ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1972: Υπογράφεται η Συμφωνία ΣΑΛΤ για τους πυραύλους

Ο Ρ. Νίξον και ο Λ. Μπρέζνιεφ ανταλλάσουν χειραψία μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στις 3 Οκτώβρη 1972 στην Ουάσινγκτον.
Ο Ρ. Νίξον και ο Λ. Μπρέζνιεφ ανταλλάσουν χειραψία μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στις 3 Οκτώβρη 1972 στην Ουάσινγκτον.
Στις 3 Οκτώβρη του 1972, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Σοβιετική Ενωση υπογράφουν στην Ουάσιγκτον δυο συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων. Με την πρώτη, τη λεγόμενη SALT, περιορίζονται σε 200 οι αμυντικοί πυρηνικοί πύραυλοι για κάθε πλευρά, ενώ η δεύτερη αφορά στον περιορισμό των επιθετικών πυραύλων των δυο χωρών.

Γενικά, το 1972 χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΣΣΔ με τις ΗΠΑ στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ κρατών με διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα.

Στις 22 Μάη του 1972 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, επισκέπτεται τη Μόσχα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη Σοβιετική Ενωση και απ' την άποψη αυτή, το γεγονός αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Νίξον, αποδεικνύεται πολύ παραγωγική, αφού καταλήγει σε μεγάλο αριθμό συμφωνιών.

Η πιο σημαντική από τις συμφωνίες, αφορά στον έλεγχο και τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αρχής γενομένης με τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων, που ο αριθμός τους περιορίζεται σε 200 για κάθε πλευρά. Για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων, αποφασίζεται η σύσταση αμερικανοσοβιετικής επιτροπής. Υπογράφονται επίσης συμφωνίες για διαπραγματεύσεις σε ναυτικά θέματα, για συνεργασία στους τομείς των διαστημικών πτήσεων, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, για την ενίσχυση του ΟΗΕ, για τη χαλάρωση της έντασης στην Ευρώπη και για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού.

Η τελική υπογραφή των συμφωνιών για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων έγινε στις 3 Οκτώβρη στην του Ουάσιγκτον και χαιρετίστηκε απ' όλο τον κόσμο. Ηταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα προσέγγισης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου, την οποία ακολούθησαν οι ΗΠΑ απέναντι στη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες. Η υπογραφή της Συμφωνίας SALT αναπτέρωσε τις ελπίδες των λαών για ύφεση και ειρήνη.

Καιρός

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές, ενώ από τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι, νοτιοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στο Ιόνιο τοπικά πολύ ισχυροί, ενώ στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 14-27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14-29, στο Αιγαίο από 17-28 και στη Θεσσαλονίκη από 17-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που κατά περιόδους θα είναι πυκνότερες και υπάρχει πιθανότητα προς το βράδυ να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13-28 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1897 Γεννιέται ο Λουί Αραγκόν. Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός. Μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1927 και της Κεντρικής του Επιτροπής απ' το 1954. Στα πρώτα στάδια της λογοτεχνικής του δημιουργίας ακολουθεί το ρεύμα του υπερρεαλισμού με έντονο πνεύμα κριτικής του αστικού κόσμου. Στροφή προς το ρεαλισμό σηματοδοτεί το ποίημα του «Το κόκκινο μέτωπο» το 1931, όπου αναγνωρίζει τη Σοβιετική Ενωση ως το σύμβολο του νέου κόσμου. Στη συνέχεια, στα μυθιστορήματά του απεικονίζει την εργατική τάξη ως την ανερχόμενη δύναμη του έθνους. Συμμετέχει στην οργάνωση της γαλλικής αντίστασης κατά των Γερμανών και γίνεται ο βάρδος της. Το σημαντικότερο, ίσως, έργο του, ο κύκλος μυθιστορημάτων με τίτλο «Ο πραγματικός κόσμος», ολοκληρώνεται το 1951 με το μυθιστόρημα «Οι κομμουνιστές».

Ο Λουί Αραγκόν βραβεύτηκε με το Βραβείο Λένιν το 1957.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Υπουργών Επικοινωνιών των χωρών - μελών της ΕΕ, πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο υπό τη γαλλική προεδρία, με θέματα που αφορούν την «απελευθέρωση» της αγοράς στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και σχέδιο Κοινοτικής Οδηγίας για τη σταδιακή «απελευθέρωση» της αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το 2003 μέχρι το 2007 (σελίδα 14)

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για την κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αισιοδοξία για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, σε ομιλία του για την έναρξη των εργασιών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ για το Κυπριακό υποστήριξε ότι η συνομοσπονδία είναι η ρεαλιστικότερη λύση (σελίδα 14)

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ έντονα η πολιτική της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας και του «κοινωνικού διαλόγου», καθώς και η στάση αδράνειας και υποταγής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στο 7ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη(σελίδα 18)

«ΑΝΑΤΑΡΑΞΕ» τα «παραδείσια νερά της ΕΕ» η βδομάδα που πέρασε, καθώς οι Δανοί, την Πέμπτη, απέρριψαν την προοπτική της χώρας της μέσα στην ΟΝΕ, αλλά και τη ζώνη του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με ένα «ΟΧΙ», που δεν αφορά μόνο αυτή καθαυτή την οικονομική ενσωμάτωση, αλλά όλο το τερατώδες ευρωπαϊκό οικοδόμημα (σελίδα 23)

ΔΙΚΕΣ στις 13 Οκτώβρη, για εβδομήντα ψαράδες - σφουγγαράδες της Καλύμνου, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις το Γενάρη του '99 και η ΚΟ Καλύμνου του ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, καθιστώντας την υπεύθυνη για τη συνέχεια των δικαστικών διώξεων σε βάρος ανθρώπων που διεκδικούν την ίδια την επιβίωσή τους (σελίδα 26)

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα για να μην τσιμεντοποιηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του κτήματος ΘΩΝ, ζητά από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη τη διαδικασία που ακολούθησαν μέχρι τώρα, τόσο τα υπουργεία, όσο και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών για την εξυπηρέτηση του μεγαλοεργολάβου Βωβού (σελίδα 32)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 3 ΟΚΤΩΒΡΗ

1915 Απόβαση αγγλογαλλικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη.

1935 Τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας εισβάλλουν στην Αβησσυνία. Αρχίζει ο ιταλο-αβησσυνιακός πόλεμος.

1944 Αποβιβάζονται αγγλικά στρατεύματα στην Ελλάδα.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ).

1966 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

1966 Μια παλιά ιστορία, τόσο ...νέα. Διαστάσεις σκανδάλου παίρνει η ψηφοθηρική παρέμβαση πολιτικών στα ποδοσφαιρικά. Ο υπουργός Δημοσίων Εργων Κ. Μακρής απειλεί με παραίτηση, αν δεν προβιβαστεί (παράτυπα) στην Α` Εθνική ο ΟΦΗ, ο υπουργός Βιομηχανίας Ι. Γκλαβάνης απαιτεί από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να παραμείνει στην Α` Εθνική η Νίκη Βόλου (αν και υποβιβάστηκε), ενώ ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Τ. Δρούλιας εκδηλώνει «ζωηρό ενδιαφέρον» για την τύχη του Παναιγιάλειου.

1969 Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί τον αντιπρόσωπο της Ελλάδας να αποχωρήσει.

1967 Το 86% των Αμερικανών στρατιωτών στο Βιετνάμ κάνει καθημερινή χρήση μαριχουάνας, όπως προκύπτει από έρευνα μελών του Κογκρέσου στα αμερικανικά στρατόπεδα στο Βιετνάμ.

1973 Η Σοβιετική Ενωση ζητεί την παρέμβαση του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εκτελέσεων αριστερών από τη χούντα του Πινοσέτ στη Χιλή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κουρτ Βαλντχάιμ ζητεί να μην εκτελεστεί ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής, Λουίς Κορβαλάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ