ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Αξιώνουν νέα προνόμια και απειλούν ότι «η Ελλάδα θα κοπεί στα δύο»!

Για συνάντηση «σε πολύ καλό κλίμα» μίλησε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων

Οι απαιτήσεις των εφοπλιστών πρέπει να ξεσηκώσουν όλο το λαό (φωτ. από πορεία ναυτεργατών στην Κόρινθο)
Οι απαιτήσεις των εφοπλιστών πρέπει να ξεσηκώσουν όλο το λαό (φωτ. από πορεία ναυτεργατών στην Κόρινθο)
Ξεσαλωμένοι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές από την πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, υπηρετώντας την ελευθερία δράσης του κεφαλαίου, έχει μετατρέψει τη χώρα σε οικονομικό παράδεισο για το εφοπλιστικό κεφάλαιο, έρχονται τώρα αδίσταχτα, όπως έγινε χτες στη διάρκεια συνάντησης της εφοπλιστικής τους Ενωσης (ΕΕΝ) με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, να αξιώσουν επιπρόσθετα προνόμια και νέες επιδοτήσεις! Δηλαδή, θωράκιση της τρελής κερδοφορίας τους και παραπάνω «ζεστό χρήμα» στα θησαυροφυλάκιά τους, όταν ο λαός βογκά από τη φτώχεια και την ανέχεια που του φορτώνουν με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Δε διστάζουν δε οι ακτοπλόοι εφοπλιστές να εξαπολύουν απειλές για «λοκ άουτ», ενώ ο πρόεδρος της εφοπλιστικής Ενωσης Απ. Βεντούρης έφτασε να δηλώσει ότι αν δεν ικανοποιηθούν όσα απαιτούν, «η Ελλάδα του Αιγαίου Πελάγους θα κοπεί στα δύο από τη μη εκτέλεση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών»!

Το πλαίσιο των εφοπλιστικών αξιώσεων που κατέθεσε χτες ο Απ. Βεντούρης στον υπουργό Γ. Διαμαντίδη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εφοπλιστικής Ενωσης, είναι το εξής:

  • «Επανεξέταση της δεκάμηνης υποχρεωτικής απασχόλησης πληρωμάτων και εξέταση νομοθέτησης συστήματος επιδότησης των εισφορών προς ΝΑΤ (εργαζομένων - πλοιοκτητών) κατά τα πρότυπα των ελληνικών κρουαζιεροπλοίων και νομοθέτηση συστήματος εταιρικού ναυτολογίου για τις πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογιακών πλοίων (ελεύθερα και επιδοτούμενα)». Που σημαίνει: Τέλος στην υποχρεωτική δεκάμηνη ναυτολόγηση των ναυτεργατών, επιδότηση των εφοπλιστών για τις ασφαλιστικές τους εισφορές και οι ναυτεργάτες θα είναι περιφερόμενοι από το ένα καράβι της εταιρείας στο άλλο.
  • «Δυνατότητα παράλληλης εποχικής δρομολόγησης και στελέχωσης πλοίου (Ro-Ro - ταχύπλοο - συμβατικό) κατ' ελάχιστον για 4 μήνες ετησίως σε γραμμές που εξυπηρετούνται από άλλα πλοία της αυτής διαχειρίσεως επί 10μηνης λειτουργίας». Δηλαδή να δρομολογούν εποχιακά τα πλοία τους.
  • «Δυνατότητα 5μηνης δρομολόγησης ταχυπλόων πλοίων ετησίως με ισόχρονη στελέχωσή τους». Σήμερα η υποχρεωτική δρομολόγηση των ταχύπλοων είναι 7 μήνες.
  • «Τροποποίηση του ΠΔ 177/74 περί οργανικών συνθέσεων με την εφαρμογή συστήματος safe manning για τα επιβατηγά πλοία υπό ελληνική σημαία κατά τα διεθνή πρότυπα». Η οργανική σύνθεση, δηλαδή, των ακτοπλοϊκών πλοίων να μειωθεί κατά δύο τρίτα. Οι όποιες ανάγκες από εκεί και πέρα των πλοίων να καλύπτονται από ναυτεργάτες χαμηλόμισθους ανασφάλιστους, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.
  • «Ανάληψη από το κράτος πληρωμής των ποσών που προκύπτουν από την εφαρμογή των υποχρεωτικών εκπτώσεων για τις γραμμές που δε λειτουργούν βάσει συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας». Οι υποχρεωτικές εκπτώσεις αφορούν συνταξιούχους, ΑμΕΑ κλπ.

Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση από το γραφείο Τύπου του υπουργείου, η απάντηση του υπουργού ήταν: «Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα», «ο υπουργός δεσμεύτηκε να γίνει κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων με την ακτοπλοΐα προκειμένου να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις για όλους»!

Αμεση παρέμβαση απ' τα ταξικά συνδικάτα

Και ήδη όπως φαίνεται τα «όργανα» έχουν αρχίσει. Από την 1η Νοέμβρη μένουν χωρίς καράβι το νησί Φούρνοι και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ικαρίας και μάλιστα ενόψει εκλογών.

Γι' αυτή την κατάσταση ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ τη Δευτέρα στις 12μ θα κάνουν παρέμβαση στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, ενώ σε δελτίο Τύπου αναφέρουν ότι αυτό το καθεστώς της «απελευθέρωσης», της άρσης του καμποτάζ, που επιτρέπει στους εφοπλιστές να κόβουν την Ελλάδα στα δύο, είναι που υποστηρίζουν «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τα εξαπτέρυγα του ευρωμονόδρομου». Καλούν τους εργαζόμενους σε μέτωπο ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. «Οργανωνόμαστε, αγωνιζόμαστε για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα υπηρετούν την εργατική λαϊκή οικογένεια», «γιατί η ακτοπλοΐα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό». Και καταλήγουν: «Απομονώστε τα δεκανίκια των εφοπλιστών. Τώρα ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση"».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Σε αγωνιστική επιφυλακή οι εργάτες

Τα ξεκάθαρα αιτήματα που αποφασίστηκαν και στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», στον Ασπρόπυργο, έθεσε χτες η διοίκηση του Σωματείου σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της επιχείρησης. Η συνάντηση έγινε δύο 24ωρα μετά το τραγικό ατύχημα με την κατάρρευση του γερανού που μετέφερε 70 τόνους καυτού λιωμένου σίδερου, όταν έσπασε το συρματόσχοινο, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Τσακαράκης να συνεχίζει να χαροπαλεύει στο Κέντρο Εγκαυμάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου με καμένα σωθικά και ο Πάρης Ιμανού να νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρά εγκαύματα σε χέρια και πόδια.

Η διοίκηση του σωματείου έθεσε στους εκπροσώπους της εργοδοσίας τα αιτήματα των εργαζομένων, που είναι: Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο παραμένει σταματημένη η παραγωγή στο χαλυβουργείο λόγω των επισκευών που πρέπει να γίνουν. Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και του σωματείου που έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα από την πρώτη μέρα, η εργοδοσία υποχρεώθηκε να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί καμία θέση εργασίας και κανένα δικαίωμα. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι άμεσα, από τη Δευτέρα, θα ξεκινήσουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις εγκαταστάσεις του χαλυβουργείου, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες. Το Σωματείο πάντως παρά τις δεσμεύσεις της εργοδοσίας κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επιφυλακή και αγωνιστική ετοιμότητα.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
«Κυοφορούν» αντεργατική θύελλα

Σε σύσκεψη καλεί το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της αγωνιστικής δράσης καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής την Πέμπτη 21 Οκτώβρη στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β, πίσω από τη Μητρόπολη).

Οπως αναφέρεται στην πρόσκληση του Σωματείου, το κεφάλαιο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σχεδιάζει συγχωνεύσεις και εξαγορές, που θα συνδυαστούν με μαζικές απολύσεις και εντατικοποίηση της δουλειάς. Ταυτόχρονα, οι τραπεζίτες επιδιώκουν την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού και του χρονοεπιδόματος. Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει την κατάργηση των όποιων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει και σ' αυτούς που έχουν προσληφθεί πριν το 1993 και τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά. Ακόμα, επιδιώκει να καταργήσει και τις κλαδικές συμβάσεις και άλλα.

Σε αυτήν την κατάσταση, τονίζει το Σωματείο «είναι ανάγκη να απαντήσουμε τώρα με αποφασιστικότητα. Το Σωματείο μας, μαζί με τη δική σου συμμετοχή, μπορεί να ανατρέψει τις δυσκολίες αλλά και τους αρνητικούς συσχετισμούς του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ
Διπλά αισιόδοξο το μήνυμα της κάλπης

Αυξήθηκε η συμμετοχή, δυνάμωσαν οι ταξικές δυνάμεις

Σημαντική παρακαταθήκη για την οργάνωση του κλάδου ενάντια στην επίθεση που εξαπολύουν οι μεγαλέμποροι μαζί με όλο το κεφάλαιο αποτελούν τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, που έγιναν 12 και 13 του Οκτώβρη, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Στις εκλογές ψήφισαν 154 εργαζόμενοι (από 111 στις αρχαιρεσίες του 2007) και οι ταξικές δυνάμεις (το μοναδικό ψηφοδέλτιο) κατέλαβαν και τις 7 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Παράλληλα εξέλεξαν 4 αντιπροσώπους (από 3) στο Εργατικό Κέντρο και 2 αντιπροσώπους (από 1) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Οπως υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση, η σταθερή και πρωτοπόρα δράση της με ταξικό προσανατολισμό, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, οδήγησε σε σημαντική συσπείρωση των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες. Καλεί τους εργαζόμενους «να συνεχίσουμε μαζί, ενωμένοι και με ταξικό προσανατολισμό, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε την αντεργατική θύελλα που έρχεται στις εργασιακές και ασφαλιστικές κατακτήσεις μας».

Οι ξενοδόχοι ψάχνουν υποψηφίους

Ερώτημα πρώτο: Αληθεύει ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) ψάχνει ανά την Ελλάδα δημοτικούς και περιφερειακούς υποψηφίους, προκειμένου, όπως δηλώνει, να εκφράσει τη «στήριξή της»... ενόψει των εκλογών της 7ης Νοέμβρη; Ερώτημα δεύτερο: Μήπως αυτή η πρεμούρα των μεγαλοξενοδόχων έχει να κάνει με την ανάγκη τους να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στηρίγματα από την επομένη των εκλογών στην προσπάθεια διατήρησης και αύξησης της κερδοφορίας τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ