ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Οχτώβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λαϊκό δικαίωμα η δωρεάν άθληση

Τις θέσεις του Κόμματος για τον Αθλητισμό παρουσίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης Θοδωρής Λιάππης, σε σχετική εκδήλωση που έγινε στα ΤΕΦΑΑ

Ο Θοδωρής Λιάππης
Ο Θοδωρής Λιάππης
Ο Αθλητισμός δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητος από τις συνθήκες ζωής της κάθε κοινωνίας . Ο χαρακτήρας και η αξιοποίησή του προσδιορίζονται από το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων και το χαρακτήρα των παραγωγικών σχέσεων. Στην ταξική κοινωνία εξαρτάται από την ιδεολογία της κυρίαρχης τάξης και το πολιτικό σύστημα που εφαρμόζεται. Το ΚΚΕ πιστεύει στην ευρύτερη αξία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού που βοηθούν τον άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δουλεύει συλλογικά, να έχει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την εισήγηση του υπεύθυνου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψηφίου δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης Θοδωρή Λιάππη στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε με καθηγητές και σπουδαστές των ΤΕΦΑΑ στις εγκαταστάσεις της σχολής, με αντικείμενο τις θέσεις του Κόμματος για τον Αθλητισμό και τις επερχόμενες εκλογές στην τοπική διοίκηση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Περιφέρεια Αττικής Θανάσης Παφίλης και το Δήμο Αθηναίων Νίκος Σοφιανός.

Ευθύνη του κράτους η δημιουργία προϋποθέσεων για δωρεάν άθληση

«Είναι άμεση ανάγκη για τη δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, στη βάση ενός ενιαίου συστήματος βασισμένου σε επιστημονικές έρευνες που θα καλύπτει της ανάγκες όλου του λαού και της νεολαίας. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται: Ενιαίος Δημόσιος Κρατικός Φορέας Φυσικής Αγωγής που θα έχει τη συνολική ευθύνη για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού ανά νομό και περιοχή. Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκής χρηματοδότηση και διαμόρφωση του αντίστοιχου νομικού πλαισίου που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό σε κάθε τους έκφραση».

Για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό στο σχολείο

«Δημιουργία κρατικού φορέα Φυσικής Αγωγής που θα έχει την κεντρική ευθύνη για το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία. Οργανωμένη Προσχολική Αγωγή με βάση το αθλητικό παιχνίδι. Ανάλογη διαμόρφωση των παιδικών χαρών και των παιδότοπων. Διορισμός καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλιων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά διαστήματα.

Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των μαθητών-αθλητών με τη φροντίδα του κράτους και την καθιέρωση της κάρτας υγείας από το ΕΣΥ και με ανά 3μηνο εξειδικευμένες εξετάσεις δωρεάν για όλους τους μαθητές και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητιάτρου σε όλες τις δραστηριότητες, αγώνες κλπ.

Οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας με άμεσους διορισμούς καθηγητών Φυσικής Αγωγής με τη συγκεκριμένη ειδίκευση Αγωγής».

Για τον Αθλητισμό στα Σωματεία

«Το αθλητικό σωματείο, με γενικότερο κοινωνικό ρόλο, να είναι η βάση του Αθλητισμού και το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για το έργο του. Να καλύπτονται τα έξοδά του με θεσμοθετημένο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς.

Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών ομοσπονδιών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η ΓΓΑ.

Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων των αθλητικών σωματείων με τη σταθερή και άμεση καταβολή τους κάθε έτος. Αμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη με ευθύνη της ΓΓΑ.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον Αθλητισμό. Κατάργηση των ΠΑΕ - ΚΑΕ που βασίζονται στους επιχειρηματίες και χορηγούς και έχουν μεταβληθεί σε επιχειρήσεις.

Η συμμετοχή όλων στα αθλητικά σωματεία να είναι ελεύθερη, η συνδρομή των μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν.

Να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων».

Η θέση του ΚΚΕ για το ρόλο της τοπικής διοίκησης στη Φυσική Αγωγή

«Ο στόχος της λειτουργίας των ΑΟΔ (Αθλητικών Οργανισμών Δήμων) στην τοπική διοίκηση πρέπει να είναι συμπληρωματικός και σε απόλυτη λειτουργική σύμπνοια με τη Φυσική Αγωγή στο σχολείο και το σωματείο στη γειτονιά, υπό τον άμεσο έλεγχο και εποπτεία του κρατικού φορέα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε όλα τα προγράμματα μαζικής άθλησης της ΓΓΑ στους δήμους. Προγράμματα μαζικής άσκησης με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Ενίσχυση και βελτίωση των προγραμμάτων μαζικής άθλησης - άσκησης της ΓΓΑ, όπως τα γενικά και ειδικά προγράμματα του "Αθληση για όλους", με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με την καθιέρωση και νέων προγραμμάτων, με στόχευση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και παίρνοντας υπόψη το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Με άμεσους διορισμούς για το σκοπό αυτό καθηγητών Φυσικής Αγωγής με οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση κάθε είδους ελαστικής μορφής εργασίας».

Για τη λειτουργία των Αθλητικών Οργανισμών Δήμων

Επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα των Αθλητικών Οργανισμών Δήμων (ΑΟΔ) με κατάργηση της ανταποδοτικότητας, αναβάθμιση των προγραμμάτων μαζικής άσκησης που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται:

Κατάργηση της λειτουργίας των ακαδημιών των ΑΟΔ με τη σημερινή μορφή και ενίσχυση του ρόλου των τοπικών σωματείων με την παραχώρηση δωρεάν αθλητικών χώρων για δημιουργία αθλητικών φυτωρίων.

Συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα ανάλογα Γραφεία Φυσικής Αγωγής για τη δημιουργία σχολικών πρωταθλημάτων, αγώνων, διαλέξεις για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό στα σχολεία με την ευθύνη και επίβλεψη των ανάλογων Γραφείων Φυσικής Αγωγής κλπ.

Αναβάθμιση των προγραμμάτων Αθλητισμού στους εργαζόμενους, με την αναβάθμιση των πρωταθλημάτων εργαζόμενων του δήμου, χωρίς ανταποδοτικά τέλη, που σήμερα φθάνουν ακόμη και τα 360 ευρώ (π.χ. Δήμος Λάρισας), αλλά και λαϊκών αθλητικών αγώνων (όπως γύρος της πόλης, ανώμαλος δρόμος, ποδηλατοδρομίες κλπ.) και χωρίς τη συμμετοχή χορηγών - πολυεθνικών. Οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με σωματικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, Τσιγγάνους, ανθρώπους τρίτης ηλικίας και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως γυναίκες, εγκύους κλπ.».

Αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα

«Για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για μαζική άθληση - άσκηση από τους φορείς της τοπικής διοίκησης, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ύπαρξη και η διάθεση κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων, αθλητικών κέντρων και χώρων ελεύθερων για δωρεάν χρήση σε όλο το λαό (νεολαία, εργαζόμενους, αθλητικά σωματεία κλπ.) για όλο το χρόνο και όλες τις ώρες της ημέρας. Χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών του δήμου, αλλά και των ΕΑΚ (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα), μέσα από την επίβλεψη των Διοικήσεων των ΑΟΔ και των ΔΕ (Διοικούσα Επιτροπή) των ΕΑΚ για την καλύτερη εξυπηρέτηση είτε των εργαζομένων είτε των αθλητικών σωματείων. Χρειάζεται όμως και ένας σύγχρονος προγραμματισμός για την κάλυψη των όλο και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών για άθληση, με τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης που θα έχει και την ευθύνη της σχεδίασης και υλοποίησης αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Για το σκοπό αυτό απαιτείται:

Να περάσουν στα χέρια του λαού όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, αλλά και αυτές που επρόκειτο να δημιουργηθούν από τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 σε Βόλο και Λάρισα.

Καμία παραχώρηση δημόσιας γης σε ιδιώτες, για ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων σε υποδομές που αφορούν τον αθλητισμό, τουρισμό κ.ά.

Η δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης και της υλοποίησης τέτοιων έργων.

Αμεση ενίσχυση όλων των ΕΑΚ (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα) οργανωτικά και οικονομικά, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού από την ΓΓΑ, τα οποία υπολειτουργούν ακόμη και με βάση τα οργανογράμματα του '85, με αποτέλεσμα να ερειπώνουν.

Να παρθεί πίσω η απόφαση της ΓΓΑ για κατάργηση των προϋπολογισμών των ΕΑΚ της χώρας (28 γήπεδα) και να μην περάσουν διοικητικά - οικονομικά στις περιφέρειες ή στους δήμους όπως σχεδιάζεται με τον "Καλλικράτη". Η κατάργηση των πόρων και η παραχώρηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ των ΕΑΚ (Εθνικά Αθλητικά Κέντρα) σε πρωτοβάθμιους οργανισμούς τοπικής διοίκησης (ΟΤΑ) θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση και ερείπωσή τους, αλλά και την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσα από διάφορες "διαδρομές" καθώς και την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών με την επιβολή αντιτίμου (π.χ. Δήμοι Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου Κρήτης, Γαλατσίου κ.ά.)

Δέσμευση συγκεκριμένων χώρων και απαλλοτρίωση με κρατικούς πόρους για τη δημιουργία οργανωμένων αθλητικών κέντρων. Καμιά παραχώρηση δημοτικού ελεύθερου χώρου σε ΠΑΕ ή ιδιωτικά κεφάλαια για δημιουργία γηπέδων - πολυχώρων - εμπορικών κέντρων κλπ. Αξιοποίηση όλων των ελεύθερων χώρων για δημιουργία αθλητικών οργανωμένων αθλητικών κέντρων με απαλλοτριώσεις από κρατικούς πόρους. Δέσμευση και νέων χώρων σε συνδυασμό με το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό κάθε δήμου και πάντα σύμφωνα με τις αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες για άθληση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ