ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Επιμένουν εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές

Ελιγμοί και απειλές από την κυβέρνηση Σαρκοζί

Χιλιάδες διαδήλωσαν και χθες στην πρωτεύουσα και σε δεκάδες άλλες πόλεις με τη συμμετοχή της νεολαίας
Χιλιάδες διαδήλωσαν και χθες στην πρωτεύουσα και σε δεκάδες άλλες πόλεις με τη συμμετοχή της νεολαίας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε απόφαση για νέα γενική απεργία στις 28 Οκτωβρίου και νέο συλλαλητήριο, στις 6 Νοεμβρίου, κατέληξε η συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, χθες το απόγευμα, υποστηρίζοντας ότι οι εργατικές κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου θα συνεχιστούν ακόμη και αν ψηφιστεί από τη Γερουσία. Η απόφαση λήφθηκε ομοφώνως, παρά το ότι οι συνδικαλιστικές ενώσεις που επηρεάζονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (τα κυριότερα CFDT, Unsa) εξέφραζαν, νωρίτερα, επιφυλάξεις για τη «ριζοσπαστικοποίηση των διαμαρτυριών».

Η στάση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια να εναρμονιστούν, με κάποιο τρόπο, στους ελιγμούς που κάνει η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία, αν και προσπαθεί να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δήλωσε ότι σε γενικές γραμμές «αποδέχεται» τη λογική της πρόβλεψης του νομοσχεδίου για αύξηση των χρόνων εισφορών σε 41,5 χρόνια (δηλαδή δουλειά ως τον ...τάφο), από 37,5 που είναι σήμερα. Εντούτοις, όπως φαίνεται, η πίεση των εργαζομένων στα ξεχωριστά σωματεία και κλάδους περιορίζει τις δυνατότητες ελιγμών.

Το σύνολο των συνδικαλιστικών ηγεσιών κάλεσε τα μέλη των σωματείων τους, αλλά και όλους τους εργαζομένους να συνεδριάσουν εντός των επομένων ωρών και να αποφασίσουν για τους τρόπους περαιτέρω κλιμάκωσης. Παράλληλα, η συνδικαλιστική οργάνωση CGT, κυρίως το τμήμα της που αφορά στις βιομηχανικές ζώνες και στα σωματεία που βρίσκονται σε απεργίες διαρκείας, έχει, ήδη, ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων, μαζί με Οργανώσεις του ΚΚ Γαλλίας, για την ενίσχυση των απεργιακών ταμείων προκειμένου να υποστηριχθούν οι οικογένειες των απεργών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση, σε ένα ακόμη δείγμα ότι πιέζεται ιδιαίτερα, επιστράτευσε το άρθρο 44 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να «απαιτήσει» την ψήφιση νομοσχεδίων από τη Γερουσία, όχι κατ' άρθρο, αλλά στο σύνολο με μία ψήφο. Ετσι, διακόπτεται βιαίως η συζήτηση, και αναμένεται η ψηφοφορία εντός των επομένων 24ώρων. Ο Σαρκοζί, μάλιστα, προκάλεσε περαιτέρω, απορώντας «γιατί υπάρχει αντίδραση στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, όταν η πρόβλεψη είναι ότι ένας στους δύο ανθρώπους θα ζήσει περίπου 100 χρόνια»!

Η κίνηση δε φάνηκε να πτοεί τους απεργούς. Και χθες, τα 12 διυλιστήρια της χώρας παρέμειναν αποκλεισμένα και το «κυνηγητό» γύρω από τις μπλοκαρισμένες αποθήκες συνεχίστηκε. Η έλλειψη καυσίμων είναι πλέον αισθητή με το 1/4 των πρατηρίων καυσίμων να είναι κλειστά. Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, αλλά και στα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το εξωτερικό.

Ασφυξία προκάλεσαν οι απεργοί οδηγοί φορτηγών στο Παρίσι, αποκλείοντας όλες τις περιφερειακές οδικές αρτηρίες, ενώ ανάλογες κινήσεις έγιναν στο λιμάνι του Καλαί και στο νότο στα Πυρηναία. Στη Μασσαλία, η απεργία τείνει να γίνει γενική με το λιμάνι και το αεροδρόμιο να υπολειτουργούν, τους δρόμους να είναι αποκλεισμένοι, τις δημόσιες υπηρεσίες κλειστές. Στην Τουλούζη, απεργοί από τα εργοστάσια της «Airbus» και της «Hewllet Packard» διαδήλωσαν στους δρόμους, ενώ οι απεργοί σιδηροδρομικοί δημοσιοποίησαν («Humanite») τα πλαστά στοιχεία που η διοίκηση των σιδηροδρόμων δημοσιεύει για το ποσοστό των απεργών (γίνονται κυλιόμενες 24ωρες), το οποίο φαίνεται ότι, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται πάνω από το 50%, αλλά παρουσιάζεται πολύ χαμηλότερο.

Μαζική συμμετοχή μαθητών και φοιτητών

Σε κλιμάκωση προχωρούν μαθητές και φοιτητές με τις Ενώσεις τους να καλούν σε συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις και συνέχιση των καταλήψεων ή και άλλων διαμαρτυριών, παρά το ότι αρχίζουν οι σχολικές διακοπές Toussaint, στις οποίες η κυβέρνηση προσέβλεπε για αποδυνάμωση των αντιδράσεων της νεολαίας. Ηδη, 33 από τις 80 πανεπιστημιακές σχολές είναι υπό κατάληψη, όπως και εκατοντάδες σχολεία. Χθες, δεκάδες χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν ειρηνικά, περιφρουρώντας τις διαμαρτυρίες τους, σε πολλές γαλλικές πόλεις.

Επεισόδια από τους γνωστούς προβοκατόρικους μηχανισμούς σημειώθηκαν μόνο στη Λυών, που αξιοποιήθηκαν δεόντως από την αστυνομία και τα ΜΜΕ. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και δακρυγόνα και τραυμάτισαν αρκετούς νέους. Παρά τον περιορισμένο χαρακτήρα των επεισοδίων, ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ απειλούσε όσους «μετατρέπουν τη χώρα σε πεδίο μάχης» και περηφανευόταν ότι έγιναν, ήδη, 1.901 προσαγωγές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιδράσεις εργαζομένων

Από τις προχτεσινές λαϊκές αντιδράσεις στο Λονδίνο
Από τις προχτεσινές λαϊκές αντιδράσεις στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διαδηλώσεις διαμαρτυριών των εργαζομένων, ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει περικοπές - μαμούθ στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες, ξεκίνησαν από το απόγευμα της «Μαύρης Τετάρτης», όπως ονόμασαν οι εργαζόμενοι την προχτεσινή ημέρα, ημέρα που ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν παρουσίασε το πακέτο περικοπών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Από τη σχετικά μικρή σε μέγεθος διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη - πάνω από 5.000, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (TUC) - οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απλώθηκαν σε όλη τη Βρετανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», δημόσιοι υπάλληλοι, νοσοκόμες, βιβλιοθηκάριοι, δάσκαλοι, πυροσβέστες και άλλοι εργαζόμενοι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, στο Κάρντιφ, στο Σέφιλντ, στο Νιούκαστλ, στο Μπάρνσλεϊ, στο Κέιμπριτζ, στο Σάουθχάμπτον, στο Μπόλτον και στο Λούτον, ενώ αναμένεται οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν.

Την ίδια στιγμή όσο ο αχός κάθεται, ολοένα και περισσότερο αμφισβητούνται οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών περί «δικαιοσύνης» στις περικοπές και ότι «αυτοί που έχουν περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα». Σύμφωνα με μία πρώτη ανάλυση του προγράμματος περικοπών του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS), το τίμημα της εξάλειψης του δημοσίου χρέους και της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από 11% του ΑΕΠ σε 2% εντός τεσσάρων ετών θα το «πληρώσουν οι φτωχοί». Και οι εργαζόμενοι να προσθέσουμε, καθώς σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στο Δημόσιο θα καταργηθούν, ενώ την ίδια στιγμή θα συρρικνωθεί το «κράτος πρόνοιας» και αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια για τους άνδρες από τα 65 και στα 65 χρόνια για τις γυναίκες από 60 που ισχύει σήμερα.

Επιπλέον, η τοπική αυτοδιοίκηση θα δει τους πόρους της να μειώνονται κατά 20%. Συρρικνώνονται τα επιδόματα τέκνου για 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς και καταργούνται προγράμματα για τους ανέργους, όπως το «Δουλειές για το Μέλλον», το οποίο θεωρούνταν από τα πλέον επιτυχημένα στην Ευρώπη για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.

Τις επιπτώσεις των τόσο δραστικών περικοπών ειδικά στις κοινωνικές δαπάνες «φοβάται» ακόμη και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, βραβευμένος πρόσφατα με Νόμπελ, καθηγητής του London School of Economics - μαζί με τους άλλους δύο καθηγητές που στην ουσία όμως πρότειναν παρόμοια μέτρα, όπως αφορολόγητη εκμετάλλευση των επενδύσεων σε υποδομές για 30 ολόκληρα χρόνια, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, πώληση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων, δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων κ.ά. Ο λόγος της τωρινής αντίδρασης; Η κοινωνική έκρηξη που φοβούνται οι αστοί καθώς και ο Πισσαρίδης συνομολογεί ότι τόσο δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες θα προκαλέσουν έκρηξη της φτώχειας, όπως δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης το στηρίζουν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η ένωση των 30 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, ενώ αντίθετες είναι οι οργανώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα συμβιβασμένα συνδικάτα, που βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν τις πιέσεις και τη διάθεση των εργαζομένων να αντιδράσουν.

ΠΑΝΑΜΑΣ
Ο αγώνας ακύρωσε τον αντεργατικό νόμο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Νίκη του αγώνα των εργαζομένων θα πρέπει να θεωρηθεί η ακύρωση εκ μέρους του Κοινοβουλίου μεγάλου τμήματος της αντεργατικής νομοθεσίας και «φιλικής προς τις επιχειρήσεις» που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του Προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι με το πρόσχημα της «προσέλκυσης επενδύσεις». Από τον Ιούνιο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ήταν συνεχείς ενώ από στις 2 Ιουλίου ξεκίνησε απεργία από τους 5.000 εργάτες της «Bocas Fruit Company», και 3.000 περίπου ακόμη εργατών στις φυτείες μπανάνας της επαρχίας Bocas del Toro, που διεκδικούσαν αύξηση των αποδοχών τους και κατάργηση του διαβόητου «Νόμου 30».

Οι κινητοποιήσεις γενικεύτηκαν, ειδικά μετά τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που κόστισαν τη ζωή σε δύο εργαζόμενους. Τελικά, πάνω από δύο μήνες μετά, οι βουλευτές ακύρωσαν το νόμο 30, που επέτρεπε σε εργοδότες να απολύουν όποιους εργαζόμενους απεργούν και να προσλαμβάνουν αντικαταστάτες τους εν μέσω απεργιών, αλλά και καταργούσε την υποχρεωτική καταβολή οφειλομένων σε συνδικάτα. Η ανάκληση εντάσσεται σε ένα περιεκτικό νομοσχέδιο που επίσης ανακαλεί τις αλλαγές στη νομοθεσία που απάλειφε την ανάγκη για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ