ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Ωρα για το επόμενο βήμα

Είναι προφανές πως δεν είναι το κάπνισμα που τους ενοχλεί.

Τα λαϊκά στρώματα προσπαθούν να εκπαιδεύσουν στην υποταγή, με ασκήσεις σε ένα σχετικά ανώδυνο θέμα, για να περάσουν σαν αυτονόητη τη θέση ότι οι νόμοι τους ήρθαν για να μείνουν. Λες και δε βλέπουν όλοι τριγύρω ότι οι νόμοι είναι ταξικοί, είναι οι νόμοι αυτωνών που έχουν την εξουσία και υπάρχουν για να κρατάνε σκυφτούς τους από κάτω.

Οι ίδιοι ομολογούν πως αν ανησυχούν για τη νομιμότητα είναι γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά. Γι' αυτά τα δύσκολα θέλουν την εφαρμογή των νόμων. Η μέχρι τώρα πίεση στο λαϊκό εισόδημα είναι μόνο η αρχή. Και σε κάθε περίπτωση το σύνολο αυτής της πολιτικής είναι για ανατροπή.

Αυτή την προοπτική θέλουν να εμποδίσουν και ξέρουν πως μόνο με σιδερένιους νόμους έχουν ελπίδα κάτι να πετύχουν. Γνωρίζουν πως στη συνείδηση των από κάτω η πολιτική τους είναι καταδικασμένη, κι ας μην είναι ανατρεπτική ακόμα αυτή η συνείδηση.

Αυτή η συνείδηση, όμως, έχει αντικειμενική βάση να πατήσει για το επόμενο βήμα. Είναι η συνείδηση της γυναίκας με το ανήλικο που ξάφνου της λένε πως δε θα βγει στη σύνταξη στα 50, αλλά στα 65. Είναι η συνείδηση του οικοδόμου που μάτωσε να κατοχυρώσει σύνταξη στα 58 και τον στέλνουν να σκοτωθεί στα 65 στη σκαλωσιά. Είναι η συνείδηση του καθενός που ακούει σαν παραμύθι ότι κάποτε υπήρχανε συλλογικές συμβάσεις, ενώ τώρα του ζητάνε να δουλέψει τζάμπα και να θεωρεί προνομιούχους όσους πιάνουνε δουλειά έστω και με 592 ευρώ. Είναι η συνείδηση των ανθρώπων που βλαστημάνε στα νοσοκομεία, των σπουδαστών που βλέπουν τα πτυχία τους χωρίς αντίκρισμα, των αγροτών που τους λένε απατεώνες αυτοί που τους έστελναν να θάψουν τη σοδειά, των νησιωτών που βασιλιάδες τους ανεβάζουν το καλοκαίρι και τους πετάνε στα ξερόβραχα χωρίς καμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο το χειμώνα.

Ενας προς ένας όταν ψάχνονται οι άνθρωποι βρίσκουνε χίλιους δυο λόγους για να πουν το ως εδώ και μη παρέκει. Δικό τους και το επόμενο άμεσο βήμα: Να μην κλοτσήσουν την καρδάρα ψηφίζοντας πάλι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Γνωρίζοντας πως αυτή τη φορά δε φτάνει ούτε αυτό. Πρέπει η ψήφος να πιάσει τόπο. Πρέπει η ψήφος να φοβίσει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Πρέπει η ψήφος να 'ναι καθαρή επιλογή ΚΚΕ. Και σαν απόρριψη αυτής της πολιτικής και σαν επιλογή για μια άλλη πορεία.

«Πρέπει να συνειδητοποιηθεί βαθιά από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ότι χρειάζονται ακόμη πιο αποφασιστικοί αγώνες απ' αυτούς που έγιναν. Χρειάζεται πολιτική απάντηση στην αέναη αντιλαϊκή επίθεση. Ριζική αλλαγή συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων. Με οργάνωση της λαϊκής συμμαχίας, πρέπει οι αγώνες να αντιστοιχηθούν σε έκταση και βάθος πολιτικό στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Χρειάζεται να τσακιστούν πολιτικά ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ. Είναι προϋπόθεση για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, για να αρχίσει η αντεπίθεση. Οι εκλογές στις 7 Νοέμβρη είναι σταθμός για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση ακύρωσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Με δυνατό ΚΚΕ και αδύνατους ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, θα πνεύσει άλλος άνεμος ανάτασης για το λαό» (από το κύριο άρθρο στον χτεσινό «Ριζοσπάστη»).


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΛΕΡΩΜΕΝΗ ΦΩΛΙΑ

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: «Χωρίς εργασιακό αύριο, όλο και μεγαλύτερα στρώματα εργαζομένων αναγκάζονται να κυνηγούν το μεροκάματο με κάθε τρόπο, για να επιβιώσουν. Χωρίς ωράρια, ασφάλιση, δικαιώματα. Οι προσλήψεις γίνονται με ημερήσιες, ακόμη και με ωριαίες συμβάσεις! Με καθεστώς 24ωρης λίστας. Χωρίς έγγραφες δεσμεύσεις, εκτός και αν πρόκειται για αποποιήσεις δικαιωμάτων προς όφελος της εργοδοσίας. Φύλακες τραπεζών και νυχτερινών κέντρων, σερβιτόροι ακριβών ξενοδοχείων, νοσηλευτές, νυχτοφύλακες, συνοδοί χρηματαποστολών... Στην αναμονή για 20-25 ευρώ. Πολλοί απόφοιτοι ΑΕΙ. Δουλεύουν και τις Κυριακές. Πηγαίνουν στην επαρχία το πρωί και επιστρέφουν το βράδυ. Υπογράφουν σε λευκά χαρτιά» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΕΓΝΟΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ: «Δεν γνωρίζουμε αν είναι σκληρός ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, αλλά είναι νόμος. Και οι νόμοι σε μια δημοκρατική πολιτεία εφαρμόζονται χωρίς εκπτώσεις και περικοπές. Ισχύουν σε ολόκληρη την επικράτεια, 365 μέρες τον χρόνο. Ακόμη κι όταν γίνονται δημοτικές εκλογές. Αν η κυβέρνηση σέβεται στοιχειωδώς τη δημοκρατία, οφείλει να απαντήσει άμεσα στην "ανταρσία" των καταστηματαρχών εφαρμόζοντας τον νόμο μέχρι κεραίας. Και αν οι κατά τόπους δημοτικές αστυνομίες κάνουν τα στραβά μάτια για ψηφοθηρικούς λόγους, η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να επιβάλει αυτό που με δημοκρατικό τρόπο ψήφισε η Βουλή. Η ανομία δεν μπορεί να γίνεται κανόνας σ' αυτήν τη χώρα» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ: «Προσκόμματα, υπαναχωρήσεις, δεύτερες και τρίτες σκέψεις κάθε τόσο και η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους δεν λέει να εφαρμοσθεί. Ούτε τον απλούστερο νόμο που σκοπό έχει την προστασία της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να εφαρμόσει το δύσμοιρο ελληνικό κράτος. Πώς αλήθεια θα επιτύχει άλλα κι άλλα, πιο σύνθετα και πιο απαιτητικά;» (κύριο άρθρο και στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΑ ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ σε εργαζόμενους και ανέργους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψαλίδι στους μισθούς με 4 σκληρά μέτρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δουλειά 12 ώρες πληρωμή για 4

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ για το 2011

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ε.Ε. Πρόσθετα μέτρα το 2011

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ με άλλοθι το έλλειμμα

ΤΑ ΝΕΑ: Φορολογικό απόρρητο τέλος

Η ΑΥΓΗ: Κάτι νέο γεννιέται

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ειδικό Δικαστήριο για τους 4+1 του Βατοπεδίου

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΗΓΟΡΩ για 5 υπουργούς της ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Πασοκικό «ΒΑΤΟ-ΓΚΕΪΤ» και άθλια σκευωρία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΘΛΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ - ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ

Η ΧΩΡΑ: Εξι + δύο περιφέρειες θα κερδίσει η Ν. Δημοκρατία

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΜΑΜΟΥΘ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Βάσανα στις λυκοσυμμαχίες

«Εναν ισχυρότερο ρόλο στην ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης επιθυμεί να κατοχυρώσει η Ρωσία στη σύνοδο της Ντοβίλ, ρόλο που στηρίζουν Γαλλία και Γερμανία, αλλά που θα είναι σχετικά δυσκολότερο να "επικυρωθεί" από το σύνολο των Ευρωπαίων (...) Το σίγουρο είναι ότι η συνάντηση των τριών έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν έκρυψε πριν από λίγες μέρες την ενόχληση της Ουάσιγκτον για την απουσία των Αμερικανών από τη συνάντηση της Ντοβίλ δηλώνοντας πως είναι απογοητευτικό που η γαλλική αυτή πρωτοβουλία δρομολογήθηκε παραμονές της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ για το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Πόλεμος είναι κι αυτό

«Η Κίνα διαθέτει το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων σε σπάνιες γαίες, δυσεύρετα μέταλλα, απαραίτητα σε πολλά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, και μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά αυτών των υλών (...) Οι λεγόμενες σπάνιες γαίες έχουν μοναδικές ιδιότητες και είναι αναντικατάστατες σε πολλές εφαρμογές, από τους υβριδικούς κινητήρες ως τις οπτικές ίνες. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν στην παραγωγή τους, αλλά μετά μπήκε στο "παιχνίδι" και η Κίνα (...) Η σχετική αφθονία επέτρεψε στους Κινέζους παραγωγούς να υποσκελίσουν την αμερικανική βιομηχανία (...) Αυτό που έχετε είναι ένα πορτρέτο μιας "κακοποιού" οικονομικής υπερδύναμης (...) και το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε γι' αυτό εμείς οι υπόλοιποι» (το άρθρο σε «The New York Times» / TO BHMA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ