ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στα Ιλίσια η συνάντηση της ανυπόταχτης νεολαίας

Ανοίγει αύριο - και για τέσσερις μέρες - τις πύλες του με πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και πολλά αφιερώματα

Με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ανοίγει αύριο τις πύλες της η μεγάλη νεανική πολιτεία του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Φοιτητικής Εστίας στα Ιλίσια. Οι εξαιρετικά πλούσιες και πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Αθήνας θα πραγματοποιούνται κάθε μέρα μέχρι και το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη, που θα κορυφωθούν με την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στις 9 το βράδυ, στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ. Την προηγούμενη, Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός.

Η μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αθήνα, η μεγάλη προπώληση εισιτηρίων, καθώς και η πλατιά ανταπόκριση που συναντούν τα μέλη της ΚΝΕ, που εξορμούν σε όλη την Αθήνα, στο κάλεσμά τους προς τις νέες και τους νέους να επισκεφτούν τη ζωντανή, πολύχρωμη πολιτεία, αποτελούν δείκτες για την επιτυχία και των εκδηλώσεων.

Εξορμήσεις πραγματοποίησαν οι οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλα σχεδόν τα σχολεία της Αθήνας, όπου φάνηκε ότι το Φεστιβάλ είναι όχι μόνο γνωστό, αλλά και ιδιαίτερα αγαπητό στο μαθητόκοσμο. «Θα τα πούμε στα Ιλίσια», «θα έρθουμε, όπως κάθε χρόνο», ήταν μερικές από τις ατάκες που ακούγονταν συνέχεια στις συζητήσεις με τους μαθητές. Η ανακοίνωση και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έφτασε ακόμα σε εργοστάσια κι άλλους εραγσιακούς χώρους, καθώς και σε κάθε γειτονιά και νεολαιίστικο στέκι.

Να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, τα τελευταία χρόνια, έχει ακολουθήσει μια ανοδική πορεία και έχει καταφέρει να καταξιωθεί στη συνείδηση της νέας γενιάς, παράλληλα με την αύξηση του κύρους της ΚΝΕ στη νεολαία. Ολα δείχνουν, όμως, ότι το φετινό Φεστιβάλ θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Το αυριανό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της αυριανής πρώτης μέρας των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ περιλαμβάνει αναλυτικά:

  • Στην Κεντρική Σκηνή:

8-9 μ.μ. συναυλία του Γιώργη Χριστόδουλου

9-11 μ.μ. θα τραγουδήσει ο Παντελής Θαλασσινός

11 μ.μ. η μεγάλη συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου

  • Στη Νεανική Σκηνή:

7:30-9 μ.μ. Συζήτηση με το επίκαιρο θέμα: «Ο ρόλος της θρησκεία και η θέση του λαϊκού κινήματος». Στο πάνελ της συζήτησης θα συμμετέχουν οι: Καλτσώνης Δημήτρης, Διδάκτωρ Δικαίου, Παρέντης Μάκης, Υπεύθυνος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Δικαίου του ΚΜΕ, Λουγγής Τηλέμαχος, Βυζαντινολόγος και διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Μαργανέλης Χρήστος, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Συντονίζει η Δώρα Μόσχου, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

9-10 μ.μ. συναυλία από το συγκρότημα «Νυχτερινή Απόδραση»

10-11:30 μ.μ. θα τραγουδήσουν οι «Συνήθεις Υποπτοι»

11:30 μ.μ. το γνωστό συγκρότημα «Υπόγεια Ρεύματα»

  • Στο Λαϊκό Στέκι:

8-9 μ.μ. συναυλία από τους «Νυν και Αεί»

9-10 μ.μ. το συγκρότημα «7 πέπλα»

10-11:30 μ.μ. συναυλία του Κώστα Μάτζιου και της Λένας Αλκαίου

11:30 μ.μ. λαϊκό γλέντι με τον Στέλιο Βαμβακάρη

  • Επίσης, στο χώρο των δικαιωμάτων, όπου θα υπάρχει περίπτερο ειδικά διαμορφωμένο και αφιερωμένο στους νέους στρατευμένους, θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 μ.μ., συζήτηση με θέμα «ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων». Στο πάνελ της συζήτησης θα είναι οι: Θέμης Γκιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, Ακτύπης Δημήτρης, μέλος του ΚΣ της ΕΣΕΕ και Αντανασιώτης Αντώνης, εκπρόσωπος της ΕΕΔΥΕ.
  • Στο χώρο του Κινηματογράφου:

8:30-9:30 μ.μ. θα προβληθεί παιδική ταινία

9:30-10:30 μ.μ. συζήτηση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού του κινηματογράφου Στέλιου Τατασόπουλου, που ήταν παρών σε όλους τους αγώνες και σύνδεσε την τέχνη του με την κοινωνική πραγματικότητα.

10:30 μ.μ. -1:00 π.μ. θα προβληθεί η ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου «Μαύρη γη».

  • Τέλος, τους επισκέπτες του Φεστιβάλ θα υποδέχεται με παραστάσεις θεάτρου δρόμου η θεατρική ομάδα «Μπουφώνων».
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Πολύχρωμος κόσμος δημιουργίας

Ενας ξεχωριστός χώρος με χρώματα, μουσικές και παιχνίδια είναι ειδικά διαμορφωμένος, για να υποδέχεται τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ. Ο παιδότοπος θα λειτουργεί κάθε μέρα από τις 5 μ.μ. και θα κλείνει στις 10.30 περίπου, με την επιμέλεια μελών της ΚΝΕ από Παιδαγωγικά Τμήματα των ΑΕΙ και Τμήματα Βρεφοκομίας.

Το κεντρικό σύνθημα του παιδότοπου είναι «πώς θα ήταν ο κόσμος αν...» και όλες του οι δραστηριότητες κινούνται γύρω από αυτό, με βασικό σκοπό να δίνεται με διάφορους τρόπους στα παιδιά η δυνατότητα να αυτοσχεδιάζουν.

Σε μια γωνιά του, θα έχει τη θέση του το περίπτερο της ειρήνης, όπου οι λιλιπούτειοι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα ασχολούνται με χειροτεχνία, θα στέλνουν γράμματα προς παιδιά άλλων χωρών, θα δημιουργούν με θέμα την ειρήνη. Θα υπάρχει, επίσης, περίπτερο οικολογίας, όπου θα γίνονται κατασκευές με οικολογικά υλικά. Τη δική του γωνιά θα έχει το παιδικό βιβλίο με προσεκτικά επιλεγμένες εκδόσεις, όπου θα διαβάζονται τρυφερά και προοδευτικά παραμύθια.

Και τις τέσσερις μέρες θα πραγματοποιούνται μουσικοκινητικές δραστηριότητες: Τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες, παιχνίδια με μπαλόνια, βελάκια, παιχνίδι με μουσικές καρέκλες, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, κουκλοθέατρο, που θα παίξουν τα ίδια τα παιδιά. Επίσης, κλόουν και ζογκλέρ θα δίνουν παραστάσεις κεφιού και γέλιου. Ιδιαίτερα, την Παρασκευή και το Σάββατο θα δώσουν παραστάσεις Καραγκιόζη οι γνωστοί καραγκιοζοπαίχτες Σπυρόπουλος και Αυτσίδης.

«Φέτος είναι περισσότερο οργανωμένος ο παιδότοπος», μας λέει η Ιωάννα Μπρέζα, μέλος της Οργάνωσης Παιδαγωγικών της Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ και εξηγεί ότι ο κύριος στόχος του παιδότοπου «είναι με τις δραστηριότητές του και τις χειροτεχνίες να περνάει κάποιο μήνυμα. Να καταλαβαίνουν τα παιδιά, ό,τι κατασκευάζουν γιατί το κάνουν, π.χ., να μιλάμε για την ειρήνη, καθώς θα φτιάχνουν το περιστέρι της ειρήνης, να σκέφτονται πώς θα ήταν ο κόσμος, αν επικρατούσε πραγματικά παντού η ειρήνη».

Η εμπειρία δείχνει ότι τα παιδιά ενθουσιάζονται με τον παιδότοπο και οι γονείς τους τα εμπιστεύονται σ' αυτόν τον πολύχρωμο και διδακτικό χώρο. Η Ι. Μπρέζα, που και πέρσι βρισκόταν σ' αυτό τον ιδιαίτερο χώρο του Φεστιβάλ, θυμάται ότι «τα παιδιά το χαιρόντουσαν, ήθελαν να συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες. Κι αυτό είναι μια επιτυχία, γιατί καταφέρνουμε να ενισχύουμε το ομαδικό πνεύμα, το πνεύμα της συνεργασίας», πράγμα πολύ σημαντικό από αυτές τις τρυφερές ηλικίες.

Αφιερώματα στον αθλητισμό - αθλητικοί αγώνες

Μια σειρά αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», παράλληλα με τα αφιερώματα στον αθλητισμό. Συγκεκριμένα, θυμίζουμε ότι θα υπάρχουν περίπτερα αφιερωμένα στον αθλητισμό, έκθεση σκίτσου για την Ολυμπιάδα του 2004, καθώς και οθόνη, όπου θα προβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση με θέμα «Ολυμπιάδα 2004: Μύθοι και πραγματικότητα», όπου θα συμμετέχουν οι: Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Μπεργελές, επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, πρώην ΓΓ Αθλητισμού και πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Μαριλένα Ιατρίδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Σαρωνικού και Γιάννης Αργυροκαστρίτης, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν τρεις αγώνες μπάσκετ με Θεραπευτικές Κοινότητες στις 5 μ.μ., στις 6 μ.μ. και στις 7 μ.μ. αντίστοιχα. Επίσης, οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα μπορούν να παρακολουθήσουν ή και να συμμετάσχουν ακόμα στα τουρνουά σκάκι και πινγκ πονγκ, που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του αθλητισμού.

Μεθαύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια μπαράζ στο μπάσκετ μεταξύ των ηττημένων ομάδων κι ακόμα αγώνες μπλιτς στο σκάκι και πινγκ πονγκ.

Οι ημιτελικοί στο μπάσκετ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν αγώνες σιμουλτανέ στο σκάκι και θα συνεχιστεί το τουρνουά πινγκ πονγκ.

Την τελευταία ημέρα κορύφωσης του Φεστιβάλ, το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί λαϊκός δρόμος, που θα καλύψει μια απόσταση μέσα και έξω από το χώρο της μεγάλη κόκκινης πολιτείας και η εκκίνησή του θα δοθεί στις 5 το απόγευμα. Επίσης, το Σάββατο, στις 6 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ο τελικός στο τουρνουά μπάσκετ και στις 10 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί και πάλι αγώνας σιμουλτανέ σκάκι.

Προσφορά

Η Πόπη Τσουκαλά προσφέρει 20.000 δρχ. στην ΚΝΕ για την επιτυχία του 26ου Φεστιβάλ της Οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ