ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Απέσπασαν απόφαση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Με νέα κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες τα ταξικά τους συνδικάτα στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ

Από τη χτεσινή συμβολική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
Από τη χτεσινή συμβολική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ
Με συμβολική κατάληψη, χτες το μεσημέρι, στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, άνεργοι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, μαζί με τα ταξικά τους συνδικάτα, έδωσαν μία ακόμα δυναμική αγωνιστική απάντηση στην πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, που τους καταδικάζει στην ανεργία και την εξαθλίωση. Πολιτική που την ίδια ώρα εξασφαλίζει δισεκατομμύρια στους εφοπλιστές για να κατασκευάσουν πλοία σε ναυπηγεία της Ασίας και από πάνω προσφέρει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βορά στις πολυεθνικές μαζί με τρελό χρήμα από τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, ξεχαρβαλώνοντας συνολικά τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Οι εργατοτεχνίτες απαίτησαν και κατάφεραν να αποσπάσουν απόφαση από τη διοίκηση του Οργανισμού να καταβληθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.200 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν είναι ότι απαιτούνται από μηδέν έως 100 ένσημα το 2010, που σημαίνει ότι θα καταβληθεί σε όλους τους ανέργους. Το μέτωπο του αγώνα από την ερχόμενη βδομάδα θα μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου αυτό να κάνει πράξη την απόφαση του ΟΑΕΔ και να καταβληθούν τα χρήματα.

Οι εργατοτεχνίτες συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Από εκεί με μηχανοκίνητη πορεία έφτασαν στο κτίριο του ΟΑΕΔ, το οποίο και κατέλαβαν συμβολικά μέσα και έξω με αιφνιδιαστική και καλά οργανωμένη «κίνηση».

Συναντήθηκαν με τον διοικητή του Οργανισμού και στη συνέχεια με την αποφασιστικότητά τους επέβαλαν στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ να ληφθεί απόφαση για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σ. Πουλικόγιαννης, μιλώντας στη συνέχεια στους συγκεντρωμένους εργάτες, αφού κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη βάρβαρη πολιτική της, την οποία συνεπικουρούν ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχει μετατρέψει τον ΟΑΕΔ σε παραμάγαζο των μεγαλοεπιχειρηματιών για να ενισχύσει την κερδοφορία τους, επισήμανε: «Εμείς διεκδικούμε δουλειά. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα για την ανάπτυξη της Ζώνης και όλων των ναυπηγείων. Αυτοί εξασφαλίζουν 5 δισ. στους εφοπλιστές να φτιάχνουν καράβια στην Κίνα, αλλά και στο έργο της ΠΕΤΡΟΛΑ που έχει δουλειά, μας αποκλείουν γιατί δε θέλουμε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους. Λοιπόν θα μας πληρώνουν μέχρι να βρούμε δουλειά». Ο αγώνας τον εργαζομένων θα κλιμακωθεί την ερχόμενη βδομάδα με νέες κινητοποιήσεις στον ΟΛΠ και στο υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας χωροθέτηση της Ζώνης, ν' ανοίξει το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να κατασκευαστεί εδώ η δεξαμενή «πάναμαξ» που θα τοποθετηθεί στη Ζώνη. Τακτική επιδότηση όλων των ανέργων στο 80% του μεροκάματου, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο πρώην δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και σήμερα ξανά υποψήφιος δήμαρχος της πόλης με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Πυρ ομαδόν κατά των Συλλογικών Συμβάσεων

Νέο «κρούσμα» κατάργησης της ΕΓΣΣΕ, αυτή τη φορά σε επιχείρηση της Ημαθίας

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ θα δώσει δύναμη στους εργάτες για αντίσταση, αλλά και αντεπίθεση(φωτ. από παλιότερη παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας)

Phasma

Η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ θα δώσει δύναμη στους εργάτες για αντίσταση, αλλά και αντεπίθεση(φωτ. από παλιότερη παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας)
Με τις πλάτες της κυβέρνησης, το κεφάλαιο κλιμακώνει την επίθεσή του στους μισθούς και τα μεροκάματα, ξηλώνει τις συμβάσεις εργασίας. Η επίθεση αυτή αποδεικνύει τη σημασία που έχει για τη μεγαλοεργοδοσία η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ξεδιπλώνεται με την επιβολή από την εργοδοσία σε μια σειρά τόπους δουλειάς με την απλόχερη στήριξη ξεπουλημένων συνδικαλιστών, επιχειρησιακών συμβάσεων κατώτερων ακόμα και αυτών των πενιχρών κατώτερων ορίων που βάζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) σε μισθούς και μεροκάματα.

Ετσι, μετά την επιχειρησιακή σύμβαση με την οποία στον όμιλο «G4S SECURE SOLUTIONS SA» θεσπίζεται κατώτερος μισθός στα 640 ευρώ, ανάλογη συμφωνία υπέγραψε με το επιχειρησιακό σωματείο και η διοίκηση των «Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών ΑΕ» στην Ημαθία (όπως προκύπτει από χτεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ημερησία»). Σύμφωνα με αυτή, ο εισαγωγικός μισθός στην επιχείρηση διαμορφώνεται στα 701,79 ευρώ, έναντι 739.56 ευρώ που ορίζει η ΕΓΣΣΕ. Ακόμα χειρότερα, η μείωση στα άλλα κλιμάκια φτάνει μέχρι και τα 200 ευρώ κάτω από αυτό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Συγκεκριμένα για εργαζόμενο με 3 έως 4 χρόνια υπηρεσία η επιχειρησιακή σύμβαση που επέβαλε η εργοδοσία της ΕΛΒΙΖ ο μισθός για εργαζόμενο με εκπαίδευση δημοτικού είναι μόλις 715,29 ευρώ, 728,79 ευρώ (γυμνάσιο) και με εκπαίδευση λυκείου 743,40 ευρώ, όταν σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ για τη δεύτερη τριετία ο βασικός μισθός, ανεξάρτητα εκπαιδευτικής βαθμίδας, είναι 801, 17 ευρώ για τη δεύτερη τριετία (άρα και για το τέταρτο έτος εργασίας). Αντίστοιχα, για το 9ο και 10ο έτος εργασίας η αμοιβή διαμορφώνεται στα 743,40 ευρώ, 770,39 ευρώ και 786,14 ευρώ για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα αντίστοιχα, όταν, σύμφωνα με την Εθνική Σύμβαση για την 3η τριετία και πλέον (άρα 9ο και 10ο έτος) ο μισθός διαμορφώνεται στα 946,84 ευρώ. Δηλαδή για τον εργάτη δημοτικού η αμοιβή είναι μικρότερη κατά 203 ευρώ(!) και το ποσοστό μείωσης του μισθού του 21,5%.

Και, βέβαια, η εργοδοσία με τη συνεργασία της ηγεσίας του σωματείου που υπέγραψε τη σύμβαση βρήκε και τα κατάλληλα προσχήματα. Ετσι, στο προοίμιο της Σύμβασης, επικαλείται «τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν, την εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης...» αλλά και «τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η εταιρεία έναντι της ΑΤΕ, ως προς τη ρύθμιση των χρεών της...» Δηλαδή, οι εργάτες πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση, εκβιάζονται με τα χρέη προς κάποια τράπεζα, αλλά και την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, η οποία βέβαια άνοιξε το δρόμο για τους καπιταλιστές, δίνοντας το «καλό» παράδειγμα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Κατέληξαν οι εργαζόμενοι στην Εδεσσα

Τραυματισμός 35χρονου εργάτη και στο Ηράκλειο της Κρήτης

Στους τρεις τελικά ανήλθε ο αριθμός των νεκρών - δύο εργάτες και η 66χρονη ιδιοκτήτρια του σπιτιού - από την κατάρρευση σπιτιού στην περιοχή Βαρόσι, στην Εδεσσα, το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του Τμήματος Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Πέλλας, οι δύο εργάτες αλβανικής καταγωγής (ηλικίας 41 και 42 ετών) κάθονταν δίπλα σε τοίχο που είχε κατασκευαστεί από χώμα και πέτρα προκειμένου να κάνουν διάλειμμα από τις εργασίες συντήρησης που έκαναν, όταν ο τοίχος κατέρρευσε καταπλακώνοντας τους δύο οικοδόμους και τους δύο ιδιοκτήτες του σπιτιού. Ο 41χρονος εργάτης Κούρτι Λαβντριμ ανασύρθηκε νεκρός, ενώ ο συνάδελφός του Κόσι Εμρουλα, 42 ετών, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Εδεσσας, όπου και υπέκυψε στα τραύματά του χθες το πρωί. Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού Αθηνά Αϊκου κατέληξε τις βραδινές ώρες της Δευτέρας ύστερα από χειρουργική επέμβαση στο Γ. Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Θεσ/νίκης όπου είχε μεταφερθεί. Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται και ο δεύτερος ιδιοκτήτης του σπιτιού, 41 ετών, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Εκ των υστέρων, καθώς ανύπαρκτοι είναι οι προληπτικοί έλεγχοι, έσπευσε στην περιοχή κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και της Πολεοδομίας, για να διαπιστώσει εάν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ενώ το υπουργείο Εργασίας για να αποκρύψει την έλλειψη ελέγχων και πριν ακόμα διερευνηθούν τα ακριβή αίτια, έσπευσε με ανακοίνωση να αποδώσει την κατάρρευση «πιθανότατα λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων»!

Τραυματίστηκε εργάτης

Ενα ακόμη σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύμα αυτή τη φορά έναν 35χρονο εργάτη, βοηθό χειριστή πρέσας της εταιρείας «ΛΑΦΑΡΓΚ».

Το «ατύχημα» έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα σε οικοδομή όπου και έριχνε μπετά στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά του Ηρακλείου, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος χτυπήθηκε από τη μάνικα πρέσας με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του και να πέσει από τον πρώτο όροφο.

Από την πτώση του ο 35χρονος εργάτης τραυματίστηκε σοβαρά με πολλαπλά κατάγματα στα πόδια, στα χέρια, αλλά και στη λεκάνη.

Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο παρέλαβε και μετέφερε τον τραυματία στο «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Για μια ακόμη φορά, η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας κόντεψαν να στοιχίσουν τη ζωή σε έναν ακόμη εργαζόμενο. Σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εργοδοτική αυθαιρεσία, και στο Ηράκλειο ο αριθμός των εργατικών «ατυχημάτων» έχει αυξηθεί δραματικά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ G4S
Να απαντήσουν αγωνιστικά με το ταξικό τους συνδικάτο

Εξόρμηση έξω από τα γραφεία της εταιρείας έκανε χτες το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας

Στο έδαφος της τρομοκρατίας που στρώθηκε με τη συμβολή των εργατοπατέρων, η εργοδοσία απαιτεί την πλήρη υποταγή των εργαζομένων (φωτ. από κινητοποίηση του κλαδικού και άλλων ταξικών συνδικάτων ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις, το 2005)
Στο έδαφος της τρομοκρατίας που στρώθηκε με τη συμβολή των εργατοπατέρων, η εργοδοσία απαιτεί την πλήρη υποταγή των εργαζομένων (φωτ. από κινητοποίηση του κλαδικού και άλλων ταξικών συνδικάτων ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις, το 2005)
«Να γίνουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις. Να πάρουν απόφαση για κινητοποιήσεις. Να αποφασίσουν την καθαίρεση των διοικήσεων αυτών των σωματείων που αποφάσισαν πως με 640 ευρώ ένας εργαζόμενος μπορεί να συντηρεί την οικογένειά του, να μεγαλώνει τα παιδιά του»! Μ' αυτό το κάλεσμα και εξόρμηση, χτες το ξημέρωμα, έξω από τα γραφεία της «G4S SECURE SOLUTIONS SA» στην Π. Ράλλη, το ΠΑΜΕ και το ταξικό Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας ανέδειξαν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν η εργοδοσία και οι υπηρέτες της.

Η εργοδοσία και η ηγεσία των σωματείων των υπαλλήλων του ομίλου «G4 Securicor» και της εταιρείας «G4S Guarding Security Services SA» υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει ότι «ο νόμιμος μηνιαίος μισθός των εργαζομένων με την ειδικότητα προσωπικό ασφαλείας που έχουν χρόνο υπηρεσίας στην εν λόγω ειδικότητα από 0 έως 3 χρόνια και για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται στη φύλαξη του έργου της ΗΣΑΠ ΑΕ θα είναι 640 ευρώ»! Δηλαδή, 100 ευρώ κάτω και απ' αυτή την άθλια σύμβαση που έχει υπογράψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Εργοδότες και «συνδικαλιστές» επικαλούνται «την εντεινόμενη οικονομική κρίση» και «τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης των επιχειρήσεων...».

Οι «συνδικαλιστές» που υπογράφουν τέτοιες συμφωνίες δεν είναι εκπρόσωποι των εργατών, το μόνο που αντιπροσωπεύουν είναι τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, ανέδειξαν τα μέλη του ταξικού συνδικάτου που μοίραζαν ανακοινώσεις στους εργαζόμενους ενώ πήγαιναν να πιάσουν δουλειά.

Οπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, «η G4S αποτελεί τον κορυφαίο παγκόσμιο όμιλο παροχής ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας. Εξειδικεύεται στην κατανόηση και στην ανάλυση υπαρχόντων και μελλοντικών κινδύνων που απασχολούν τους πελάτες της - δημόσιος τομέας, πολυεθνικές εταιρείες και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο -, και εξασφαλίζει λύσεις ασφαλείας προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους». «Οραμα» της εταιρείας είναι «να καθιερωθούμε ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος φορέας παροχής ολοκληρωμένων λύσεων ασφαλείας». Διατηρεί «επιχειρησιακούς οργανισμούς σε περισσότερες από 116 χώρες» και - όπως ισχυρίζεται - «διαθέτει τον μεγαλύτερο και αρτιότερο τεχνολογικά στόλο οχημάτων και εκτελεί περισσότερες από 800.000 διακινήσεις αξιών ετησίως, ενώ οι μεταφερόμενες αξίες ξεπερνούν το ένα δεύτερο του ετήσιου ΑΕΠ».

Μάλιστα, η εργοδοσία αναλαμβάνει να διευκρινίσει πως «οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής διαθέτουν υψηλά πρότυπα επιχειρησιακής απόδοσης και πάθος για άριστη εξυπηρέτηση των πελατών». Δηλαδή, «κράχτη» για την κυριαρχία της στο χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί η αποφασιστικότητά της να συμπιέσει τις ανάγκες (βλ. δικαιώματα) των εργαζομένων όσο απαιτεί η προσέλκυση πελατών. Ετσι, με την πρόθυμη συνεργασία των «συνδικαλιστών» του χώρου φροντίζει να εξασφαλίσει φτηνές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους πελάτες της, μεταξύ των οποίων είναι και το ελληνικό Δημόσιο που - συστηματικά - στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων πρωτοστατεί στο πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΟΝΤΙ - ΒΜΤΕ
Κινητοποιήσεις ενάντια στους εκβιασμούς

Αγωνιστικά απαντούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της πολυεθνικής μετάλλου «ΚΟΝΤΙ» και της «ΒΜΤΕ», στο Βόλο. Χτες προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς της εισόδου της Β' Βιομηχανικής Περιοχής, έχοντας στο πλευρό τους και τους εργαζόμενους της επιχείρησης «ΒΕΜΕΚΕΠ», οι οποίοι, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, έκαναν δίωρη στάση εργασίας.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι 135 εργαζόμενοι της «ΚΟΝΤΙ», που εδώ και δύο μήνες είναι σε διαθεσιμότητα, διατράνωσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν ενωμένοι για το δικαίωμα στη δουλειά για όλους, απάντησαν αγωνιστικά στο εκβιαστικό δίλημμα της εργοδοσίας «ή θα γίνουν 60 απολύσεις ή θα κλείσει το εργοστάσιο». Και όρισαν νέο ραντεβού, στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τρίτη, στις 5 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι εργαζόμενοι της «ΒΜΤΕ», που έχουν να πληρωθούν εδώ και περίπου δύο μήνες, χτες απήργησαν και σήμερα πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, το ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», σήμερα, στις 7 μ.μ., συγκαλεί γενική συνέλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ