ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποκλίνεται στις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας

Tη συμπληρωματικότητα του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, τον κοινό βηματισμό και την υπόκλιση στις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας αναγορεύει το υπουργείο Υγείας σε πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, όπως αναδείχτηκε χτες στη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου με εκπροσώπους των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων του χώρου («Euromedica», «Ευρωκλινική», «Ιατρικό», «Υγεία», «Βιοϊατρική», «Metropolitan», «Iασώ»).

«Μεγαλύτερη συνεννόηση, λιγότερη σύγκρουση» ήταν το μήνυμα που έδωσε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ απ' την πλευρά τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας άσκησαν πιέσεις προκειμένου να χαλαρώσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, για κοινούς κανόνες για τη λειτουργία και αξιολόγηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανακοστολόγηση προς τα πάνω των ιατρικών πράξεων, την εφαρμογή των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι Βεβαιώσεις Καλής Λειτουργίας, που σήμερα είναι ετήσιες, δίνονται απ' τις Νομαρχίες και είναι απαραίτητες προκειμένου οι ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να συνάψουν συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι επιχειρηματίες ζήτησαν και πέτυχαν οι βεβαιώσεις να δίνονται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια. Ζήτησαν ακόμα τη λειτουργία Εθνικού Φορέα Εξωτερικής Αξιολόγησης και κοινών όρων λειτουργίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας και, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την εφαρμογή των Διαγνωστικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, απ' τα οποία ο ιδιωτικός τομέας προσδοκά αύξηση των κερδών του. «Αν θέλουμε να γίνουν επενδύσεις στην Υγεία, δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοια αυστηρά κριτήρια που να το κάνουν ασύμφορο», είπαν οι επιχειρηματίες, αξιώνοντας τη χαλάρωση του θεσμικού πλαισίου για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών (αφορά υποδομές, προσωπικό κ.ά.). Οι μεγάλοι επιχειρηματίες της Υγείας ζήτησαν ακόμα την κατηγοριοποίηση και διαβάθμιση των κλινικών σε α', β' και γ' κατηγορίας, συνδέοντας μάλιστα τη διαβάθμιση και με ανάλογη διαβάθμιση του νοσηλίου.

Εξαρχής έγιναν φανεροί οι διαγκωνισμοί που γίνονται σε επιχειρηματικό επίπεδο και οι τάσεις συγκεντροποίησης του κλάδου. Χαρακτηριστική ήταν η απαίτηση του Γ. Αποστολόπουλου, ιδιοκτήτη του Ομίλου του «Ιατρικού Κέντρου», να αποχωρήσουν κάποιοι μικρότεροι επιχειρηματίες του χώρου που παραβρίσκονταν στη συνάντηση. Στην απαίτηση του μεγαλοεπιχειρηματία υποκλίθηκε o υπουργός και η συνάντηση συνεχίστηκε αφού εκείνοι αποχώρησαν. Μάλιστα, ο Α. Λοβέρδος ξεκαθάρισε την πρόθεση του υπουργείου να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των «μεγάλων» της Υγείας, λέγοντας: «Ζήτησα απ' το ΚΕΣΥ να επιμείνει στα ζητήματα της αξιολόγησης και πιστοποίησης. Και δεν είχα στο μυαλό μου ούτε το δημόσιο τομέα, ούτε τις μεγάλες μονάδες, αλλά τις μικρές κλινικές». Ενώ πρόσθεσε: «Θέλουμε να παρέχουμε άριστες υπηρεσίες Υγείας στον πολίτη, πληρώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα», είπε ακόμα και ζήτησε τις προτάσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών της Υγείας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα.

Αποθρασυμένοι απ' την υπόκλιση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, οι επιχειρηματίες είπαν ότι είναι άδικο η τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων να είναι ίδια στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, ότι πρόκειται για «αθέμιτο ανταγωνισμό». Μάλιστα, διαμαρτυρήθηκαν γιατί σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών ασθενείς νοσηλεύονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία πληρώνονται με βάση τις τιμές των ΦΕΚ, που είναι πολύ μικρότερες απ' όσο χρεώνει ο ιδιωτικός τομέας. «Οταν κάποιος εισάγεται στο κρατικό νοσοκομείο, το κρατικό νοσοκομείο δεν ενδιαφέρεται για το κέρδος ή τη ζημία, παίρνει το περιστατικό και στη λήξη της χρήσης τις ζημιές τις πληρώνει το ελληνικό δημόσιο», είπαν οι επιχειρηματίες. «Ετσι, γινόταν. Τώρα είμαστε σε μια άλλη φάση», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Οποιος είναι γενναιόδωρος πληρώνει κιόλας. Είχαμε μια συνάντηση με τα Ταμεία τη Δευτέρα και ήμασταν πολύ ξεκάθαροι. Είναι υποχρέωσή μας όταν είναι κάποιος στο δρόμο να τον θεραπεύουμε, αλλά κάποιος θα το πληρώνει αυτό και πρέπει να δούμε ποιος θα το πληρώνει». Οι επιχειρηματίες ζήτησαν να ρυθμιστεί νομοθετικά ότι θα νοσηλεύουν έκτακτα περιστατικά μόνο σε περίπτωση πιστοποιημένης αδυναμίας του κρατικού νοσοκομείου να νοσηλεύσει τον ασθενή και μόνο για περιπτώσεις που χρειάζεται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επίσης ότι θα είναι υποχρεωμένος ο ασθενής να πληρώνει απ' την τσέπη του τη διαφορά απ' τις τιμές ΦΕΚ! Ακόμα αναρωτήθηκαν γιατί απαγορεύεται στον ιδιωτικό τομέα να κάνει μεταμοσχεύσεις!..

Ορίστηκε ότι θα γίνει νέα συνάντηση, στην οποία από πλευράς των επιχειρηματιών θα τεθούν ζητήματα όπως η ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, θέματα είσπραξης απ' τα Ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Εργασία είλωτα σε γυμνές υπηρεσίες

Κινητοποίηση σήμερα στο Βοστάνειο Νοσοκομείο

Σε είλωτες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας έχουν μετατραπεί οι 50 αγροτικοί γιατροί στο Νομό Λέσβου καθώς δουλεύουν χωρίς ρεπό και με απειλές για περικοπές απ' τη Διοίκηση του Βοστάνειου Νοσοκομείου, στο οποίο υπάγονται τα τέσσερα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα 30 Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) που υπηρετούν.

Σήμερα οι αγροτικοί γιατροί έχουν στάση εργασίας (11 πμ - 1 μμ) και στις 12 το μεσημέρι θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του νοσοκομείου. Στους αγροτικούς γιατρούς συμπαραστέκεται το Σωματείο του Βοστάνειου Νοσοκομείου και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στα Κέντρα Υγείας - με καλυμμένες 70% των θέσεων των γιατρών - εργάζονται και 12 αγροτικοί γιατροί. Για να καλύψουν τις ανάγκες των ΚΥ κάνουν εφτά εφημερίες το μήνα, εκ των οποίων οι δύο είναι συνεχόμενες το Σάββατο και την Κυριακή. Δηλαδή ένας αγροτικός γιατρός δουλεύει απ' το Σάββατο το πρωί μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. Με άλλα λόγια, δουλεύουν κοντά στις 56 ώρες συνεχώς, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι γιατροί να θεωρούν τους εαυτούς τους επικίνδυνους για τους ασθενείς.

Στα ΠΙ υπηρετούν οι υπόλοιποι 38 αγροτικοί γιατροί και είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην υπηρεσία της περιοχής που καλύπτουν όλο το 24ωρο. Μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι αγροτικοί γιατροί στα ΠΙ συνυπηρετούν με δεύτερο συνάδελφό τους. Δηλαδή δουλεύουν χωρίς ανάπαυση ολόκληρο το μήνα! Και όταν κάποιοι απ' τους γιατρούς πήραν ρεπό, δέχτηκαν τις απειλές της Διοίκησης ότι θα γίνουν περικοπές των μισθών ή ότι τα ρεπό θα καταχωρηθούν ως άδειες. Την αυθαιρεσία της η Διοίκηση του νοσοκομείου την αντλεί από μια προφορική εντολή της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας ότι στο νόμο 3754/2009 - με τον οποίο θεσμοθετούνται οι κοινοτικές οδηγίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - δεν αναφέρεται ρητά ότι δικαιούνται ρεπό οι αγροτικοί γιατροί, όπως αναφέρεται για τους νοσοκομειακούς και πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Τα εξαντλητικά ωράρια των αγροτικών γιατρών έρχονται να συμπληρώσουν τα τεράστια κενά σε υποδομές. Ετσι τα ΚΥ, που θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές ανάγκες, δε διαθέτουν ασθενοφόρα στις εφημερίες ή λείπουν πιεσόμετρα, στηθοσκόπια, καρδιογράφοι και αναλώσιμα υλικά πρώτης ανάγκης. Οι αγροτικοί ζητούν την άμεση κάλυψη αυτών των αναγκών και να εφαρμοστεί η πληρωμή των τριών ευρώ για επισκέψεις στα ΚΥ και τα ΠΙ, όπως αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Προάγγελος του «Καλλικράτη» στην «εξοικονόμηση πόρων»

Καταργεί εφτά κλίνες σε ένα συνοικιακό νοσοκομείο με 108 κρεβάτια

Το σταμάτημα του εφοδιασμού με ενδοφακούς - που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις για καταρράκτη - απ' τους προμηθευτές άδραξε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πατησίων για να καταργήσει εφτά κρεβάτια σε ένα συνοικιακό νοσοκομείο με 108 κρεβάτια. Η εξέλιξη αυτή προϊδεάζει για τις αλλαγές χρήσεων που θα μπορούν να κάνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων στο πλαίσιο της καλλικρατικής δομής της χώρας, όπου οι ανάγκες για τις παροχές Υγείας θα υποτάσσονται στον «εξορθολογισμό» των δαπανών.

Λόγω λοιπόν του εμπάργκο των προμηθευτών, σταμάτησαν οι επεμβάσεις για καταρράκτη. Ετσι έμειναν χωρίς χρήση τα 12 κρεβάτια του οφθαλμολογικού τμήματος που συστεγάζονταν με άλλα 7 κρεβάτια του παθολογικού τομέα. Με αιτιολογικό το ότι δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό και επειδή δεν είχε κίνηση το οφθαλμολογικό, η Διοίκηση του νοσοκομείου «μετακίνησε προσωρινά» - χωρίς καμιά γνωμοδότηση όπως ορίζει ακόμα και η ισχύουσα νομοθεσία απ' το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και το Επιστημονικό Συμβούλιο - τα εφτά κρεβάτια στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου. Με άλλα λόγια, μετέφερε ένα κομμάτι του παθολογικού τομέα στο χειρουργικό τομέα. Δηλαδή τους έβαλε λουκέτο. Ετσι «εξοικονομεί» μιάμιση βάρδια σε προσωπικό, καθώς με την επαναλειτουργία του οφθαλμολογικού, αυτό το τμήμα λειτουργεί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Δε θα λειτουργεί πια όλο το 24ωρο για τα υπόλοιπα εφτά κρεβάτια όπως συνέβαινε μέχρι τώρα! Χάνονται έτσι εφτά κλίνες νοσηλείας. Μάλιστα, για τρεις κλίνες απ' αυτές η διοίκηση τις άλλαξε και χρήση.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρης Μαντζουράτος με έγγραφό του ζητά απ' τον διοικητή του νοσοκομείου Κώστα Μπιλιάνη να εξηγήσει ποιο θεσμικό όργανο προχώρησε σε αυτές τις αποφάσεις, που οδηγούν σε μείωση της δύναμης του νοσοκομείου.

Με πλαίσιο που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των αναπήρων και ειδικότερα τυφλών συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών. Θα κάνουν προσυγκέντρωση στη διασταύρωση των οδών Βερανζέρου και Σωκράτους, στις 11 πμ, και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ