Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών. Με συνοπτικές διαδικασίες φέρνουν τη ρύθμιση για ψήφιση από τη Βουλή
Με συνοπτικές διαδικασίες και με τη μορφή κατεπείγοντος συζητούνται, αρχές της επόμενης βδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο, οι τελικές ρυθμίσεις για τα αναδρομικά χαράτσια της «περαίωσης» και αμέσως μετά κατατίθενται για ψήφιση στη Βουλή. Τα σπασμένα φορτώνονται στους μικρούς ΕΒΕ, που με το «πιστόλι στον κρόταφο» εκβιάζονται να περάσουν από το ταμείο της εφορίας για να ξαναπληρώσουν αναδρομικά χαράτσια σε ορίζοντα 10ετίας (2000-2009). Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και αντί πινακίου φακής εκχωρείται προκλητική φορολογική αμνηστία σε ισχυρές επιχειρήσεις και άλλους επιτήδειους πλουτοκράτες.
Σχετική ενημέρωση έδωσε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Κοινός τόπος των κομμάτων διαχείρισης του συστήματος είναι η αντίληψη για την αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους, η ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Στον αντίποδα το ΚΚΕ, κατήγγειλε ότι η περαίωση αποτελεί μια ακόμη πλευρά της μεταφοράς του κόστους της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.
Για «εμπαιγμό των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματο-βιοτεχνών» μίλησε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, τονίζοντας πως οι επερχόμενες ρυθμίσεις «είναι κομμάτι της συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης και όσων συμφωνούν με την πολιτική της». Σημείωσε ότι «προετοιμάζονται και άλλα φορομπηχτικά πακέτα και θα την πληρώσουν πάλι οι μικροί». Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι σήμερα «400 χιλιάδες ΕΒΕ, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν ασφάλιστρα, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Υπάρχουν χρέη και ακάλυπτες επιταγές και τώρα τους βάζετε και κεφαλικό φόρο». Μάλιστα, θύμισε ότι μειώνεται την ίδια στιγμή ο φορολογικός συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ «για τους ξένους επενδυτές θα μειωθεί η φορολογία τους κάτω από το 20%». Παράλληλα έθεσε το ερώτημα του τι θα γίνει με την αυτοπεραίωση που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια.
Η κυβέρνηση «τραβάει γραμμή με το παρελθόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι προωθούνται «γενναίες ρυθμίσεις για εκούσια ρύθμιση οφειλών». Οσον αφορά το θέμα των δημόσιων εσόδων, υποστήριξε ότι υπάρχει υστέρηση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ στο 8μηνο του 2010. Για τη μείωση των συντελεστών για τις μεγάλες επιχειρήσεις υποστήριξε ότι «είναι θετικό γιατί τα κέρδη επανεπενδύονται». Οσοι εντάχθηκαν στην «αυτοπεραίωση» μέχρι και για το 2007 δε θα ενταχθούν και στην προωθούμενη ρύθμιση, με εξαίρεση όσους μπήκαν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους της εφορίας. Τέλος, άφησε ανοιχτό το θέμα των δόσεων αποπληρωμής, σημειώνοντας ότι «η ρύθμιση πρέπει να είναι ρεαλιστική, γιατί η αγορά έχει πρόβλημα». Από την πλευρά της ΝΔ ο βουλευτής της Ν. Λέγκας υποστήριξε ότι «βλέπουμε πτωτική πορεία των εσόδων και φαίνεται να οδηγούμαστε σε μία νέα μείωση στις δημόσιες επενδύσεις». Κριτική πάντως στην πορεία είσπραξης των εσόδων ασκήθηκε και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Φλωρίδης σημείωσε πως «η νομοθετική πρωτοβουλία πιστοποιεί ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ως προς την επίτευξη των στόχων», υποστηρίζοντας ότι «δε συγκροτήθηκαν οι υπηρεσίες». Η ρύθμιση είναι στη λογική «το μη χείρον βέλτιστο», υποστήριξε ο Κ. Γείτονας.
Αποψη από τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ στην προχτεσινή κοινή κινητοποίηση της Αθήνας από ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ |
Η ΠΑΣΕΒΕ, παλεύοντας για την ακύρωση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων, που αποτελούν βασικό άξονα της αντιλαϊκής πολιτικής, συνδέει τον αγώνα και με τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι μικροί ΕΒΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ΟΝΕ γέμισαν τη χώρα πολυκαταστήματα και εισαγόμενα προϊόντα, γιγαντώθηκαν τα μονοπώλια σε κάθε κλάδο. Οι τράπεζες θησαύρισαν στην πλάτη μας. Σήμερα, το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση και η τρόικα ισχυρίζονται ότι οι μικροεπιχειρήσεις είναι πολλές και πρέπει να λιγοστέψουν, για να 'ρθει η ανάπτυξη. Γι' αυτό τα ευρωπαϊκά προγράμματα προορίζονται για τους λίγους, για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Γι' αυτό τους έπιασε η πρεμούρα με τα "κλειστά επαγγέλματα"».
Απευθυνόμενη σε κάθε ΕΒΕ, η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει: «Η θέση σου είναι στους αγώνες μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ, που προέκυψε από την ανάγκη συντονισμού των αντιμονοπωλιακών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από την ανάγκη αγωνιστικής διεξόδου για τα προβλήματα που σε βασανίζουν. Η θέση σου είναι με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ, των αγωνιζόμενων εργατών και αγροτών, που είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην αντιλαϊκή λαίλαπα που ξετυλίγεται. Μόνο η λαϊκή συμμαχία μπορεί να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τις ανάγκες σου. Μόνο το δυνάμωμα των κοινών αγώνων μπορεί να σε υπερασπίσει!!!».
Σε δυνάμωμα της πάλης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους, καλεί η ΠΑΣΕΒΕ, καταγγέλλοντας το κυβερνητικό μέτρο της «περαίωσης». Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«Μέσα σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής κρίσης και επιβολής των εξοντωτικών μέτρων του μνημονίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε και έβαλε σε "διαβούλευση" τη διπλή ρύθμιση περαίωσης των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων για τη δεκαετία 2000 - 2009 και των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο με πρόσχημα τις έκτακτες συνθήκες που διανύουμε σήμερα. Το συνηθισμένο ψέμα των κυβερνήσεων όταν επιβάλλουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Η περαίωση, το κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, τα αντικειμενικά κριτήρια, στόχο είχαν και έχουν την αφαίμαξη των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση έχει διπλό στόχο.
Φορτώνει 2,5 δισ. ευρώ στις πλάτες των αυτοαπασχολούμενων για να καλύψει τους στόχους του μνημονίου.
Δίνει άλλοθι στις μεγάλες επιχειρήσεις να ξεπλύνουν τις φορολογικές παραβάσεις τους και να παγιώσουν την "παράνομη" φοροδιαφυγή τους. Για τη "νόμιμη" φρόντισε νωρίτερα μειώνοντας τη φορολογία τους στο 20%.
Είναι γνωστό ότι το 90% των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο το χρωστούν μόνο περίπου 6.500 μεγάλες επιχειρήσεις (1% του συνόλου) όπου η κάθε μία χρωστά πολλά εκατομμύρια ευρώ. Γι' αυτό η κυβέρνηση εξασφάλισε και την έγκριση του ΣΕΒ.
Οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα, σε συνδυασμό με τα μέτρα του μνημονίου, τις έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η αναδουλειά και η πτώση του τζίρου, οι 400.000 ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και παραμένουν αυτοί και οι οικογένειές τους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, τα χρέη και οι ακάλυπτες επιταγές, συνδυασμένα με το νέο κεφαλικό φόρο, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια ένα μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων γρηγορότερα στη χρεοκοπία.
Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που παζαρεύουν τους όρους και τις διαδικασίες για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων, και μάλιστα τα θεωρούν θετικά. Οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και των Επιμελητηρίων γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνες για τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων.
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να δυναμώσουν την πάλη τους με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, τη φτωχή αγροτιά και την ΠΑΣΥ, τη νεολαία και το ΜΑΣ, το γυναικείο κίνημα με την ΟΓΕ, για ένα πλατύ μέτωπο που θα είναι ικανό να αποκρούσει την αντιλαϊκή λαίλαπα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ικανό να ανατρέψει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης».