ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
Να τους κοπεί η φόρα

Μ' ένα φρικτό τρόπο σηματοδοτήθηκε χτες το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόστηκε από κάθε αστική κυβέρνηση που πέρασε απ' αυτόν τον τόπο.

Ενας άνθρωπος πολτοποιήθηκε μέσα στον κάδο ενός απορριμματοφόρου. Οι φρικώδεις λεπτομέρειες δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν άστεγος. Αυτός ο άνθρωπος είχε βρει στέγη μέσα σ' έναν κάδο απορριμμάτων.

Φρικτός ο συμβολισμός, αλλά εκεί στους κάδους των απορριμμάτων απειλεί να πετάξει μαζικά αυτή η πολιτική όλο και περισσότερους απ' όσους το κεφάλαιο θεωρεί περιττούς.

Ισα που κρατιούνται για να μην το ομολογήσουν οι διάφοροι γραφιάδες της αστικής τάξης. Αλλοτε με κομψές εκφράσεις κι άλλοτε με λέξεις που προδίδουν τη βαθιά περιφρόνησή τους για τον άνθρωπο που βγάζει το ψωμί του δουλεύοντας, ο ένας μετά τον άλλο εκφράζουν την αγωνία μιας τάξης, της αστικής, που γνωρίζει πως όσο είναι καιρός πρέπει να φάει και να αρπάξει όσα μπορεί περισσότερα, γιατί αργά ή γρήγορα θα 'ρθούνε τα πάνω κάτω.

Τη μέρα που ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει στους κεφαλαιοκράτες ότι τους προσφέρει άνεργους με μισθό μόλις 591 ευρώ, βγαίνει μια κυρία που έχει χρηματίσει σε διάφορους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς να μιλήσει για «προσοδοθηρία». Ετσι χαρακτηρίζει το κυνήγι του μεροκάματου και την ανάγκη του απολυμένου να έχει τουλάχιστον ένα επίδομα ανεργίας. Εντελώς συμπτωματικά τον ίδιο όρο χρησιμοποιεί και ο άλλος, που μοστράρει σαν εχέγγυο της άποψής του την ιδιότητα του καθηγητή σε κάποιο αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Ακράτητος στο παραλήρημά του, εξανίσταται, μάλιστα, γιατί ο λαός μας θεωρεί ήρωα τον Βελουχιώτη.

Γνωρίζουν τέτοιου τύπου γραφιάδες, γιατί η τάξη που εκφράζουν το γνωρίζει, ότι δεν έχουνε καιρό για χάσιμο. Ο ανταγωνισμός μεταξύ καπιταλιστών για το ποιος θα τσακίσει περισσότερους εργάτες για να βγάλει περισσότερα κέρδη, παίρνει όλο και πιο άγρια μορφή. Και τίποτα δε βεβαιώνει ότι τα θύματα αυτού του πολέμου θα περιμένουν μέσα σ' έναν κάδο απορριμμάτων να τους λιώσει η μηχανή.

Γνωρίζουν ότι όπως ήταν θέμα χρόνου να εκφραστεί η πολιτική τους σαν αυτό που είναι, μια σκέτη κτηνωδία, έτσι είναι θέμα χρόνου και να σηκώσει κεφάλι η εργατική τάξη. Αυτό θέλουν να προλάβουν.

Πρέπει να πάρουν απάντηση. Από μια τάξη απέναντι σε μια άλλη τάξη. Αυτή είναι η σύγκρουση. Κι αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί και στις 7 και στις 14 του Νοέμβρη. Βγάζοντας και από την κάλπη ισχυρή τη «Λαϊκή Συσπείρωση», πιο δυνατό το ΚΚΕ!

Πρέπει να τους κοπεί η φόρα. Πρέπει να μην μπορούν να αποκαλούν βολεμένη την εργατική τάξη, να μην μπορούν να χλευάζουν το κυνήγι του μεροκάματου. Να μην μπορούν να χαρακτηρίζουν εθνικό συμφέρον το συμφέρον του εφοπλιστή. Να μην μπορούν να χαρακτηρίζουν πολιτική του πεζοδρομίου ό,τι εντοπίζει τα πτώματα από την πολιτική τους στο δρόμο, να μην μπορούν τέλος να υποδεικνύουν, απαιτώντας ποια θα είναι η κυβέρνηση που ντε και καλά πρέπει να υπάρχει σ' αυτόν τον τόπο.

Η αγριάδα που πουλάνε μέσα από τα κείμενά τους δεν είναι άλλο από αντανάκλαση της αγριάδας ενός συστήματος που απειλεί με το βούρδουλα όσο θεωρεί τον αντίπαλό του αδύναμο.

Αυτός ο αδύναμος αντίπαλος, μπορεί να αποδείξει ότι έχει τη δύναμη να τσακίσει το χέρι που κρατά το βούρδουλα. Εχει ξαναγίνει. Θα ξαναγίνει.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙΑΖΟΥΝ

ΘΡΑΣΟΣ: «Για την Ελλάδα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που χαράσσει το Μνημόνιο (...) Αν δεν μπει τάξη στην κόπρο του Αυγείου του Δημοσίου, και αν δεν εκλείψουν τα προνόμια και τα κεκτημένα που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό και περιχαρακώνουν τις αγκυλώσεις (...) Ο καθρέφτης στη χώρα μας δείχνει μία κοινωνία με γενικευμένη προσοδοθηρία, μία "κοινωνία των βολεμένων", όπου το κράτος μοιράζει διορισμούς, άδειες, προμήθειες, συντάξεις, επιδοτήσεις και επιδόματα (...) Βλέπουμε ομάδες συμφερόντων - φορτηγατζήδες, φαρμακοποιούς, δικηγόρους, δασκάλους, ναυτεργάτες, συνδικάτα του ευρύτερου δημόσιου τομέα - να αντιδρούν στην αφαίρεση προσόδων που έχουν εξασφαλίσει σε βάρος του εθνικού συμφέροντος (...) Η Αριστερά δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την στείρα πολιτική του πεζοδρομίου και να τεκμηριώσει τον λόγο της (...) Το τελευταίο εξάμηνο πάρθηκαν γενναία μέτρα - ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, άνοιγμα επαγγέλματος φορτηγών Δ.Χ. και βυτιοφόρων - που αναβάλλονταν εδώ και δεκαετίες (...) Χρειάζεται ένα αναπτυξιακό όραμα, βασισμένο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει. Ας της δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία» (από άρθρο της Μιράντας Ξαφά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ: «Το κατεξοχήν σύνθημα του ναρκισσισμού; "Δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε" (...) Τώρα, κάποιοι προτείνουν να μην πληρώσουμε τα δανεικά ή να "ξεσηκωθούμε" (...) Η ισοπέδωση ονομάστηκε ισότητα, η προσοδοφορία λαϊκό δικαίωμα και η καταπάτηση των νόμων επαναστατική ανυπακοή. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται κατανοητά φαινόμενα όπως η ανάδειξη του Αρη Βελουχιώτη σε σύμβολο του Ελληνισμού (...) Οι ιδεολογίες δεν πεθαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη και η ιδεολογία της χρεοκοπίας δεν αποτελεί εξαίρεση (...) Ο επιθανάτιος ρόγχος της ιδεολογίας της χρεοκοπίας της θα επισπευσθεί, όσο αναδεικνύεται δημόσια ο επιζήμιος ρόλος της με άμεσο και συστηματικό τρόπο» (ο Σ. Καλύβας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΨΗΦΟ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ ρίξτε στην κάλπη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επικίνδυνο εκλογικό παιχνίδι

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΚΑΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ θέλει να φύγει;

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τέσσερα σενάρια εκλογικής τρέλας

ΕΘΝΟΣ: 7 ΝΤΕΡΜΠΙ κρίνουν τον νικητή των εκλογών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μαραθώνιος εκλογολογίας

Η ΑΥΓΗ: Σηκώνουν το γάντι

ΤΑ ΝΕΑ: Φόρος περαίωσης για μηδέν εισόδημα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Η Ελλάδα το Κέντρο του Κόσμου

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ και στον ιδιωτικό τομέα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Με ψεύτικα στοιχεία ο Σημίτης έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Κατασχέσεις για χρέη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Πάγκαλου με το χρέος

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Λαϊκή Συσπείρωση» για την αντεπίθεση

«Με το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εκβιάσει με τρόπο ωμό και απροκάλυπτο το λαό και ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ομως, στην πραγματικότητα η χρεοκοπία για τα λαϊκά στρώματα έχει ξεκινήσει. Η στάση πληρωμών είναι ήδη καθημερινότητα για τους ανέργους, τους εκ περιτροπής απασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος της Υγείας, της Παιδείας, στις δόσεις των δανείων, στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού και του τηλεφώνου.

***

Η δυσκολία, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζουν πολλοί να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης δε θα ξεπεραστεί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, γιατί πολύ απλά τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για το λαό. Αυτός θα είναι ούτως ή άλλως χαμένος όσο δεν ανατρέπεται αυτή η πολιτική. Αυτήν την αλήθεια αποκαλύπτει η απειλή της μη καταβολής των μισθών και των συντάξεων: Οτι θέλουν πάντα να στέλνουν το λογαριασμό στο λαό και ποτέ να μη θίγουν τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, είναι κόμματα του κεφαλαίου.

***

Κανένας φόβος, λοιπόν, και καμία υποχώρηση μπροστά στον εκβιασμό. Αν οι εργαζόμενοι πρέπει να ανησυχούν για κάτι, αυτό είναι η κλιμάκωση της επίθεσης. Τα εκβιαστικά διλήμματα πρέπει να πέσουν στο κενό. Η προσπάθεια εκφοβισμού πρέπει να προσκρούσει στον τοίχο της λαϊκής απαίτησης να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Τα περί χρεοκοπίας φέρνουν στην πρώτη γραμμή την ανάγκη της λαϊκής αντεπίθεσης»

(Από συνέντευξη του Γιώργου Μαρίνου στον κυριακάτικο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ