ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Η επίθεση μπορεί να αναχαιτιστεί!

Η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και η αγανάκτηση των εργαζομένων οδήγησαν σε νέο ελιγμό αποστασιοποίησης, από την πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ. Προκηρύχτηκε απεργία τον Οκτώβρη, ανέβασμα των μορφών πάλης, προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις

Μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης από την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, την αγανάκτηση των εργαζομένων και τον εξαιρετικά επώδυνο για τα εργασιακά δικαιώματα, χαρακτήρα των κυβερνητικών μέτρων, η πλειοψηφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ αναγκάστηκε, για άλλη μια φορά, να ελιχθεί στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας, η οποία αποφάσισε: Να προχωρήσει στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση αύριο το πρωί, στα πλαίσια του «διαλόγου» και να καταθέσει κείμενο θέσεων για την απασχόληση, χωρίς να συζητήσει τα «επίμαχα» θέματα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και του ορίου των απολύσεων. Ταυτόχρονα, προκήρυξε 24ωρη απεργία στις 11 Οχτώβρη.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ τα στελέχη της ΔΑΣ ζήτησαν η Συνομοσπονδία να απορρίψει συνολικά τις προτάσεις του υπουργείου και να φύγει από τον «ψευτοδιάλογο». Η κυβερνητική επίθεση, υπογράμμισαν, μπορεί να αναχαιτιστεί όχι με κινητοποιήσεις για το «θεαθήναι, ούτε με αποσπασματικές κινήσεις, αλλά με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με ανέβασμα των μορφών πάλης. "Διάλογος" και "αγώνες"», τόνισαν, δε συμβαδίζουν. Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες για την αναχαίτιση της κυβερνητικής επίθεσης.

Η πλειοψηφία της διοίκησης φέρνει βαρύτατες ευθύνες για τις δυσμενείς εξελίξεις στο εργασιακό τοπίο. Η παραπέρα στάση της θα κριθεί από τη στάση της στη μορφή των κινητοποιήσεων, το περιεχόμενο και την κλιμάκωσή τους. Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος είπε ότι οι οι προτάσεις της κυβέρνησης δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και γι' αυτό η ΕΕ τις απέρριψε. Καλώντας την κυβέρνηση να τις αποσύρει, τάχτηκε ταυτόχρονα υπέρ της συνέχισης του «κοινωνικού διαλόγου» για τα ζητήματα της... απασχόλησης, επιχειρώντας έναν τεχνητό διαχωρισμό!

Ερμηνεύοντας το σκοπό της αυριανής συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας, ο Γ.Μανώλης γ.γ. της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ είπε ότι «πάμε για ν' απορρίψουμε τα μέτρα», ενώ τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου», με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ.

Ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» Αλέκος Καλύβης τάχθηκε κατά της συμμετοχής της ΓΣΕΕ στο διάλογο, επικαλούμενος δύο νέα στοιχεία. Την επίδειξη πυγμής από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του στη ΔΕΘ και το κείμενο των θέσεων του υπουργού Εργασίας. Σήμερα η «Α.Π.» θα εξετάσει αν θα πάρει μέρος στην αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας.

Με ανακοίνωσή της, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ βλέπει στην τελευταία πρόταση του υπουργείου Εργασίας «νέες προσεγγίσεις», αλλά, κατά την κυβερνητική παράταξη, «ακολουθεί την πεπατημένη ως προς την αντιμετώπιση της ανεργίας». Ετσι χαρακτηρίζονται τα μέτρα - φωτιά κατά του πυρήνα των εργατικών δικαιωμάτων από την ΠΑΣΚΕ, που ενώ δηλώνει «άρνηση στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων» τάσσεται υπέρ του διαλόγου για την ανεργία και την απασχόληση, προδίδοντας έτσι τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει και τη δυσκολία της να περισώσει κάποια ψήγματα της χαμένης της αξιοπιστίας απέναντι στους εργαζόμενους.

ΔΑΣ
Αναγκαία η δράση από τα κάτω

Σημεία της παρέμβασης της ΔΑΣ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ

Συγκεκριμένο κείμενο με θέσεις, αλλά και προτάσεις κατέθεσαν τα μέλη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ σχετικά με τις πρόσφατες αντεργατικές προτάσεις του υπουργού Εργασίας στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου».

Στο κείμενο τονίζεται ότι απειλούνται οι εργατικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα. «Η πλήρης απασχόληση, η πλήρης αμοιβή, το πλήρες συγκεκριμένο 7ωρο ή 8ωρο, η πλήρης σύνταξη, οι συλλογικές συμβάσεις, τα όρια απολύσεων, η μονιμότητα στο δημόσιο τομέα και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση της ανεργίας και το μοίρασμα της φτώχειας».

Αναφερόμενη η ΔΑΣ συγκεκριμένα στο περιεχόμενο του κειμένου του υπουργού και της κυβέρνησης, τονίζει ότι διαλύεται ο ΟΑΕΔ, μπαίνουν σε εφαρμογή τα ΤΣΑ, αυξάνονται τα όρια απολύσεων, καταργείται η πλήρης απασχόληση, μειώνονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, δίνονται κίνητρα για τη μερική απασχόληση, καθιερώνεται η διακεκομμένη εργασία και καταργείται η αμοιβή υπερωριών. «Γίνεται φανερό ότι με την πολιτική αυτή θα αυξηθεί η ανεργία και θα μοιραστεί η φτώχεια και η εξαθλίωση» σημειώνει.

Αναφορικά με τους κεντρικούς πολιτικο-συνδικαλιστικούς στόχους της κυβέρνησης επισημαίνει ότι «ξεχωρίζει η προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να χτυπήσουν τις οργανώσεις κλαδικές και εργοστασιακές του συνδικαλιστικού κινήματος»,ενώ «παράλληλα με την εφαρμογή δεκάδων μορφών απασχόλησης και την εμφάνιση πανσπερμίας μορφών συνδικαλιστικής υποτίθεται έκφρασης σπρώχνουν στον τεμαχισμό της εργατικής τάξης, σε τεχνικούς διαχωρισμούς, σε δυσκολία συσπείρωσης, συντονισμού και κοινής δράσης».

«Οι προτεινόμενες πολιτικές αποτελούν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση, με στόχο την ενίσχυση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ωμής τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλιάς, την αξιοποίηση της στρατιάς των ανέργων και των αλλοδαπών σαν πέμπτης φάλαγγας σε βάρος της ίδιας της εργατικής τάξης είτε δουλεύει, είτε είναι άνεργη. Ο καθένας, με βάση την πείρα του, εύκολα αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί στην πράξη. Οι εκβιασμοί και οι απολύσεις, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων θα συνοδεύουν κάθε στιγμή τον εργατοϋπάλληλο» τονίζει η ΔΑΣ.

Στις προτάσεις που κατέθεσε για την αναχαίτιση της επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα τονίζει: «Οχι με "κινητοποιήσεις" για το θεαθήναι και με χαρακτήρα "ντουφεκιάς", ούτε με αποσπασματικές κινήσεις όπως αυτές που προετοιμάζουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και άλλων μεγάλων δευτεροβάθμιων οργανώσεων. "Διάλογος" και "αγώνες" δε συμβαδίζουν». Οπως επισημαίνει, η επίθεση μπορεί να αναχαιτιστεί αν: Πειστεί και αντιληφθεί η πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων ότι πρέπει να βγει στον αγώνα και στη δράση. Αν αποφασιστεί και οργανωθεί καλά η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με ανέβασμα των μορφών πάλης. Αν συντονιστεί η πάλη της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τη νεολαία. Αν ανασυγκροτηθούν γρήγορα και ανεβάσουν τη δράση τους οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις. «Τέτοια χαρακτηριστικά έχει το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ που το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις», καταλήγει η ΔΑΣ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κάλεσμα αγώνα

Την αντίθεσή τους στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης εκφράζουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το ΕΚ Λάρισας, καλώντας σε κινητοποιήσεις 

Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και συνδικαλιστικών φορέων στις κυβερνητικές αντεργατικές προτάσεις. Σε αγώνα και αντίσταση καλούν τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Κείμενο διαλόγου με τις πιο αντιδραστικές αντεργατικές θέσεις, χαρακτηρίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας τις προτάσεις του υπουργού Εργασίας και καταγγέλλει τη ΓΣΕΕ ότι «παίζει το δικό της στημένο ρόλο στο αντεργατικό παιχνίδι, κάνοντας πως δε συμφωνεί με όλα τα μέτρα, υποκρίνεται ότι αντιδρά και είναι έτοιμη να ρίξει μια " ντουφεκιά", για την τιμή των όπλων».

«Το αντεργατικό αυτό έκτρωμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για συζήτηση στο στημένο "κοινωνικό διάλογο" -απάτη, δεν πρέπει να αφήσει σε κανέναν εργαζόμενο αυταπάτες και δεν πρέπει κανένας εργάτης να ελπίζει ότι κάτι καλό μπορεί να βγει από το αλισβερίσι της ξεπουλημένης πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και το ΣΕΒ», σημειώνει το συνδικάτο στη σχετική ανακοίνωση.

Αναφερόμενο στα νέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τονίζει ότι αυτά είναι: Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η «ελαστικότητα» της εργασίας, η απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να πληρώνει τις υπερωρίες, η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων, καθώς και η δρομολογούμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για την ασφάλιση. «Είναι μέτρα που χτυπούν βασικές κατακτήσεις, την καρδιά των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης», σημειώνει.

«Από τη μάχη υπεράσπισης του 8ωρου-7ωρου, συνεχίζει, και των άλλων κατακτήσεων δεν μπορεί να λείψει κανένας. Ολοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στην τάξη μας, στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας, να υπερασπιστούμε ό,τι με αίμα κατέκτησαν οι προηγούμενες γενιές των εργατών. Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να τα παζαρεύει, να τα καρατομεί και να τα καταστρέφει. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας συνδικαλιστής να τα ανταλλάσσει με το προσωπικό του βόλεμα. Οπως κερδήθηκαν τα δικαιώματα αυτά, έτσι θα τα κρατήσουμε, έτσι θα διευρύνουμε τις κατακτήσεις, με την ενότητα, τον ταξικό αγώνα, με το χτίσιμο του Λαϊκού Μετώπου».

Καταλήγοντας το συνδικάτο επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση με το "σικέ" διάλογο προσπαθεί να ξεγελάσει την εργατική τάξη, να την αποπροσανατολίσει, για να μην αντιδράσει, να μη συμμετέχει στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που προτείνει το ΠΑΜΕ, να μη συσπειρωθεί γύρω από τον ταξικό αγωνιστικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος».

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τη συνολική απόρριψη του πακέτου των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με τα οποία, όπως σημειώνει, επιχειρείται η κατάργηση του 8ωρου, η απελευθέρωση των απολύσεων, η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η διάλυση του ΟΑΕΔ και η γενίκευση σε όλη τη χώρα των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.

«Αν η κυβέρνηση, σημειώνει το ΕΚ στη σχετική ανακοίνωση, ψηφίσει αυτές τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τους εργαζόμενους. Η ανεργία θα αυξηθεί με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και θα μοιραστεί η φτώχεια και η εξαθλίωση. Στόχος της κυβέρνησης και των βιομηχάνων είναι η μείωση του εργασιακού κόστους και το χτύπημα των κατακτήσεων της εργατικής τάξης».

Το ΕΚ καταλογίζει ευθύνες στις ξεπουλημένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, «οι οποίες με τη στάση τους και τους ελιγμούς που κάνουν ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και συνεχίζουν να υπονομεύουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης». Υπογραμμίζει ότι για να αναχαιτιστεί η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων χρειάζεται οι εργατοϋπάλληλοι να βγουν στον αγώνα, να ανεβάσουν τις μορφές πάλης με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, να συντονιστεί η πάλη της εργατικής τάξης με τη φτωχή αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και να ανασυγκροτηθεί γρήγορα η δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Διαφοροποιούνται εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Κείμενο υπογραφών σε αντίθεση με τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις

Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν οι νέες ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η κυβέρνηση. Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα κείμενο διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά σχέδια, το οποίο υπογράφουν 660 συνδικαλιστικά στελέχη και εκπρόσωποι του μαζικού κινήματος, κατά κύριο λόγο στελέχη και μέλη της ΠΑΣΚΕ, αλλά και ευρύτερα. Στόχος είναι η συλλογή υπογραφών μέχρι και το τέλος Σεπτέμβρη, σύμφωνα με τους οργανωτές της πρωτοβουλίας.

Στο σχετικό κείμενο σημειώνεται ότι «στο στόχαστρο βρίσκονται το 8ωρο και η πλήρης απασχόληση, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η υπονόμευση του θεσμού του σωματείου, η απελευθέρωση των απολύσεων. Μέσω της διευθέτησης- αύξησης του ωραρίου εργασίας χωρίς αμοιβή και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που επιδιώκεται με τα νέα αντεργατικά μέτρα, ο εργαζόμενος δε θα έχει προσωπική και κοινωνική ζωή, ενώ καταργείται η προστασία της εργασίας από τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων».

Τονίζεται επίσης, ότι «η κυβέρνηση για να υλοποιήσει αυτή την πολιτική, αναζητά συμμάχους και συνενόχους. Με ελιγμούς και προσχηματικούς διαλόγους επιδιώκει την περίφημη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος. Επιχειρεί επίσης, αξιοποιώντας τη στήριξη των συντηρητικών δυνάμεων και του κεφαλαίου, να "εξαγνίσει" και να "ηθικοποιήσει" την πολιτική της, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι θ' αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας, αποσιωπώντας ότι οι πολιτικές που ασκεί διογκώνουν την ανεργία. Απέναντι σ' αυτή την επίθεση η μόνη επιλογή που έχουμε είναι ο αγώνας και η συμμετοχή όλων».

Σε άλλο χαρακτηριστικό σημείο, επισημαίνεται: «Εμείς οι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες εκπρόσωποι φορέων και κινημάτων, καθώς και ανεξάρτητες προσωπικότητες που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, πιστεύουμε ότι έχουμε χρέος να αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε αυτή την πολιτική των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού».

Τα λόγια να γίνουν πράξεις

Την ανακοίνωση αυτή σχολίασε ο Γ.Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ,υπογραμμίζοντας:

«To βάθος της αντιλαϊκότητας των μέτρων της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις οδηγεί ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να εκφράζουν δημόσια την αντίθεσή τους σ' αυτά. Η αντίθεση που εκφράζουν αυτά τα στελέχη, έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για συνολικότερη αντιπαράθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και στους κρίσιμους επίσης τομείς της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης κλπ.

Αξία για το συνδικαλιστικό κίνημα έχει, οι δημόσιες διαμαρτυρίες αυτών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, να μην περιοριστούν σε φραστικό επίπεδο, αλλά με σωστό προσανατολισμό να συμπορευτούν σε παράλληλη τροχιά για κλιμάκωση του αγώνα, με τις ζωντανές δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με στόχο να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα».

Το κείμενο μεταξύ άλλων υπογράφουν:Ε.Αθανασιάδης, Πρόεδρος ΕΚ Κομοτηνής, Β.Αλεβιζόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΟΣΥΠΑ, Τ.Ανδριοπούλου Πρόεδρος συλλόγου Καθαριστριών Πάτρας, Μ.Βακαλοπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Αισθητικών Πάτρας, Χ. Βαρελής γγ ΕΚ Αρτας, Γ.Βασιλακόπουλος Πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, πρώην μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Β.Βασιλόπουλος, μέλος της ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Π.Βέμμος, Γραμματέας ΕΛΜΕ Αρκαδίας, Μ.Γαϊτανίδης, συνεταιριστής μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Χ.Γιαλουρίδης, Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Σ.Γουλάς, Πρόεδρος ΕΚ Καρδίτσας, Μ.Ευθυμίου Γραμματέας Πρέβεζας, Κ.Ζαχαρίας, Πρόεδρος Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας, Α.Κανελλόπουλος, γγ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Ηλείας, Κ.Καπέλος, Πρόεδρος ΕΚ Κοζάνης, Μ.Καριωτόγλου Πρόεδρος ΤΔΕ ΕΤΕ-ΔΕΗ Σάμου, Ι. Κασκαβάλογλου Πρόεδρος ΔΣ ΕΤΕ ΔΕΗ Ορυχείων, Λ.Κολιός, Πρόεδρος Εργαζομένων Καζίνο Πάρνηθας, Κ. Κούρκουλος, γγ Ομοσπονδίας Συλλόγων υπουργείου Γεωργίας. Α. Κουρκούτας, αντιπρόεδρος σωματείου «ΕΝΩΣΗ» ΔΕΗ Κοζάνης, Α. Κουφοστάμου, πρόεδρος σωματείων Καθαριστριών Ξάνθης, Γ. Κωνσταντινίδης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Χ. Κωστανίκος, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας ΕΥΔΑΠ, Β. Κωτσαντής, αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Φυλάκων - Νυχτοφυλάκων - Θυρωρών, Μ. Λύκος, πρόεδρος ΔΣ ΟΤΕ ΕΤΕ - ΔΕΗ Καρπάθου, Γ. Μαγγιώσης γγ Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Δ. Μακρής, πρόεδρος εργαζομένων Ψυχικού, Τ. Μαργαρίτης, αναπληρωτής γραμματέας Ομοσπονδίας ΕΥΔΑΠ. Γ. Μερλίγκα, πρόεδρος σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Πάτρας, Γ. Μπαλόγλου, γγ συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ. Σπ. Μπαλτζώης , πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αρτας, Α. Μπεμπεκίδης, πρόεδρος σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ξάνθης, Ν. Μυλωνάκης, πρόεδρος ΔΣ Δήμου Αγ. Παρασκευής, Κ. Νικολάου, αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, Β. Νούσιος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ, Α. Παναγιωτόπουλος, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Α. Παπαγεωργίου, πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, Α. Παπαθανάση, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ. Π. Παπανικόλας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κω, Κ. Παπαντωνίου, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Κ. Πέππας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πύργου, Σ. Πόκας, οργανωτικός γραμματέας ΑΔΕΔΥ, Γ. Ραυτόπουλος, μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Π. Σιώμος, πρόεδρος Συλλόγου υπαλλήλων υπουργείου Εμπορίου, Χ. Σουλελές, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Σ. Σπάθης Γεωπόνος μέλος ΚΕ ΠΑΣΟΚ, Η. Σπυρόπουλος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Πύργου, Π. Στάμος πρόεδρος εργαζομένων ΚΤΕΛ Πάτρας, Μ. Στεκουλέα, πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Π. Στεφανόπουλος, αντιπρόεδρος σωματείου CIT GROUP 4, Γ. Στεφάνου, πρόεδρος Συλλόγου Τεχνικού προσωπικού ΕΡΤ, Χ. Σύψας, πρόεδρος Συλλόγου οδηγών ΕΡΤ, Μ. Σφακιανάκης, πρόεδρος ΕΚ Ρεθύμνου μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ, Ταξιάρχης Φαρμάκης, αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Ελευσίνας, Β. Τζάφας, πρόεδρος ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Σ. Τσαλούκης, πρόεδρος ΕΑΣΚ (ΕΝΩΣΗ), Κ. Τσιαμούρας, αντιπρόεδρος ΕΚ Καρδίτσας, Α. Τσουρέας, πρόεδρος τοπικής επιτροπής ΓΕΝΟΠ Παλλήνης, Α. Τσώλης, μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ, Σ. Φαρατζής, πρόεδρος ΕΚ Χίου, Χ. Φιλιανδράς, πρόεδρος ΕΚ Λουτρακίου, Μ. Φραγκιαδάκη, μέλος ΔΣ ΓΣΕΕ και ΚΕ ΠΑΣΟΚ,Α. Χαλκιά, αντιπρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών Ξάνθης, Γ. Χαρίσης, β` αντιπρόεδρος ΠΟΕ-ΟΤΑ, Α. Χατζησαββίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σωματείων, Δ. Χιόνη, πρόεδρος Συλλόγου υπουργείου Εμπορίου, Κ. Χριστόπουλος, Γεν. Σύμβουλος ΑΔΕΔΥ, Γ. Χρονόπουλος, πρόεδρος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ ΥΕΘΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Χρειάζεται ευρύτερος συντονισμός

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ δήλωσε σχετικά με την απόφαση της ΓΣΕΕ:

«Η οξύτητα και η αντεργατικότητα των θέσεων του υπουργείου Εργασίας, η αγανάκτηση και η αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην πολιτική της κυβέρνησης και η αγωνιστική δράση του ΠΑΜΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα υποχρέωσαν τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να ελιχτούν με κήρυξη μιας αποσπασματικής απεργίας και αποστασιοποίηση από τον ψευτοδιάλογο της κυβέρνησης, για τις εργασιακές σχέσεις. Η εργατική τάξη, βέβαια, γνωρίζει ότι οι ευθύνες αυτών των ηγεσιών είναι μεγάλες, αφού με την τακτική τους έδωσαν χρόνο στην κυβέρνηση, έσπειραν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, απέρριψαν κατ' επανάληψη τις αγωνιστικές μας προτάσεις και εξακολουθούν να παραμένουν στρατευμένες στη γραμμή της συναίνεσης.

Από την πλευρά μας εκτιμούμε ότι η επίθεση αυτή μπορεί να αναχαιτιστεί, αν η πλειοψηφία των εργαζομένων βγει στον αγώνα, με ανεβασμένες μορφές πάλης και κύρια με ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που θα κλιμακώνεται και θα συντονίζεται με την αγροτιά και τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση και την επιτυχία του αγώνα στα δικά τους χέρια, να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε επιφυλακή, για να εκφραστεί η συνολική αντιπαράθεση στα κυβερνητικά μέτρα και να μην υπονομευτεί η κλιμάκωση του αγώνα. Το κάθε σωματείο, το κάθε εργοστάσιο, η κάθε γειτονιά μπορούν και πρέπει να γίνουν αγωνιστικές επάλξεις, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα.

Το ΠΑΜΕ στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθεί και θα πολλαπλασιάσει τη δράση του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ