ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ
Νέα αντεργατική κολεγιά ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ

Αφού κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο, μετά συμφώνησαν με τη ΝΔ στον αποκλεισμό των ταξικών δυνάμεων από το προεδρείο

Οι εργάτες πρέπει να ξεφορτωθούν μια και καλή τους ανθρώπους της εργοδοσίας (φωτ. από απεργιακή πορεία στην Κέρκυρα)
Οι εργάτες πρέπει να ξεφορτωθούν μια και καλή τους ανθρώπους της εργοδοσίας (φωτ. από απεργιακή πορεία στην Κέρκυρα)
Ενάντια στους εργαζόμενους «σμίγουν» ακόμα μία φορά ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός, αυτή τη φορά στην Πτολεμαΐδα όπου για να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας συμφώνησαν να αποκλείσουν από το προεδρείο τις ταξικές δυνάμεις.

Πρόκειται για μία ακόμα συγκεκριμένη περίπτωση που αποκαλύπτει ότι μπορεί στα λόγια και σε ... διακηρύξεις ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να «διαφωνεί» με την κυβερνητική πολιτική αλλά εκεί που ο εργάτης πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αντεργατικής λαίλαπας συμπαρατάσσεται και δουλεύει μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Ετσι, στο πρόσφατο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας (ΕΚΠ), που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, ακόμα μία φορά οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (ΣΑΔ) κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο. «Συμμαχία» όχι ξαφνική, αλλά επισφράγισμα της συνεργασίας που εδώ και χρόνια έχουν οι δύο παρατάξεις, δίνοντας ώθηση στην εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων. Ετσι, όπως καταγγέλλουν, οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚΠ, οι παρατάξεις αυτές από το 2000 έχουν συζητήσει και συμφωνήσει στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης στην περιοχή (δηλαδή στην υπονόμευση των ΣΣΕ και στο χτύπημα των μεροκαμάτων). Στηρίζουν την «απελευθέρωση» της ΔΕΗ που συν τοις άλλοις έχει οδηγήσει στην εισβολή των εργολάβων σμπαραλιάζοντας εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα, αυξάνοντας τα εργατικά «ατυχήματα» κτλ.

Στην ίδια κατεύθυνση της υπονόμευσης των εργατικών συμφερόντων, κινείται και η στάση τους μετά το πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΠ, αφού μαζί με τη ΔΑΚΕ συμφώνησαν και απέκλεισαν από το προεδρείο την «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΑΣ - παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ), εκφράζοντας και έτσι την ανησυχία που προκαλεί στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού η απήχηση που συναντά το ΠΑΜΕ (στο συνέδριο η ΑΣ έλαβε 2 έδρες από 1 την προηγούμενη φορά, οι ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ που κατέβαιναν μαζί διατήρησαν 9 έδρες και η ΔΑΚΕ έλαβε 4 έδρες από 5). Την ίδια ανησυχία που νιώθει και η μεγαλοεργοδοσία γιατί το πλαίσιο και η δράση του ΠΑΜΕ εμποδίζει την αντεργατική της επίθεση...

Τι θέλουν να κρύβουν;

Η πρόταση της ΑΣ ήταν να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό προεδρείο - όμως φαίνεται πως οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ θέλουν να παραμένουν εν κρυπτώ οι αποφάσεις που θα παίρνουν.

«Η διαδικασία του συνεδρίου ταυτίζεται απόλυτα με τη "δράση" του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΣ. Και συνεχίζει: «Σε όλη τη διάρκεια του απολογιστικού μέρους, κυριάρχησε ο εκφυλισμός και η απαξίωση. Οι εκλογές που έγιναν τη δεύτερη μέρα είχαν τα στοιχεία της αδιαφάνειας και της νοθείας, καθώς ψήφιζαν μη εκλεγμένοι αντί εκλεγμένων συνέδρων, οι οποίοι απείχαν από τις διαδικασίες εκφράζοντας την αντίθεσή τους».

Στην Εκτελεστική Επιτροπή «μοίρασαν την πίτα όπως τους βόλευε αφού έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολιτικό επίπεδο και συμπορεύονται όλα αυτά τα χρόνια. Ετσι, η ΠΑΣΚΕ πήρε την θέση του προέδρου, η ΔΑΚΕ του γενικού γραμματέα και η ΣΑΔ, που συνεργάζεται με την ΠΑΣΚΕ σε κοινό ψηφοδέλτιο και όχι μόνο, πήρε τη θέση του β' αναπληρωτή προέδρου».

«ΠΑΣΚΕ - ΣΑΔ - ΔΑΚΕ, απέκλεισαν από το προεδρείο τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι αποφάσεις που παίρνονται μακριά από τους εργαζόμενους, θα έβγαιναν στο φως. Οι δυνάμεις που συσπειρωνόμαστε στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και στο ΠΑΜΕ, έχουμε συναίσθηση της ευθύνης και του χρέους μας απέναντι στην Εργατική Τάξη. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην κατεύθυνση οργάνωσης της πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ», υπογραμμίζεται.

ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΝΕΝ
Αποκαλύφθηκαν οι μηχανισμοί των εφοπλιστών

Στόχος να διατηρηθούν οι συσχετισμοί που χρειάζεται η αντεργατική επίθεση

Η ανάγκη να δυναμώσει η ταξική συσπείρωση και οργάνωση των ναυτεργατών αναδείχτηκε στη χτεσινή, εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την εκλογή της εφορευτικής επιτροπής.

Η συνέλευση «σημαδεύτηκε» από την κινητοποίηση του μηχανισμού των εφοπλιστών και την κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού, προκειμένου να εμποδιστεί ο απεγκλωβισμός των ναυτών από τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής στις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Να εμποδιστεί η δυναμική που αναπτύσσει η ταξική παράταξη του «Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών» (ΑΣΝ) και να μην αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί στη διοίκηση (όπου πλειοψηφεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση» και πρόεδρος είναι ο Αντώνης Νταλακογιώργος, γνωστό στέλεχός της) που σταθερά στηρίζει τις αντεργατικές μεθοδεύσεις.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης, προκειμένου οι δυνάμεις των εφοπλιστών και των υποταγμένων συνδικαλιστών της ΑΠ να εξασφαλίσουν εφορευτική επιτροπή του «χεριού» τους, προκαλούν σωρό ερωτημάτων, κατά πόσο εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη ναυτεργατική Ενωση, που θα αρχίσει τον Οκτώβρη. Είναι χαρακτηριστικό καταρχήν ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση στον κλάδο, την οργάνωση της πάλης, τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο που πρέπει να έχει για την υπεράσπιση των ναυτεργατικών αναγκών. Στη συνέχεια, η σταυροδοσία γινόταν εκτός παραβάν και, όπως καταγγέλλουν στον «Ρ» συνδικαλιστές, με την επίβλεψη ανθρώπων των εφοπλιστών... Απόδειξη ότι το αδιάβλητο των εκλογών για την εφορευτική επιτροπή είχε «πάει περίπατο» ήταν και το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ψηφίσαντες ήταν 311 και βρέθηκαν 314 ψηφοδέλτια.

Παρά αυτό το «όργιο» παραβιάσεων και εκβιασμών, 88 ναύτες αρνήθηκαν να υποκύψουν και θαρραλέα ψήφισαν τον ΑΣΝ, δίνοντάς του μία έδρα στην εφορευτική. Ο συνδυασμός του Αντώνη Νταλακογιώργου φέρεται να συγκέντρωσε 203 ψήφους και 2 έδρες.

Ο ΑΣΝ χαιρετίζει τους ναύτες που «με ψηλά το κεφάλι δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς εφοπλιστών και της πλειοψηφίας της διοίκησης. Υπογραμμίζουμε ότι είναι αδίστακτοι και κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να αλλοιώσουν τη θέληση των ναυτών. Καλούμε τους ναύτες, τους ναυτεργάτες σε οργάνωση - συσπείρωση και αγώνα ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Να συμμετάσχουν πιο αποφασιστικά περιφρουρώντας την εκλογική διαδικασία για το αδιάβλητο των εκλογών, να συσπειρωθούμε με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, εφαλτήριο για την ανάπτυξη των αγώνων».

ΞΑΝΘΗ
Συνεχίζονται οι απολύσεις

Στήριγμα των αντεργατικών μεθοδεύσεων η ΠΑΣΚΕ

Αποθρασυμένη από τους νέους αντεργατικούς νόμους, η εργοδοσία κάνει επέλαση στα εργασιακά δικαιώματα, με τις πλάτες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην Ξάνθη συνεχίζονται σταθερά οι απολύσεις εργαζομένων από το εργοστάσιο «Sunlight», ενώ τις απολύσεις ξεκίνησε και ο Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών, πετώντας στην ανεργία 4 εργαζόμενους. Την ίδια ώρα αναγγέλθηκε η μείωση των αποδοχών των εργαζόμενων στη ΣΕΚΕ κατά 20%. Στον κλάδο του εμπορίου έχουμε θύελλα απολύσεων εργαζομένων από μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο να μειώσουν το κόστος εργασίας και κυρίως - με την τρομοκρατία της απόλυσης και της ανεργίας - να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν να πληρώσουν την κρίση των μεγαλοεργοδοτών με οποιαδήποτε θυσία.

Στο πλευρό τους οι εργοδότες έχουν τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ (νυν και πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης) που από τη μία (ΣΕΚΕ) προσπαθούν να πείσουν τους εργάτες να αποδεχθούν τις μειώσεις στους μισθούς τους στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και από την άλλη («Sunlight») πιέζουν το κράτος να δώσει δουλειές στους επιχειρηματίες.

Το ΠΑΜΕ και η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης καλούν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τα διλήμματα, στις αυταπάτες, να οργανώσουν την αντίστασή τους, ενάντια στις απολύσεις, να παλέψουν για σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

Σήμερα η σύσκεψη για το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) πραγματοποιείται η σύσκεψη στην οποία καλούν, με στόχο τη συγκρότηση ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων στον κλάδο γίνεται επιτακτική, την ώρα που, και με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» του ΟΣΕ, ο κλάδος των μεταφορών προσαρμόζεται στις ανάγκες των μονοπωλίων, χτυπώντας το δικαίωμα και στη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και σε ασφαλή, φτηνή και γρήγορη μετακίνηση του λαού.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών. Στις 27 Σεπτέμβρη θα γίνουν τρεις 3ωρες (6 π.μ.- 9 π.μ., 2 μ.μ.- 5 μ.μ., 9 μ.μ. - μεσάνυχτα), που έχουν κηρύξει πρωτοβάθμια σωματεία. Στις 28 Σεπτέμβρη, ξανά τρεις 3ωρες, τις ίδιες ώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ