρουμάνης επαναλαμβάνει ότι το δημόσιο δεν πρόκειται να καλύπτει τις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι δε δίνεται καμία εγγύηση γι' αυτές.

Βέβαια, αυτό που δε λέει ο υπουργός είναι ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα επικουρικά ταμεία και τα άλλα που θα δημιουργηθούν στο μέλλον βασική αιτία είναι η πολιτική που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η εισφοροδιαφυγή σε βάρος των Ταμείων και των επικουρικών έχει τη δική τους σφραγίδα. Η πάγια τακτική να ενοποιούν Ταμεία που αντιμετώπιζαν προβλήματα - αντί να τα ενισχύουν - με εύρωστα στα οποία μεταφέρονταν τα βάρη είναι και αυτή δική τους. Τώρα ανοίγουν το δρόμο για περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αντίστοιχες με αυτές των κύριων συντάξεων. Σημειώνεται μόνο ότι έτσι και αλλιώς μέχρι τώρα το κράτος δεν έδωσε ούτε μία δραχμή στα επικουρικά τα οποία στηρίζονταν αποκλειστικά στις εισφορές των εργαζομένων ή σε κοινωνικούς πόρους. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του επιβεβαιώνει ουσιαστικά την οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, δείχνοντας και αυτός ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έχει τέλος.

Δεν έχουν τέλος οι περικοπές

Την ίδια στιγμή, οι ασφαλισμένοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις περικοπές στις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) ως αποτέλεσμα της μείωσης των παροχών του Ταμείου στους ασφαλισμένους και της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία και ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση υπογράμμισαν χτες εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στις Χρηματοπιστωτικές και Συναφείς Επιχειρήσεις του Νομού Αττικής, σε συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του Ταμείου κ. Κωνσταντακόπουλο.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε το σωματείο στη διοίκηση του Ταμείου, τονίζεται πως οι παροχές είναι πολύ πίσω απ' τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Οι συμβεβλημένοι γιατροί του Ταμείου είναι λίγοι. Προκύπτουν σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τις υπηρεσίες του Ταμείου, με δεδομένο ότι υπάρχει πολύ λίγο προσωπικό, οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να περιμένουν ώρες για να εξυπηρετηθούν. Οι συνδικαλιστές ακόμα κατήγγειλαν την αδικαιολόγητη καθυστέρηση καταβολής των παροχών από το Ταμείο στους δικαιούχους.

Χωρίς πλοίο Σάμος - Ικαρία - Φούρνοι

Το πλοίο της γραμμής αποσύρθηκε χωρίς να αντικατασταθεί!

Από το περασμένο Σάββατο έχουν να δουν καράβι Ικαρία, Φούρνοι, Σάμος, ενώ, όπως όλα δείχνουν, η απομόνωσή τους θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη και ...βλέπουμε. Το ένα και μοναδικό πλοίο που είναι δρομολογημένο στη γραμμή, το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», από χτες βρίσκεται ακινητοποιημένο στον Πειραιά.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία HSW το έδεσε προκειμένου να επιθεωρηθεί και να ανανεωθούν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του, τα οποία λήγουν στις 7 Νοέμβρη, δηλαδή την Κυριακή. Ωστόσο, δεν αντικατέστησε ως όφειλε το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» με άλλο πλοίο του στόλου της, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιθεώρησης ώστε το πλοίο να ξεκινήσει τα δρομολόγιά του. Η απάντηση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, για το πότε στα νησιά αυτά θα ξαναπιάσει καράβι ήταν: «μπορεί και αύριο (σ.σ. σήμερα), μπορεί και την Τετάρτη».

Η περίπτωση των νησιών αυτών και η HSW που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών που έχει η παράδοση της ακτοπλοΐας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Η HSW, όπως και όλες οι εταιρείες για τις ...«υπηρεσίες» που προσφέρουν επιδοτούνται από πάνω με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό με την πατέντα των δήθεν άγονων γραμμών. Για τη νέα δρομολογιακή περίοδο που επίσημα άρχισε χτες 1η Νοέμβρη, θα τους δοθούν άλλα 90 εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις!

Στο μεταξύ, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης, προσφέροντας άλλη μια υπηρεσία στους εφοπλιστές, χτες το απόγευμα έδωσε παράταση ζωής στο παραμάγαζό τους, την ιδιωτική εταιρεία «Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ» (ΕΝ) παίζοντας ανοιχτά με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Σύμφωνα με χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο Γ. Διαμαντίδης «υπέγραψε τις εγκυκλίους με τις οποίες: 1ον. Χορηγούνται Πρωτόκολλα Γενικής Επιθεώρησης (πιστοποιητικά) στα πλοία (28) που λειτουργούσαν με προσωρινά πιστοποιητικά και τα οποία έληγαν στις 31 Οκτωβρίου»! Δηλαδή χωρίς να διενεργηθεί έλεγχος σε αυτά τα 28 πλοία, ο Γ. Διαμαντίδης με μία απλή υπογραφή ανανέωσε τα ληγμένα πιστοποιητικά τους και τα παρέτεινε για 6 μήνες! Επιπλέον, στην ίδια υπουργική απόφαση «δίνεται εξάμηνη παράταση σε όλα τα πιστοποιητικά τα οποία έληγαν στις 28 Φεβρουαρίου 2011. Στο διάστημα αυτό ο Ελληνικός Νηογνώμονας θα πρέπει να προσαρμοστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη χορήγηση των πιστοποιητικών»!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σκοτώθηκε 30χρονο παλικάρι

Κατέληξε και ο 54χρονος εργάτης που χαροπάλευε απ' τις 13 Οκτώβρη

Καθημερινά μακραίνει η λίστα με τα εργατικά δυστυχήματα σε τόπους δουλειάς. Την περασμένη Παρασκευή, 29 Οκτώβρη, βρέθηκε πεσμένος στη ράμπα του καταστήματος που εργαζόταν στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, ο 30χρονος Fasko Leonard, 30 ετών, αλβανικής καταγωγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο θανάσιμος τραυματισμός του επήλθε κατά την προσπάθεια σύνδεσης ρυμουλκούμενου σε φορτηγό στην κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης».

Στο μεταξύ, μετά από 19 ημέρες πάλης για τη ζωή του ο 54χρονος Γιώργος Τσακαράκης, πατέρας τριών παιδιών, άφησε τελικά την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο στο κέντρο εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου. Τόσο άντεξε το καμένο κορμί και τα σωθικά του από τους 70 τόνους καυτής λάβα μετάλλου που τον κατέκαψαν μέσα στο πύρινο κολαστήριο της «Ελληνικής Χαλυβουργιας» - ιδιοκτησίας Μάνεση - στον Ασπρόπυργο στις 13 Οκτώβρη μετά την κατάρρευση του γερανού που τη μετέφερε όταν έσπασε το συρματόσχοινο. Η κηδεία του Γιώργου Τσακαράκη θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Μακρυχώρι Καρδίτσας και θα τον αποχαιρετήσουν όλοι οι συνάδελφοί του που θα μεταβούν εκεί. Το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» θα μείνει κλειστό, θα σταματήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Την ίδια στιγμή, ο δεύτερος εργαζόμενος Πάρης Ιμανούμ, 35 ετών, ο οποίος δούλευε εκείνη την ώρα μαζί με τον Γιώργο Τσακαράκη, έχει ξεφύγει από το κίνδυνο αλλά θα συνεχίσει να νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα σε χέρια και πόδια για πολύ καιρό ακόμα, καθώς χρειάζεται αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις.

Σοβαρά εγκαύματα υπέστη ένας Σύριος υπάλληλος βενζινάδικου κατά τη διάρκεια ληστείας το βράδυ του Σαββάτου στο Χαλάνδρι. Το θύμα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο όπου και παραμένει για παρακολούθηση.

«ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ»
Διώξεις σε βάρος του ταξικού συνδικάτου

Καταγγελία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Με μήνυση κατά της Σοφίας Καλαντίδου, προέδρου της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, βουλευτού του ΚΚΕ και υποψήφιας δημάρχου στο Δήμο Παύλου Μελά, συνεχίζει την αντεργατική της επίθεση η εργοδοσία της αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδης». Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η μήνυση κατά της Σοφίας Καλαντίδου για την οποία κλήθηκε να παρουσιαστεί στον ανακριτή και να απολογηθεί, κατατέθηκε από προϊσταμένη καταστήματος που ανέλαβε για λογαριασμό της εργοδοσίας να στραφεί ενάντια στο ταξικό σωματείο.

Στόχος είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων για να δεχθούν απολύσεις, αλλαγές των ατομικών συμβάσεων εργασίας, κ.λπ., σημειώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από το μαύρο μέτωπο της εκμετάλλευσης, εργοδότες - κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο της οργάνωσης για τη διεκδίκηση των συμφερόντων τους. Να οργανωθούν μαζικά στα ταξικά τους σωματεία για να σχεδιάσουν τον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ