ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Με τιμές στο +30% οι πρώτες παρτίδες

Η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τις εταιρείες πετρελαιοειδών να είναι ...περιορισμένες οι ανατιμήσεις των πρώτων ημερών

Εφιαλτικός προοιωνίζεται ο χειμώνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, που από χτες ήρθαν αντιμέτωπα με το δυσβάσταχτο κόστος της θέρμανσης. Οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στο ΦΠΑ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το κυνήγι της ακόμα υψηλότερης κερδοφορίας από τα μονοπώλια του κλάδου, είχαν σαν αποτέλεσμα η «πρώτη» του πετρελαίου θέρμανσης να εκτιναχθεί στα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μέχρι και τα 72 λεπτά το λίτρο! Σε περιοχές της περιφέρειας η τιμή ξεπερνάει ακόμα και 78 λεπτά το λίτρο!

Οι περισσότερες εταιρείες πετρελαιοειδών, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι αυτές τις μέρες οι προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης είναι ακόμα ελάχιστες, αλλά με δεδομένο ότι οι τιμές των πρώτων ημερών δημιουργούν εντονότερες εντυπώσεις, ανακοίνωσαν τιμές που κινούνται στα 0,675 ευρώ το λίτρο. Η αντίστοιχη τιμή στις 15 του Οκτώβρη του 2009 ήταν 0,52 ευρώ, δηλαδή έχουμε μια ανατίμηση που φτάνει το 29,8%! Παράγοντες της αγοράς πάντως, εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες δύο τρεις βδομάδες θα σταθεροποιηθούν στα 70-72 λεπτά το λίτρο, θα μιλάμε, δηλαδή, για ανατίμηση της τάξης του 35%!

Το κόλπο - συμφωνία το ανακοίνωσε στις αρχές της βδομάδας ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας, που στις αρχές της βδομάδας κόμπαζε, ότι πέτυχε ...«συμφωνία» με τους Συνδέσμους Εμπόρων Υγρών Καυσίμων, για τιμή έναρξης της διακίνησης στα 67 λεπτά. Για τις μέρες που ακολουθούν μετά την «έναρξη» Ρόβλιας και κυβέρνηση δεν δίνουν δεκάρα.

Ανεξάρτητα πάντως από τις μεθοδεύσεις εντυπωσιασμού κυβέρνησης και εταιρειών, η ουσία του προβλήματος, σε κάθε περίπτωση είναι ότι φέτος, με τους μειωμένους μισθούς των εργαζομένων, την όξυνση της ανεργίας και το βάθεμα της φτώχειας, το κόστος της προμήθειας πετρελαίου για να ζεσταθεί μια οικογένεια είναι ακριβότερο κατά 30%. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, όχι μόνο αδιαφορεί για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, όχι μόνο περιφρονεί με τον πλέον προκλητικό τρόπο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, αλλά ευνοεί την παραπέρα λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Ετσι, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, μόλις τις προηγούμενες μέρες, σχολιάζοντας τις μεγάλες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, δήλωσε ότι η διαμόρφωση των τιμών δεν είναι υπόθεση της κυβέρνησης. «Δεν είναι κάτι που αφορά εμάς, οι τιμές ρυθμίζονται από την αγορά, όπως ξέρετε» δήλωνε προκλητικά την προηγούμενη Τρίτη.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε κάθε περίπτωση, και πέρα από την τακτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες, τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο, αφού απόφαση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει μετά τις εκλογές το πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με εκείνο του πετρελαίου κίνηση. Την ώρα που το πετρέλαιο κίνησης για τους εφοπλιστές ήταν και παραμένει εντελώς αφορολόγητο, στην πράξη, η κατάργηση του πετρελαίου θέρμανσης, με την έννοια της κατάργησης του μειωμένου φόρου κατά τους χειμερινούς μήνες, θα σημαίνει υπερδιπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου από πέρσι, εκτινάσσοντας τη σημερινή τιμή των 67 - 72 λεπτών το λίτρο στα 1,05 - 1,10 λεπτά το λίτρο, αυξημένη σε σχέση με πέρσι πάνω από 100% !

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία με πετρέλαιο»

Κάλεσμα προς τους μαθητές να οργανώσουν τον αγώνα για να μην πληρώσει καμία οικογένεια ούτε ευρώ για τη θέρμανση των σχολείων

Οι μαθητές διεκδικούν σύγχρονο σχολείο, με βάση τις ανάγκες, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς θέρμανση
Οι μαθητές διεκδικούν σύγχρονο σχολείο, με βάση τις ανάγκες, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς θέρμανση
«Μας έχουν αλλάξει τα πετρέλαια...τώρα μας ζητάνε να τα πληρώσουμε! Δεν πληρώνουμε ούτε ευρώ!»...

Με τα παραπάνω λόγια, η Γραμματεία του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας ξεκινά το κάλεσμά της προς τους μαθητές να δώσουν μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους τη μάχη για να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης και να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία με επαρκή ποσότητα πετρελαίου με ευθύνη του κράτους. Τους καλεί παράλληλα να δυναμώσουν το ΣΑΣΑ.

Οπως σημειώνουν οι μαθητές, «το καλοκαίρι κόψανε ένα ολόκληρο μισθό στους εργαζόμενους γονείς μας, το φθινόπωρο τους ξαναπήρανε έναν μισθό που κοστίζουν τα σχολικά είδη και οι εγγραφές των φροντιστηρίων, τώρα εκτός από τα βιβλία των αγγλικών και τα υλικά των εργαστηρίων στα ΕΠΑΛ που μας ζητάνε να τα πληρώσουμε, μας λένε πως εάν δεν δώσουμε εμείς χρήματα για το πετρέλαιο, θα κάνουμε μάθημα με κουβέρτες και ξυλόσομπα!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ, όλοι όσοι στηρίζουν το Μνημόνιο φανερά ή κρυφά, με την αντιλαϊκή πολιτική τους κάνουν από τη μία τους γονείς μας φτηνούς εργάτες και από την άλλη κόβουν χρήματα από όπου βρουν για να τα δώσουν πάλι στους εργοστασιάρχες, στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές. Μόνο έτσι μπορούν να κολυμπάνε στα κέρδη τους! Βυθίζοντας εμάς και τις οικογένειες μας στη φτώχεια!

Αυτό ζούμε από την αρχή της χρονιάς και στα σχολεία. Το Μνημόνιό τους μειώνει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία κατά 30%. Ετσι, η ανάγκη να έχουμε θέρμανση το χειμώνα θεωρείται πολυτέλεια! Εκτός...και αν οι εργαζόμενοι γονείς βάλουν πάλι το χέρι στη τσέπη! Μόνο που οι τσέπες άδειασαν από την αντιλαϊκή πολιτική τους!».

Η Γραμματεία του ΣΑΣΑ καταγγέλλει και τη στάση της κυβέρνησης που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι στην Αθήνα δεν έχει τόσο κρύο... όσο στη Φλώρινα, κάτι που επαναλαμβάνουν και διευθυντές σχολείων.

Το ΣΑΣΑ καλεί όλα τα 15μελή και τα 5μελή, όλους τους μαθητές στην Αθήνα να οργανώσουν τον αγώνα τους σε κάθε σχολείο για να μην πληρώσει καμία οικογένεια ούτε ένα ευρώ για τη θέρμανση.

«Να ασκήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση για να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία με πετρέλαιο.

Σε όσα σχολεία οι διευθυντές ζητήσουν από τους γονείς μας χρήματα, κανείς μαθητής να μην μπει για μάθημα!

Αυτό τον αγώνα πρέπει να τον δώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας!

Το ΣΑΣΑ μαζί με το ΠΑΜΕ θα δώσουμε τη μάχη διεκδικώντας:

Δεν πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Να εφοδιαστούν όλα τα σχολεία με επαρκή ποσότητα πετρελαίου με ευθύνη του κράτους».

ΚΚΕ
Ενοχοι η κρατική φορολογία και τα μονοπώλια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Σε σχόλιό του για το πετρέλαιο θέρμανσης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι υπέρογκη και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει το 30%. Μετά τις εκλογές και από τις αρχές του 2011 θα υπάρχει νέα μεγάλη αύξηση, καθώς θα υλοποιηθεί η εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης. Οι μεγάλοι ένοχοι είναι η βαριά κρατική φορολογία και τα μονοπώλια που ελέγχουν την εγχώρια και τη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποδεχθούν αυτή την εφιαλτική κατάσταση που δημιουργεί η ανάλγητη και επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική. Με την πάλη και με την ψήφο τους πρέπει να απαιτήσουν τώρα δραστική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση όλων των φόρων. Εξασφάλιση της θέρμανσης για τις οικογένειες των ανέργων και των χαμηλοαμειβόμενων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ